ZYB – mobilni na webu

Zyb.Com - Servis za sinhronizaciju adresara i kalendara sa vašim mobilnim telefonomJedna od mojih vrlina (ili mana, kako bi mnogi rekli 😉 ) je da sam (previše) organizovan; jedan od principa koje jako volim je “uradi to jednom (kako treba)” – od programiranja, pa sve do svakodnevnih aktivnosti, kao što je unos kontakta (u telefon, Outlook ili web aplikaciju).

Mobilni telefon je ionako postao centar dnevnih događaja: preko njega ste dostupni, tu su vam kontakti i kalendar, beleške, mailovi. No, ma kako veliki ekran i tastatura bili (ponosni sam vlasnik Nokia E61 telefona), korisno je, iz više razloga, imati kontakte i negde drugde:

 • Zbog sigurnosti – kopija podataka nikada nije na odmet
 • Zbog lakšeg prebacivanja podataka na novi telefon; ma koliko kupovina novog telefona nije česta operacija, dešava se
 • Zbog lakše manipulacije podacima, koja je preko “pravog” računara daleko udobnija nego na samom telefonu
 • Zbog pristupa tim podacima kada vam telefon nije tu (retko, ali dešava se)

Godinama već koristim Plaxo service, koji je i u besplatnoj varijanti “dovoljno dobar”. No, od samog starta imam zamerke na njega:

 • spor je; ma koliko verzija pravili i dogurali do njega, sam web interface je spor i nezgrapan. Nema trenutnog odziva, i generalno nisam zadovoljan
 • potreban je računar, sa drajverima za kabl/bluetooth ili neku drugu vezu sa telefonom
 • potreban je Outlook instaliran; ovo je u eri GMAIL-a prosto artefakt – i zbog instalacije, i zbog licenci.

Da budem dovoljno pošten, i većina drugih rešenja koja se bave sinhronizacijom podataka sa mobilnim telefonom su daleko od savršenog; tako i “logični izbor” za vlasnike Nokia telefona, Nokia PC Suite je blago neupotrebljiv bez Outlooka – način i kvalitet manipulacije podacima direktno iz PC Suit-a je tužan (ako i zanemarim to što mi paket instalira sve i svašta bez pitanja, postavlja razne servise da čuče u sistem ćošku, što me dodatno nervira 🙂 ).

Pre nekoliko dana sam otkrio ZYB – izvanredan mali web servis za sinhronizaciju telefona. Većina gornjih zamerki je otklonjena:

 • Servis je besplatan i registracija je trivijalna; broj podržanih telefona je ogroman
 • Za sinhronizaciju se koristi SyncML tehnologija, koju podržavaju svi moderniji telefoni
 • Podešavanje telefona (barem za Nokiu E61) se svodi na prijem i snimanje servisnog SMS-a
 • Računar/Outlook nije potreban; komunikacija telefon <-> ZYB je direktna, tj. preko GPRS / 3G / Wireless-a

Prva sinhronizacija je prošla vrlo brzo i dosta dobro; naša slova su podržana i sve je prošlo skoro savršeno; “skoro” jer sam izgubio taskove (to-do items) jer se oni računaju kao kalendarski događaji, imali su datum dospeća (due date) u prošlosti, a prilikom sinhronizacije kalendara, ZYB ne sinhronizuje događaje starije od nedelju dana u prošlosti (prijavio sam ovo kao bug).

Zato, obavezno backup pre prvog eksperimentisanja 🙂

Pored gornjih, ZYB nudi i druge servise – uvoz vašeg adresara sa Gmaila, zatim eliminacija duplikata; takođe, možete se “povezati” sa drugim ljudima čije mobilne telefone imate u adresaru (neizbežna socijalna komponenta u svim novijim Web 2.0 sajtovima, na svu sreću nenapadna).

Još jednom, servis je u beta fazi, i možete očekivati nestabilnosti; takođe, postoji doza skepse da li izložiti svoje podatke nepoznatim sajtovima; ja sam tu fazu prevazišao još davno, kada sam prešao na Plaxo a na vama je da odlučite hoćete li to uraditi ili ne.

Za sada, preporuka.

8 thoughts on “ZYB – mobilni na webu”

 1. Kasniš 🙂

  ZYB je fenomenalna fora, samo što mene sada smara što su dodali i social network , pa se i ne osećam nešto najbolje da delim updejte stalno.

  Suma sumarum je odlična priča i baziran je na SyncML protokolu … i pojavili su se posle njega i još sijaset sličnih servisa ( hostovanih ) kao i paketa za enterprise tržište gde možeš da dodaš takvu opciju u postojeći servis tipa exchange i sl …

  ajd u zdravlje 🙂

 2. Nikad nije kasno 😀

  Razlog zašto sam se bacio na traženje i probavanje servisa je poklon Maji 🙂 – dobila je IPhone, a onda mi je instalacija nesrećnog ITunes-a shebatala laptop.

  Reinstalirao sam laptop i od tada to bljak parče sofvera više neće ugledati ni jedan od mojih računara.

  Za početak, servis je odličan; socijalnu komponentu mogu da zanemarim, ne uzbuđujem se.

  Slobodno ostavi linkove na servise koje si probao i smatraš da je vredno probati.

 3. Da, tačno tako 🙂

  No, to sam uradio tek pošto sam uradio inicijalnu instalaciju.

  Predložio sam ih da to bude “de-štiklirano” po defaultu (podrazumevana vrednost).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.