Windows 7 RTM

Windows 7 RTM: odličan operativni sistemWindows 7 RTM (Release to Manufacturing) je stigao; doduše, ako niste MSDN pretplatnik ili na neki drugi način vezani sa Microsoftom, mogućnost da ga instalirate je za vas u oktobru; na moju sreću, zbog posla koji radim, ovo kuckam iz Windows 7 Professional 🙂

Iako ga mnogi proglašavaju ispravkom za Vistu ili ono što je Vista trebala da bude, to prosto nije tačno – Windows 7 je novi operativni sistem, sa dovoljno izmena spolja i (pogotovo) iznutra da u takvo nešto ne treba imati sumnje.

Kako sam već dosta toga napisao o Windows 7 funkcijama u beta 1 izdanju, ovde ću probati samo da dodam stvari koje su ili specifične za finalno (RTM) izdanje ili koje sam propustio u prvom pisanju.

Instalacija

Windows 7 je moguće instalirati preko Viste (upgrade opcija) ili direktno, na čistu mašinu ili posebni disk. Direktan upgrade sa Windows 7 Beta/RC ili sa XP na W7 nije moguć; doduše, to nije preveliki hendikep – ionako je bolje da uradite čistu instalaciju i time dobijete maksimalno stabilan sistem, bez nasleđenih (loših) drajvera i/ili programa.

Windows Easy Transfer

Windows 7: Easy Transfer(klikni za veću sliku)
Naravno, “čist install” ne znači da treba da se odreknete podešavanja vaših aplikacija koje ste mukotrpno postavljali kako vam najviše leži. Bez obzira da li je vaš prethodni sistem Vista ili XP, preporučujem korišćenje Windows Easy Transfer alata (nalazi se na instalacionom disku, direktorijum SupportMigwiz, datoteka migsetup.exe) – zapakovaće sve vaše datoteke, podešavanja registrija i sve ostalo što je potrebno da se na novom operativnom sistemu osećate kao kod kuće. Tu datoteku možete snimiti na USB disk ili CD/DVD i kasnije upotrebiti u novoinstaliranom sistemu. Sem podešavanja, Easy Transfer će vam dati i spisak programa (i osvežavati isti) koje trebate da instalirate da bi sve radilo kako očekujete (vidi sliku).

Sama instalacija je jako brza; uz minimum pitanja, i samo jednim restartom (zavisi od vaše mašine i/ili izabrane konfiguracije) za 20-ak minuta imate radeći Windows 7 sistem. Većina drajvera je automatski instalirana (ili sa DVD-a ili preko Windows Update sajta) – jedini uređaj na mojoj konfiguraciji koji nije instaliran je modem (što me ne brine previše).

Kompatibilnost

Ako je aplikacija radila na Visti, skoro sigurno će raditi i na Windows 7. Instalirao sam standardan paket za poslovnu mašinu:

i za sada nije bilo nikakvih problema u svakodnevnom radu.

Mnoge druge stvari sa referentne liste programa nisu više potrebne, jer su ugrađene u sam W7 (osvežiću listu čim pre).

Mali problem je što je Windows 7 prvi operativni sistem koji nema ugrađen mail klijent (možete uzeti besplatan Windows Live Mail iz Essentials paketa) pa u startu ne postoji ni jedan program koji podržava mailto: protokol; tako da može desiti da aplikacije koje se oslanjaju na Outlook Express za slanje maila neće raditi.

Svakodnevni rad

Libraries

Ono što mi je oduvek nedostajalo i ograničavalo u radu (doduše, ja sam organizational freak) je to što su “specijalne” lokacije (Documents, Pictures, Music, Videos itd) zakucane na jednu i samo jednu lokaciju na disku. Kako svi danas radimo sa mrežnim okruženjima, spoljnim hard diskovima, USB Flash diskovima, teško da ćete uspeti da realnost uz gornja ograničenja ispratite efikasno.

Tu Windows 7 uvodi pojam biblioteka (Libraries) – praktično skupa vaših foldera određenog tipa:

Windows 7: Libraries

Iza svake od ovih ikona se nalazi skup foldera, koji ne moraju da budu na vašem računaru. Vrlo korisna opcija.

Taskbar

Windows 7: Taskbar
(klikni za veću sliku)

Ako bi trebalo da izdvojim jednu stvar koja karakteriše Windows 7, to je upravo rad sa taskbarom; brži je, intuitivniji, sa mnogo više mogućnosti; integracija QuickLaunch-a je izvedena još bolje od Viste.

Klik na ikonu na taskbaru otvara aplikaciju; ako je već otvorena, dovodi prvi prozor iz grupe u fokus. Shift + klik (ili klik srednjim dugmetom miša) na ikonu uvek lansira novu instancu aplikacije; posebna poslastica je Shift + Ctrl + klik – otvara aplikaciju pod administrativnim pravima. Na kraju, Shift + Right klik daje opcije za rad sa svim prozorima grupe – Restore / Minimize / Maximize.

Naravno, stare prečice (Win + 1 do Win + 0 : isto što i klik na n-tu ikonu na taskbaru) iz Viste i dalje važe.

Upravljanje prozorima

Dosta izmena je urađeno na radu sa prozorima i pokušaju da vam na svaki način olakšaju snalaženje među brdom otvorenih (pogotovo, ako imate više monitora).

Recimo, Aero Peek: ako postavite miša na umanjeni prikaz prozora u Taskbaru, svi ostali prozori na radnoj površini će “nestati”, omogućavajući vam da imate jasan pregled bez izbora samog prozora:

Windows 7: Aero Peek

Klik na umanjen prikaz će dovesti prozor u fokus i omogućiti da nastavite prekinuti rad. Takođe, postoji gomila novih tastaturnih skraćenica za rad sa prozorima:

Win + Home – Minimizuj sve prozore osim onoga u kome sada radite

Win + kurzor gore – Maksimizuj aktivni prozor
Win + kurzor dole – Minimizuj aktivni prozor

Win + kurzor levo (desno) – “Prilepi” aktivni prozor za levu (desnu) ivicu monitora

Win + space – Napravi sve prozore providnim (pogledaj desktop)

Win + Shift + kurzor levo (desno) – Prebaci prozor na levi (desni) monitor

Windows 7: Show DesktopPrikaz desktopa (Show Desktop) je sada ugrađen u sam Taksbar – ako pređete mišem preko pravougaonika na kraju Taskbara svi prozori će postati providni; klik na taj pravougaonik će ih sve minimizovati. Ikonica sa crvenim krstićem je novi Action Center (Control Panel -> System and Security -> Action Center ili dupli klik na ikonu), koji vas obaveštava o svim pronađenim problemima i nudi i rešenja (na konkretnom primeru: ovde nisam instalirao antivirusni program).

Multimedija

Kao što sam napisao u prethodnom tekstu, Windows Media Player je drastično unapređen: čistiji i jednostavniji, upravljanje vašom bibliotekom zvuka, slike i videa je sasvim dobro odrađeno. U sam Windows 7 je sada ugrađena podrška za mnoge codec-e (i H.264/MPEG-4 AVC), čak i za Blu-Ray diskove (kod nas su retkost, ali to neće još dugo biti tako).

Ono što je interesantna novost je da sada možete puštati muziku sa vašeg kućnog računara na drugi računar na koji ste ulogovani preko interneta. Za to vam je potrebno:

– Da imate Windows Live ID (ako koristite MSN/Live Messenger, već ga imate; ako ne, otvara se besplatno, uz važeću mail adresu) i da isti Windows Live ID autorizujete za pristup na oba računara (server i klijent).

– da eventualno podesite vaše rutere (port forwarding)

– uključite Windows Player i povučete muziku sa vašeg računara 🙂

Windows 7 Media Player: streaming sa kućnog računara

Ako je kojim slučajem jedan od računara u domenu (što praktično važi za većinu poslovnih računara) onda taj računar ne može biti izvor muzike, ali svakako može slušati muziku sa recimo kućnog računara.

Ispod haube

Iako je na vizuelnom delu dosta urađeno, još je bitnije (za mene) šta je sve promenjeno ispod haube – puno. Pobrojaću samo funkcije koje sam ispratio preko raznih blogova / sajtova:

1. Windows Kernel Dispatcher Lock – uklonjene su barijere za efikasan rad na računarima sa više procesorskih jezgara (uklonjen je Windows Kernel Dispatcher Lock i time ostvarena mogućnost za rad na mašinama do 256 jezgara); ovo sređivanje je otkrilo problem sa efikasnim upravljanjem memorije u sistemima sa toliko jezgara, pa je urađen i

2. Redizajn Windows Memory Manager dela.

3. Dodata je nova mrežna opcija, Direct Access – nešto kao lite VPN – način da pristupate vašem poslovnom okruženju sa W7 računara gde god da ste (zahteva da server u mreži koji izvršava Direct Acces bude Windows Server 2008 R2)

4. Mnogo bolja podrška za Solid State diskove – posebno važno za laptop računare.

Naravno, sve ove promene (kako spolja tako i iznutra) prate i promene u API pozivima, pa ćemo mi programeri imati dosta posla u dodavanju lepih novih funkcionalnosti (prvenstveno JumpList za Taskbar) u naše buduće (a bogami i postojeće) aplikacije.

Performanse

Pošto računar koristim u dnevnom radu i nemam naviku puštanja razno-raznih benchmark testova, mogu da dam samo svoj osećaj – brže od Viste. Koliko brže? Ne preterano; jer ovom efektu treba pridodati i to da je ovo novoinstalirani sistem, gde nisu svi programi instalirani kao na Visti. Sem samog “brže” (u smislu da neka operacija kraće traje) sam operativni sistem je sa mnogo boljim odzivom – klik ili taster proizvode trenutni efekat, tako da je pravo zadovoljstvo raditi.

U poređenju sa Windows XP … Prvo, nemam živu instancu XP-a već tri godine (ni kući ni na poslu) a drugo, verujem da je XP na istom harveru brži. Treće, to je i očekivano – verujem i da je Windows 98 SE na istom hardveru brži od XP-a 😛 Prosto, ko želi brzinu XP-a treba na istom i da ostane 🙂

Ukratko, na novijem hardveru Windows 7 će vam dati udobnije iskustvo od Viste.

Windows XP Mode

Windows 7: XP modeVirtuelizacija, ili mogućnost da u jednom trenutku radite sa više operativnih sistema ili instanci istog operativnog sistema je nezamenljiva kada razvijate aplikacije – lako testiranje i ispravljanje problema na različitim okruženjima bez da napustite vaš operativni sistem je način da uštedite gomilu vremena.

Već sam pominjao Virtual PC, no, Windows 7 je ovoga puta otišao i korak dalje: uveli su Windows XP Mode – način da zadržite sve vaše aplikacije koje rade pod XP-om a nisu kompatibilne sa novim Windows 7 operativnim sistemom.

Za ovo vam je potrebno:

 • Windows 7 Professional ili jači
 • Mašina koja ima hardversku podršku za virtuelizaciju (AMD-V™ ili Intel® VT)
 • Procesor od barem 1Ghz i barem 2GB RAM (32 bita) ili 3GB RAM-a (64 bita) – iako ovo shvatite kao minimum 🙂
 • Malo dodatnog prostora na disku (15 Gb)

Kada ste ovo obezbedili, ostaje da skinete Virtual PC Release Candidate kao i Windows XP Release Candidate (na istoj stranici su) i da ih instalirate. Ovim dobijate kopiju Windows XP Professiona SP3, potpuno licenciranu.

Po čemu se razlikuje Windows XP Mode od “uobičajenog” korišćenja Windows XP preko Virtual PC-a? Prvenstveno u vrlo čvrstoj integraciji sistema domaćina (Windows 7) i gosta (Windows XP): deljenje Clipboard prostora, drastično jednostavnije deljenje direktorijuma i fajlova, i najvažnije, mnogo bolji radi sa periferijom: USB uređaji se mogu ravnopravno koristiti između oba operativna sistema, a čak je moguće i štampati iz Windows XP mašine na štampače definisane u W7 okruženju. Praktično se radi o još jednom članu Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) familije – dva operativna sistema pod jednim desktopom: instalacija programa u XP Mode postavlja prečicu i na W7 desktop i vi možete startovati taj program direktno iz W7 okruženja.

Iako su i Virtual PC i Windows XP Mode u RC (Release Candidate) izdanju, stabilnost je dobra i nisam imao problema ni sa jednom aplikacijom koju sam probao u XP Modu (doduše, to nije veliki broj).

Za kraj

Windows 7 je pre svega izuzetan operativan sistem – ovo mogu da kažem iz 15+ godina iskustva sa Windows operativnim sistemima. W7 je vrlo stabilan (bez ijednog BSOD od kada se igram sa W7, a to je od početka godine – Beta1 i RC) i ispeglan, sa mnoštvo malih i velikih unapređenja. Ako prelazite sa XP-a, to će za vas biti sasvim novo (i vrlo lepo) iskustvo. Ako prelazite sa Viste (kao ja), dobićete smireniji, brži i efikasniji sistem, sa svim sitnicama na koje ste se navikli u Visti.

Lično, jedva čekam oktobar i instalacioni disk za kućevnu upotrebu 🙂

Ako planirate da kupujete novi računar, toplo savetujem da sačekate jesen i kupite ga sa Windows 7 Home Premium (za kuću) ili Professional izdanjem (ako ga koristite za posao). Ako pak imate novu mašinu i nešto viška novca 🙂 naručite ga kod vašeg prodavca softvera – vaš računar to zaslužuje 🙂

Update 14. avgust 2009: Microsoft Srbija je otvorio konkurs za najbolju fotografiju iz Srbije, uz šansu da to postane deo finalne verzije Windows 7 (jedna od tema). Više detalja imate ovde – rok je 24. avgust.

14 thoughts on “Windows 7 RTM”

 1. Hvala za review. Koristile bi razlike izmedju home/professional varijanti i cene (spasavas nas lenje korisnike Mac-a googlanja) 🙂

  Btw, nesto mi se ovaj Microsoft Visual Studio 2008 i Tortoise SVN slabo uklapaju u citiram “standardan paket za poslovnu mašinu” 😉

 2. 🙂

  “Poslovna” je mašina na poslu, a tu se itekako radi razvoj 🙂

  Cene okvirno: Home Premium 75€ (175€), Professional 175€ (250€).

  Veće cene će biti po završetku promo perioda (a to je sada u avgustu, zavisi od zemlje do zemlje) i ovo je za punu verziju. Upgrade verzije treba da budu jevtinije ali još uvek nemam taj info.

  Bitna razlika između Home Premium i Professional je (meni recimo) ugrađeni IIS (za web razvoj).

  Druga bitna razlika je da gornji XP Mode ide na Professional i jačim edicijama.

  Treća razlika je da se Professional prirodno kači na domene, dok Home Premium radi to preko Workgroup sistema.

  To bi bilo uglavnom to. Detalje imaš ovde:

  Windows 7 – Compare Editions

 3. Da li je istina da podrzava ext2 file sistem ?

  Pretpostavljam da ovo za pustanje muzike kroz mrezu vazi za zvuk iz bilo kog programa ?

  i da, ova show-desktop slika, da nije zalutala iz nekog KDE reviewa 🙂

 4. Za ext2 ne znam i prvi put čujem da ga povezuju sa Windows 7; ako saznam, javljam 🙂

  Puštanje muzike važi za Windows Media Player library (ono što je ranije išlo kroz ekstendere za XBOX), ne za svaki zvuk.

  A show-desktop: časna pionirska, sa mog računara, sada 🙂

 5. Hvala na ovim informacijama.
  Najpre, ono što mi smeta jeste korišćenje reči “Windows”… nije uopšte po pravopisu.

  Drugo, totalna je gupost ići na čistu instalaciju. To mi je odavno dojadili kod vindovs sistema, stoga sam odavno prešao na linukse.

  Kako stojimo sa drajverima… Zainteresovan sam da laptop sa viste prebacim na ovaj W7… Da li će mi to upseti?

 6. @Aleksandar: Ne znam šta tu nije po pravopisu, “Windows” je marka a ne prozor na zidu.

  “Totalna glupost” – za koga? To je lična odluka kako će ko da instalira operativni sistem na LIČNOM računaru. Ne vidim zašto bi to bila “totalna glupost”.

  Ja ne stojim, ali ako računar ima sve drajvere za Vistu, bez problema će raditi pod W7 (zar nisi prešao na Linux?)

 7. Po pravopisu se piše onako kako čitaš… Ne bih da raspravljam o tome, to je ipak za drugo mesto, samo skrećem pažnju…

  Kažem da je glupost ići na čiste instalacije… Na svom laptopu imam XP koji šljaka već tri godine, bez ikakve intervencije. Ima brdo dokumenata, podešavanja i programa (naravno licenciranih) i veoma bih se smorio da moram sve iz početka. Da ne pričam o tome kako sam bio administrator nekih 50-tak računara…

  Linuks koristim na kućnom desktop računaru i veoma sam zadovoljan. Nemam problema prilikom dograđivanja sistema, uvak imam svoj datoteke. Inače, imam još jedan laptop koji vrti vistu, pa sam na njemu mislio da podignem taj novi vindovs, naravno, kada izađe. Sačekaću, jer je vista zahtevan, a čuo sam da je novi sistem rasterećen…

 8. Ne kaže se “glupost je to i to”, već “po mom iskustvu, to i to je nepotrebno”, ili “ja mislim da to nije potrebno”, prosto zbog uobičajenog poštovanja sagovornika.

  Čista instalacija i čista instalacija + migracija svega su dve različite stvari.

  Drago mi je da tebi odgovara Linux.

 9. Mislim da ne mora više hardverska podrška za virtuelizaciju
  od pre par meseci (za vlasnike laptopa sa slabijim cpu tipa intel)
  http://blogs.msdn.com/b/virtual_pc_guy/archive/2010/03/18/windows-virtual-pc-no-hardware-virtualization-update-now-available-for-download.aspx

  postoji način da vmware player preuzme podešavanja od xp moda
  tako se recimo dobije malo bolji usb pass-trough
  http://tech-n-life.com/index.php/2010/02/run-xp-mode-inside-vmware-player-no-need-for-special-hardware/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.