Ptt.Net – Korisnik? Koji korisnik?

Biti monopolista je dobro, naravno, samo za monopolistu.

Biti društveni monopolista (čitaj: ne odgovaraš nikom, ne slediš nikakve standarde, kontrola ne postoji, kvalitet usluge koju daješ sam biraš …) je još bolje … za monopolistu.

Povod za ovaj post je Ptt.Net ili KDS, kako vam drago. Naime, na moju (ne)sreću dotični kablovski provajder je i moj provajder za pristup internetu. 128Kb / 64kb uz iznajmljivanje modema za 1800 din mesečno … ‘ej, šta bi ja još hteo za te pare, da zaista sve i radi?
Ptt.Net - monopol protiv korisnika

Uobičajena usluga koju ovaj provajder pruža na Novom Beogradu je tako-tako – po srpskim standardima. Problemi sa sinhronizacijom modema (odgovor iz tehničke podrške: “da, taj je problem poznat, promašili smo u projektovanju broja korisnika”) se rešavaju tako što povremeno tražite novu IP adresu od njihovog servera pa se nadate da će problem otići, to što vam ne obezbeđuju baš 128Kb svaki put ignorišete, ali priča koja sledi je zaista previše:

 • Petak, 26. maj: neko/nešto je presekao optički kabl koji povezuje Novi Beograd i Zemun sa KDS centralom; internet i TV su nestali
 • Petak uveče: niko ni na jednom telefonu Ptt-a / KDS-a nije imao pojma čak ni o približnom datumu popravke (a i vikend se bližio)
 • Subota, 27. maj: TV signal je nazad; za internet, ko te pita: “valjda su ekipe na terenu i samo što nisu popravile, a i vama treba dvosmerni signal, za razliku od TV-a a to je jaaaako teško popraviti”
 • Kopam iz bunara negde telefonski kabl, uplaćujem vreme i vraćam se starom dobrom (ali slabom :-() dial-upu – meni posao zavisi od kvalitetne veze; da nije tako, ne bih ni uzimao kablovski net
 • Ponedeljak, 29. maj: zvanično obaveštenje na info kanalu kao i na telefonu: internet će biti popravljen u utorak
 • Utorak, 30. maj: zvanično obaveštenje stoji, ni traga od veze, niko ni na jednom telefonu pojma nema kada
 • Sreda, 31. maj: zvanično obaveštenje za 30-ti i dalje stoji, i na info kanalu i na KDS sajtu, ni traga od veze, niko ni na jednom telefonu pojma nema kada
 • Četvrtak, 01. jun, jutro: … pogledajte pod sredu
 • Četvrtak, 01. jun, popodne: po prvi put, operater mi traži adresu modema da proveri … srce kuca brže, možda ovaj vikend neće biti bez mreže … avaj: internet radi za SVE modeme SEM za PUPINOVE koje je POŠTA IZNAJMILA KORISNICIMA. Predlog: vratite taj i kupite Motorola / Thompson modem, za njih radi internet!

Da ne opisujem do kakvog stepena besa me dovode ovakve apsurdne situacije u kojima je neko je opet napravio dobar posao, prodao krš modeme, zaradio silnu maržu, i sada baš ti modemi ne rade? Doduše, samo korisnici pate.

Arogancija operatera sa druge strane žice (ako se uopšte jave) koja izbija uz izjavu “šta se žalite, biće vam umanjen račun za jun” samo pokazuje kako SVE društvene firme treba prodati, otpustiti nesposobne, nezainteresovane i nekompetentne ljude i konačno pokušati sa stvaranjem TRŽIŠTA i KONKURENCIJE, jedinih regulatornih mehanizama koji zaista rade.

Doduše, dok nam je Koštunica i Velje Ilića, to se ne može desiti – tržište i konkurencija bi drastično smanjili mogućnost punjenja privatnih džepova.

E da, kupovina modema ili prelazak na ADSL nisu trivijalni – ja sam podstanar i za svaku akciju treba cimati gazdu 🙁 a to nije lako.

12 thoughts on “Ptt.Net – Korisnik? Koji korisnik?”

 1. Savet: iscimaj gazdu. ADSL, kod provajdera koga obojica znamo, 😉 samo prede koliko dobro radi. Nisam fan gubljenja vremena, ali je vredelo čekati ovde kod nas (imajući u vidu i to da je i ovde jedina alternativa bio KDS, a meni nije padalo na pamet da lopovima dajem pare).

 2. Cimam. Nema druge. Prijavio se za ADSL kod Sezama, sada je problem “radovi na centrali Tošin Bunar” pa opet čekam 🙁

  Gledaću da pronađem veze i vezice i za taj “sitan” problem, ali se na KDS ne vraćam.

 3. Internet je proradio u četvrtak i za korisnike Pupinovih modema. Problem sa njima je što ponekad ne pređu automatski na novu frekvenciju. Srećom, te frekvencije se ne mijenjaju često, a i kad se to desi dovoljno je u ukačiti se na 192.168.100.1 i u ‘Set Search Frequency Parameters’ pobrisati postojeća podešavanja i resetovati modem.

  Što se samog PTT KDS-a tiče stvarno su kljakavo radili posljednjih pola godine. Ne sumnjam da im je podrška i ranije bila očajna, ali srećom nije bilo potrebe da se zove 😉 Od ovog posljednjeg prekida kod mene rade kako treba (Fontana, 256/90) pa ću se zadržati kod njih s obzirom da su moja kratkotrajna ADSL iskustva još gora.

 4. Ja sam pokušavao više od 3 dana da na mom primerku uopšte priđem preko IP adrese – međutim, stalno se resetovao i ni jednom nisam dobio stranicu za administraciju (a vrlo sam dobro upoznat sa celom problematikom, od podešavanja frekvencije, preko loših DNS servera odnosno pogrešnih klasa IP adresa, itd, itd).

  Jednostavno, bilo mi je dosta.

  Drago mi je da tebi radi kako treba, ali mene više videti neće. Ne da će to njih boleti, no je meni lakše, a to je sasvim dovoljno 🙂

 5. hm… šta da kažem osim užas… cimaj gazdu za ADSL na svaki mogući način…

  recimo, ja sam čekao 15 meseci da mi Telekom uvede isti, ali sada zaista ‘vozim’ bez ikakvih problema, i veoma sam zadovoljan kvalitetom veze.
  A evo nedavno pročitah da se uslovi za monopol Telekoma i dalje održavaju, produžavaju (kako god) do beskonačnosti.

 6. Sredio sam to sa gazdom; mnogo je veći problem bio naći slobodan port na Tošin bunar centrali i sada je sve mnogo bolje 🙂

  Prosto sam zaboravio kakav je užas dial-up – od kvaliteta veze pa do socijalnog aspekta: “neeee, ne diži slušalicu na vezi sam”, “deco, jel’ ste dobro, telefon vam je stalno zauzet”.

  Valjda je tome sada kraj.

 7. Molim vas da mi odgovorite zašto se već dva dana ne mogu dobiti vaše službe za reklamacije i pitanja u vezi funkcionisanja kablovske ,,Pošta NET”službe.Sve telefonska sektetarica lepo izdeklamuje,da je moguće i snimanje razgivora i sve ostalo što sledi,da će nam se javiti operater,da bi posle desetine i desetine poziva,bilo plaćenih ili besplatnih usledio signal tu,tu…Šta to znači,kakvo je to funkcionisanje vaših usluga kad vas je uživo nemoguće kontaktitati?Korisnici smo vaše kablovske puno godina,počev od vašeg osnivanja.Bili smo veoma zadovoljni.Ovaj postupak nas obespokojava i ako nas ostavite bez odgovora razmišljamo da promenimo provajdera.Naročito nas je iznenadilo isključivanje od juče TV N1,pa je to još jedan razlog da promenimo provajdera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.