Vaš računar i operativni sistem – osnove

Dobrodošli na strane namenjene početnicima u računarskim vodama i onima koji bi da nauče više. Pokušaću da na jednom mestu skupim dosta korisnih informacija i da odgovorim na pitanja koja se najčešće postavljaju kada nova igračka 😉 dođe u dom.

Prvo, računar je gomila gvožđa koji bez programa koji ga pogone ne znači ama baš ništa više od ukrasne police 😉 Da bi se uopšte iskazao, potrebni su mu programi raznih vrsta, od kojih je osnovni operativni sistem ili OS – program koji vam pomaže da uopšte radite sa računarom.

Na istom računaru se mogu instalirati razni operativni sistemi, čak i više njih odjednom. No, uobičajeno je da postoji samo jedan i to najčešće iz Windows porodice operativnih sistema.

Za početak, odredite koji operativni sistem vi imate; najjednostavniji način je: kliknite na Start dugme i izaberite opciju Run; u polje koje se otvori, unesite WinVer i pritisnite Enter taster.

Ekran koji će se pojaviti će najverovatnije biti ili ovakav:

Windows Vista

Windows Vista - WinVer

ili ovakav:

Windows XP

Windows XP - WinVer

ili ovakav:

Windows 2000

Windows 2000 - WinVer

Polja su sledeća:

  1. Vrsta operativnog sistema
  2. Podvrsta operativnog sistema
  3. Redni broj zakrpe

Operativnih sistema se kroz istoriju pojavljivalo mnogo. Trenutni najnoviji Windows operativni sistem (i vrlo dobar) je Windows Vista ali ima dosta i Windows XP, Windows 2000 i Windows 98 operativnih sistema (pogledajte spisak svih Windows OS-ova).

1. Vrsta operativnog sistema

Ako imate bilo šta sem Windows Vista ili Windows XP, razmislite o zameni; čak i na Windows 2000 neki programi, igre ili uređaji neće raditi dobro. Ako imate jaku mašinu – Vista je za vas; ako baš i nije najnovija, onda vam preporučujem Windows XP; koji, pogledajte dole.

2. Podvrsta operativnog sistema

Počev od Widows XP, Microsoft je uveo više podvrsta jednog istog operativnog sistema; tako za XP postoje Windows XP Home i Windows XP Professional. I po samom imenu, namena je očigledna: Home za kućne korisnike, Professional za poslovne korisnike. Iako ćete od napaljenih klinaca iz kraja čuti da je Home slabiji, nestabilniji, lošiji od Professional – ne verujte im; oba OS-a su izgrađena na istoj osnovi i jednako su stabilna i pouzdana – to su automobili istog motora i šasije, sa različitom opremom :-). Razlike su upravo u područjima koja kućnog korisnika ne zanimaju previše: umrežavanje većeg broja računara, deljenje datoteka, upravljanje grupnim pravima korišćenja. Zato, ako imate Home, ne brinite.

3. Redni broj zakrpe

Kako su operativni sistemi programi koje pišu ljudi, a ljudi su (čak i programeri ;)) podložni greškama, normalno je da proizvođač (Microsoft) s vremena na vreme objavljuje popravke (zakrpe ili Service Packs) kojima ispravlja uočene greške.

Zakrpe su kumulativne; ako primenite onu sa najvećim brojem nema potrebe primenjivati zakrpe pre te.

Tekuća zakrpa za Windows Vista je Service Pack 1, za Windows XP je Service Pack 3, a za Windows 2000 Service Pack 4 – ako su brojevi kod vas manji, imate razloga za brigu – to samo znači da vaš sistem ima više “rupa” i da je podložniji eventualnim napadima spolja ili preko pošte.

Postoji više načina kako da dođete do poslednje zakrpe za vaš računar – preko Interneta (ali samo ako imate _zaista_ dobru vezu, jer su ovo ogromni paketi) ili preko prijatelja/poznanika koji to već imaju kod sebe na CD-u.

Windows na srpskom

Dobra strana legalizacije programa (plaćanja programa, pogledajte sledeći pasus) je da proizvođač, Microsoft, kreće da se “brine” o nama i našim potrebama – proširuje operativni sistem na način koji odgovara ljudima ovog podneblja.

Ako ste u ratu sa engleskim, i ako više volite latinicu/ćirilicu, za vas je upravo ovaj dodatak:

Windows XP na srpskom (latinica ili ćirilica)

Ovo NEĆE prevesti sve programe, datoteke za pomoć ali će prevesti osnovnu školjku (interfejs) sa kojim radite i umnogome olakšati osnovne operacije.

Windows XP na srpskom

Operativni sistem – cena

Da ne zaboravim – Windows operativni sistem je program u koji je uloženo _mnogo_ godina rada i kao takav košta – to nije besplatan deo vašeg računara ma šta vam prodavac računara tvrdio. Tačno je da postoje načini da do OS-a dođete bez plaćanja, ali vam to ne bih preporučio – proizvođač se itekako trudi da zaštiti svoju investiciju i pre ili kasnije ćete zažaliti zbog takve odluke.

Za Vašu orijentaciju, cena Windows XP Home operativnog sistema je, kada se kupuje uz nov računar, oko 85€.

Ok, pretpostavimo da ste saznali vašu verziju operativnog sistema, da ste instalirali najnoviju zakrpu; sada je vreme utvrditi stanje računara, popraviti ako nešto ne štima i obezbediti da se ubuduće što manje vremena troši na to: vreme je za održavanje računara.