PTT KDS – ima li ikakve nade?

Ovaj članak je izazvan naizgled potpuno bezazlenim razlogom; naime, za Božić (srećan Božić svima koji ga slave!) obično odemo do Aranđelovca (i Maja i ja smo odatle) da ga provedemo sa nama dragim ljudima. U pauzi, daleko od beogradske vreve, ovde i posegnem za daljinskim upravljačem TV-a, čisto da prođe vreme između obroka 😉

Iako od Aranđelovca ne treba puno očekivati, čak i ovde se nešto kreće; doduše, u sferi televizije a ne politike. Od skora je aranđelovačka Ar-Tel kablovska televizija kupljena od strane Kopernikus sistema; rezultat: gomila novih kanala se pojavila (Fox Crime i Fox Life recimo), a stari su dobili u kvalitetu.

Sa druge strane, u Beogradu, moj kablovski provajder je već dugo (na žalost) PTT KDS – još jedan društveno/državni mastodont kojeg izgleda izdržavamo svi mi a ne kvalitet usluge koji nam pružaju (ja izgleda imam problem ili dva sa ovakvom vrstom organizacija, šta li).

Ne znam odakle pre da počnem: od sajta, koji izgleda kao delo petaka (ako sam uvredio nekog iz 5. razreda osnovne škole, izvinjavam se – verovatno ima petaka koji bi to bolje uradili), do (ne)korisnosti informacija (vrlo često ni spisak kanala nije tačan) pa sve hvalospeva na samom sajtu:

PTT KDS - Hvalospevi samom sebi

Ovoliko superlativa u tako malom tekstu – “najstariji kablovsko-distributivni sistem”, “15 godina”, “vrhunski kvalitet”, “savremena tehnička rešenja” – zaista zvuči vrlo moćno.

No, sačekajte, tu nije kraj, pogledajte pod Usluge:

Ptt KDS - usluge ili puste želje?

Sem što smo svi sada lepo naučili kakva je razlika između dvosmerne i jednosmerne komunikacije 😉 šta mislite šta je sa ovog spiska važeće? Da pomognem, od “velikog broja raznovrsnih servisa”, ako ukinete brzi Internet, spisak se svodi na 0 (nula), ili maštanje u dubinama PTT birokratije.

Dalje, hajde da malo prekopamo po “vestima”:

16.05.2007 – (o sreće) – dobijamo novi kanal:

PTT KDS - 16. maj 2007 - novi kanal

Zatim, 20. avgusta 2007. sledi povećanje pretplate:

PTT KDS - 20. avgust 2007 - povećanje pretplate

Valjda je taj jedan kanal doneo toliko posla da je povećanje od 14% bilo neminovno, pošto od maja 2007-e niti je dodata neka nova usluga ni neki novi kanal.

Poređenje sa konkurencijom prosto izgleda smešno: SBB uvodi plaćene pakete u digitalnom formatu, dok KDS ide okolo i deli letke za uvođenje usluge tele-nadzora?

Sada onaj plazeći poštar sa glavne stranice KDS sajta itekako ima smisla – plazi se on nama, i to uspešno.

I da, da ne zaboravim: naravno da sam pisao na jednu jedinu bezličnu e-mail adresu na sajtu tražeći bilo kakve informacije o budućnosti ove nesrećne kablovske televizije. Pogađajte da li je iko odgovorio? U stvari, jeste, dobio sam automatizovan odgovor:

**********************************************
**   THIS IS A WARNING MESSAGE ONLY   **
** YOU DO NOT NEED TO RESEND YOUR MESSAGE **
**********************************************

 ----- Transcript of session follows -----
<info-kds@jp.ptt.yu>... Deferred: Connection timed out with krozpix.ptt.yu.
Warning: message still undelivered after 1 hour
Will keep trying until message is 1 day old

Treba li dodati još nešto na temu profesionalnosti “najstarijeg” “vrhunskog” KDS sistema koji radi u okviru “još boljeg” PTT davalaca usluga? Da jedna jedina e-mail adresa ne radi?

Ne da treba privatizovati sve ove dinosauruse (ma šta gospođa ili gospođica ministrarka Aleksandra Smiljanić mislila o tome), već ih treba privatizovati u roku od odmah. Daleko od toga da je kapitalizam dobar sistem; nepravedan je i bolan za većinu ljudi uključenih, ali ima ono što svim našim državnim sistemima nedostaje od samog starta: pokretač za napred (profit) i korektivne mehanizme koji ne dozvoljavaju da nas korisnike baš stalno maltretiraju (konkurencija).

(ako žalopojki nije bilo dosta 😉 imate i ceo forum posvećen KDS problematici: http://kablovskiforum.7.forumer.com/viewforum.php?f=8)

20 thoughts on “PTT KDS – ima li ikakve nade?”

 1. E moj Dejane,

  šta očekuješ od pošte, kada imaju monopol.

  Vi bar imate internet i obećanja, a mi u Velikoj Plani nemamo, još malo pa ništa. Radio je toliko loš, da bih bolje primao, ako pljunem na prst i držim ga približno vertikalno. Televizija je već priča za sebe. Kada sam dobio priključak pre 9 godina, zvao sam ih da pogledaju šta je to (kvalitet je bio loš, i ostao).Najzad su došli (bratanac moje pokojne žene radi kod njih, zvali smo ga privatno), i šta, “Ne može bolje”. Kanale su menjali stalno (po želji prijatelja, najverovatnije), tako da neznaš šta ćeš naći, kada upališ televizor. Odjavio sam, možeš misliti, niko se ne javlja, ni telefon ni pismo, ali računi stižu i dalje. Postavio sam spoljnu antenu, plus satelitska, i sada imam dobre programe, a računi stižu kao da mi to oni isporučuju.

  Hristos se rodi, ne brini mnogo, tvoja deca i moji unuci imaće bolje.

  Pozdrav Siniša

 2. Vaistinu se rodi!

  Nadam se da će imati bolje; no ako samo ćutimo, taj dan u budućnosti će biti sve dalje i dalje. Nekako ovo smatram svojim dizanjem glasa protiv lenjih, nesposobnih, nemarnih, protiv “društvenih” i “državnih”, protiv svih onih pijavica koje nam piju krv i očekuju od nas da im zbog toga budemo zahvalni.

 3. Skoro sam se doselio na Mirijevo i evo jos ne mogu cudom da se nacudim da ne mogu da imam brzi internet (kablovski operater, naravno, PTT KDS, ostale opcije prakticno ne postoje). Moram priznati, nisam to ocekivao. Svakih mesec dana procunjam po netu ne bi li cuo neku novu vest ;). Ali, izgleda da zaista nema vajde. Sajt PTT KDS-a svojim sadrzajem nedvosmisleno objasnjava sve ;)… Elem, nema nade!

 4. jedno pitanje : dali ste vi normalni , vec tri dana se prekida program na 2-3 sata. samo se pitam doklece tako da bude. a kad vas zovem telefonom vi ste zauzeti uvek.

 5. Ne znam zašto ovo pitanje postavljate meni 🙂

  Ovo je moj sajt, ja isto pljujem PTT Kds i ne da nemam nikakve veze sa njima, no sam i ja debelo razočaran kvalitetom usluge koju oni pružaju.

 6. U Petrovaradinu takodje-katastrofa.Slika i ton VHS kvaliteta,internet sanjamo,i tako od pocetka.Posle Exita idem na svadjanje peti put pa sta bude.Javicu kako je bilo mada nista ne ocekujem.SRAMOTA!

 7. Eto, primiche nam se josh jedan bozic, a sajt im je ostao isti kao i usluge koje pruzaju :]

  Ustvari, promenili su neshto. U text “o nama” dodali su ” Nama je stalo do mišljenja naših korisnika. U tom smislu mi sprovodimo ankete koje nam pomažu da saznamo šta je ono što interesuje naše korisnike, koje kanale bi želeli da gledaju,… i konstantno unapređujemo i planiramo nove usluge. ”

  Slatko sam se nasmejao, posebno kada sam video da “nema aktivne ankete” trenutno :]

 8. Ne mogu edit, htedoh josh da dodam , da sam se dao u guglanje KDS jer sam chuo za ovaj D3 shto ima na SBB-u, pa reko’ da vidim dal’ ima neshto od toga za KDS, al’ njima je i dalje udarna vest video nadzor… 🙂

 9. Naravno, i dalje nema nista novo u vezi digitalizacije na PTT-KDS-u, ali zato ima skoro kod svih drugih operatera (Vektor, IKOM, AVCom). Ovih dana su mi iz PTT-a mailom odgovorili: “… vrlo brzo…” Isti takav Reply dobio sam krajem decembra 2007. godine. “… vrlo brzo …” Izgleda da se dopisujem sa papagajem. Sumnjam da je taj nesrecnik kriv sto daje ovakve Copy/Paste idiotske odgovore. KDS ima nesposobno i nepreduzimljivo rukovodstvo i ocajnu kadrovsku strukturu, sto je kao posledicu moralo da ima ovaku sve vecu tehnicku zaostalost u odnosu na SBB i ostalu konkurenciju. Kako stvari sada stoje, najkasnije do maja prelazim na Telekomov IPTV. Svestan sam da i to ima neke svoje mane, ali sve je bolje od ovakve kablovske televizije sa analognim signalom i ocajnom programskom ponudom.

 10. Sve stoji.

  Na Telekomov IPTV ne prelazim jer to ograničava prijem na samo jednu lokaciju u stanu (poništava razvučene kablove).

  I da, i ja sam siguran da nema nikakve nade 🙁

 11. Lepo je videti da nisam sam u muci. Po ko zna koji put se nerviram oko ponudjenih brzina tj cene interneta kds-a. Kada je pre oko 5-6 god uvedena kablovska bio sam odusevljen. Tada je mojih 64kbps bilo azdaja naspram dialup konekcije mojih drugara… a sada… ja jos uvek na 64 kbps (bez mogucnosti za ADSL), a moji drugari na ADSLu vrte po 1Mb kao najsporiju opciju! Tuzno. 🙁
  Sta mislite o organizovanju peticije da ubrzaju protok?
  Zaista je ne shvatljivo da su svi provajderi pojacali pakete po 2,3,4…puta ada kdsptt ostaje na istom.

 12. Možeš da pokušaš sa peticijom, ali ja ne bih očekivao previše.

  Pokušao sam na više načina da bilo šta postignem sa Ptt KDS, ali je to takav mastodont, da treba ili da propadne (i proda infrastrukturu / korisnike) ili da se privatizuje.

  Do tada: trpi i kukaj da ti digitalizuju centralu, pa pređi na ADSL.

 13. 31. mart 2009. godine
  Poštovani korisnici,
  obaveštavamo vas da PTT KDS u svoju ponudu uvodi novi servis – DIGITALNU TELEVIZIJU.
  Od 31.03.2009. godine u okviru digitalne televizije PTT KDS-a možete da pratite najkvalitetnije svetske kanale, kao što su: HBO, National Geographic Wild, Discovery Science, MTV Hits, Extreme Sports, Private Spice, kao i mnoge druge.
  Sve informacije o ovom servisu (instalacija, vrste i cene paketa) možete saznati na telefonima …

 14. Skoro da ne verujem – da je 1. april pa i da razumem 🙂

  To isto piše i na sajtu, a zašto nisu tu dali punu informaciju, đavo će ga znati.

  Zovem ujutro da saznam sve detalje 🙂

 15. KDS pruža najnižu varijantu digitalizacije. Digitalizovan je samo deo programa iz dopunskog paketa, nikako sav program što je prisutno kod recimo SBB-a (postojeći programi sa kablovske su i dalje sa analognim signalom), po bezobraznoj ceni bez mogućnosti uključenja u paket i interneta (koji je posebna priča uz cenu koja prosto nije normalna). Uređaj niže klase (bar su oko njega mogli da se potrude). Izbor programa nije za hvalu. A sada najlepši deo za određene delove grada može a za druge mora da se sačeka, kao tolika je navala. Kao kazna božija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.