VMWare Server – majstor virtualizacije

http://www.vmware.com/products/server/

Verzija Veličina Licenca Cena
1.0.0.23869 (Beta 3) 145 Mb Besplatan

VMWare Server

Na jednom računaru možete imati više operativnih sistema – instaliranih zajedno, na istom disku, na posebnim particijama ili posebnim diskovima – ono što je karakteristično za ovakav način instalacije je da u jednom trenutku možete raditi samo sa jednim operativnim sistemom.

Sa druge strane, ako ste programer, veoma često će vam trebati da proverite kako se vaš program ponaša pod ovim ili onim operativnim sistemom, ili uz neki program instaliran pored vašeg. Stalno restartovanje računara i prelazak u drugi operativni sistem je jako zamoran i uzima jako puno vremena.

Čak i ako ste običan korisnik, dobro dođe mogućnost da nove, neproverene programe probate na drugom mestu da vam ne bi ugrozili stabilnost kućne konfiguracije.

Rešenje za ovakve probleme je vrtualizacija: sistem koji vam programski omogućava da u isto vreme vozite više operativnih sistema. Praktično, podiže se “virtuelna mašina” u koju možete instalirati koji god hoćete operativni sistem i koristiti ga kao bilo koju drugu aplikaciju na vašem računaru.

Pionir i predvodnik u ovoj oblasti je kompanija VMWare – njihov najpoznatiji proizvod je VMWare Workstation koji se naravno plaća. Nešto slabiji je VMWare server – ovo “slabiji” shvatite uslovno – ako vam zatrebaju nedostajuće funkcije, onda ste spremni i da platite 🙂 za Workstation. Ono što je najbolje je da je VMWare Server besplatan!

Terminologija: Host Operating System je OS na koji ćete instalirati VMWare Server, obično Windows; Guest Operating System je sistem/sistemi koje ćete instalirati u VMWare Server i to može biti bilo koji od podržanih sistema; detalje imate u često postavljanim pitanjima.

So, ako ste ozbiljan programer ili ozbiljan korisnik 🙂 :

  • Skinite ga ili nabavite od nekog ko ima (150Mb nije malo :))
  • Instalirajte ga i spremite instalacione CD-ove/DVD-ove od gostujućih OS-ova
  • Instalirajte svaki od gostujućih OS-ova
  • Za svaki od gostujućih OS-ova uradite update (Windows update ako je Windows u pitanju)
  • Novodobijene slike od operativnih sistema sačuvajte – odličan su izvor za kretanje iz početka, tj. ako zabrljate tekuću instalaciju

Kako je virtualizacija zahtevan posao za vašu mašinu i najosetljivija je na količinu raspoložive memorije, pobrinite se da imate barem 512 Mb ako hoćete da vozite jednu VMWare sesiju ili barem 1 Gb za dve ili više (naravno, ovo debelo zavisi od toga koliko je memorije potrebno gostujućem operativnom sistemu za rad).

Pažnja: iako dokumentacija kaže da je moguće instalirati VMWare server samo na serverske operativne sisteme (Windows 2000 Server, Windows 2003) to nije sasvim tačno – ako vašoj instalaciji Windows XP Professional SP2 dodate IIS (Control Panel / Add-Remove Programs / Add-Remove Windows Components) koji se ne instalira uobičajeno, posle toga ćete instalirati i uspešno koristiti VMWare Server.

One thought on “VMWare Server – majstor virtualizacije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.