Amazon, UPS, Srbija i ja – namet na pamet

Velika faktura za male knjigePosao kojim se bavim (programiranje) je izuzetno dinamičan; promene su brze i ponekada veoma drastične – nove tehnologije zahtevaju ogromnu količinu vremena da bi bili barem u toku.

Iako je Mreža odličan izvor informacija, papir i miris knjige, kao i sažeto znanje na stranicama su jak konkurent, pogotovo u specijalizovanim oblastima.

Amazon je vrlo dugo moj izvor knjiga i to upravo američka podružnica – tu su knjige daleko jevtinije od ostalih (recimo britanskog Amazona). Svakih nekoliko meseci, sakupim dve-tri knjige i naručim. Čekanje od 15 – 20 dana, i oko 1000 dinara poštarine, i sveži naramak knjiga je spreman za prelistavanje, čitanje, odlaganje po ćoškovima … 🙂

I ovog puta sam ponovio rutinu; tri odlične knjige iz oblasti programiranja:

(oko 100$ ili 6.100 dinara – na svu sreću, nisam platio ja, nego sam ove knjige odabrao kao poklon; zašto “na sreću”, čitajte dalje)

i potpuno smetnuo sa uma teme koje su bile vrlo aktivne pre nekoliko meseci, recimo:

Valjda sam mislio da će moje kliktanje na Amazon stranicama proizvesti drugačiji efekat 😉

U svakom slučaju, za dva-tri dana je zazvonio telefon i više-ne-tako-umilni ženski glas je zacvrkutao da imam Amazon pošiljku što je proizvelo hladan tuš na 39 °C – svega sam se setio.

No, kada sam se već uhvatio u kolo, da probam da zaigram kako treba: kako mi je rekla da su njihove špediterske usluge 4.488 dinara (!!! – ili skromnih 74% od cele pošiljke) zatražio sam da mi kurir dostavi tovarni list na kuću, i da pokušam sa nekim drugim špediterom.

Slaba vajda – “otkup” (šta god to značilo) tovarnog lista od cenjene firme “Express Courier” je preko 1.500 dinara; troškovi carinjenja i špediterski troškovi oko 3000 (iako na knjige NEMA CARINE, SAMO PDV) tako da je minimum 4.500 dinara; tu sam se savio i pristao da bude sve po njihovom; mogao sam da vratim knjige, ali je poklon u pitanju.

Ok, za dva dana stigoše i knjige i finalna cifra: ŠEST HILJADA I TRI STOTINE TRI DINARA (6,303 din = 103% vrednosti pošiljke)!

Pre nego što počnem da se derem, da fino razmotrimo raspored troškova (kliknite gore na sliku za detalje):

Špediterska usluga: 3600 dinara + 648 din PDV – treba li ovde išta dodati? Da li postoji ikakav bolji legalan način da se ovako laganica zarade pare, 45€ za firmu i 8€ za državu? Pa, ima:

Carina: 1.815 dinara; kao što rekoh, knjige su oslobođene carine (proverio kod Carine); kako smo onda dobili ovih skromnih 22€? Vrlo prosto:

1. Carina: 75,45
2. Naknada za proceduralnu obradu Jedinstvene Carinske isprave: 300,00
3. Taksa u novcu prema masi robe: 230,00
4. Naknada stvarnih troškova carinskog organa 600,00
Svega (1. – 4.) 1.205,45
5. Porez na dodatu vrednost (PDV): 609,64
Svega (1. – 5.) 1.815,00

(raspitao sam se: stavka 2 je što je teta lomila nokte dok je popunjavala carinski obrazac; stavka 4 što su uzeli paket, otkinuli fakturu i dali teti iz stavke 2 da prekuca fakturu u JCI)

Kako lagan postupak da od 75,45 dinara dođete do 1.815,00 dinara – treba nahraniti sve one na vlasti, treba zakrpiti gomile rupa po džepovima, a kako drugačije nego udaranjem po knjigama? Hajde da su cigare ili alkohol u pitanju – to se da lepo prošvercovati, i sakrivati godinama (znate li kolicni je šleper pun cigara) nego 40 x 20 x 20 cm paket pun (zaboga) knjiga?

Srbijo, zemljo, dokle? Dokle bre da plaćamo namet na sve što iole liči na pamet? Da li iko na vlasti ima obraza da pogleda malo i one koji su ga birali, da pored silne potrebe da nafatira svoje iz uže i šire porodice nešto vrati i biračima? Možda jednostavan način da naučimo nešto, da uživamo u takvom luksuzu 21. veka kao što su knjige i da plaćamo barem malo manje od 100%?

P.S. Pisao sam Amazonu; vratili su kupcu, kao utehu, 18$ koje su naplatili za shipping & handling; obećali su da će porazgovarati sa UPS-om; pišite i vi – ne može da škodi.

P.P.S. Najbolje da vam knjige isporuče u nekoj normalnoj državi, kod prijatelja ili poznanika; oni lepo prepakuju to i pošalju najobičnijom poštom. Svi ti troškovi neće biti ni 15% onoga što zemlja Srbija može da vam priredi.

Update 29-06-2007: Ne budi lenj, prevedem ceo članak i pošaljem Amazonu, sa sve skenom računa; oni kulturno odgovore da će kupcu refundirati 103$ i videti dole niz lanac šta se može uraditi da se ovo ne dešava (!) Možda ima nade, sve dok ne zavisi od naših mamlaza.

Update 21-08-2007: I Mooshema ima “simpatična” iskustva: http://www.mooshema.com/2007/08/20/pozovi-dhl-radi-sporosti…

60 thoughts on “Amazon, UPS, Srbija i ja – namet na pamet”

 1. Pisali mi UPS-u ili ne isto nam se hvata. Pre nekoliko dana zovem DHL, potrebna mi je isporuka paketa za Makedoniju, javi mi se sipatična devojka koja me prvo pita za ime (verovatno da stvori neki osećaj prijateljstva i sigurnosti), i onda mi kaže 6000 dinara za isporuku paketa u Makedoniju i to ako je poklon u pitanju, ako želim da naplatim pouzećem onda mora još 1500 za njihove troškove i na sve to carina državi. Znači oni meni traže više nego što ja želim da naplatim krajnjem kupcu. I sve to na jeden lep i fin način, dok ja samo što ne počnem da psujem i lupam slušalicu o sto, ali tu ja ispadnem fin i kulturno završim razgovor, potom odem na autobusku stanicu i pošaljem paket. Pouka ove priče je da oni nas deru, jednostavno strane firme žele preveliku zaradu u zemljama trećeg sveta i dok se nešto ne promeni i dalje će da nas lupaju po ušima, jednostavno može im se.

 2. Da je normalna vlast, ona bi upravo i služila tome da nas zaštiti. Nije.

  Zato ćemo se snalaziti kako znamo i umemo, sve dok, jednog dana, umesto budala ne izaberemo neke normalne ljude. Mora to da se desi, to je glavni razlog zašto ostajem ovde, a ne kupim prnje i odlazim u truli kapitalizam (gde neka pravila važe).

 3. Više ni ne gledam knjige na Amazonu. Ako vidim neki naslov koji mi se sviđa pre razmišljam da li može negde da se iskopa PDF (P2P ili da se kupi, svejedno mi je) pa da sam lepo naštampam poglavlja koja mi se čitaju.

  Laserac, toner i papir su znatno jeftiniji od novca koji daš svima u “lancu ishrane”, čekanja dok ti to stigne i živciranja jer je sistem toliko sjeban (namerno opsovao 😉 ).

  Btw, ako ti treba Code Complete 2 imam ja primera (stigao pre ove papazjanije sa špediterima). Možemo se nešto dogovoriti…

 4. Dejane,
  stvar je vrlo jednostavna. Oni su ukrali tvoju stvar.

  Trebalo je da ih pozoveš i kažeš da nećeš podići vindikacionu tužbu protiv njih, ukoliko paket stigne na tvoje ruke do kraja dana. Nisi ih ovlastio da vrše špediterske usluge u tvoje ime, samim tim su protivpravno uzeli tvoje knjige. Priča sa otkupom tovarnog lista je tipičan primer iznude.

 5. Priča ide ovako: Amazon je uposlio UPS da dostavi paket; UPS-ov autorizovani predstavnik je gorepomenuta “Express Courier” firma – znači, paket je regularno stigao.

  Opcije su:

  1. Odbiješ da primiš paket; onda se vraća Amazonu i Amazon refundira sve pare; ništa knjige.

  2. Uzmeš tovarni list i probaš kod drugog špeditera; probao, ista priča, svi su uvezani kao creva.

  3. Platiš i dobiješ knjige.

  Ja sam izabrao (3) jer je poklon u pitanju; no, svakako sam se žalio Amazonu i oni su kupcu refundirali svih 103$ koje će on poslati meni, tako da niko nije na gubitu. Rekli su da će videti i kako da se ovo dugoročno reši – mogu da im verujem, jer su na svaki mail odgovorili ekspresno sa konkretnom akcijom.

 6. Dusan je u pravu.
  Ja bih upravo tako reagovao kako je on rekao:
  Da sam ja VEC platio isporuku u celosti do kuce i da se na
  knjige NE placa carina i da ce za svako neisporucivanje posiljke
  biti obavesten Ups , obavesten Amazon i podignuta krivicna prijava protiv izvrsioca iznude pri nadleznom organu.

  Postoji i opcija 4. Kad ti knjige/stvari donesu, primis paket,
  ne platis nista i objasnis mu sta ce sve da popije i od koga
  ako odmah ne ode sa tvog praga.

  Postoji i opcija 5. odes u tu konkretnu firmu sa nekolcinom “sirih” ortaka i u prijatnoj atmosferi im izlozis da ces da ih
  zatvoris sa sve “lepim tetama” u paketu. >:)

  Sve u svemu, nikada necu platiti nista ni jednoj
  privatnoj firmi za isporuku narucene robe sa placenom isporukom.
  I takodje mislim da je pogresno platiti pa traziti refundaciju od
  Amazona, jer ce to za njih da najverovatnije da ispadne nenaplativo i moze se desiti da zbog gubitaka, prestanu i da salju.

  Taj novac za “virtuelnu spediciju sa iznudom” najverovatnije
  ili ne prolazi kroz knjige ili prolazi kroz neke umrljane burekom, tako da vash stvarni novac preko noci postaje
  “virtuelan” tj. isparava onog trenutka kad vam ga iznude.

  Uzgred, Ups IMA svoju sluzbu i vozila u Srbiji i to NIJE “tamo
  neka firma” vec Ups ,glavom i bradom i vozilima (verovali ili ne)
  Tako da je data firma u stvari prevarantska.
  (Bez obzira u kojoj burekdzinici i sa kim je sklapala ugovore).

 7. E da: (ne znam da li je umesno)
  Odgovor na pitanje date sluzbenice moze i da bude:

  “A jedete li vi burek? Jedete?
  A dal bi ste zeleli da dodjem da vas nahranim s malo bureka?
  Hocete? ” :)))

  Izvinjavam se na lascivnosti ali najvise mrzim lopove koji
  se predstavljaju kao postenjacine..

 8. @Marko:

  Oni knjige ne isporučuju ako ne platiš, no vrate nazad pa se svodi na (1).

  Opcija (4)/(5) – to prosto ne radim; jednostavno, ne smatram silu kao način razrešavanja ovog tipa problema.

  Ova firma _jeste_ zvanični zastupnik, barem po UPS sajtu:

  http://www.ups.com/?Site=Corporate&cookie=cs_en_home_none

  i oni voze UPS markirana kola.

  Što se tiče virtuelnog novca, svi troškovi su propraćeni regularnom dokumentacijom, počev od carinske isprave, pa sve do profakture / fakture.

 9. Mislim da je pre nekoliko dana olaksan proces nabavke knjiga preko Interneta. Informaciju sam dobio od ex-kolege koji radi u finansijama. Dok ne vidim uredbu/zakon ne verujem :).

 10. Knjige su jutros stigle bez ikakve carine, PDV-a ičega… Doneo poštar.
  U pitanju je Amazon, vrednost knjiga je oko 33 funte (skoro 50e)…
  Počinje čitanje.

 11. Uzeto sa: http://www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=86

  Uskladiti carinske propise sa Zakonom o poštanskim uslugama

  Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo pokrenuće inicijativu kod Ministarstva finansija da se carinski propisi usklade sa Zakonom o poštanskim uslugama i drugim evropskim i svetskim propisima iz ove oblasti, kako se pošiljke ne bi više tretirale kao roba prema našim nacionalnim zakonima.

  Ovo je dogovoreno na sastanku održanom u petak, 24. avgusta u Ministarstvu. Snežana Obrenov-Ivanović, pomoćnik ministra za poštanski saobraćaj i Stanko Kantar, predsednik Privatnog udruženja ekspresnih prevoznika (PUEP poštanskih pošiljaka) konstatovali su da carinski propisi nisu usklađeni sa Zakonom Lex specialis o poštanskim uslugama, koji je stupio na snagu 4. marta 2005. godine. Ovim Zakonom je prvi put u potpunosti regulisana oblast poštanskih usluga, u skladu sa direktivama Evropske unije i Svetskog poštanskog saveza.

  Građani se često žale nadležnoj Inspekciji Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo na krajnju cenu koju plaćaju pri preuzimanju pošiljaka naručenih iz inostranstva. Naime, u cenu pošiljaka uračunati su troškovi špeditera, koji za ekspresne operatore posreduje u carinskom postupku, jer carinski propisi tretiraju pošiljku kao robu.
  ===============

  Da li je moguće da i u ovoj državi neko nešto radi za dobrobit nas sirotinje?
  Nadam se da je ovo dobra vest. Nek nam je sa srećom 🙂

 12. Nekako prosto ne verujem da će država baš da uradi nešto u moju korist (= običnog građanina) a na štetu velikih kompanija (od kojih neko iz te iste države/vlade sigurno kupi kajmak ili barem pavlaku).

  No, ne bih se bunio da me neki zakon razuveri 🙂

 13. Kakav horror. Znam za ovu prichu jos od “onomad” (kad se povlachila po shtampi) i chekam neki trenutak da ova Srbara (nije greska u kucanju) izadje iz sivila i bezumlja pa da ponovo naruchim neku knjigu sa Amazona. I bash pre neki dan se setim da je proshlo dosta vremena i pozheleo sam bar josh jedno 10-ak novih knjiga, al rekoh sebi, pretrazi malo po netu da vidis dal se neko dosetio da ipak nadje nacin da kupi Amazon knjige ali da ga ne oderu.. I moja pretraga se zavrshila na tvom blogu. Nigde nisam nasao da se neshto promenilo. Srednji vek i mrak. Chekamo “bolje sutra”… a do tad.. mozda se i penzionishemo.. Pozdrav.

 14. Moje iskustvo – Posaljem iz Srbije preko normalne poste u servis u Holandiju eksterni hard disk (dobijem carinsku potvrdu da saljem robu iz Srbije na servis kojom posle opravdavam carinu) , u roku od 7 dana ljudi u Holandiji primise paket i poslase nazad popravljen HDD preko ekspresne poste. U roku od 3 dana zove me zenski glas i kaze nakon dobar dan, dobar dan -da je iz UPS-a te da mi je stigao neki pazi sad ovo medicinski aparat ?!!! wtf- ja u cudu 10ak sekundi koji crni medicinski aparat pitam odakle je paket -rece Holandija – pitam jel pise velikim slovima na paketu HDD – ona da – ja reko pa to je moj Hard, odlicno kad je vec stigao – ona Ahaha Hard, tako znaci pa znate Vi morate da platite nase troskove – Ja, Molim – Ona nasi troskovi su 4.700 dinara + troskovi carinskog pregleda + carina – Rekoh a zasta bi trebao da platim toliko i zasto se oni pojavljuju kao posrednici za stvar koja je bila na servisu i kojoj je vrednost oko 70ak evra – Pa znate firma salje robu Vama kao fizickom licu a to ne moze ?!wtf te nasi manipulativni troskovi obrade Vaseg paketa i bla,bla,bla i ovo i ono – rekoh Hvala lepo ne zamimaju me Vase usluge posaljite nazad paket – Ona pa zasto tako dobro mozemo malo smanjiti nase troskove recimo za 20-ak procenata – Ja, more vracaj paket i Hvala na zajebu, ali ne dam Vam ni prebijenu paru.
  U roku od pazi ovo cak 38 dana obavestava me servis da su primili nazad paket od UPS-a i da mi isti salju normalnom postom, nakon 15 dana zovu me iz poste na zeleznickoj stanici, odem lepo tamo platim carinski pregled i uzmem disk

 15. Svi ti špediteri su banda neviđena, a i ova država koja takve stvari dozvoljava.

  Ovde se ide na to da je sve normalno (dobiti robu iz inostranstva) plus za čoveka a ne normalno i očekivano.

  Pazite za koga glasate.

 16. @Dejan Vesic
  Ne mogu da verujem kakva sam ovca ispao. Da sam samo pre par dana procitao tvoje iskustvo ne bi se upecao na UPS. Ja sam knjige narucio na amozon.de. Kad su me iz UPS nazvali i saopstili da ce me njihova usluga kostati 3600 Din + PDV.Citaj: da ce me sve izaci preko 6000 Din. Inace toliko kostaju i knjige koje sam narucio. Sve sam lepo napisao u e-mail-u i poslao amazon.de. Dva sata kasnije je stigao odgovor u vidu standardnog e-mail-a da ne mogu da urade nista.
  O Srbijo medju sljivama!
  Veljko

 17. 2 godine kasnije…
  Odvazio se moj otac da prvi put sam nesto kupi preko neta. Naruci knjigu preko amazon.com sa UPS dostavom, jer mu je trebala za prosli cetvrtak. U sredu lepo vidimo na netu posiljku da je stigla u Beograd, odceka mama ceo dan kod kuce, ali ne pojavi se niko. U cetvrtak zvoni telefon, traze tatu, nije kod kuce, hvala dovidjenja. Petak, opet zovu, sad traze tatin mobilni. Neki momak, ne predstavlja se ni imenom ni firmom. Kaze stigla knjiga, treba da se plati izmedju 7-8000 dinara. Naravno, sta covek pomisli nego da je greska (posto je vec platio karticom 57.37$ knjigu + 35.98$ UPS dostavu). Pita gde je knjiga, kaze covek na aerodromu. Kaze moj tata, usput ste mi, na autoputu sam, sad cu da svratim. Momak nesto smuva, kao nemojte da dolazite, samo treba da platite. Tata mu kaze da mu posalje faksom ili emailom racun sta treba da plati (i dalje uveren da je neko lud sa druge strane telefona). Pogledamo identifikaciju na telefonu ko je zvao – 011 2286 422. Odem na 988info.rs, medju poslovnim korisnicima taj broj ne postoji.
  U subotu pogledamo na UPS gde je paket, pise da ceka CLEARANCE. Pozovem amazon, fini ljudi, sabiraju se da li mi se isplati da preusmerim posiljku drugaru u Kanadu. Posle 20 minuta na telefonu nadjemo se da ce amazon da nam refundira svoje troskove (jos ne znam koliko) i izvini mi se zena kao da je ona kriva.

  Pola vikenda prodje, nama se niko ne javlja, paket stoji tamo gde je bio. Ja procunjam po blogovima i iscitam sva iskustva… majko mila, kakvi prevaranti… Pri tome, imbecilna firma! Kako neko moze da bude predstavnik UPS-a, a da ne radi vikendom i da ima radno vreme do 16h?! Pa i posta radi subotom!

  Elem, okrenem ja njih jutros zorom (ponedeljak). Izdiktiram UPS broj, kaze zena, treba da se plate usluge spedicije 4500 dinara plus carina i pdv. Sracunam da to u zbiru ne moze nikako da bude onih pocetnih 7-8000. Pitam kome se to placa i zasto ne mogu ja da odnesem na carinu, kaze pa mozete da angazujete drugog speditera. Pitam je da mi posalje na mail to sve. Pitam je ako to pristanem da platim da li cu da dobijem danas paket, a ona kao koleginica je na bolovanju (to sam procitala na jos par blogova da je “koleginica na bolovanju” – verovatno ima samo jedna salterusa, koja turpija nokte, popuni formular i javlja se na telefon) i ispadne da to onda ide na carinu danas, pa ne moze pre sutra da stigne. Posle 2 sata nema maila, zovem opet. Dobar dan, treba mail da mi posaljete kome i koliko da platim i kazite mi kakva je procedura. Tu vec procenim da njen koeficijent inteligencije nije na zavidnom nivou, da moras ili sporije ili glasnije da pricas. Pitam da li mogu sama da nosim na carinu (posto sam procitala da mogu), kaze zena “mozete, ali necete umeti”, i podrugljivo – “mnogi su probali, pa nisu uspeli. Uostalom, morate da otkupite papire od nas, to iznosi 1888 dinara”. Ova me je cifra mi je ostala u glavi, jer su sve ostale bile odokativne.
  Napokom mi stigne mail:
  Za knjige vrednosti 57.37USD troskovi carinjenja su sledeci:
  1% carinske stope
  18% PDVa
  4248,00 dinara za uslugu carinjenja.
  Konacni troskovi zavise od kursa dolara koji se primenjuje na carini na dan carinjenja robe, zbog cega ne smem sa sigurnoscu da tvrdim koliko bi Vas kostalo carinjenje, ali pretpostavljam da bi bilo oko 6200 din.

  Ok, znaci sad smo od 4500 za uslugu spedicije, spali na 4248din. Ali opet nisam dobila odgovor, kome i kada placam i kad stigne paket. Pitam za svaki slucaj mailom (bez potpisa, jer nisu zasluzili da im se pismeno pise) da li je u tih 4248din ukljucen PDV i da li cemo dobiti neki ugovor/racun i kada/kome se to placa.

  Stize odgovor:

  Nasa usluga iznosi 3600 din+ PDV, a kada bude zavrseno carinjenje predracun cete dobiti putem maila ili faxa,kako Vama vise odgovara.

  Opet ne saznajem najbitniju stvar – KADA STIZE PAKET??? Da li ovo platim u posti, pa cekam da se to guski vidi na izvodu, pa posaljem goluba po knjigu? Posaljem (ponovo) mail da pitam da nema nikakvih skrivenih troskova i kakva je sad procedura.

  Posle 2.5 sata, stize odgovor da nema skrivenih troskova i da treba da potvrdim da smo saglasni sa troskovima carine.

  Ja odmah odgovorim da salju na carinu i po stoti put pitam: KADA STIZE PAKET??? I KAKO/KOME PLACAM TROSKOVE?

  U 14h (njoj se vec ide kuci, verovatno) stize mail:

  Nadam se da ce procedura carinjenja biti zavrsena sutra u toku dana, tako da bi paket vec prekosutra mogao biti na dostavi.
  Molim Vas da mi mailom posaljete kopiju LK kako bi mogli poceti proceduru carinjenja. Nakon zavrsenog carinjenja, putem maila cu Vam poslati predracun, a uplatu mozete izvrsiti opstom uplatnicom u bilo kojoj banci ili posti.

  Sad sam ih vec “zvanicno” angazovala, okrenem ponovo onu salterusu da je pitam za koeficijent inteligencije! Glupaco, glupa, zavlacis nas ceo dan! Danas je SESTI DAN kako je paket stigao kod nje na salter!!! Ona je nesposobna da za sest dana sastavi prosto-prosirenu recenicu: Troskovi toliki, carina odokativno tolika, posalji mi licnu kartu, i paket dobijes (malo) sutra, placas (jos uvek ne znam da li mogu u kesu kuriru da platim?).

  I sad se pitam ko je glup. Oni su nas ucenili da moramo da platimo, izgubila sam celo jutro, i na kraju angazovala potpune retarde! Jos cu da im platim 4248 din za uslugu! A nesposobni su da odgovore na najosnovnije pitanje.

  U medjuvremenu sam zvala UPS i podnela zvanicnu zalbu. I sad mi odgovorili na claim da se zalim pretpostavljenom doticne salteruse na +381 11 848 7088 (ali verovatno se ona javlja na taj telefon, to joj je garant kucni :)).

  I dalje ne znam kada ce da stigne paket i kada/kome placamo 🙂

  Pri tome, sad na UPS stoji da je paket isporucen danas u podne???

  Service: EXPRESS
  Weight: 2.00 Lb
  Shipped/Billed On: 09/11/2009
  Delivered On: 16/11/2009 12:00
  Delivered To: RS
  Signed By: JANKOVIC P/W

  Ne znam da li opet treba da podnesem claim sutra UPSu ako ne stigne paket, jer je sutra vec DEVETI DAN od kako je poslata posiljka, sto je daleko od EXPRESS posiljke. I da li smeju da napisu da je dostavljena, ako nije?

 18. Osećam tvoju bol 🙂

  Nema veće tragedije od UPS-a kada su pošiljke iz inostranstva u pitanju.

  Ja sam slično / isto prošao, samo sam (malo iskusnije), čim sam video da je pošiljka delivered, okrenuo broj, tražio zaduženu, poslao sken lične karte i SVAKOG DANA po DVA PUTA DNEVNO zvao da proverim da li je ocarinjeno i KADA ŠALJU. Svakoga dana, svih 4 dana.

  Smeju da napišu da je “dostavljena” jer je dostavljena zvaničnom predstavniku za potrebe carinjenja.

  I da, ovo je najgora, najgora banda – kada god naručim nešto drugo poštom, platim 29.8% (18% PDV + 10% carine) + 350 din otvaranje paketa + 220 din isporuka i to je to.

  Zlikovci.

 19. Ja bih samo da pitam ako neko moze da mi pomogne, jer me vec boli glava od pomisli na “spediterske usluge”. Hteo bih da kupim rucni sat na netu. Nasao sam povoljnu i proverenu firmu, cena sata je 208usd. Da li se usuditi i reci da hocete da se salje obicnom postom ili fedex i ups? Meni je najveci problem to sto su carinici ranije krali pa ne bih da ostanem bez svog paketa koji sam platio. To, koliko sam shvatio, nece da se desi ako ide nekom od ovih secikesa firmi ali njihova usluga kosta. Jel ima neko neki predlog?
  Hvala i pozdrav

 20. @ Margit
  Hvala puno za ova dva linka – knjiga koju je moj tata kupio (na amazon.com za 57.37$ + postarina) je na prvom sajtu 60 eura, a na drugom 45 funti! Isprobacu ih prvom prilikom! Jel imas iskustva sa skupljim knjigama kako funkcionise carina (pretpostavljam da ide preko poste 29.8% + troskovi koje je Dejan naveo?)

  Inace knjiga jos uvek nije stigla – DESETI dan, toliko o brzoj isporuci…

  U celom nerviranju oko UPSa sam preksinoc narucila preko neta novu knjigu dr Milana Cirkovica. I evo postar mi je jutros doneo “Artefakt za svemirsko putovanje” – platila pouzecem! Izdavac je iz Smedereva i na sajtu ima najobicniji form2mail, ali to funkcionise! Sve pohvale i za izdavaca i za postu!

  (knjigu cu da pohvalim tek kad je procitam, a dotle ce mi valjda stici i ovaj UPS :))

 21. @Bojan: sve si lepo shvatio; ako šalju običnom poštom, plaćaš 29.8% uz rizik da paket dobije krila; ako izabereš UPS ili DHL, plaćaš oko 50€ više (na tih 29.8%) ali rizika nema.

  Pa ti vidi 🙂

  @Ana: Knjige bi trebalo da budu oslobođene carine, (znači nikako ne bi trebalo da bude 29.8%) ali to obično zavisi od toga na koju je nogu carinik ustao i kako tumači razne odredbe i uredbe. Srbija 😐

 22. @Ana, odgovor na pitanje : Jel imas iskustva sa skupljim knjigama kako funkcionise carina? – knjige koje sam do sada narucivala nisu prelazila 15eura, pa carina nije naplacivana. U poslednjoj narudzbini ima jedna od 26eura, pa cu javiti sta i kako su naplatili. Koliko sam cula, sve ispod 2000 din ne podleze carini.

  Takodje, kad smo vec kod narucivanja knjiga, koristila sam i http://www.limundo.com, i tu sam bila zadovoljna kako je sve funkcionisalo.

 23. Kud nisam prvo pročešljala malo po internetu pre nego sto sam naručila knjige sa Amazona????
  Poslednji put sam naručivala pre par godina i nisam nikad imala problema.
  Međutim, sad napravim kobnu grešku i izaberem Priority Courier Shipping. Jest bilo skuplje, ali pošto sam imala GC, nije mi delovalo puno.

  Dobijem danas poziv i bla bla bla bla.. 3000 hiljade, bla bla bla 4000 hiljade,… bla bla bla oko 7000 hiljada.
  Pitam: Dobro, da li ste vi normalni – vrednost te dve naručene knjige je $30!!!
  Kaže – Bla bla bla..
  Par sati kasnije kad sam videla o čemu se radi – nazovem i kažem da vrate paket.

  Navodno da sam odabrala Standard Shipping, ne bi bilo nikakvih problema i stiglo bi mi regularnom poštom.

  Sad se plašim da ponovim postupak, sa razlikom da odaberem najsporiji transport.

 24. Eh, da sam sve ovo videla pre nego sto sam naručila preko sajta torbu i to na sniženju :(((( Ovako me njihova takozvana *usluga* izađe 80e, a vrednost pošiljke je 88 USd i na to +10USD troškovi internacionalnog slanja,koje Ameri uzmu (logično, pošto oni sve i odrade!), a ovi naši smradovi te ucene da nemaš nikakvog izbora! (u mom slučaju povraćaj, nazalost! nije moguć jer taj sajt ne radi povraćaje iz drugih država,osim USa i Kanade)Kad me je danas nazvao doticni Aleksandar i rekao mi koja je cena, malo je falilo da padnem sa stolice!
  Znaci moja opcija je ili da ne preuzmem, oni vrate paket nazad,nema torbe, ali ni para nazad ili da im dam tih 8000 koje traze i dobijem torbu.U oba slucaja sam na gubitku 8000, dakle moja torba na snizenju me izađe skuplje od cene koja je bila pre sniženja.
  Naravoučenije: Mi smo prokleta država i dokle god ovakve stvari mogu legalno i legitimno da se događaju, nigde nećemo dospeti.
  P.S. Ako imate rodbinu koja zivi u inostranstvu, odradite narudzbine preko njih,kostace vas mnogo manje i novcano i sto se tice zivaca. Jedino mi je zao sto sam ovo morala da saznam na tezi nacin :((((

 25. I za 3 godine otkad je ovo postavljeno, nista se nije promenilo nabolje, samo su im tarife skocile :/
  A i na tu opciju sam kliknula samo zato sto je pisalo da je trackable(odlicno je imati pregled kako se posiljka krece,radi sigurnosti), da sam znala sta je UPS zapravo, izabrala bih zasigurno USPS koji doduse nije trackable i duze se ceka,ali bar me ne bi ovoliko izaslo…
  Cista neupucenost sa moje strane, ali jedino se kod nas neznanje naplacuje super-papreno ;)I kad ti se desi ovakva situacija mozes da se zalis jedino upravi Vodovoda :p

 26. Trenutno je jedini način da dobijem barem kakvu takvu satisfakciju sledeće : kad mi se pojave da isporuče paket, ja ih lepo isplatim sve u kovanicama, po mogućstvu izdanja Narodne banke Jugoslavije, pošto će onda još morati da idu u NBS da ih menjaju, s obzirom da se one povlače ove godine 🙂 🙂 🙂
  A pošto radim u banci, potrudiću se da ih nabavim što više i u što sitnijim apoenima 😀 Pa da vide who they’re messin’ with!

 27. Posle tolikog iscekivanja, posiljka je konacno! stigla danas 🙂 <3 <3 <3 za torbu, bas je onakva kakva sam i mislila da ce biti! Jedino mi je tarifa pomracila mogucnost da radost bude potpuna, ali neka, dosao je i moj red i uradila sam kako sam i obecala.
  8.856 dinara total, isplaćen u apoenima od :

  3 kom. od 50 din. = 150,00
  2 paketa po 20 din. = 4.000,00
  2 paketa po 10 din. = 2.000,00
  1 paket od 10 din. u kovanicama = 1.000,00
  2 paketa od 5 din. = 1.000,00
  2 paketa od 2 din. = 400,00
  3 paketa od 1 din. = 300,00
  * + 6 din van paketa 🙂

 28. Zao mi je samo tog coveka sto je dosao da pokupi to, u momentu se preznojao kad je video sta mu dajem 🙂 Kaze on pa ne mogu to da primim, nemoj se zezati daj mi normalno 8000 i da idem, ja rekoh: Moram 🙂
  Kaze on, nemam gde ni da ostavim to,(nije imao nista osim dzepova na jakni) rekoh evo vam kesa, tako da je dobio i gratis kesu 🙂
  Ali nije sala, ja sam juce taj metal nosila kuci, tesko je to, rame mi se malo ispomeralo 😀 ali vredelo je 🙂
  Rekla sam da im samo tako isporuci, sve je na broju, upakovano u kesice i pakete, nek ih pozdravi u moje ime.
  I jos mi je rekao: a kad smo dolazili da usitnjavamo pare niste imali, a sad imate! (pomislih ja u sebi, ovo su veze i specijalan slucaj) 😀

 29. Hm, i meni bi bilo žao njega … za trenutak, dok se ne setim na koji i kakav način zarađuju.

  Na žalost, tvoja akcija 🙂 je samo odušak na sve ono što rade.

  Njihov biznis model ostaje, sve dok ova indiferentna država to dozvoljava.

  U svakom slučaju, svaka čast još jednom 🙂

 30. Pre ravno 3 godine, ja naterao ortaka da mi naruchi knjigu preko Amazona, a ja cu da platim. Knjigu ni pod kojim uslovima nisam mogao da pronadjem u Srbiji, pa sam morao da je naruchim iz inostranstva. U pitanju je OpenGL Super Bible, koju i dan danas drzim na radnom stolu kao Bibliju. 😀

  LM, naruchi on meni to i kaze, stize za 5 dana. Ok. Poshto je prosh’o ispitni rok, zapalio sam kuci, da odmorim malo. Posle 10-ak dana zvoni telefon, javlja se moja majka i, ista pricha kao i kod Ane, nije se predstavila samo je pitala da li mogu da se javim i posle toga trazila broj mog mobilnog, poshto nisam bio kod kuce. Zove on mene, stigla mi je knjiga. Ja sav srecan i radostan pitam “Kad mogu da je ochekujem na kucnu adresu?”, ona ce meni “Pa knjiga je na carini na aerodromu. Pronadjite shpeditera, i oni ce vam to isporuchiti kad prodje carinu.” WTF?! Rekoh dobro, javicu joj shta i kako i prekinem vezu. Pri tom mi nije pomenula da su oni UPS i da nude shpediterske usluge i sl.

  Raspitam se ja kod raznih poznanika kakva je procedura sa carinom i da li mi je potreban shpediter. Chak sam zvao i ortaka koji mi je to naruchio, a on mi kaze da je njemu do sad to stizalo poshtom. Josh jedan WTF?!

  Naravno u malom gradu odakle sam ja (Knjazevac), nema ni Sh od shpeditera. Zovem ja njih sutradan. Pitam mogu li ja lichno da uzmem dokumenta, paket, odem na carinu i zavrshim posao. Ne, kaze ona, to mora preko sheditera. “Je l’ tako pishe u zakonu?”, pitam ja. “Pa, da. Tako je.” Trece WTF?! Dobro, kazem, ne mogu da pronadjem shpeditera, shta sad da radim. A ona tada, nesigurno pomene da oni vrshe usluge shpedicije i da mogu to da mi zavrshe za 4500 dinara. Chekaj bre! Knjiga koshta $45 (shto je tad bilo oko 3500 RSD). I josh mi kaze da moram lichno da odem kod njih na aerodrom da potpishe dokumentaciju. WTF?! again.

  Poshto sam se bash bio nalozio da imam tu knjigu kod sebe, savijem glavu i platim sve shto treba. Na kraju, knjiga me je otkoshtala: 3500 (sama cena knjige) + 2000 (put do Bg-a i nazad) + 6000 (shpedicija i carina) = 11500 dinara. U prevodu 3x vishe nego shto sama knjiga koshta.

  Poshto sam proshlog meseca uzeo karticu za placanje preko neta, ovih dana se razmishljam da li da naruchim neki gadzet sa neta ili da odem u neku inostranstvo (poshto vishe nema viza) i da kupim u nekoj prodavnici. Iako je druga opcija daleko primamljivija, izaci iz drzave posle 20 godina i otici na turistichko putovanje, na zalost nemam toliko vremena za bacanje.

  Da li neko ima informaciju da li se stanje malo ‘stabilizovalo’?

 31. U principu, ako paziš, jeste se stabilizovalo 🙂

  Glavno je da ne ideš preko bezdušnih derikoža (UPS, DHL i slični) kada biraš način isporuke.

  Ako ideš preko obične pošte, onda ćeš ili:

  1. Platiti do 1000 din troškova, ako je manji paket / manje vrednosti
  2. Biti regularno ocarinjen i platiti Vrednost + 10% (carina) + 18% (PDV) tj. 29.8% od vrednosti

 32. Sto se tice dostave u Srbiju pokusajte sa http://www.viaddress.com. Oni funkcionisu kao posrednici. Dakle besplatna je registracija uz nju dobijete virtualnu adresu u US i preko te adrese kupujete stvari. Paket stize na adresu viaddressa i oni vam izvrse dostavu u Srbiju. Takodje ako ne prihvataju vasu kreditnu karticu obavice kupovinu umesto vas bez provizije.

 33. Eh,da vam se i ja požalim na svoje “divno” iskustvo sa UPS-om u Srbiji.
  Pre par dana sam porucila cizme sa Victoria’s Secret sajta i odabrala opciju standardne isporuke (za koju nigde nije pisalo da idem preko UPS-a). Da, jeste mi se cena od skoro 40 dolara ucinila malo cudnom za standardnu isporuku,ali sam pretpostavila da je to zbog tezine paketa i nastavila sa kupovinom.
  Paket mi je stigao za 4 dana i to dan nakon sto sam otkrila ovaj sajt i procitala sva vasa iskustva. Vec sam se psihicki pripremila na to da ce me odrati, kao i na verovatnocu da cu odbiti da uopste primim paket.
  Tako i bejase.
  Zvali su me da me obaveste da treba da im platim 4250 za njihove usluge, kao i carinu od 20% vrednosti samih cizama i 18% PDV.
  Zaista ne bih imala nista protiv da platim carinu,kao ni PDV,ali to da oni meni traze istu kolicinu novca koju sam platila da bi mi paket stigao iz Amerike,to je skandalozno!
  Za otkup paketa su mi trazili 2000, ali sam ubrzo shvatila da onda svejedno moram da koristim neku drugu speditersku sluzbu i da ova cela prica sve u svemu ima drugo ime-UCENA!
  Odlucila sam da ih pozovem i da lepo vrate posiljku odakle je dosla. Rekli su mi da moram da sacekam dve nedelje da im Victoria’s Secret odobri povracaj,pa onda da se posiljka vrati u Ameriku i tek tada da ocekujem novac nazad.
  Znam da ce mi Victoria’s Secret vratiti novac koji sam platila za same cizme ($160),ali mi je sada uopste zao sto sam bacila $40 dolara za postarinu.
  Zanima me vase misljenje-da li da im pisem i trazim da mi refundiraju i novac koji sam platila za slanje posiljke?
  To imam zelju da uradim samo i samo zato sam odabrala standard delivery opciju za koju nigde nije bilo naznaceno da ide preko UPS-a!
  Nadam se da ce bar neko procitati na vreme (za razliku od mene) sve ovo sto ste vi svi,a sada i ja,napisali da bi sto manji broj ljudi bio ovako prevaren!
  Pozdrav!

 34. Možete da pokušate da vratite poštarinu, mada, iskreno, za to nema osnova.

  Oni nisu dužni da znaju da slanje preko neke od špediterskih službi kod nas znači neviđeno dranje.

  Sve u svemu, žao mi je što ste prošli kroz slično iskustvo, ali za to je kriva država, odnosno nesposobna vlast koju smo mi sami birali.

 35. Znam,sve mi je jasno nazalost. 🙁
  Prosto sam jos uvek u neverici da nas tako ucenjuju.
  Resila sam da im u svakom slucaju napisem mejl,cisto da im napomenem da smatram da treba pored opcije ‘standard delivery’ da stoji to da se ona salje preko UPS-a, jer te informacije nigde nema na samom sajtu.
  Hvala Vam na odgovoru.

 36. Ponovo se oglasavam ovde.
  Ali poucena prethodnim losim iskustvom,bolje da proverim sa Vama,nego da se ponovo opecem.
  Naime,kontaktirala sam jedan britanski sajt sa koga bih nesto porucila i pitala ih direktno kako salju pakete,na sta su mi oni odgovorili da koriste uvek jednu od sledecih sluzbi “DPD, Parcelforce and Royal Mail”.
  Da li su to kurirske sluzbe sa kojima neko ima lose iskustvo?
  Pretpostavljam da je to ista prica kao i sa DHL-om ili UPS-om.
  Ako neko ima neku informaciju o saradnji sa njima,bila bi izuzetno cenjena 🙂
  Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.