MS Virtual PC 2007 – besplatan

http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/virtualpc/

Verzija Veličina Licenca Cena
2007 31 Mb Besplatan

Microsoft Virtual PC 2007

Tržište softvera za virtualizaciju (način da na jednom računaru terate više raznih i vrlo raznovrsnih operativnih sistema) je sve interesantnije. Pošto je VMWare Server postao besplatan, a u odgovoru na to i Microsoft Virtual Server 2005 takođe postao besplatan, u neočekivanom potezu i Microsoft Virtual PC je postao besplatan!

Ovo je vrlo interesantna vest upravo za “male” programere – Virtual PC 2004 ne zahteva serverski operativni sistem (Windows 2000 Server, Windows 2003) da bi lepo radio, već sasvim lepo trči i na Windows XP Professional.

Iako se MS upinje da pokaže kako su ova dva proizvoda, Virtual Server 2005 i Virtual PC 2004, u suštini različiti proizvodi, to nije sasvim tačno. U nezvaničnoj dokumentaciji, (white paper) navode se, na primer, sledeće razlike:

  • Virtual PC 2004 pokreće samo desktop operativne sisteme – tačno, odnosno dobićete upozorenje ako pokušate sa instalacijom serverskog operativnog sistema, ali ja nisam imao problema u radu
  • Emulacija zvučne karte postoji samo u VPC 2004 – tačno.
  • Virtual Server 2005 ima daleko bolju podršku za virtuelne mreže – tačno.

U svakom slučaju, kako su sada oba proizvoda besplatna, izaberite jedan prema vašim potrebama 🙂

Direktan link za skidanje je ovde.

Dodatak 2007-02-20: Izašao je Virtual PC 2007 – glavna prednost je mogućnost da vam i host i guest operativni sistem budu iz Vista familije.

Download link za ovu verziju.

7 thoughts on “MS Virtual PC 2007 – besplatan”

  1. Serverski operativni sistem se moze instalirati na Microsoft Virtual Pc 2004.Instalirao sam bez problema Windows 2003 Server

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.