Skype – Internet telefon (besplatni)

http://www.skype.com/

Verzija Veličina Licenca Cena
2.0.0.97 9.5 Mb Besplatan

Skype

Iako su instant poruke fin način za priču preko Mreže, postoji još jedan bolji … Prava priča preko Mreže 🙂

VoIP ili Voice over IP (“Glas preko mreže”) je način da direktno, uz mikrofon i slušalice pričate sa sagovornikom sa drugog kraja sveta, besplatno! Sve što vam je potrebno je Skype program.

Iako ovo nije nova tehnologija, tek je zaista Skype doneo ogromnu popularnost ovom servisu. Instalirajte ga, napravite vaš nalog, kupite (ako nemate) mikrofon + slušalice/zvučnike, dojavite vašem sagovorniku koji nalog ste izabrali i spremni ste.

Sve dok pričate koristeći računar sa obe strane, usluga je besplatna. No, postoje i tri servisa koja se plaćaju i koje nude dodatne pogodnosti:

SkypeOut

SkypeOut vam omogućava da sa vašeg računara, po vrlo pristojnim cenama pozovete “obične” telefone, bilo stacionarne ili mobilne, bilo gde u svetu.

Recimo, zvanje broja u USA košta 0.02€ po minuti; zvanična cena Telekoma Srbije je trenutno 0.43€ / minut – pa vi vidite 🙂

SkypeIn

SkypeIn je “obrnuta” opcija od SkypeOut servisa – dobijate fiksni broj, na koji vas mogu zvati sa stacionarnih/mobilnih telefona iz bilo kog dela sveta. Ovaj fiksni broj se ponaša kao “pravi” fiksni, tj. osoba koja vas zove platiće troškove kao da zove bilo koji običan broj iz te zemlje.

Zato postoji mogućnost da uzmete do 10 Skype brojeva iz sledećih zemalja: SAD, Velika Britanija, Brazil, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Hong Kong, Poljska, Švedska i Švajcarska i da zatim vašim sagovornicima “dostavite” broj koji je njima najbliži geografski (najjevtiniji za zvanje).

Ova usluga košta (trenutno) 30€ za 12 meseci ili 10€ za 3 meseca; ako je uzmete, uz nju Skype Voicemail ide besplatno.

Skype Voicemail

Skype Voicemail je Skype telefonska sekretarica – ako vaši sagovornici nisu dostupni, ili su zauzeti, možete im jednostavno ostaviti zvučnu poruku koji će oni kasnije preslušati.

Ova usluga košta 15€ za 12 meseci ili 5€ za 3 meseca; besplatna je ako kupite SkypeIn servis.

25 thoughts on “Skype – Internet telefon (besplatni)”

 1. Pomenuo bih i jedan ozbiljan nedostatak Skype mreže, a to je korišćenje vašeg računara od strane Skype-a kao supernoda za prenos podataka između drugih korisnika. Ovo opterećenje nije veliko, ali ako net plaćate po megabajtu može da se poprilično transfera nakupi.

  Jednom prilikom sam ostavio računar sa uključenim Skype-om na dosta brzoj konekciji (SBB prepaid – 2Mbs) i trošio je oko 10MB na sat, a pošto par dana nisam bio kući otišlo mi je oko 800MB od prepaid paketa ili skoro 10€.

  Samo jednu stvar nisam siguran. Da li Skype ovo koristi samo za prenose PCtoPC (što bi imalo smisla jer je to besplatno i korisnicima) ili i za razgovore PCtoPhone koje naplaćuje.

  Izvor:
  Skype End User License Agreement
  (http://www.skype.com/company/legal/eula/index.html)

  Article 4 Utilization of Your computer

  4.1 Utilization of Your computer. You hereby acknowledge that the Skype Software may utilize the processor and bandwidth of the computer (or other applicable device) You are utilizing, for the limited purpose of facilitating the communication between Skype Software users.

  4.2 Protection of Your computer (resources). You understand that the Skype Software will use its commercially reasonable efforts to protect the privacy and integrity of the computer resources (or other applicable device) You are utilizing and of Your communication, however, You acknowledge and agree that Skype cannot give any warranties in this respect.

 2. Jedan od načina da se ovo izbegne je dogovor preko recimo MSN-a / Yahoo i sličnih načina i uključivanje Skype programa po potrebi.

  Ja lično na ovo nisam obraćao pažnju (imam flat nalog ili sam na dial-up konekciji), ali hvala za ovu informaciju u svakom slučaju.

  Ono što meni smeta kod Skype-ta je veliko opterećenje mašine (CPU-a ) u toku razgovora, tako da neki ozbiljan posao nije moguć.

  Najbolje probati, pa kome odgovara, odgovara 🙂

 3. Ako nije problem objasni mi gde i kako se uplacuje Skype In ili Out, znaci preko cega, dali je to banka, nalog i PAytoPal
  ako nije frka napishi

 4. Postovani,
  Vidim iz ostalih komentara da Vam se javljaju vec upoznati u ceo sistem SKYPE-a. Ja sam tek saznala za ovaj nacin komuniciranja pa Vas molim da mi objasnite ako ja kotristim sistem Skype out da li moram da imam ADSL sistem ili to nema nikakve veze?
  I jos jedno pitanje, da li ja placam racun koji napravim preko Skype out-a obicnim racunom za telefon ili moram negde da prijavim da koristim ovaj sistem?
  Hvala puno.
  Pozdrav.
  Viktorija

 5. Tip veze koji ostvarujete prema Internetu (modemski ili kako se još zove dial-up, kablovski, ADSL, bežični) određuje kvalitet razgovora sa drugom stranom – ako Vam je veza lošija od 33 – 40 kbps teško da ćete uopšte moći da koristite Skype.

  Ako želite preko Skype-ta da zovete stacionarne telefone, onda vam treba Skype Out – servis koji se plaća, ali ne preko telefonskog računa, već preko Visa kartice, ili http://www.moneybookers.com servisa.

  Takođe, postoje i neke firme koje vam omogućuju uplatu Skype Out servisa, pogledajte na linku u komentaru 4.

 6. da i ja sam mislio da su neki prevaranti, pa sam odlucio da ih testiram. bez problema su mi uplatili 1$ na skupe racun i to za vrlo kratko vreme. sada sam uplatio 10$ 🙂

 7. To je sve lepo i fino, ali ako na sajtu nema adrese firme, nema imena, nema kakva veza sa Skype korporacijom je u pitanju (odakle im prava da koriste Skype na .co.yu domenu)… samo savetujem ljudima da budu oprezni.

 8. Nisam neki poznavalac koriscenja kompjutera u ove svrhe pa bih molila da mi neko kaze da li se ovaj nacin telefoniranja isplati i u okviru Srbije da zovete fiksne telefone, naravno uplacivanjem doplate obzirom na najavljeno poskupljenje fiksne telefonije? Takodje, koliko je isplativo-jeftinije za zvanje BiH?
  Inace imam ADSL 512/64 . Da li razgovor preko Skype u ove svrhe moze da mi poveca dozvoljeni protok od interneta ka meni pa da prekoracim dozvoljenu kolicinu sto bi onda uvecalo znatno cenu ili razgovor nije taj protok ka meni koji se meri??Ne razumem, molim da mi neko objasni??Hvala.

 9. Izgleda da svi spavaju, nadam se da ce ujutru oni naspavani da mi pruze objasnjenj!
  Dobro jutro svima a posebno onom ko mi pruzi objasnjenje.
  Hvala!

 10. @Zana:

  – nije isplativije zvati fiksne telefone preko Skype-ta umesto običnim fiksnim telefonom, barem za sada. Naravno, ako druga strana ima PC i internet, uvek možete besplatno pričati (Skype to Skype)

  – korišćenje Skype-ta (bez obzira da li zovete drugi telefon ili Skype) naravno ulazi u Internet potrošnju; doduše, to nije neka preterana potrošnja, ali postoji.

  Za Bosnu i Hercegovinu:

  – preko Telekoma je 16.58 din / min
  – preko SkypeOut-a je 0.19€ = 17.1 din / min

 11. Izgleda da je Skype najaktuelnija aplikacija za slanje poruka i VOIP preko Interneta. Vidim da je i Googl napravio jako jednostavan i dobar program koji cak ima i besplatnu telefonsku sekretaricu (Gtalk). Sta mislite, postoji li u dogledno vreme mogucnost da aplikacije ove vrste omoguce kontakte ljudi koji koriste razlicite mesindzere, a ne samo izmedju istih mesindzera, sto je, po meni, logican sledeci korak. Ili to vec postoji? Na primer slanje poruka ili razgovor izmedju Skype korisnika i korisnika Windows Live Messenger-a ili Gtalka ili nekog treceg? Ne koristim Mirc, ali znam da je on neka vrsta servera, koji povezuje razlicite mesindzere, ali neznam tacno sta on radi. Da ne trazim po Internetu, mozda biste mogli nesto da kazete o tome. Hvala unapred. Mirko

 12. Takvi pomaci već postoje – recimo, Yahoo Messenger i MSN/Live Messenger korisnici mogu da pričaju između sebe.

  No, ne verujem da će se desiti neka generalna unifikacija (svi pričaju sa svima); razlog je prost – posao. Svako želi da zadrži korisnike i deo svog kolača (pa makar bilo sve i besplatno).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.