Njegovo veličanstvo Android

Samsung Note - Android Tehnologija napreduje džinovskim koracima – do juče (nekih 10-ak godina pre) smo imali “glupe” sprave za mobilne telefone koje su radile dve stvari – pozive i SMS-ove.

Sada u džepovima nosimo moćne kompjutere, sa 4 ili više procesorskih jezgara i sa rezolucijama ekrana koje nekada prelaze i rezolucije naših “kućnih” monitora – dobrodošli u eru pametnih telefona (smartphones; predviđa se da će “glupi” telefoni nestati do 2015-e – videćemo 🙂 )

Na tržištu postoje sada samo dva velika igrača: Google sa Android operativnim sistemom i Apple sa iOS operativnim sistemom. Za Windows 8 (i Nokiju) nije jasno da li će preživeti, dok su nekada ogromni igrači (RIM / Blackberry) na izdisaju.

Dok Apple ide na politiku kompletno zatvorenog hardvera (i njemu savršeno prilagođenog softvera), Google je krenuo putem otvorenog softvera – svako raspoložen da pravi telefone sa Android operativnim sistemom je slobodan da uradi tako. To je rezultovalo eksplozijom proizvođača i telefona, sa Samsungom kao najvećim igračem, praćen HTC-om, LG-om, Motorolom, i što je još važnije, širokom bazom programa za neverovatan broj primena telefona.

Za koga je tekst?

Ako ste u gorepomenutoj kategoriji samo SMS / poziv, onda ovaj tekst i nije za vas 🙂

Ako niste – Android telefon može da bude vaš savršeni digitalni pomoćnik – uz pravilan izbor programa i blagu (nekada nepotrebnu) reorganizaciju na vašoj strani, telefon vam može zameniti sve papiriće, blokčiće, kalendare, rokovnike, posetnice … naravno, samo ako vi to želite.

Pokušaću da vam predstavim aplikacije koje će u trenutku drastično povećati upotrebljivost vašeg telefona, uz neke stvarno jake kriterijume 🙂 – naime, kada biram aplikacije, minimum koji zahtevam je:

 • Svaka informacija se unosi samo jednom
 • Sve što unesem na samom telefonu, dostupno je i na webu uz automatsku sinhronizaciju
 • Aplikacija mora jednostavno da se uklapa u dnevni posao / korišćenje telefona
 • Deljenje informacija sa drugima mora da bude izuzetno lako
 • Aplikacije su besplatne (još uvek nije omogućena kupovina iz Srbije) i nikakve hakerske operacije nisu potrebne (“rooting“) da bi radile

Osnove

Koji telefon?

Ovo pitanje je direktno vezano sa vašim ličnim preferencama i mogućnostima: finansijama, nameravanom načinu upotrebe i slično.

Neko voli velike ekrane i puno procesorske moći, neko voli što bolju kameru sa puno prostora za slike, a neko želi da mu telefon bude proširenje posla; Android pokriva sve to. Što se proizvođača tiče, Samsung i HTC imaju zaista veliku paletu telefona za skoro sve potrebe (sa Samsung Galaxy S3 i HTC One X na gornjoj skali).

Ako ste postpaid korisnik kod naših provajdera, prvo pogledajte šta oni nude. Ako kupujete bez ugovora, standardna lokacija za izbor je http://www.mobilnisvet.com/

Ono na šta treba obratiti pažnju je podrška srpskom jeziku; ne, nisam zaljubljenik prevoda kompjuterskih termina 🙂 već ćete time dobiti jako bitnu podršku za rečnik srpskog kod kucanja i time višestruko ubrzati unos bilo kakvog teksta (o tome kasnije).

Naravno, postoje i nezavisne aplikacije koje će taj posao odraditi sa istim kvalitetom (i o njima dole), ali za prosečnog korisnika ovo je definitivno lakši način.

Koja verzija?

Iako je relativno mlad operativni sistem (od septembra 2008), zahvaljujući agresivnoj politici Google-a oko izdavanja novih verzija, postoji mnoštvo živih verzija danas.

Naravno da je uvek najbolje imati najnoviju verziju (sada je to 4.04 / 4.1), ali to nekada nije moguće (ako imate/kupujete stari telefon ili telefon za koji proizvođač nije obezbedio upgrade). Preporučujem da ne uzimate telefone koji imaju Android stariji od 2.3 (Gingerbread).

Google nalog

Podrazumeva se da korišćenje Android telefona ide praktično sa Google nalogom (ako imate Gmail nalog, imate i Google nalog) – korišćenje bez Google naloga prosto nema smisla.

Pri tom je idealno ako Google nalog već intenzivno koristite – svi vaši kontakti, kalendar, dokumenti su već tamo – to će drastično olakšati upotrebu telefona, i podići efikasnost. Ako to nije slučaj, polako krenite u tom smeru 🙂

Sigurnost naloga

Iako ovo strikno ne spada u Android tekst, obavezno se potrudite da povećate sigurnost vašeg naloga.

Kada ste ulogovani u Gmail, izaberite gore desno vaš nalog i opciju “Account”:

Prilaz Google nalogu

Minimum koji treba da uradite je da postavite “Account recovery options” (tačka 2):

Google nalog - bezbednost

Praktično, postavite broj mobilnog telefona pomoću koga možete da resetujete password ili potvrdite vlasništvo nad nalogom. Tu imate opciju da podesite i dve mail adrese: Recovery email adresu, uz pomoć koje možete da resetujete password i Alternate email adresu sa kojom možete da se ulogujete umesto gmail adrese.

Ne budite lenji, obe stvari su obavezne! 🙂

Ako zaista cenite vaše podatke i vaš nalog, toplo savetujem da uključite logovanje u dva koraka (2-step verification): način da se na računar logujete pomoću lozinke i pomoću koda koji se generiše na vašem mobilnom telefonu (ovo pošto postavite sve na telefonu kako treba). Iako zvuči smorno – nije; ovo je više nego korisna opcija koja drastično povećava sigurnost naloga.

Početak

Sada ste spremni da aktivirate telefon i povežete ga sa Gmail nalogom; topla preporuka je da ispratite i kratkog čarobnjaka koji će vas provesti kroz osnovno korišćenje telefona – dođe i više nego zgodno, pogotovo ako vam je ovo prvi susret sa Android telefonom.

Aplikacija, direktna akcija, widget, ekrani

Android podržava više ekrana na koji možete staviti razne stvari:

 • Ikonu, koja je praktično prečica do startovanja odgovarajuće aplikacije
 • Direktna akcija – izvodi akciju bez ulaska u aplikaciju; primer: poziv određenog kontakta, slanje SMS-a na određeni broj
 • Widget ili “živa ikona” koja menja svoj status bez potrebe za bilo kakvom akcijom sa vaše strane; primer: vremenska prognoza, poruke na društvenim mrežama i slično

Naravno da ne postoji pravilo kako organizovati sve to, već će to isključivo zavisiti od toga šta, kako i koliko koristite. Kod mene su najčešće akcije / aplikacije na prvom ekranu i na ekranu levo i desno od prvog; ostale ekrane koristim za ređe korišćene stvari.

Ono na šta treba obratiti pažnju je da se ne pretera sa widgetima iz jednog prostog razloga – potrošnje baterije. Baterija je inače slaba tačka svim pametnim telefonima; ako zaista koristite telefon (tj. aplikacije i van “telefonske” upotrebe) sve preko jednog dana trajanja baterije je uspeh (da, ovo jeste nezgodno bivšim korisnicima Nokie koji su je punili nedeljom 😛 ali šta da se radi – danak tehnologiji).

Tastatura

Telefoni, sa ograničenim prostorom i mogućnostima, nisu preterano udobne sprave za unos velike količine teksta. No, i to se menja – uz velike ekrane (4.5″, 4.8″, 5.3″) telefon se može koristiti i za kraći e-mail ili dokument.

Da bi to bilo iole udobno, vrlo je bitno na koji ćete način unositi tekst: “nabadanjem” po nacrtanoj tastaturi (standardan, no najsporiji i najmučniji način) ili preko neke od naprednih tastatura – kako po načinu unosa, tako i mogućnosti da vas tastatura bolje upozna i ponudi reči u skladu sa vašom istorijom.

Swype

Swype je apsolutno nesvakidašnji i fenomenalan način:

Swype - primer

za unos teksta.

Prostim prevlačenjem prsta preko slova koje čine reč unosite tekst; razmak nije potrebno unositi, dovoljno je da blago zastanete pre unosa sledeće reči. Pri tome ima odličan algoritam za pogađanje reči koje unosite ili ćete uneti (na osnovu prethodno unetog teksta) tako da vremenom postižete neverovatnu brzinu sa minimalnom količinom grešaka.

Pogledajte osnovni video:

a zatim i Swype Gestures koje daju gomilu drugih mogućnosti:

Ako vaš telefon nema ovu tastaturu ugrađenu, pokupite (besplatno) beta verziju sa ove lokacije:

http://beta.swype.com/

Svakako žrtvujte desetak dana na vežbanje unosa preko Swype-a – nikada se više nećete vratiti na “običan” unos teksta.

SwiftKey 3

Ako nikako ne možete da se naviknete na Swype, postoje i alternative – recimo SwiftKey 3. Radi na vrlo sličnom principu, ovoga puta direktno kucajući (uz sve načine za predikciju):

Na žalost, kako Google u Srbiji još uvek nije dozvolio kupovinu aplikacija (možete koristiti samo besplatne), ne postoji jednostavan način da dođete do SwiftKey 3 u Srbiji.

Produktivnost (beleške, kupovina, TODO)

Izuzetno važna sekcija – telefon sve ovo treba da obavlja brzo i efikasno, daleko bolje od klasičnih (olovka i papir) načina.

Fetchnotes

Fetchnotes Fetchnotes – jednostavna aplikacija, brza, uz prateći sajt http://www.fetchnotes.com/ koji omogućava udoban rad sa beleškama kada ste pri računaru; deljenje je jednostavno, dovoljno je u samoj belešci navesti @imeDrugogKorisnika i beleška će se automatski deliti između vas.

Nema nekih fancy ulepšavanja, nije Evernote ili Catch Notes (probao oba) jer se ispostavilo da mi ništa od naprednih funkcija koja druga dva programa nude ne treba.

Pored Android i Web verzije, tu su i iPhone verzija, Windows desktop aplikacija kao i Linux paket – teško da će vam neka platforma zafaliti. Na kraju, dobićete promotivno 25 GB prostora za smeštanje vaših podataka na Box provajderu (pandan Dropbox-u), što takođe nije zanemarljivo 🙂

Pocket

Pocket - čitajte kasnijeWeb je prepun resursa i informacija a mi smo obično vrlo kratki sa vremenom / pažnjom. No, čak i kada nađemo vreme, ponovno pronalaženje interesantne stanice / teksta na blogu / PDF-a je skoro nemoguće, ma koliko ste organizovani ili koristili Google Bookmarks i slične alate. Dobrodošli u Pocket – vaše mesto za sva “kasnija” čitanja. Uz Android aplikaciju, Chrome ekstenziju i sam desktop browser, jednim klikom ćete zapamtiti samo bitne elemente strane za kasnije čitanje, očišćeno od reklama, blještećih slika i svega što bi vam odvuklo pažnju. Ovo je izuzetno, izuzetno korisna aplikacija (ili bolje reći – sistem) bilo u poslu ili u opuštenom vremenu. Velika preporuka.

Any.DO

Any.DO TODO aplikacijaAny.DO je TODO lista; nema web sajt za izmene preko desktopa, ali ima Chrome extension, što je za mene dovoljno. Preporučujem povezivanje sa Google Tasks (ono što se nalazi sa desne strane u kalendaru), što je još jedan način za izmene sa desktop računara.

Any.DO ima simpatičnih detalja: recimo, mogućnost da dodate e-mail / poziv / SMS kontatka u određeno vreme (krenite da kucate ime kontakta, doduše ovo samo na telefonu); po završenom sastanku iz kalendara nudi da dodate eventualne akcije proizašle iz sastanka:

Any.DO - akcije posle sastanka

(ovo samo na Android 4+ verziji) a po propuštenom pozivu mogućnost da odmah pozovete osobu:

Any.DO - propušten poziv

Sve u svemu, elegantna i efikasna TODO aplikacija.

Our Groceries

OurGroceries - kupovinaIako, idealno, kupovine ne bi trebalo da bude 🙂 praksa je drugačija. OurGroceries je zrela aplikacija, namenjena brzom formiranju i korišćenju lista za kupovinu. Deljenje lista (sa lepšom polovinom recimo 😉 ) je trivijalno a i sinhronizacija izuzetno dobro urađena – više puta sam u radnji brisao stvari koje stavljam u korpu dok su sa web sajta, od kuće, stizale nove stavke (prethodno zaboravljene). OurGroceries podržava Android, iPhone i BlackBerry.

Packing List Lite

Packing List LiteKako sam još pre Androida održavao liste za putovanja (bazirane najviše na iskustvu, a pomalo vireći i u Universal Packing List) logično proširenje je prebacivanje na Android. Packing List lite to radi dobro, uz master liste iz kojih je posle moguće kreirati nove liste, i uz mogućnost izmene lista preko web sajta – doduše, malo manipulacije sa fajlovima sa telefona će biti potrebno.

Komunikacija (SMS, glas, ostalo)

SMS Backup+

SMS Backup PlusKoliko god napredni telefoni, to su ipak fizičke sprave koje se daju izgubiti, zaturiti i kod kojih su neke operacije neudobnije no na “velikim” računarima. Recimo, pretraživanje SMS-ova. Daleko bolje je imati sve SMS-ove na GMailu, u posebnom folderu – em što je pretraživanje trivijalno em što ćete poruke čitati čak iako ste telefon zaboravili kući 🙂 SMS Backup+ radi upravo to – periodično kopira vaše SMS poruke na Gmail.

imo

imo - multi-protokol messengerimo je predstavnik programa koji podržava više protokola za poruke: Facebook Messenger, Google Talk, Skype, Windows Live Messenger (MSN), ICQ/AIM, Yahoo Messenger, Jabber. Lično ga koristim samo za MSN i taj posao dobro obavlja.

Viber

Viber - besplatni pozivi i SMS-oviViber vam omogućuje slanje SMS-ova i (VOIP) pozive besplatno, sve dok imate data paket / wireless vezu. Pri tom nema ograničenja tipa “140 karaktera” za SMS i praktično je pandan Skype-u. Za razliku od Skype-a, brži je, i prilagođen pametnim telefonima do krajnjih granica; doduše, ne podržava video pozive. Podržan je na svim glavnim telefonskim platformama (Android, iOs, BlackBerry, Windows Phone) pa su male šanse da ga vaš kontakt nema ili da ga ne može instalirati. Ako često putujete van zemlje sa Viberom možete da zaboravite na roming troškove.

E da, ako se desi da ne možete da skinete aplikaciju sa Play store-a, probajte direktno ovde.


Naravno, Google Talk je ugrađena aplikacija a ni Skype ne treba posebno predstavljati.

Vesti, praćenje trendova

Jedan on najčešćih upotreba pametnih telefona je “prozor u svet” ili čitanje. Bilo da su u pitanju “lične” stvari (sa društvenih mreža) ili “opšte” (vesti i informacije), pametni telefon je sve češće alat za praćenje. Svesrdno preporučujem sledeće tri aplikacije za to:

Flipboard

FlipboardFlipboard je kombinacija novina i vesti sa vaših društvenih mreža, prikazanih na vrlo lep način. Dodajte vaše naloge (Twitter, Facebook), izaberite oblasti koje vas najviše zanimaju i moći ćete, prostim listanjem da pregledate na brzaka ili da se potpuno udubite (i prebacite u Pocket, ako treba) u najinteresantnije vesti dana. Možete čak i da utišate (“Mute”) autore koji vam smetaju u dnevnom pregledu vesti 🙂 (preglasni :-P) Naravno, sem što možete da pratite događaje iz vaših društvenih mreža, tako možete i brzo da odgovorite na ono što ste pročitali.

Google Aktuelnosti (Currents)

Google AktuelnostiDirektan konkurent Flipboardu su Google Aktuelnosti (Currents) – odlična aplikacija za praćenje vesti, trendova i blogova koje čitate. Ono što je bitno je da podržava i off-line čitanje, kada u blizini nemate vezu. Glavna snaga su praktično puni članci iz preko 180 izvora od kojih su neki The Independent, Reuters, Forbes…

Google Reader

Google ReaderAko vas od svega gornjeg zanimaju samo blogovi, Google Reader je za vas – bez mnogo ukrasa ali sa jasnim ciljem i to dobro izvedenim.

Ostali

Ako vam ništa od gornjeg ne odgovara ili bi voleli da pogledate i alternative, svakako skinite Pulse News i Zite – vredi ih isprobati.

Lokalne stvari

B92

B92Posle isprobavanja gomile aplikacija za novine iz naših krajeva (Blic, Novosti…) skrasio sam se sa B92 aplikacijom (ionako svi kopiraju sve). Dosta dobro radi, vesti se često ažuriraju tako da nemam neki poseban razlog da tražim dalje.

Halo Taksi

Halo TaxiHalo Taxi – Jednostavna aplikacija sa samo jednim zadatkom – da vam pruži spisak brojeva taksi službi za dati grad.

Parking Manijak

Parking manijakParking Manijak – aplikacija za plaćanje parkinga SMS-om širom Srbije (podržan je veliki broj gradova). Detektuje grad i lokaciju i moguće je definisati više vozila za plaćanje.

Unicredit m-banking

Unicredit m-bankingUnicredit ima izuzetno, izuzetno dobar e-banking; praktično, sve moguće račune i namete u poslednje 3 godine isključivo plaćam preko e-bankinga – dovoljan je pristup internetu i bilo koji noviji browser. Tome su pridodali i mobilnu aplikaciju; iako aplikaciji treba još dosta peglanja, udobnost pristupa svim svojim računima i mogućnost plaćanja on-the-go to donekle pegla. Ako ste korisnik ove banke, preporučujem da se registrujete i za ovu aplikaciju.

Belgrade City Guide

Belgrade City Guide LiteZvanična aplikacija Turističke organizacije Beograda. Ovo je “Lite” (besplatna) verzija što praktično znači da ne radi navigacija do raznih objekata i mogućnost bookmarka. Vrlo korisna aplikacija, bilo da retko dolazite u Beograd ili živite u njemu.

Novi Sad City Guide

Novi Sad City Guide LiteSve isto kao gore, ali za Novi Sad 🙂

U listi je bila i aplikacija Ko zove? koja vam za fiksne brojeve telefona (koje nemate u imeniku) daje info iz baza podataka lokalnih telekom operatera. Na žalost, od kraja avgusta ova aplikacija ne radi za Srbiju, zbog promene na sajtu Telekoma Srbije. Ostavljam link za slučaj da se to popravi, pošto je aplikacija poprilično korisna.

Ostali alati

Dropbox

DropboxMislim da Dropbox ne treba posebno predstavljati: od 2GB do 18GB prostora online, besplatno. Aplikacija je način za mobilni pristup svim vašim fajlovima; takođe, možete podesiti aplikaciju da uradi upload vaših slika automatski po kreiranju (do 500 Mb slobodno prostora za ovu namenu).

Google Disk

Google DiskGoogle Drive (Disk) je Google rešenje za online prostor. Pored toga što možete smestiti do 5 GB podataka besplatno, ovaj servis je i proširenje starog Google Docs servisa – praktično, možete pristupiti svim vašim online dokumentima iz ove aplikacije. Aplikacija podržava sve što i web verzija – deljenje fajlova sa drugima, upload sa samog telefona, kreiranje dokumenata.

KeePassDroid

KeePassDroidKeePass je glavni sef za sve moje lozinke; uz DropBox, svuda je sa mnom. KeePassDroid je mobilna verzija aplikacije koja se brine o tome da su mi lozinke na dohvat ruke.

MoboPlayer

MoboplayerKako imam izuzetno veliki ekran (5.3″) ne ustručavam se da, kada prilike to dozvole (putovanje avionom), pogledam i koju epizodu omiljene serije ili film. Iako će se standardni video player snaći sa većinom formata, MoboPlayer mi omogućava da ne razmišljam o konverzijama, da li će se neki titl videti ili ne, no da prosto prebacim video na SD karticu i uživam u gledanju.

NoLed

NoLed - notifikacijeNoLed je prvenstveno nastao kao zamena za nedostajuće notifikacione lampice na Samsung telefonima (propušten poziv, pristigao SMS). Od toga je izrastao u svojevrsni informacioni centar gde jednim pogledom možete da vidite trenutno stanje za mnoga stanja telefona: propušteni pozivi, nova SMS poruka, nova GTALK poruka, GMAIL ili e-mail drugog sistema; čak je uz odgovarajuće notifikacije moguće prikazati i ikonicu pozivaoca. Vrlo korisno.

QuickPic

QuickPic - pregled slikaIako Galerija koja dolazi uz Android sasvim korektno radi, koristim QuickPic samo iz jednog razloga – zbog mogućnosti da slike sortiram po raznim kriterijumima (Galerija to radi po nekom suludom algoritmu). Nije preterano fancy aplikacija, ali je brza i radi upravo ono što meni treba.

Shazam

ShazamShazam je jedna od onih WOW! efekat aplikacija, pogotovo za tehnički manje korisnike – dok slušate neku nepoznatu pesmu, aktivirate Shazam, prislonite telefon uz izvor zvuka i za nekoliko trenutaka dobijete izvođača, ime pesme, albuma, diskografiju 🙂 Na stranu mogućnost da se pravite važni pred drugima, ovo je i više nego korisna aplikacija ako želite da još neku pesmu dodate vašoj biblioteci pesama.

TED

TED - ideje vredne širenjaTED (http://www.ted.com) je posebna vrsta organizacije sa jedinstvenim ciljem širenja “ideja vrednih širenja” (Ideas Worth Spreading). U početku su pokrivali Technology, Entertainment, Design no sada nema ograničenja – ako je ideja vredna, dobija svoje mesto na TED govornici. Aplikacija pomaže u izboru i praćenju svih novih izlaganja i definitivno zaslužuje (TED i ceo koncept) deo vašeg slobodnog vremena.

Weather2Umbrella – vremenska prognoza

Weather2Umbrella - vremenska prognozaWeather2Umbrella – solidna aplikacija za prognozu u našim krajevima; sama prognoza je dobra (do 3 dana svakako);kao alternativu možete pogledati i WeatherBug (prednost WeatherBug-a je prikaz temperature u statusnoj liniji, ali je prognoza malo manje tačna) – W2U je upravo dobio temperaturu u statusnoj liniji.

WordPress

Wordpress za Android Ako ste bloger na WordPress platformi, ovo je aplikacija koju ne možete zaobići – WordPress for Android – kontrolna tabla vašeg bloga u džepu. Čak možete bez problema i napisati manji post koji bi se inače izgubio u dubinama memorije dok stignete do desktop browsera 🙂

Društvene mreže

Ovo je naravno stvar vašeg ukusa, odnosno pripadnosti / korišćenju neke društvene mreže.

Probao sam gomile raznih aplikacija, ali sam se na kraju vratio aplikacijama specifično pravljenim za određenu društvenu mrežu. Tako koristim:

Na kraju

Ako je neka oblast dinamična, to su pametni telefoni i njihove aplikacije 🙂 Naravno da nema kraja, samo proces. Kako budem menjao listu i pronalazio nove dobre aplikacije, osvežavaću ovaj post. I vi ste slobodni u komentarima da dodate vaše Android favorite 🙂

20 thoughts on “Njegovo veličanstvo Android”

 1. Zdravo.
  Nedavno sam kupio polovan android telefon. Zanima me kako da promenim google account koji je vezan za android i glasi na prethodng vlasnika? Postoji li drugi nacin osim reset to facory default?

 2. Postoje razne prečice (pogotovo ako je telefon root-ovan), ali je factory reset najsigurniji – ne vidim razloga da ga ne uradiš, ako je već to novi telefon.

  Pre toga možeš da probaš sledeće:

  * Settings -> Applications -> Manage Applications ->Gmail -> Clear all data

  Ovo ponoviš za sve Google related aplikacije (Gtalk i slično)

  To bi trebalo da startuje ponovo wizard, gde možeš da uneseš podatke za novi Google nalog.

  Doduše, ovo zavisi od verzije do verzije Androida, ali ne košta da probaš.

 3. Hvala. Pokusao sam sa clear all data, ali bez rezultata. Ono sto me brine kod factory data reset-a je da li ce mi traziti neke sifre za otkljucavanje? Telefon je polovan. HTC Desire HD. Android 2.3.5

 4. Resetovano. Sada kada pokusam da se ulogujem u google account (u wizardu) uporno mi izbacuje poruku da mi se korisnicko ime I lozinka ne poklapaju. Uneo Sam ih ispravno 100%. Da li je moguce da je zbog 2 step verification-a koji imam ukljucen na google account?

 5. Ima korisnih saveta. Moram da priznam da cu probati Swype i lokalizaciju na srpski posto nisam znao da ima od toga vajde. Sada koristim numericku tastaturu po navici iz ere pre touchscreen-a. Jos da pomenem par mojih favorita medju aplikacijama koje se ne pominju: Airdroid (veza sa PC pomocu WiFi), Widgetsoid (za pravljenje sopstvenih widgeta) i History Eraser (za ciscenje cache, poziva, poruka…).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.