Picasa Web albumi

Picasa Web AlbumiIako se trudim da ne mešam sekcije blog i programi, ova vest mi izgleda prevelika da bih je propustio 🙂

Picasa, vrlo dobar program za manipulaciju slikama je dobio verziju koja može da postavi vaše slike direktno na web, jednim klikom: Picasa Web Albums

Iako je neprikosnoveni “vladar” on-line foto albuma Flickr, i Picasa Web albumi imaju svoju prednost – kada već sređujete vaše slike na računaru sa Picasa programom, jednim klikom ih možete postaviti na Web i učiniti dostupnim svima koje one zanimaju – postupak je po meni jednostavniji i prirodniji od pripreme i slanja slika na Flickr. Takođe, interesantne slike sa Picasa albuma možete direktno uvesti kod sebe na računar, preko Picase.

Kao i Flickr, Picasa Web albumi postoje u osnovnoj besplatnoj, kao i komercijalnoj verziji. Kod komercijalne verzije, Picasa meri stvarno zauzet prostor, Flickr količinu prenetih slika; kod besplatnog Flickra takođe postoji i ograničenje da se vide samo poslednjih 200 slika, ako ih imate više od 200.

Da ne zaboravim i začkoljice: Picasa Web albumi su u beti (još uvek testna faza), pa je sistem pozivnica u pitanju – prijavite se i čekate da vas pozovu – što se pre prijavite, to će vas pre pozvati.

Ako se odlučite za komercijalnu verziju, to ćete malko sačekati – plaćanje je preko Google Checkout sistema koji za sada pokriva samo SAD.

Evo kratkog poređenja Picasa Web albuma i Flickr-a:

Picasa (bespl.) Picasa (25$/god) Flick (besp.) Flickr (25$/god)
250 Mb prostora 6 Gb prostora 20 Mbuploada/mes 2Gb uploada/mes

Pored ove stvarno super opcije, ova nova verzija Picase je dobila mogućnost povezivanja sa Google Earth sistemom – način da tačno markirate na kugli zemaljskoj gde ste snimili fotografije – Geotagging, zatim mogućnost kreiranja filma od sekvenci fotografija kao i kreiranje super screen saver-a (<- traži se prevod: "čuvar ekrana" je previše za mene ;-)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.