Korišćenje računara – pravi programi

Kada ste jednom naučili osnove, zatim krenuli sa održavanjem računara, zaštitili ga i pripremili backup 🙂 red je da krenete i da ga koristite, zar ne? 🙂

Na sreću, taj deo nije težak 🙂 – treba samo da znate šta želite da uradite i da izaberete odgovarajući program – dosta preporuka imate u sekciji Programi.

Možda nije loše, pre instalacije programa, da pogledate detaljnu sekciju o tome kako podesiti Windowse da budu što su sigurniji: http://www.vesic.org/blog/microsoft/windows/sigurni-prozori/

Ovde ću, radi preglednosti, pomenuti samo najčešće primene i odgovarajuće programe.

Surfovanje Mrežom – pregledači

Prva stvar koju korisnik uradi kada izađe na Mrežu je da se baci na beskonačne mogućnosti koje ona pruža. Za to vam je dovoljan browser (pregledač) i nekakva konekcija, u najgorem slučaju preko modema i telefonske linije.
Firefox - browser za vas
Ako imate Windows operativni sistem, uz njega dolazi i Internet Explorer – IE koji upravo tome služi: pregledanju (surfovanju) sajtova. Iako je to najudobnija opcija (sve je već tu, nema skidanja novog programa / instaliranja i učenja) oduprite se inerciji i probajte mnogo bolju alternativu:

FireFox – odličan mali pregledač Interneta, definitivno dostojna zamena Internet Exploreru. Besplatan je, konstantno se razvija i ima mnogo više mogućnosti od IE-ta (čiji je razvoj praktično prestao pre nekoliko godina).

Pošta

Vatrena ptica za Vašu poštu
Slična primedba važi i za programe za poštu; iako je Outlook Express sastavni deo Windows-a, ne preporučujem ga; bolje rešenje je recimo Thunderbird:

  • kompletan set mogućnosti koji očekujete od modernog i moćnog programa za praćenje pošte.
  • odlično rešena borba protiv spam poruka (tih dosadnih reklamnih poruka)
  • vrlo siguran, sa zaštitama od “pecanja” (Phishing).
  • veliki broj proširenja (extensions) koji dodaju funkcionalnost koji ne postoji u osnovnom paketu
  • besplatan

Rad sa grafikom

“Rad sa grafikom” može poprimiti mnoštvo oblika, pogotovo u svetu digitalne fotografije. Ovde predstavljam minimum programa koji će vam olakšati svakodnevne zadatke.

Pregled i sitnija obrada slika

Google Picasa je definitivno odličan izbor – pomoći će vam da se izborite sa gomilama fotografija razbacanim svuda po disku. Picasa je više organizator vaših fotografija; ako vam treba više mogućnosti za obradu fotografija a da opet ostanete u okviru pregledača, pogledajte XnView.

Ozbiljna obrada slika

Kada ovladate osnovama obrade fotografija, pre ili kasnije će vam zatrebati mnogo više mogućnosti za rad nad fotografijama. Tu dolaze dva programa na svoje:

1. PhotoFiltre – brz, mali, sa odličnim setom mogućnosti

2. Paint.Net – teška artiljerija u oblasti besplatnih programa.

Probajte i jedan i drugi i vidite koji vam više leži.

Office komplet – Open Office

Iako je kod nas donedavno bilo uobičajeno da Microsoft Office bude sastavni deo instalacije računara 😉 ovaj paket nije besplatan – u stvari, Office je najveći generator profita za Microsoft, veći i od samog Windows operativnog sistema.

Zbog popularnosti tog paketa, sami formati koje Microsoft Office diktira ( .doc za dokumente, .xls za unakrsne tabele itd ) su praktično standard u današnjem kancelarijskom poslovanju.

Na sreću, postoji odlična besplatna alternativa – Open Office – paket kancelarijskih programa koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe najšire populacije korisnika.

Najveći deo Open Office paketa je takođe preveden na srpski, što je samo još jedan plus u korist ovog paketa.

Instant poruke – dopisivanje preko Mreže

Osnovna prednost Mreže je dostupnost – informacija, tekstova, kao i povezivanje – vrlo lak način da ostanete sa ljudima u kontaktu. Jedan od načina za to su i IM – Instant Messaging ili trenutne poruke: mogućnost da razgovarate sa osobom ako ste u istom trenutku na vezi.

Preporučujem dva programa: MSN Messenger i Google Talk – raspitajte se koji od ova dva vaši prijatelji koriste i/ili koji se vama više sviđa i počnite sa dopisivanjem 🙂

Besplatno Internet telefoniranje – VoIP

Iako su trenutne poruke odličan način za vezu sa drugima, imaju i ozbiljnu manu: brze su onoliko koliko vi brzo kucate 🙂 Kao što je pismu alternativa telefon, tako je trenutnim porukama alternativa Internet telefonija (VoIP – Voice over IP) – besplatno telefoniranje preko Mreže.

Predlažem vam da probate dva programa: prvi, gorepomenut Google Talk (on radi i kao IM i kao VoIP) i naravno, apsolutni standard u ovim vodama: Skype – u svakom slučaju, VoIP vam može uštedeti mnogo impulsa prema vama dragim, dalekim osobama.

Blogovanje

Blogovanje (čitanje i pisanje tekstova po Mreži) je dostiglo takve razmere da sam toj temi posvetio posebnu sekciju:

Sve o blogu

pa izvolite pročitajte 🙂