Orašac

Na prostoru današnjeg Aranđelovca i njegove okoline, od naseljavanja slovenskog naroda pa do današnjih dana, odigrali su se mnogi značajni dogadaji.

Kao najznačajniji među njima, po dalekosežnosti uticaja u istorijskom značaju, hroničari bi izdvojili dizanje Prvog srpskog ustanka. Niz događaja i dogovora vođa srpskog naroda pred borbu za konačno oslobođenje od turskog ropstva, odigrao se tokom 1803. i 1804. u selu Orašac.

Ovde su se 21. novembra 1803. godine viđeniji ljudi i predvodnici naroda dogovorili o dizanju ustanka; na mestu gde su ga podigli 15. februara 1804., u Marićevića jaruzi, sada se nalazi spomen-česma koja se vec dugo naziva Karađordevom česmom. Ovaj spomenik je podignut 1954. godine povodom stopedesetgodišnjeg jubileja.

Najmonumentalniji objekat u okviru postojećeg kompleksa je spomen škola Prvom srpskom ustanku. Sagrađena je 1934. godine. To je zgrada razuđene simetrične osnove, sa visokim prizemljem i spratom. Njome dominira visoka kupola zvonika a posebnu vrednost joj daju prostrani tremovi na krilima. Izmedu spomen-škole i česme nalazi se zgrada spomen-crkve.
Podignuta je 1870. godine, ali se i sad nalazi u vrlo očuvanom stanju. U enterijeru crkve izdvaja se ikonostas od 23 slike – čiji je tvorac poznati slikar Steva Todorović. Tu je i ikona arhagela Mihaila koja se izdvaja od ostalih autorskim stilom. Najverovatnije je da ona delo čestog živopisca Šumadije Dimitrija Posnikovića.

Spomen škola u Orašcu