DreamHost.com – mesto za vaše snove :)

Update 2009-02-25: ova priča je na žalost završena – za detalje pogledajte ovaj post.

Zvuči kao reklama? 😉 Jeste (i) reklama 🙂

Naime, posle milion muka i nevolja sa Verat.Net provajderom, odlučio sam se za promenu host kompanije. Posle silnog istraživanja, što kod nas (EliteSecurity.Org, forumi Hosting i ISP) što po stranim diskusionim listama, što priče sa ljudima od poverenja (prijatelj koristi DreamHost.Com za hostovanje http://www.aplus.co.yu/ i http://www.yasmeen-ghauri.com/), odlučio sam se za DreamHost.com.

Izabrao sam L1 na dve godine (“Crazy Domain Insane!”), što u ciframa znači:

 • Prostor na disku: 20Gb 200 Gb + 1 Gb uvećanja svake nedelje
 • Propusna moć: 1 Tb 2 Tb početno + 8Gb 16 Gb uvećanja za svaku nedelju
 • MySQL baza: neograničeno
 • e-mail naloga: 3.000 (što je isto što i neograničeno)
 • broj FTP/shell naloga: 75
 • broj domena koje je moguće hostovati: neograničeno
 • i gomila, gomila drugih pogodnosti

Naravno da su ove cifre prenaduvane 🙂 ali opet, dobro zvuči, i imate prostora / mogućnosti koliko hoćete. Ono što je meni posebno prijalo to je pun shell access (bash shell je u pitanju), mogućnost korišćenja Subversion source code kontrole, i puna kontrola nad mail nalozima: kreiranje mail naloga, običnih sa POP3/IMAP pristupom ili forward + web mail i upravljanje mail nalozima preko web interfejsa.

Za ovo treba izdvojiti 7.95$ * 24 meseca = 190.8$ ili oko 150€ (nešto preko 6€ mesečno). Mnogo? Videćemo; uz hosting dva ili tri dodatna sajta i podelu troškova, ovo lako može da padne na cifru od Verata, uz _daleko_ više mogućnosti i _daleko_ bolju podršku.

Ako se i vi odlučite za DreamHost.com, i unesete jedan od promo kodova (svejedno koji): Vesic ili VesicOrg ili VesicOrgDream dobićete značajan popust: za plan koji sam recimo ja izabarao (Two years L1) popust je 40.8$ pa će vas dve godine hostovanja koštati 150$ (ili 5€ mesečno) – za 200 Gb prostora, neograničen broj domena, sopstveni mail server, custom DNS slogove, shell pristup to je više nego povoljno 🙂

DreamHost.com cene i popust za Vesic promo kupon:
Plan Cena Popust Krajnja cena
Monthly $60.90 $9.90 $51.00
Yearly $119.40 $19.40 $100.00
Two years $214.80 $40.80 $174.00
Three years $286.20 $40.80 $245.40
Five years $417.00 $40.80 $376.20

(tabela osvežena 25.11.2007 zbog promena cena hostinga)

Migracija WordPress-a i MySQL baza

Nekoliko saveta oko samog postupka migracije; skinite najnoviju verziju MySQL klijentskih alata – od fajlova će vam trebati libmySQL.dll i mysqldump.exe.

Neka su old.db.host, old.db.name, old.db.user, old.db.pass parametri od stare baze i new.db.host, new.db.name, new.db.user, new.db.pass parametri nove baze.

Backup baze sa Verata

Backup vaše baze u fajl uradite ovako:

mysqldump.exe --default-character-set=utf8 -c --add-drop-table -v --host=old.db.host --user=old.db.user --password=old.db.pass --result-file=ImeCiljnogFajla.sql old.db.name

Podešavanje i uvoz u DreamHost MySQL bazu

Gornji fajl prebacite na vaš sajt, i ulogujte se preko telneta (za to će vam trebati korisnički nalog sa shell pristupom – to možete podesiti iz DreamHost panela).

Ukonektujte se na vašu novu bazu sa:

mysql --host=new.db.host --user=new.db.user --password=new.db.pass new.db.name

(ako ste paranoični, umesto –password=new.db.pass stavite -p pa će vas interaktivno pitati za password)

otkucajte status na mysql promptu i trebali bi da dobijete nešto ovako:

Server characterset: latin1
Db characterset: latin1
Client characterset: latin1
Conn. characterset: latin1

Sada promenite default DB Character set sa:

alter database new.db.name default character set utf8;

i verifikujte sa status komandom da je default char set sada postavljen na utf8. Izađite iz mysql prompta i finalno, uradite import sa:

mysql --host=new.db.host --user=new.db.user --password=new.db.pass new.db.name < ImeCiljnogFajla.sql

Posle ovog žongliranja, sve bi trebalo da bude u redu sa našim karakterima i UTF8 kodiranjem (svi postovi bi trebali da budu ok). Proverite preko http://new.db.host i phpAdmina da je sadržaj u poljima dobar (da li se naše kuke i kvake vide lepo).

Dešava se, doduše retko, da u nekim kombinacijama i sa korektnim sadržajem prikaz posta na strani nije dobar (znakovi pitanja umesto č, ć i slično). Tada morate da izmenite jednu WordPress datoteku, wp-includeswp-db.php; pre linije 58 (ovo važi za WordPress 1.5.2) dodajte sledeći red:


$this->query ("SET NAMES 'utf8'"); // Ispravka
$this->select($dbname); // ovo je postojalo u fajlu

38 thoughts on “DreamHost.com – mesto za vaše snove :)”

 1. Dejane, imam par pitanja (pa kad stigneš:)

  Koji je postupak redirekcije domena na drugi server? Da li to radi korisnik ili host provajder?

  Da li, ako uplatim jedan hosting paket, na njemu mogu držati više domena? Jel’ to pravi probleme sa MySql’om ili nečim sličnim? Da li je i kod Verata dozvoljeno držati 2,3 domena, a plaćati samo 1 hosting paket od 50MB?

 2. Evo odgovora:

  1. Ako misliš na redirekciju adrese (tj. uneseš jedan URL a on te prebaci na drugi domen) to možeš uraditi kod onoga ko ti je Registrant – firma koja je registrovala tvoj domen. Recimo, vesic.org je trenutno registrovan kod http://www.namecheap.com i tamo mogu, ako hoću, da odlučim gde će se redirektovati http://www.vesic.org (recimo, ako bih ga hostovao na nekim manje više free host provajderima)

  Da sumiram: Registrant (kupovina i održavanje imena domena, oko 9$ godišnje) + Host provajder (DreamHost ili Verat recimo)

  2. Na DreamHostu možeš imati neograničen broj domena i MySQL baza u okviru paketa; kod Verata jedan domen, jednu bazu (mada baza nije problem – ako pravilno imenuješ tabele, i jedna baza je sasvim dovoljna).

 3. http://www.namecheap.com je po meni sasvim ok – uspešno ga koristim poslednje dve godine i tamo imam tri domena: http://www.vesic.org koji sam uspešno prebacio od prethodnog registranta (Sezampro) i još dva druga domena.

  Što se načina plaćanja tiče, sve sam odradio iz fotelje 😉 uz Raiffeisenbank Visa Virtuon – otvorio, uplatio malo evra i od tada je uspešno koristim za plaćanje po Netu.

  (tnx za tastature :))

 4. Viktor me je uputio na tebe. Ovaj dreamhost zvuci sjajno. Zanima me da li za svaki ftp nalog mogu da podesim cemu moze da pristupa, recimo da imam vise poddomena i da svaki ima svoj FTP nalog i da ne “vidi” ostale? Trenutno hostujem na loopia-ji i to tamo moze da se podesi, ali mi treba mnogo veci prostor nego sto oni nude. Dvoumim se izmedju dreamhosta i http://www.servage.net

  Hvala unapred!

 5. Podešavanje je na nivou poddomen < -> user; kreiraš korisnika i kreiraš poddomen, a onda kažeš ko je “vlasnik” tog poddomena.

  Iskreno, za sada nisam probao da li korisnici vide jedni druge, ali sam skoro siguran da se to rešava na klasičan unix način, pravima pristupa (owner, group, all)

 6. Interesuje me da li dreamhost podrzava .htaccess (rewrite mod…)?
  Da li bi mozda mogao da mi posaljes phpinfo() vrednosti?

 7. Nisam siguran šta misliš pod “vremenskom zonom”? Osnovno vreme je ono vreme gde su i serveri DreamHost-a a to je mislim -9 u odnosu na naše vreme.

 8. Prevođenje na srpski za osnovni webmail mislim da nije moguće; znam da je title moguće promeniti, kao i sam logo (sličicu).

  No, ako je potpuno prilagođenje potrebno, uvek možeš podići ceo SquirellMail na tvom domenu (to je besplatno), i prilagoditi šta god želiš – i postaviti srpsku translaciju.

 9. Pitanje za hostovanje vise sajtova.
  Mnoge hosting kompanije se reklamiraju sa ovakvom ponudom. Ja imam prilicno losa iskustva sa http://www.dot5hosting.com koji su isto to reklamirali a na kraju se ispostavi da samo jedan, originalni domen, moze imati mail, forum, ftp nalog sa svojim imenom ( nesto@originalnidomen.com) itd. Kakva je situacija sa ovim tvojim hostingom? Jer ako “dodatne aplikacije” koje idu uz originalni hosting idu i uz dodatne domene koji se hostuju onda to nikako nije visoka cena za hosting.

 10. Svi domeni su ravnopravni – svaki može da ima posebnog FTP usera ili više FTP usera, svoj mail domen, svoje MySQL servere itd, itd.

  Znači, nema ograničenja.

 11. Zeleo sam da registrujem domen preko dreamhosta ali ne i da ga hostujem kod njih. Znaci samo registracija. Sve sam lepo popunio, platio karticom preko google checkouta, uplata je stigla na dreamhost medjutim domen jos nije registrovan. Koliko vremena obicno treba da se odradi registracija?

  Sta dalje kada stigne registracija?

 12. Ako niste hteli hosting, možda je bolje da se išli preko NameCheap ili sličnog registranta; Dreamhost je prvenstveno hosting kompanija.

  Registracija na NameCheap se odradi odmah, u roku od 10 minuta.

  Šta dalje je pitanje za vas: ako negde drugde hostujete sajt, onda na Dreamhostu preko kontrolnog panela za Vaš registrovani domen podesite DNS da gađa sajt i to je to.

 13. Dejane,

  proslo je malo vremena od kako si presao na Dreamhost.

  Kakvi su ti sada utisci – uptime i slicno sa cim si se mucio ranije…

  Poz

 14. Dreamhost je imao jedno vreme baš problema (sa strujom, serverima i slično). No, izdržao sam 🙂 jer je ponuda više nego dobra i sve moje non-MS sajtove hostujem tu (trenutno 17 njih).

  Odnos usluga/novac je više nego dobra.

 15. Cao Dejane,

  i meni je potrebno jedno objedinjeno reshenje za 12ak-20 manjih sajtova i za neke kompleksije pa mi ovo deluje kao jedno od boljih reshenja. Dvoumio sam se izmedju dreamhost-a i servage-a ali je peovladao dreamhost. Ipak , sada u uzi krug ulazi i hostgator koji je prvenstveno najprivlachniji zbog cpanela iako nije najpovoljniji. Interesuje me kakav je control panel na dreamhostu jer znam da mu je to jedna od vecih mana. Da li u njemu posotji phpmyadmin, administracija korisnika (mail i ftp) ogranichenja i svega ostalog. Veoma je bitno da imam koliko toliko ok kontrolu nad svim stvarima.
  Znachi na svakom od tih 15ak sajtova bi trebalo napraviti po 2-3 e-maila sa odredjenom velichinom mailbox-a, trebalo bi da moze da se koristi iz outlooka ili iz OE jer znam da je to na nekim mestima malo koplikovanije. Eventualno jedan ftp nalog ali to nije kljuchno jer uglavnom sve ja administriram.
  Kako ti REALNO ocenjujesh njihov uptime posle malo duzeg korishcenja?

  Unapred puno hava!

  Pozdrav

 16. Meni je Dreamhost panel sasvim ok (nemam preterana iskustva sa drugim panelima):

  – postoji administracija Unix usera (do 75 po nalogu). Ovi useri su praktično “pravi” useri koji onda mogu da administriraju sajtove pod njihovim nalozima; mogu biti FTP/SFTP, ili shell useri.

  – postoji potpuna administracija mail naloga po domenu – kreiranje korisnika, preusmeravanje pošte, pristup sandučetu (pop3, imap, web), veličina sandučeta itd

  – takođe ima i MySQL administracija po bazama

  Ne znam da li poseduje (nisam ga našao) phpadmin kao opciju.

  Ja obično sada:

  – domen hostujem na Dreamhostu
  – taj domen prijavim i koristim Google Applications for Domains – za poštu i online dokumente.

  Uptime je solidan. Recimo, kod 5 sajtova koje pratim preko http://host-tracker.com/ ukupan downtime za ovu (2007) godinu je:

  od 3 hour 6 min/29 (uptime: 99.91% ) do 7 hour 40 min/35 (uptime: 99.77%)

 17. Ok. Mene najvishe zanima kada prichamo o SQL administraciji da li to znachi da kod njih mogu pored kreiranja baza da unesem query kao npr iz phpmyadmin-a koji ce kreirati tabele sa zadatim karakteristikama i sve ostalo…

  Jedina mi je kvaka josh taj control panel. Ako te ne bude mrzelo, mnogo bi mi znachilo da uradish neki screenshot tih nekih kljuchnih mesta kada budesh ima vremena. Mnogo bi mi znahcilo jer kod njih na sajtu je sve to veoma malo predstavljeno. Mozesh mi ih poslati na upisani mail.

  Unapred puno hvala!

  P.S. Svaka chast na brzini!

 18. Nisam izgleda pažljivo pročitao tvoj prethodni komentar:

  – na Dreamhost-u se upravo i koristi phpMyAdmin (tekuća verzija 2.8.2.4) za upravljanje MySQL bazama

  Što se tiče screenshota, radije ne bih, čisto zbog informacija koje stoje tamo, izvini.

 19. Nema problema, uspeo sam da iskopam neke sitnice u mejduvremeneu. Puno hvala na korisnim informacijama!

  Sve najbolje!

 20. Dejane,
  sad sam prvi put citao o dreamhostingu, pa ako mozes da mi objasnis neke stvari, posto tek ulazim u pricu o hostingu. I ja sam se opekao sa veratom vise puta sa nekoliko sajtova, i sad je krajnje vreme da zavrsim maltretiranje sa njima.
  Dakle, ja zakupim paket L1 na dve godine. I imam mogucnost da tu sad ja hostujem neogranicen broj mojih domena. Ovo me malo buni. Da li to znaci da ja fakticki mogu da otvorim firmu i preprodajem veb hosting, ili prosirim delatnost postojece firme?
  Prostor na disku se povecava svake nedelje? Da li to znaci da ako posle dve godine ponovo produzim hosting, da mi ostaje to koliko imam prostora do tada, i samo se nastavlja, ili krece od pocetka?
  Hvala unapred

 21. Da, možeš da hostuješ neograničen broj domena. Doduše, postoji ograničenje na 75 shell/ftp usera, ako želiš vlasnicima sajtova da daš posebne usere. No, ako ti zatreba više od 75 usera, to znači da ti se hosting isplati, pa možeš zakupiti i posebnu mašinu.

  Prostor na disku se povećava i ostaje takav sve dok produžavaš pretplatu.

 22. JEDNO PITANJE. AKO HOCES DA NEKOM DODELIS DOMEN NA OVOM SVOM HOSTINGU, JEL TO PLACAS ILI JE FREE? TAMO PISE NEKIH 9 DOLARA. I NEMA VISE TAJ PAKET ZA 150 DOLARA SAD JE 174.

 23. Dejane, da li u ponudi dreamhosta ima i postgre sql baza?
  Ja sada koristim bluehost.com, i na tom nalogu imam 10-ak sajtova..
  ALi i ako su dali astronomske uslove sve cesce mi iskace stranica “This Account Has Exceeded Its CPU Quota” 🙂

  A i ne znam nikoga drugog ko u svojoj ponudi ima postgre sql.

 24. Pingback: Wow Hosting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.