Slep kod očiju? (besplatne studije za crnogorce)

Vlada Srbije - naša nesreća

Poznato je da je naša Vlada (što li pišem V veliko?) autistična (Koštunica), fašistička (radikali), nesposobna, troma i ono što je najsigurnije: ne radi za dobrobit Srbije. I pored svega navedenog, nikako nisam uspeo da razlučim koji od navedenih faktora je uticao na donošenje tako besmislene i štetne odluke kao što je odluka o tome da se crnogorski studenti kod nas školuju besplatno (zvanična vest)??

Izjava ministra Lončara:

“Vlada je vrlo pažljivo razmotrila osetljiva pitanja studenata i državljana Crne Gore. Već više od jednog veka postoji tradicija da se studenti iz Crne Gore školuju u Srbiji, i iz te tradicije postoje samo pozitivni rezultati. Rukovodeći se time, Vlada je donela zaključak da studenti i državljani Crne Gore u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije”

je samo šamar u lice Srbiji – pozitivni rezultati? Plaćanje školovanja i smeštaja za oko 10.000 crnogorskih studenata iz budžeta Srbije u koji svako od zaposlenih iz Srbije uplaćuje od svoje plate a ni dinara ne dolazi iz Crne Gore su pozitivni rezultati?

Zašto jednom ne počnemo da se ponašamo kao sav normalan svet, kao normalna država i odvajamo emocionalno (ovo je subjektivno ljudski) od ekonomskog (ovo je pitanje od suštinskog značaja za jednu državu)?

Šta je bilo sa izjavom ministra Vuksanovića da će crnogorski studenti postati stranci otcepljenjem? Ništa.

Zašto bi ova država (koja nije ni bogata, ni preuspešna, niti ima ikakvih ekonomskih viškova) plaćala školovanje stranim državljanima? Argumenti tipa: “60% crnogoraca se izjašnjavaju kao Srbi” nemaju nikakvu težinu; ta država je izglasala nezavisnost i izašla iz zajednice sa nama; red je onda da se prema državljanima te države ponašamo (opet u državnom, ekonomskom smislu) kako i dolikuje: kao prema strancima. To ne znači da treba da uvedemo vize, ili ne znam šta ne; ako nas ne udara po džepu i koristi obema stranama, što da ne. Ali nemojte ljudi više samo po nama, šarajte malo.

Što se samih studenata tiče, nemam ništa protiv da uvedemo reciprocitet – za svakog srpskog studenta u Crnoj gori, jedan crnogorski u Srbiji – tako bi se i do 5 crnogorskih studenata besplatno školovalo ovde 😉

9 thoughts on “Slep kod očiju? (besplatne studije za crnogorce)”

 1. Dejane, ovo nema veze sa stvarnoscu. Sem ako, ne postoji neki dobar dil iza svega ovoga, a ako saberemo 2 + 2 = 7, onda smo sigurni da je tako. Ili je ovo potez nase vlade (dobra volja), kako bi usmerili dalji tok nasih odnosa sa CG. Mi “smrtnici” mozemo samo da nagadjamo sta stoji iza ovoga. Podrska za pregovore koji slede uskoro oko Kosova? Ko to zna?
  Nelogican potez svakako iz perspektive trenutne. A gde su opravdanja za ovakav potez?

 2. Nema veze, odnosno nema veze na osnovu informacija koje imamo.

  Ne vidim da su odnosi nešto u krizi, pa nam treba poboljšanje istih. Kosovo? Crna gora se toga rešila, a i pre toga se nije mešala u tu problematiku.

  Opravdanja? Pa, da li si ikada video opravdanja (pa makar i “viši ciljevi”) od ove vlade za njihove poteze? Recimo za smejuriju oko Radio-difuznog saveta?

  Što jedan čovek reče, dok sam čekao u beskonačnom redu za ličnu kartu: “i da ih sve isteramo motkama iz Vlade i Skupštine … ko će doći?”

 3. Ok je kad drzavljani, studenti, naprimer iz Gane, dodju da studiraju ovde i regularno placaju ekonomsku cenu studiranja.
  Oni ce kad zavrse da se vrate u Ganu i da tamo budu priznati strucnjaci.
  Medjutim sta sa crnogorcima koji se finansiraju iz budzeta drzave Srbije? Oni ce kad zavrse svoje studije da se vrate u CG i ispada da je Srbija direktno finansirala razvoj druge drzave!?!
  Medjutim, da li je bas tako?
  Koliko ce tih istih crnogoraca da se trajno nastani u Srbiji, a koliko ce da se vrati u CG? Mislim da je ovo sustina problema.
  Takodje smatram da treba uraditi nesto ovako:
  – Ko hoce da ga finansira drzava Srbija, mora da se uslovi da radi na teritoriji Srbije najmanje 7. god. ili da vrati novac.
  Nesto slicno uslovnom stipendiranju.
  Ko nece da prihvati takvu obavezu, neka plati ekonomsku cenu.

  Odavno sam procitao da Srbija za ‘izgradnju’ dipl. masinskog inzenjera potrosi oko 300.000 $, od rodjenja do diplome!
  Ne znam kako se doslo do ove cifre, ali ako neko zna pouzdan podatak, neka me ispravi.

 4. Razne varijante su tu moguće; pitanje je samo da li Srbija ima interesa da školuje crnogorske studente, i da ti crnogorski studenti zauzmu mesto našim stručnjacima, pa makar i na samo 7 godina.

  Mislim da je plaćanje ekonomske cene najpoštenije – ja ne vidim da će meni crnogorci dati popust na letovanju ako pokažem ličnu kartu iz Srbije; zašto bi mi onda davali ekonomske povlastice njihovim studentima?

  Da bude jasno do kraja – mi treba da sa Crnom gorom i crnogorcima ostanemo u najboljim mogućim odnosima … samo ne preko našeg džepa.

 5. …A šta kažete na nešto stariju informaciju da sve to isto već veža recimo za studente i “državljane” iz Rerpublike Srpske?

 6. Ista stvar je u pitanju – možda ja ne razumem baš najbolje naše državne interese, ali mi i dalje nije jasno kako idu ruku pod ruku nacionalni interesi i ekonomska nerazumnost …

 7. Odgovor na postavljena pitanja je veoma jasan. Većina savetnika naših ministara i premijera i ko zna koga sve su Crnogorci, koji brinu o svojima. A to što nas naši prodaju nije ništa novo. To je bilo i biće.

 8. Svakako bi trebalo uvesti školarine kao za strance, jer ipak su želeli i izglasali neovisnost, a i ima ih u Srbiji više nego u Crnoj Gori, ne moramo plaćati njihove “dvije oči u glavi”. Jako smo naivni mi Srbi.

 9. AAAAAAAAAAAAA!!!
  Razboleh se koliko je to LOŠE kako god da se predstavi. Naivni?!
  Izvinite, ali mislim da smo samo još jednom (kao narod, a od strane vlade)jeftino prodati.
  Naplatiti isto kao i studentima iz Gane, jer od Crne Gore ne očekujem ništa bolji tretman. A i šta to CG nama može da ponudi za uzvrat?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.