ENP – Elektronska naplata putarine

Elektronska naplata putarineSlabo reklamirana, ali više nego korisna opcija za sve koji koriste naš auto-put je ENP – Elektronska naplata putarine.

Videli ste svi onaj “ENP” znak na naplatnim rampama? Do pre izvesnog vremena sam i ja smatrao da je to samo reklama a ne validna usluga.

No, put u Grčku me nagnao da ipak probam “novotariju” (koja je tu više od tri godine):

 • Kupio sam tag za 3,500 RSD 2,022 RSD (u Ruzveltovoj, potrebna lična karta i saobraćajna dozvola)
 • Uplatio izvesnu sumu novca (uz popust od 4%)
 • Zalepio nosač na šoferšajbnu
 • i probao…

Rezultat: nikada više ne bih išao na put po Srbiji bez ENP taga; zaboravite na sitninu, a ako su dobro uređene rampe pa imaju i “ENP posvećenu” traku (svetli skroz plavo – ima ih sigurno na ulasku u Beograd i u Nišu) zaboravite na čekanje, već samo lagano prođite kroz rampu 🙂

Pri tom, prilikom dopunjavanja taga, imate i popust:

 • 10.000,00 – 25.000,00 dinara: 4%
 • 25.001,00 – 50.000,00 dinara: 6%
 • 50.001,00 – 100.000,00 dinara: 8%
 • 100.001,00 i više dinara: 10%

Naravno, daleko da je sistem bez mana – prvenstveno, mali broj mesta gde možete da “dopunite” tag; 10-tak u okviru AMSS-a (od toga dve u Beogradu) i jedno u okviru Puteva Srbije (Ljube Čupe 5, Beograd).

Takođe, tag je vezan za registraciju, tako da nema pozajmljivanja prijateljima / rođacima 🙂

U svakom slučaju, preporučujem uslugu, ako vam 3,500 RSD nije mnogo (i koji se mogu “vratiti” kroz popuste na uplate) a vreme i manje nerviranja vam (mnogo) više znači.

9 thoughts on “ENP – Elektronska naplata putarine”

 1. Ima smisla samo za one koji često idu od Beograda do Niša i nazad. Za Beograd-Subotica i Beograd-Batrovci treba se dosta navozati da bi se isplatilo.

  Dodatno, koliko sam video, u većini slučajeva gužve ima samo na BG-NI

 2. Ja svakako nisam uzeo da bi mi se “isplatilo” no sam svesno išao na trošak, a na račun udobnosti (gorepomenutih) koje mi rešenje pruža: ne moram da mislim o sitnini, ne moram da stajem da platim, i (ako ima takvih linija) mogu samo da prođem.

  Iako ovo sve zvuči poprilično “nebitno”, meni ta usluga (a i gospođi) poprilično prija.

  Ako je jedini motiv isplativost, onda ovo, za sada, nije rešenje.

 3. Pa, da se sve naplatne rampe uredjene (da ima na svakoj kroz citavu drzavu) i da nije deranje koze, dalo bi se razmisljati o tome…

  Boris

 4. NEprocenjivo koristan uredaj , pogotovu u sezoni godisnjih odmora , da NE stojimo u kolonama sa tranzit-turistima…vredi svaku paru…preporucujem ! –

 5. Imperativno: omogućiti on-line dopunu ENP-TAG uređaja. HAC to ima već godinama, za svoj ENC i korist ne treba obrazlagati (dovoljno je posetiti njihov sajt i sve je jasno-primer za ugled). Njihov uređaj sam dobio praktično besplatno, u okviru promotivne akcije-za 200HRK, uređaj sa 220HRK kredita.

  1. Apsolutno se slažem.

   Sama dopuna je svojevrsno smaranje, zbog malog broja mesta za istu.

   No, ja mislim da ćemo na to solidno čekati, pošto su Putevi Srbije odlučili da koriste tehnologiju gde se deo informacije upisuje u sam tag a nije sve na serveru 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.