Stvari

StvariStvari su da se troše, da služe nama a ne obrnuto.

Prava stvar je izguljena, ogrebana, možda i čak malo zalomljena; prava stvar ponosno nosi ožiljke svoga korišćenja, dokazujući vrednost i sebi i svome vlasniku.

Prava stvar ne sedi fino umotana u lepoj kutiji i čeka “onu pravu specijalnu priliku” – mi čekamo “prave specijalne prilike” i propuštamo toliko prilika koje su mogle biti i specijalnije, samo da nismo prevideli njihov pravi potencijal; čekamo, da bi se na kraju osvrnuli kajući se za svim tim propuštenim prilikama.

Postoji toliko mnogo razloga zašto mnoge stvari postaju smetala i višak:

“Toliko sam platio/la te cipele!” – fino, ali ako ih ne koristite, ako ste ih “prerasli”, ako vam ne trebaju, oslobodite ih se.

“Jednog dana, ovo će vredeti mnogo!” – ako ste profesionalni kolekcionar/antikvar, onda verovatno znate o čemu pričate. Ako niste, razmislite da li su godine i godine čuvanja, premeštanja, brisanje prašine vredni tih (nesigurnih) para na kraju priče.

“Ali ovo je poklon od teče/strine/zaove/svekrve/jetrve …!” – pa? Niste vi krivi za izbor darodavca; računa se dobra volja – ako vam ne trebaju, prosto vam ne trebaju.

“Ovaj predmet ima sentimentalnu vrednost” – ovo je, ma koliko mi bilo teško da priznam 🙂 regularan izuzetak – ako je to za vas zaista važno, podseća vas na scene prošlosti, budi neka posebna osećanja, neka je; ne može ih biti mnogo.

Sem tih izuzetaka, ne dozvolite da robujete ormanima iz kojih ispadaju nepoznati predmeti koje sa čuđenjem gurate nazad; da vas iza ormara vrebaju kese prepune papira za koje nemate volje da se uhvatite u koštac; mrdnite se, nije teško. Uradite nešto, recimo:

Papiri

Gomile starih računa Infostana, telefona, RTS-a, KDS-a, gomile starih dokumenata koji vrebaju iz fioka i ormara – skenirajte. Trenutno olakšanje kada gomila nestane i ostane samo jedan DVD disk (dva: drugu kopiju odnesite na drugi kraj grada/zemlje – backup je prava stvar) je vredan nekoliko sati robotskih akcija: “otvori skener – stavi dokument – skeniraj – otvori skener – stavi novi dokument” … Naravno, ovo NEMOJTE raditi sa dokumentima od posebne važnosti kao što su originali ugovora, vlasnički listovi i slično. I UZDRŽITE se od neverovatne potrebe da sednete na pod, i krenete sa prelistavanjem papira koji su davno trebali da završe u kanti i time poništite sav pozitivan trud sređivanja – lično iskustvo 🙂

Odeća & obuća

Sve one “obući ću, samo da _malo_ smršam” stvari poklonite; ne kažem ja da nećete smršati 🙂 ali je bolje pokloniti dok boje još nisu izbledele i dok godine zaboravljenog stajanja po tamnim uglovima ormara ne ostave traga – Crveni krst u vašem gradu će itekako imati razumevanja za gomile kesa punih (opranih, molim) stvari koje im donesete.

Sve ostalo

Za sve ostalo a bogami i za gornje kategorije, koristim jedno vrlo jednostavno pravilo:

Pravilo 15 sec – ako za 15 sekundi ne možete reći zbog čega čuvate stvar, učinite humanu stvar: dajte je nekom, ako imate sreće, prodajte je, a u krajnjem slučaju je bacite. Prostor koji vam oduzima, nervozu koju izaziva premeštanjem sa jednog mesta na drugog, prosto nije vredan te stvari, pogotovo ako ni ne znate za šta će vam 🙂

(članak inspirisan onime što sam našao po kutijama i neverovatnim lokacijama, tražeći jedan određen predmet koji na kraju nisam našao 🙂 )

8 thoughts on “Stvari”

  1. Ja se trudim da svoje neophodne stvari mogu da strpam u ranac od 80l (ok, sem gitare ;)). Zgodno je pri seljenju. Nažalost vremenom se skupljaju i gomilaju stvari ali nije loše s vremena na vreme napraviti ovaj “selidbeni” rez, čak iako se i ne selite stvarno.

  2. Sjajan tekstić. Juče sam selio sestru (faza 1) pa je palo dosta sitnih odluka tipa “ovo košta 400din da se kupi, neka ostane” 🙂

    A tek kad kreneš da se pakuješ pa onda dođe momenat: “čoveče, 50 CD-ova, sve imam u MP3-u, a ovo godinama nisam koristio”. A žao ti (njoj) da baciš.

    Kad sam se selio u novi stan, žena mi ostavila prostora taman da smestim jedno 2/5 svojih stvari. Kakvo je tu rezanje palo 😀 Sad barem kod keve u Pirotu imam dovoljno stvari da ne moram da nosim išta, makar išao na 3 nedelje.

    (gde si samo naš’o ti sliku lampi…)

  3. Lako je reći, ali stvari imaju svoj život, ja se trudim da unesem pravilo: ako 10 godina nije korišćeno, onda mi stvarno i ne treba. 🙂 Ali, mora da imam grešku u glavi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.