Razglednica

Nalazi se u samom srcu Šumadije, na nadmorskoj visini većoj od dvesta metara, pod zelenim okriljem Bukulje i u neposrednoj blizini Venčaca. Od Beograda je udaljen oko 80 kilometara a znatno bliži su mu Topola, Mladenovac, Lazarevac. Ima oko dvadeset pet hiljada stanovnika i vrlo je poznat i zanimljiv turistički, privredni, istorijski, kulturni i sportski centar ovog dela Srbije.

Park Bukovičke banje

Park

Na preko 40 hektara, sa prekrasnim cvetnim alejama i neizbrojivim vrstama retkog drveća, prostire se park, po mnogo čemu jedinstven u zemlji. Njegovu lepotu upotpunjuju, a i jedinstvenim čine, mnogobrojne skulpture od belog venčačkog mermera, isklesane u okviru Smotre “Mermer i zvuci”. One u savršenom skladu zelenih tonova prirode i belih oblika vrhunske umetnosti, čine park velikom i neponovljivom galerijom savremenih skulptura u slobodnom prostoru.

Bukovička banja

Smeštena je u centru Aranđelovca i čini ga jednim od najlepših banjskih mesta u zemlji. Njene mineralne vode se ubrajaju u najpoznatije alkalne ugljeno-kisele vode sa potvrđenim okrepljujućim i osvežavajućim dejstvom. Decenijama već nepromenjenog svojstva, ova mineralna voda nesmanjenom blagotvornom snagom deluje na želudačno-crevna oboljenja, oboljenje jetre i žučnih puteva, šećerne bolesti i lakše oblike reumatičnih oboljenja.

Knjaz Miloš

U savremeno opremljenim pogonima godišnje se utoči preko sto miliona litara kristalno čiste bukovičke mineralne vode, poznate na tržistu kao mineralna voda “Knjaz Miloš”. Koristi se za piće i spravljanje raznovrsnih osvežavajućih napitaka i koktela. Njeni izvori su ispod debelih mermernih naslaga na dubini od preko hiljadu metara. Ova voda je do sada dobila mnogobrojna priznanja u zemlji i svetu.

Banjsko zdravstvo

Ima razvijenu opštu i specijalističku lekarsku službu kao i dobro opremljenu laboratoriju. Osposobljeno je da pruža usluge fizikalne medicine i rehabilitacije. U okviru hidro-terapije pacijentima se omogućava kupanje i podvodna masaža u kiseloj vodi. Osim nje, ovde postoje i druge vrste terapije: termo, foto, elektro, mehano i kinezi terapija, kao i inhaliranje.

Ugostiteljstvo

Apartmani “Nedeljković”

Nedeljković

U sklopu ekskluzivnog galerijskog prostora “Galerija 99”, 150m od parka nalaze se apartmani “Nedeljković”: dvokrevetne sobe I kategorije (klima uređaj, kupatilo, kablovska TV, parking).

Ulica: Pupinova 2a
34300 Aranđelovac
Telefon: (034) 711-787
Mobilni: (064) 39 29 086, (064) 309 25 47

“Ivančevič sport & tourist resort”

Ivančević

Ovo je sportsko-turistički centar, mesto za aktivan odmor. Na raspolaganju su vam:

  • Tri teniska terena
  • Sportska hala za male sportove
  • Fitnes, sauna, masaža
  • Sobe i apartmani (klima, telefon, kablovska TV, internet, mini-bar)
  • Kafe restoran i letnja bašta (do 120 mesta) sa bogatom ponudom nacionalne i internacionalne kuhinje

Ulica: Bukuljska BB
34300 Aranđelovac
Telefon: (034) 701-500
Faks: (034) 701-501
e-mail: iv-s@eunet.yu

Hotel “Izvor”

Hotel 'Izvor'

Otvaranjem hotela “lzvor” A kategorije, udvostručene su hotelske smeštajne mogucnosti. “Izvor” je izgrađen u samom parku i ima preko 400 postelja u oko 220 soba i apartmana. Ima i nekoliko kafana, banket sala, restorana, barova, letnjih terasa sa preko hiljadu stolica, zatim pokriven bazen za kupanje, saune, kongresnu salu, razne sportske terene. Veoma je pogodan za održavanje kongresa, simpozijuma i drugih velikih skupova.
[renovira se, nije operativan]

Hotel “Šumadija”

Ima oko dvesta postelja, a u Aranđelovcu i na Bukulji postoje i nekoliko manjih odmarališta i motela: “Vila Karadžić”, “Lovački uranak”, “Partizanska česma”, “Lovački dom”, zatim veliki broj banjskih vila i urednih soba u privatnom smeštaju. U samom gradu i okolini postoji i oko četrdesetak manjih društvenih i privatnih ugostiteljskih objekata.
[nije operativan 🙁 ]

Hotel “Staro zdanje”

Hotel 'Staro Zdanje'
Ugostiteljska svojevrsnost, a i turistička i kulturno istorijska posebnost jeste hotel “Staro zdanje”, sa oko 150 postelja. Nalik je na venecijanske palate, a izgrađen pre više od sto godina. Lepotom i istorijskom atraktivnošču posebno se izdvaja Sala kneževa u kojoj se održavaju kamerni koncerti, izložbe, ceremonijali venčanja.
[nije operativan 🙁 ]

Restoran Aleksandar

Ono što svakako treba pomenuti kao posebnu poslasticu u samom srcu grada je izuzetan restoran Aleksandar. Odličan ambijent, položaj, kao i vrhunska usluga su samo od nekih razloga zbog kojih treba posetiti ovo mesto.

Vila “Vidikovac”

Vila 'Vidikovac'Smešten na samim obroncima Bukulje, iznad grada, restoran “Vidikovac” je odlično mesto za kratak beg iz grada i uživanje u hrani.

Update jun 2009: Sada je to već i hotelski objekat, koji pored dobre hrane nudi usluge smeštaja i konferencijskih usluga.

Više detalja na samoj prezentaciji Vile Vidikovac: http://www.vilavidikovac.rs/

Telefoni: +381 34 601 701, +381 34 613 344

Smotra “Mermer i zvuci”:

Svake godine (od 4. jula do 19. septembra) održava se Smotra jugoslovenske umetnosti “Mermer i zvuci” pod čijim okriljem živi i radi Simpozijum skulpture “Beli Venčac”.

Kulturne i istorijske znamenitosti

Aranđelovac i njegova okolina su bogati i mnogobrojnim istorijskim, kulturnim i turističkim znamenitostima. Otkriveni su tragovi iz rane praistorije i srednjeg veka. U Risovačkoj pecini, izuzetnoj kulturnoj, naučnoj i prirodnoj retkosti, pronađeni su znaci života iz kamenog doba – doba pračoveka. Ispod Venčaca je neiscrpna riznica ukrasnog kamena a na njemu majdan i vajarska radionica. Spominjemo crkvu Svetog Arhanđela (iz XV veka) po kojoj je ukazom knjaza Miloša 1859. godine Aranđelovac dobio ime, zatim crkvu-brvnaru u selu Partizanima, Spomen školu Prvog srpskog ustanka u Orašcu, Mauzolej Karađordevića na Oplencu, Muzej prvog srpskog ustanka u Topoli, Marićevića jarugu – mesto gde je podignut prvi srpski ustanak i mnoge druge spomenike iz naše novije istorije, smeštene na Bukulji, Venčacu, u Partizanima, Bukoviku.

Izletišta:

Okolina Aranđelovca je prepuna izvanrednih mesta za izlete i rekreaciju, odmor u prirodi. Najpre je tu Bukulja sa bujnom vegetacijom, bistrim izvorima, potocima, jezerima. Posebno je atraktivno Garaško jezero, jer je bogato ribom, opkoljeno šumovitim brdima. Na obroncima Venčaca je selo Banja, poznato po vinogradima i jednim od najstarijih zadružnih podruma vina. Tu je i Gornja Trešnjevica, živopisno rodno mesto narodnog heroja Milana Ilića Ciče, koje je, uz još nekoliko sela: Garaši, Orašac, Banja, vrlo pogodno za seoski turizam.

Pozicija

Aranđelovac leži u kotlini koju okružuju Venčac (658 m), Bukulja (698 m) i Preseka (455 m) u srcu Šumadije, na 44 stepena severne geografske širine i 20 stepeni istocne geografske dužine, na nadmorskoj visini od 256 m.

Položaj Aranđelovca stvara povoljne uslove za za povezivanje sa svim magistalnim pravcima i otvaranje prema sopstvenom i susednim regionima.

Nalazi se izmedu dve saobraćajnice: ibarskog puta (M 22) i puta Beograd – Kragujevac (M 23).

Leži na magistralnom putu M 4,koji spaja zapadnekrajeve Srbije sa istočnim (Zvornik-Loznica-Valjevo-Aranđelovac-Markovac-Rgotina-Bor) a sa Beogradom ga povezuju sledeće saobraćajnice:

  • Partizani – Vreoci – Stepojevac (83 km)
  • Orašac – Markovac – Mladenovac – Ralja (77 km)
  • isti pravac preko Krćevca (83 km)
  • Orašac – Mladenovac – Mali Požarevac – Vrčin (84 km)

Mapa Aranđelovca

www.flickr.com

Dejan Vesić - slike u kategoriji 'aranđelovac' Još mojih fotografija u Aranđelovac kategoriji