Roaming i Skype

Skype protiv roamingaAko imate sreće da često putujete van granica naše (male) zemlje, a želite da budete dostupni preko vašeg mobilnog telefona, neosporno ste se sreli sa pojmom roaming: način da vašim mobilnim telefonom komunicirate iz bilo koje zemlje (odnosno preko operatera te zemlje) koja ima ugovor sa vašim mobilnim provajderom.

Neosporna udobnost ovakve usluge (pozivalac ne mora ni da zna gde se nalazite) je praćena vrlo neprijatnim faktorom: cena. Sve će vam naplatiti: dolazne pozive, odlazne pozive, prenos podataka (ako proveravate mail / surfujete) i po paprenoj tarifi.

Pravi razlog za ovo nije tehnološke prirode (ako vas zanima kako to radi, evo Wikipedia članka o Roamingu) već čisto kapitalističko-komercijane prirode: to su slatke, slađane pare i za vašeg operatera i operatera zemlje u kojoj ste – bez puno truda, svaki vaš minut razgovora će im se itekako isplatiti:

  • Odlazni pozivi (kada vi zovete) najčešće se zaokružuju na ceo minut (naviše, naravno)
  • Ako i koristite GPRS (Web/Mail/MMS poruke), vrlo često se prenos zaokružuje na 100kb
  • Obično ima i drugih “skrivenih” fiksnih troškova: uspostavljanje veze, slanje MMS-a i slično

Kako cifre govore više od reči, evo za moj slučaj: korisnik Prenesi 60 postpaid usluga Telenora, koristio telefon u Parizu:

Pregled cena mobilnih usluga kod kuće i u roamingu
Vrsta usluge Cena kod kuće Cena u Zoni 2 Procenat povećanja
Odlazni poziv 0.085 € 1.427 € 1574%
Dolazni poziv 0 € 0.496 €
Slanje SMS-a 0.032 € 0.272 € 760%
GPRS (100kb) 0.049 € 0.981 € 1883%

(računato prema kursu evra 1€ = 95 din; za pozive je data cena za minut)

Pogledajte samo te “slatke” procente (ne za korisnike, nego za operatera) – teško ćete naći još neki (legitiman) posao koji barata takvim ciframa.

No, ako ste “kompjuterizovani” putnik (imate laptop i znate da se snađete za bežičnu konekciju), postoji vrlo jednostavno rešenje: Skype. Skoro svi znaju da je Skype neprikosnoveni lider kada su u pitanju PC – PC komunikacije (takvi pozivi su besplatni), ali nikako ne treba zaobići ni SkypeOut opciju – mogućnost da zovete sa vašeg računara bilo koji broj i da šaljete SMS na mobilne brojeve.

Ako odaberete PayAsYouGo opciju, za 10€ (koliko je minimalna uplata) ćete se napričati i poslati poruka; evo cena:

SkypeOut cene usluga – pozivi ka Srbiji
Vrsta usluge Cena kod kuće SkypeOut Cena Procenat povećanja
Poziv fiksnog telefona 0.085 € 0.107 € 26%
Poziv mobilnog telefona 0.085 € 0.240 € 182%
Slanje SMS-a 0.032 € 0.090 € 181%

Takođe, za cenu jednog SMS-a možete postaviti i Caller Identification tako da onaj koga pozivate dobija vaš mobilni broj kao dolazni, a ne neki nepoznati strani broj.

Zato, ako idete “napolje” i nosite laptop, učinite sitan napor uplate SkypeOut usluge – višestruko će vam se isplatiti.

3 thoughts on “Roaming i Skype”

  1. A ako imate neki od novijih telefona sa ugrađenim wifi, tu je Fring.com za još udobnije korišćenje (skype + drugi IM).

    Pozdrav,
    Sloba

  2. Da, i sam s vremena na vreme koristim Fring, no sa njega nisam uspeo da izvedem da strana koju pozivam “vidi” moj broj umesto nekog Skype internacionalnog.

  3. Nigde van bez Skypa. 🙂 Čak ni notebook nije poteban. Naime svi Internet kafei su opremljeni mikrofonom i slušalicama sa instaliranim Skype klijentom, tako da lepo možete svratiti u Internet kafe kao nekada u telefonsku govornicu i javiti se svima da znaju da ste dobro. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.