Amazon, UPS, Srbija i ja – namet na pamet

Velika faktura za male knjigePosao kojim se bavim (programiranje) je izuzetno dinamičan; promene su brze i ponekada veoma drastične – nove tehnologije zahtevaju ogromnu količinu vremena da bi bili barem u toku.

Iako je Mreža odličan izvor informacija, papir i miris knjige, kao i sažeto znanje na stranicama su jak konkurent, pogotovo u specijalizovanim oblastima.

Amazon je vrlo dugo moj izvor knjiga i to upravo američka podružnica – tu su knjige daleko jevtinije od ostalih (recimo britanskog Amazona). Svakih nekoliko meseci, sakupim dve-tri knjige i naručim. Čekanje od 15 – 20 dana, i oko 1000 dinara poštarine, i sveži naramak knjiga je spreman za prelistavanje, čitanje, odlaganje po ćoškovima … 🙂

I ovog puta sam ponovio rutinu; tri odlične knjige iz oblasti programiranja:

(oko 100$ ili 6.100 dinara – na svu sreću, nisam platio ja, nego sam ove knjige odabrao kao poklon; zašto “na sreću”, čitajte dalje)

i potpuno smetnuo sa uma teme koje su bile vrlo aktivne pre nekoliko meseci, recimo:

Valjda sam mislio da će moje kliktanje na Amazon stranicama proizvesti drugačiji efekat 😉

U svakom slučaju, za dva-tri dana je zazvonio telefon i više-ne-tako-umilni ženski glas je zacvrkutao da imam Amazon pošiljku što je proizvelo hladan tuš na 39 °C – svega sam se setio.

No, kada sam se već uhvatio u kolo, da probam da zaigram kako treba: kako mi je rekla da su njihove špediterske usluge 4.488 dinara (!!! – ili skromnih 74% od cele pošiljke) zatražio sam da mi kurir dostavi tovarni list na kuću, i da pokušam sa nekim drugim špediterom.

Slaba vajda – “otkup” (šta god to značilo) tovarnog lista od cenjene firme “Express Courier” je preko 1.500 dinara; troškovi carinjenja i špediterski troškovi oko 3000 (iako na knjige NEMA CARINE, SAMO PDV) tako da je minimum 4.500 dinara; tu sam se savio i pristao da bude sve po njihovom; mogao sam da vratim knjige, ali je poklon u pitanju.

Ok, za dva dana stigoše i knjige i finalna cifra: ŠEST HILJADA I TRI STOTINE TRI DINARA (6,303 din = 103% vrednosti pošiljke)!

Pre nego što počnem da se derem, da fino razmotrimo raspored troškova (kliknite gore na sliku za detalje):

Špediterska usluga: 3600 dinara + 648 din PDV – treba li ovde išta dodati? Da li postoji ikakav bolji legalan način da se ovako laganica zarade pare, 45€ za firmu i 8€ za državu? Pa, ima:

Carina: 1.815 dinara; kao što rekoh, knjige su oslobođene carine (proverio kod Carine); kako smo onda dobili ovih skromnih 22€? Vrlo prosto:

1. Carina: 75,45
2. Naknada za proceduralnu obradu Jedinstvene Carinske isprave: 300,00
3. Taksa u novcu prema masi robe: 230,00
4. Naknada stvarnih troškova carinskog organa 600,00
Svega (1. – 4.) 1.205,45
5. Porez na dodatu vrednost (PDV): 609,64
Svega (1. – 5.) 1.815,00

(raspitao sam se: stavka 2 je što je teta lomila nokte dok je popunjavala carinski obrazac; stavka 4 što su uzeli paket, otkinuli fakturu i dali teti iz stavke 2 da prekuca fakturu u JCI)

Kako lagan postupak da od 75,45 dinara dođete do 1.815,00 dinara – treba nahraniti sve one na vlasti, treba zakrpiti gomile rupa po džepovima, a kako drugačije nego udaranjem po knjigama? Hajde da su cigare ili alkohol u pitanju – to se da lepo prošvercovati, i sakrivati godinama (znate li kolicni je šleper pun cigara) nego 40 x 20 x 20 cm paket pun (zaboga) knjiga?

Srbijo, zemljo, dokle? Dokle bre da plaćamo namet na sve što iole liči na pamet? Da li iko na vlasti ima obraza da pogleda malo i one koji su ga birali, da pored silne potrebe da nafatira svoje iz uže i šire porodice nešto vrati i biračima? Možda jednostavan način da naučimo nešto, da uživamo u takvom luksuzu 21. veka kao što su knjige i da plaćamo barem malo manje od 100%?

P.S. Pisao sam Amazonu; vratili su kupcu, kao utehu, 18$ koje su naplatili za shipping & handling; obećali su da će porazgovarati sa UPS-om; pišite i vi – ne može da škodi.

P.P.S. Najbolje da vam knjige isporuče u nekoj normalnoj državi, kod prijatelja ili poznanika; oni lepo prepakuju to i pošalju najobičnijom poštom. Svi ti troškovi neće biti ni 15% onoga što zemlja Srbija može da vam priredi.

Update 29-06-2007: Ne budi lenj, prevedem ceo članak i pošaljem Amazonu, sa sve skenom računa; oni kulturno odgovore da će kupcu refundirati 103$ i videti dole niz lanac šta se može uraditi da se ovo ne dešava (!) Možda ima nade, sve dok ne zavisi od naših mamlaza.

Update 21-08-2007: I Mooshema ima “simpatična” iskustva: http://www.mooshema.com/2007/08/20/pozovi-dhl-radi-sporosti…

60 thoughts on “Amazon, UPS, Srbija i ja – namet na pamet”

 1. I jel na kraju i dalje tacno za knjige/stripove da je 20Eur max vrednost koja ne podleze carini ? hteo bih da porucim neke stripove preko BD-a, ali su neki od njih skuplji od 20eur.

 2. Ma samo sa bookdepository sajta cu narucivati, a oni koliko znam , salju iskljucivo postom – neki royal mail.

 3. Naručio sam paket knjiga sa amazon.com (oko 70$) i tražio da mi pošalju kao “Standard International Shipping” kao i uvek do sada. Ovog puta su mi poslali preko UPS-a i stiglo je za par dana uz mogućnost praćenja pošiljke. Platio sam samo carinu i PDV a nikakve špediterske usluge.
  Paket mi je doneo momak iz UPS-a na zadatu adresu.
  Ne bunim se ništa 🙂

 4. Ja sam takodje narucio knjige sa Amazona koje su otisle na carinjenje, i naravno javio se vec poznati DHL sa svojom ponudom koju prosto ne mozete da odbijete 🙂
  Vodjem iskustvom koje je spominjao author, odmah sam kontaktirao Amazon i rekao im da mi DHL trazi 3300 + PDV sto je trenutno oko 50$.
  /***********************************************/

  Amazon
  Your Account Amazon.com
  Message From Customer Service
  Hello,

  I am sorry for the inconvenience you experienced in this case.

  To make this right for you, I’ve requested a refund of $50.00 to your credit card. You’ll see the refund on your billing statement in the next 2-3 business days.

  Once processed, you’ll be able to see the refund request here:

  Use this money to pay for the additional fee asked from DHL to get your order.

  One of aim is to satisfy customers expectation.

  In addition to our large selection, one of the benefits we try very hard to offer our customers is convenience. I’m very sorry for the inconvenience you experienced in this case.

  Thank you for your patience and understanding. We look forward to seeing you again soon.

  /******************************************
  Inace novac je stigao posle 5 sati. Truli kapitalizam 🙂

 5. Jeste paket 40x20x20 20cm knjiga i treba da platite 🙂
  2019 je, uzeše mi 1000 din za punjač baterija od 20e, promenila teta boju na noktima, drugih promena nema.

 6. A kod svih tih carina i drugih dažbina je najveća fora kad kažu da je to uvedeno zbog zaštite domaćeg tržišta i domaće proizvodnje. A kad uvezeš nešto od elektronike koja se ovde ne proizvodi (niti će se ikad proizvoditi), “oderu” te kao zeca. Važno im je da opljačkaju građane a to što se taj harač nikada ne iskoristi za neku tomožnju domaću proizvodnju – baš ih briga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.