Opametite Android – Llama

Koliko je vaš pametni telefon (smartphone) zaista pametan? I to bez obzira da li imate Android, iPhone ili neki treći. Istina, pametni telefoni mogu mnogo, kroz aplikacije i integracije, ali opet, nekako ne odaju utisak “prave” pameti 🙂

E, to će se upravo promeniti 🙂

Šalu na stranu, korišćenje dobrih aplikacija je samo delić mogućnosti vašeg telefona.

Sada ću vam pokazati kako vaš telefon može da postane svestan vaše lokacije i uradi nešto po tom pitanju.

LLama – Location Profiles


LLama sledi jednostavan koncept:
– definiši lokacije – Areas
– definiši zvučne profile – Profiles
– definiši akcije kada uđeš / izađeš iz određene lokacije – Events (ovo uslovno, jer možete praviti akcije koje za uslov imaju i druge stvari, a ne samo ulazak / izlazak sa lokacije)

Lokacije

Kako LLama uopšte zna gde se vi nalazite? Pa, da budem precizan do kraja, ne zna 🙂 Naime, osnovni način rada LLame je beleženje na koju ste mobilnu ćeliju (baznu stanicu) nakačeni. To ima i jako dobre strane (troši se zanemarljivo malo procesorske snage / baterije) ali i poneku lošu – kako se bazne stanice u gradu raspoređuju na oko 500 m razdaljine, to praktično znači da greška, odnosno oblast koju jedna “lokacija” pokriva može da bude i 500 – 800m. Ako vam ovo nije dovoljno, možete pokušati sa alternativnim metodama (Wifi pooling – provera da li je neki poznati Wifi u dometu ili GPS, koji troši najviše struje).

“Učiti” LLamu lokaciji je vrlo jednostavno – definišete lokaciju (ili izaberete predefinisane Home / Work), dug pritisak na lokaciju i izaberite “Start Learning Area”. U meniju koji se pojavi izaberite barem minut i krenite da se šetate svud po lokaciji – ovim treba da pohvatate najčešće bazne stanice koje vaš telefon hvata.

Naravno, i naknadno dodavanje baznih stanica lokaciji je vrlo jednostavno – dok ste na određenoj lokaciji, s vremena na vreme proveravajte “Recent” tab, i ako tamo vidite da postoje nove stanice koje nisu dodeljene toj lokaciji, možete je jednostavno dodati, pritiskom na ćeliju i izborom “Add to Area” dodajte je lokaciji:

LLama - dodavanje bazne ćelije lokaciji

Profili

O profilima se nema puno šta reći: postoje 4 unapred definisana koje možete lako izmeniti / dodati nove:

Profili

Ono što je bitan detalj je “katanac” ikonica pored profila – omogućava vam da aktivirate i zaključate jedan profil, ma šta akcije za taj trenutak nalagale; ovo je vrlo korisno kada “ispadnete” iz uobičajenog ritma i kada vam treba potpuna kontrola nad “oglašavanjem” telefona.

Akcije (Events)

Sve ono gore je bio samo jednostavan uvod; najmoćniji i najvažniji deo cele LLame su Akcije – načini da saopštite telefonu šta da radi u zavisnosti od nekih uslova.

Neke od praktičnih primena su očigledne:

  • Kada ste na poznatim mestima sa Wifi tačkama, uključi Wifi
  • Uveče, utišaj telefon i smanji osvetljenost ekrana
  • Na poslu, postavi profil koji ne smeta koncentraciji

No, može i nešto ovako:

  • Ako je baterija ispod 25%, i ne puni se – isključi prenos podataka, isključi WiFi, smanji osvetljenost ekrana na 10% i gašenje ekrana zbog neaktivnosti na 30 sekundi
  • Ako se u tekstu tekućeg događaja iz kalendara nalazi reč “sastanak”, pogasi sve zvuke i startuj “Tetris” 😉

Obratite pažnju samo na jednu sitnicu: akcije idu obično u parovima (došao kući / izašao iz kuće; jedna za preko dana, jedna za noć itd.) – da ne pomislite odmah da je Llama naterala vaš telefon da poludi 🙂

Evo neke od akcija koje ja koristim:

Llama - primer akcija
(klikni na sliku za veći format)

Sve u svemu, iako nema u sebi programski jezik, već jednostavan skup uslova + akcija, broj stvari koje možete da uradite sa Llamom na vašem telefonu je ogroman.

Preporučujem 🙂

4 thoughts on “Opametite Android – Llama”

  1. Utvrđeno je da se baterija najvise troši u area “Tašta” :), te pametni telefoni u istom području pokazuju znakove gluposti….:)))

  2. Prvo sam bas bio odusevljen, a onda sam skontao da na ICS liama nema mogucnost da menja notification sounds ni zvuk ni jacinu.
    A bas bi mi zgodno bilo da ugasim notification za mailove dok sedim za racunarom… ;(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.