BusPlus android aplikacija – pažljivo sa korišćenjem

Android BusPlus aplikacija Hm, gospoda iz BusPlus-a su baš rešila da mi se zamere 🙂 Prvo su me naterali da radim validaciju kartice svaki bogovetni put (iako imam mesečnu povlasticu), onda su pokušali silom da me nauče kako se koriste vrata na autobusima a onda i da prete ukidanjem nerentabilnih linija (“JAVNI” – društveno dobro A NE “PROFITNI”).

Na kraju su počeli da naplaćuju USSD upit preko mobilnog za obaveštenje oko dolaska linija.

Doduše, u isto vreme su objavili i Android BusPlus aplikaciju koja bi te upite trebala da realizuje bez naplate.

Iako nije savršena (zna da se zaglupi i u 5 minuta ubije bateriju), radila je posao. “Radila” jer sam danas dobio obaveštenje o novoj verziji aplikacije. “Obaveštenje” a ne automatsko osvežavanje znači da je aplikacija promenila spisak dozvola koja traži od telefona. Otvorim detalje i ima šta i da vidim:

BusPlus - nova privilegija

Na samom Play @ Google kaže za ovu privilegiju:

ДИРЕКТНО ПОЗИВАЊЕ БРОЈЕВА ТЕЛЕФОНА
Дозвољава апликацији да позива бројеве телефона не тражећи дозволу од вас. Злонамерне апликације на тај начин могу да задуже телефонски рачун упућивањем непланираних позива.

E sad, nije da sam paranoičan, ali sam poslao mail BusPlusu sa zahtevom za razjašnjenje; ako odgovore, okačiću ovde – do tada, uzdržite se od korišćenja aplikacije ili ostanite na staroj verziji – što je sigurno, sigurno je, pogotovo u Srbiji 🙂

UPDATE 29.09.2012 – Dobio sam odgovor, evo ga:

Poštovani gospodine Vesiću,
Postoji besplatan USSD poziv za aktiviranje aplikacije koji se pokreće samo jednom kad se aplikacija instalira prvi put(zamena za prošlu SMS aktivaciju).
Ako neko već ima instaliranu aplikaciju, ovaj poziv se neće nikada izvršiti jer je korisnik već aktivirao aplikaciju putem SMS-a. Nikakvi pozivi neće biti upućivani
Tako da ne treba da brinete.

Sad, ako niste podozrivi, uradite update 🙂 Ja sam nastavio da ih smaram da uklone ovu privilegiju.

7 thoughts on “BusPlus android aplikacija – pažljivo sa korišćenjem”

  1. Traze inicijalnu validaciju, da bi mogli da personalizuju broj telefona sa pretragom linija koje se vrse kroz aplikaciju. Opet valjda prave bazu podataka radi statistike.

    Ne vidim drugo objasnjenje.

  2. Čisto sumnjam 🙂

    Sasvim je ok da “registruju” uređaj, da bi sprečili maliciozno korišćenje, ali je za to dovoljno gađati neki link (Post + https) sa potrebnim detaljima.

    Razlog “časna pionirska, zvaćemo samo jednom besplatni broj” prosto nije dovoljno dobar da bih dozvolio ovakvu vrstu privilegije.

  3. Aplikacija jako lepo radi u poslednje vreme, primecujem cak i da je sve manje bagova neucitavanja linija. Ja sam svakako aplikacijom prezadovoljan i toliko sam se navikao da bih poludeo cekajuci prevoz a da ne proverim gde je sta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.