Težina

Ta hrana i težina :-)Jedan od mojih, ovaj, kako da kažem, vidljivih problema je težina (za nevidljive probleme jedan post je malo 😛 ).

Sad, naravno, imam celu paletu opravdanja i razloga zašto je to tako (“taki mi pos’o”, “predispozicije”, “godine”, “usporio se metabolizam” itd, itd), ali je objašnjenje jednostavno: volim da jedem i toga se ne stidim 🙂

No, opet, ne bih imao ništa protiv da se oslobodim fudbalske (pre košarkaške) lopte, čisto da bih se bolje osećao (i prestao sebe da plašim pred ogledalom), konačno prestao da slažem odeću za “kad smršam” a bogami i podigao neke zdravstvene cifre (odnosno smanjio pritisak).

Da ne bude da je ovo prvi put – već se dugo vremena bavim dijetama (Što bi Maja rekla: “od kada te znam, ti si na dijeti” a ja bih mogao da dodam “sa sve većim ciframa na vagi” 🙂 ) ili, da parafraziram Marka Tvena, “lako je držati dijetu – to sam radio stotinama puta” 🙂 Doduše, da ne bude baš sve na moj račun, držati dijetu uopšte nije lako:

 • Prvo, tek tada shvatite šta je Frojd mislio sa Ego / Super-ego paradigmom: u svakom trenutku kao da u glavi imate dva glasa: jedan, superego, obično jači na početku dijete koji viče “ostavi tu krmenadlu, na dijeti si!” i drugi, ego, koji kaže: “ne slušaj tu super-ego budalu, već preliv, vruć hleb i čisto uživanje” 😛
 • Retko ko, čak i najbliži vas shvataju ozbiljno (valjda zbog broja pokušaja) tako da se i ne obaziru na izjave “neću tortu, na dijeti sam” i slično
 • U Srbiji na vas obično gledaju kao na kvarišu zabave: “vidi kakva plećka / ražnjić / roštilj, a ti jedeš neke trave i salate”
 • Svakodnevnica dijetu ne čini lakšom – silne pekare, Perperi i sendvičare teško da vam mogu pomoći u zdravoj ishrani

Kao informational freak radio sam propisni research na Google-tu, našao i probao Hakersku dijetu (check), razne druge zasnovane na “jedem samo jednu vrstu hrane a nikako i drugu” (check), nisam probao bazirane na krvnoj grupi pošto se surovo racionalni deo mene ne slaže sa teorijom … sve u svemu, svašta sam probao.

Rezulati su da sam sa svojih 180 cm visine dogurao do skoro 100 kg (99.1 kg na današnji dan) što je cifra koja me ozbiljno plaši.

E, kako je 1. jun PRVI u mesecu i PONEDELJAK, savršen je za početak nečeg novog, obećanja, cilja, projekta … recimo da ću u sledećih 26 40 nedelja iliti 6 9 meseci solidno smršati 🙂 Sam period je strateški izabran: glavni praznici i slave su prošli, leto je pred nama (= vožnja bicikle), lepi dani … motivacije na pretek.

Da pored unutrašnje želje (koja zna malko da oslabi pored raznih slastica, slatkiša, mladog filea, šnicli na mađarski način, rozen torte, oblandi sa alvom, sladoleda, šunki, krem sira sa feferonima na toplom sendviču, gulaša, šnicli na luku…) povećam uloge, auditorijum i navijače, rešio sam da sve vas, draga čitalačka publiko, uključim u projekat – možda me bude tako sramota da prerano odustanem 🙂 (kao mnogo puta do sada).

Da sada postavimo i propozicije iliti pravila igre:

Tekuća težina: 99 kg
Željena težina: 78 kg (imao sam je poslednji put… ne sećam se :-|)
Utešna težina: 83 kg (za svaki slučaj, treba imati fallback cilj)
Period: 26 nedelja (6 meseci) 40 nedelja (9 meseci)
Način: dijeta i vežbanje

Pažljivi čitalac će primetiti da nisam naveo koja dijeta; biće zdravorazumska – smanjiti količinu, povećati kvalitet i držati se toga 🙂 Naime, sve ostale dijete koje su podrazumevale ili potpuno izbacivanje jedne vrste hrane (nemoguće: pre ili kasnije vam se užasno jede baš ta vrsta) ili strogo merenje i preračunavanje kalorija (nepraktično: probajte da u dužem vremenskom periodu stalno ovo radite, kako i kući, tako i u posetama) prosto nisu dobre – treba vam nešto što će najmanje poremetiti ritam, a opet dovesti do rezultata.

Da bih vizuelizovao celu priču, evo i prigodnog grafikona (doduše, znam da aproksimacija linijom nije najbolja na svetu za proces mršavljenja, ali da ne preterujem):

Vesic.Org - Projekat 'Težina'

Vaš zadatak neće biti težak: možete da pratite, svraćate svakog ponedeljka na ovaj post, bodrite, dajete predloge šta i kako jesti… Ma sve što vam padne na pamet 🙂

(Kao informational freak – ovo već zvuči kao eho – onaj gornji grafikon je “živ” – kako unesem podatke u Google Spreadsheets, a to se osveži ovde 🙂 )

08.06.2009 – 97.1 kg (očekivano: prve nedelje se gubi tečnost i slično; neće nastaviti ovim ritmom)
15.06.2009 – 96.4 kg (so far, so good)
22.06.2009 – 95.1 kg (kotrlja 🙂 )
29.06.2009 – 94.6 kg Ovo je bila jedna vrlo teška / krizna nedelja. Nije bilo vožnje bicikle sa/na posao, loše vreme, tako da su me stare navike uzele pod svoje i opet sam krenuo uveče grickanje čega se dohvatim. Tek na kraju nedelje sam se opametio, i prestao sa tim. Uh.
06.07.2009 – 94.1 kg Nije bilo nedeljne (duge i zahtevne, vikend danom) vožnje bicikle, pa se to definitivno vidi na težini. Imam još malo lufta do projektovane, ali se ta razlika topi. Fokusirati se na fizičku aktivnost.
13.07.2009 – 93.5 kg Iako sam se trudio (recimo juče do Avale i nazad, 55km), opadanje težine je usporeno.
20.07.2009 – 92.8 kg Kako smo imali “restoran viked” (lepa poseta 🙂 ) još sam dobro i prošao 🙂
27.07.2009 – 92.4 kg Vozio bajs (i to baš duga vožnja), pazio na hranu, ali nekako je slabo prošla ova nedelja 😐 – istrošio sam “prednost” koju sam stekao u početku. Moraću više da se potrudim …
03.08.2009 – 93.5 kg Ne da se nisam potrudio, nego sam uprskao tri nedelje truda 🙁 Kada se osvrnem na proteklu nedelju, ispada da sam prekršio svako od tri pravila koje sam sebi postavio: nema jela posle 19h, jedi samo kada si gladan, bez gaziranih sokova. Dodajte na to vikend bez VVV (Velike Vikend Vožnje), roštiljada i klopa po Aranđelovcu i (relativno depresivni) rezultati su tu 😐 No, šta je tu je, lekcija naučena, idem u ispravljanje.
10.08.2009 – 92.8 kg Idemo dalje; pored toga što me prethodni vikend totalno upropastio 😉 mislim da postoji još jedan vrlo važan razlog zašto je sve sporije i teže: treći mesec; naime, sve moje ostale 😉 dijete su neslavno propale baš u trećem mesecu; da li na početku ili na kraju, nebitno. Tada valjda oslabi elan i lako se zaborave svi dogovori sa samim sobom. No, sada će biti drugačije 🙂 (e da: crta se ne vidi jer se poklapa sa “utešnom” linijom)
17.08.2009 – 91.7 kg
24.08.2009 – 91.1 kg
31.08.2009 – 91.6 kg Jeste, jeste – nije bilo vožnje, a i bio je rođendan od sestričine (mlada topla prasetina mmmmm 🙂 ) Živ čovek 😀
07.09.2009 – 90.9 kg Pusta linearna funkcija, ima da me namuči samo tako da se vratim ispod utešne linije 🙂
14.09.2009 – 91.3 kg Ovo oscilovanje mora nekako da prestane, sve sam gori …
21.09.2009 – 91.0 kg
28.09.2009 – 90.6 kg – REBALANS GRAFIKONA 🙂
Surovi podaci (i vreme) su pokazali da su postavljeni ciljevi prosto nerealni. Kako nikako ne želim da odustanem, uradio sam ono što moram – rebalans plana mršavljenja (kada država može budžeta, što ja ne mogu plana 😛 ). Novi grafikon već vidite – ono što je bitno je da je ciljni datum gurnut mnogo dalje u budućnost – 1. mart 2010!

U svakom slučaju, današnje stanje po starom planu možete naći ovde a od sada idem po novom (slika na uobičajenom mestu).
05.10.2009 – 90.2 kg
12.10.2009 – 90.9 kg (bah, berba u Topoli 🙂 )
19.10.2009 – 90.9 kg
26.10.2009 – 91.3 kg
02.11.2009 – 91.9 kg
09.11.2009 – 92.4 kg
16.11.2009 – 93.5 kg Treba li komentar? 😐
23.11.2009 – 93.5 kg
30.11.2009 – 93.2 kg

51 thoughts on “Težina”

 1. Za pocetak: imas od mene maksimalnu podrsku.
  Najvise zato sto si realan i zato sto si predvideo narednih 6 meseci a ne kao vecina mnogo krace vreme a nerealne ciljeve.
  Sa ovakvim stavom uvek izlazim pred ljude koji ne razmisljaju na ovakav nacin. Prosto: bolesno je smrsati mnogo za kratko vreme a posledicu mogu biti katastrofalne.
  Zatim: postavljas odlicne uslove za naredni period: aktivnost, aktivnost, aktivnost bilo koje vrste… Hrana zasnovana na ne mnogo masnim stvarima, vise salate , voca i povrca.
  I ono najvaznije: motivacija, samosvesnost situacije i dobra zelja.
  Zelim ti svu srecu u narednom periodu.
  Sigurno je da cu te pratiti u nerednom periodu, ali ne zbog tebe, nego zbog mojih ciljeva( pusenje i smanjenje tezine)…

 2. Hvala za podršku.

  6 meseci je minimum; sve ostalo bi bilo nezdravo i kratkog daha; sem same dijete moram da promenim NAVIKE u ishrani a to je bolno i dugo traje.

 3. Formula je veoma jednsotavna: koliko potrošiš – toliko unesi

  Disbalans, na jednu i drugu stranu donosi probleme. Vežba i sport su ono preporučljivo. Za one koji vežbaju nema hrane koju ne mogu konzumirati 😉 i obrnuto, ukoliko ne vežbate (fizički se ne trošite) MANJE jedite.

 4. istina je da je to ogroman stres za organizam, i da je bitno da se za to vreme unosi dovoljno vitamina (voće i povrće!), minerala i proteina, da bi organizam što manje trpeo.
  možda je bolje da cilj koji ćete sebi zacrtati bude zdrav život sa puno aktivnosti, koji će vam vremenom postati navika… pazite i na vreme nakon što postognete željenu težinu, jer se obično tada ljudi opuste i polako vrate na staro…
  moji favoriti: probiotici, vitamin c, ehinacea.
  srećno!

 5. Voće i povrće – može.

  Što se tiče dodataka / tableta – nisam preterani ljubitelj.

  I da, ideja i jeste da preko ovih 6 meseci promenim režim za stalno, a ne samo dok traje “akcija”.

 6. Navijam za tebe iz sve snage 🙂

  Ako bude mogao da se otvori taj deo (sad nešto neće) pogledaj forum http://www.exyu-fitness.com, ima jako dobrih saveta u vezi ishrane, što ti je najvažnija stvar u ovoj priči. Ako ne, prepričaću ti ja – ukratko, manje obimni obroci, 5 puta dnevno, ne kombinovati ugljene hidrate i vlakna i ne jesti ugljene hidrate posle 18h, najmanje dva litra vode dnevno i to je nekako to. Radi, probala ja, ali ja mnooooogoooo volem slatko …

  U svakom slučaju samo polako, biće rezultata.

 7. Vežba,Vežba,Vežba i Vežba.I Vežba.I Vežba.Ko ima vremena i para.
  Goran je potpuno u pravu,a ja ti garantujem da 1.000.000%
  funkcionise!Dakle,za one koji vežbaju nema hrane koju ne mogu konzumirati i obrnuto, ukoliko ne vežbate(fizički se ne trošite) MANJE jedite,uz male korekcije ishrane,u zavisnosti od licnog metabolizma.

 8. @ Dracko: vreme jeste ozbiljan problem, tako da ću verovatno ići na smanjivanje količine i dobar izbor vrste hrane, a što se vežbe tiče: vikend vožnja bicikla.

 9. 1. Dorucak pojedi sam
  2. Rucak podeli sa prijateljem
  3. Veceru daj neprijatelju
  Ja se drzim ovog pravila, i najbitnije je da sam izregulisao apetit (to je ono volem brate da krkam) nekih dve godine !!! A sada polako padam, 15kg za tri godine, uz regulisan apetit i bez vezbi 🙂 Mada bi trebala i vezba ali nema se vremena. I meni je cilj 78 ali … tesko, bicu presrecan sa 83 🙂

 10. Pij puno vode (bar 2l dnevno), neophodna je za hidrolizu masti. Ovo je jako važno.

  Gledaj da ne gubiš više od 2 – 2.5 kg mesečno. Ovo je takođe jako, jako važno. U suprotnom zbog povećane koncentracije holesterola možeš da fasuješ kamenje u žučnoj kesi, a to nije zezanje.

  Samo hrabro!

  P.S. Vežbaj. Ako ništa, radi bar čučnjeve (veliki mišići su veliki potrošači).

 11. @M: Hvala, vrlo korisni saveti.

  Vežbam, 30 minuta dnevno na spravi, ako taj dan ne vozim bicikl.

  Da, plan je malo agresivniji (oko 3kg / mesec) ali mi ništa ne smeta da produžim period.

 12. Od reci sam, a ti?
  Istog dana sam ostavio cigarete i resio da ne pusim vise.
  Danas imam najtezi dan, cini mi se da cu da skviknem. Do sada nisam imao problem sa hranom, a veceras imam osecaj da bi ubio ceo frizider. Imam i zvake , ali je sve iz mozga… NECU, idem dalje istim tempom.

  Evo kako izgleda kod mene, nadam se da i ti guras slicno i odlucno !!!
  SRECNO !!!

 13. Držim se nekako 🙂

  Sad ide prva kriza (prvi vikend) pa onda kraj prvog meseca, pa kraj drugog meseca … Za treći ne znam, jer još nisam izdržao tri meseca.

  Ali da je teško i da mi se sve jede i da bih razbucao frižider – sve tačno 🙂

 14. Navijam za tebe! 🙂
  Mogu da ti preporučim metodu koja je meni (sasvim slučajno) pomogla: staviš fiksnu protezu 😉
  Doduše, tebi to ne treba, ali dobra je za dijetu. Prvih mesec dana (minimum) ne smeš da jedeš ništa čvrsto, ne možeš da grizeš ništa dok god je nosiš (kod mene već 15 meseci!), ne smeš da jedeš grickalice, ne možeš da jedeš hleb (teško se žvaće), apetit ti opadne i skineš nekih 7-8 kg( bar je kod mene tako 🙂 )…

 15. Pa pazi, meni bi fiksna proteza ionako trebala 😛 – ko me je upoznao, to sigurno zna 😉

  No, probaću prvo ove bezazlenije metode, pa ako ne upali – zubaru, eto me 🙂 8kg ne da nije za podcenjivanje, nego baš fin rezultat 🙂

 16. Nema novi post, eno ga gore update od juče 🙂 Cifra 😛 I updateovan grafikon 🙂

  Nisam lud vala da sada krenem da pišem kako je sve ovo teeeeškoooo 🙂

 17. E ovo nije pošteno. 4 plus 2 su 6 koliko me pamet služi, a ispade da nije tako i izgubi mi se komentar. 🙁

  Rekoh da te podržavam u ovoj tvojoj “akciji”, da neki poseban savet nemam, jer ja jedem samo kad baš moram i da imam druga koji je oslabio tako što je prekidao sa jelom onda kada mu je bilo najslađe, a drugi je dva meseca iz upotrebe izbacio samo hleb dok je sve ostalo normalno jeo. Prepolovio se čovek.

  Samo napred, kilo po kilo, deset kila. 😀

  8 + 5 koliko mi se čini su 13. Ajde da probam. 😆

  Ispade da ni ovo nije tačno 🙄 Srećom sam kopirala komentar, pa da probam ponovo

 18. Ovo sam ti verovatno već pričao, ali da dodam i svoju priču na gomilu.

  Svojevremeno sam imao 110kg (1.83m). Malo se trošilo, a moja sestra pravila opake makarone sa sirom, makarone bolonjeze, makarone karbonare (tad je još jela meso) – mislim da je šablon očigledan. 🙂 I sve to po 2-3 tanjira, pa još tu u fino vreme oko 21h.

  U nekom momentu sam rešio da tu malo menjam stvari, pa sam prestao da jedem teže obroke posle 17h. To naravno nije značilo da bih prestajao totalno da jedem, a pogotovo ne slatkiše koje sam obožavao. Ako mi se jede 100g čokolade u 22h, ima da se smažem. Čokoladu mi ne diraj, ucmekavam za istu.
  E sad, glavni problem je bio kako navići organizam da ne traži i slano. Kad krene da kuka za proteinima u 22h ili kasnije (redovno sam legao oko 2 ujutru) – da lipšem. Rešenje je bilo – odsečem 5 komadića čajne kobasice i 5 parčića hleba i po jedan par pojedem na 3-5minuta. Za to vreme stomak valjda javi mozgu “e, krenulo je, obustavi paljbu po nervima” i mirno zaspem. Prvih 2-3 meseca sam se spasao s tim.

  E sad, najluđa fora je što se ništa nije videlo – tek poosle 4 do 5 meseci je težina krenula vrlo vidljivo da opada i za oko mesec dana sam primetno bio tanji i kad sam se premerio – 95kg. I dan danas (tri godine kasnije) sam na 95kg.

  Za spuštanje na idealnih 85 bih verovatno morao da batalim slatkiše uveče. Što nema šanse da se desi, to ne bi bio život.

 19. Evo, da se vratim da ti čestitam. Kažu da su inače muškarci izdržljiviji u sprovođenju ovakvih i sličnih odluka.

  Imam i ja savet (koji ne primenjujem) a odnosi se na izbegavanje namirnica koje imaju visokoglikemički index(to će reći nema čokolade, # Aleksandre), i u vreme skidanja kilograma forisaranja onih koje imaju veoma nizak.Zove se Montinjakov (Montignac)plan ishrane.

  To nije dijeta, nego način ishrane. Baci pogled: http://www.zena.hr/clanak/dijete/montignacova_metoda/195.aspx

 20. Za čestitke je malo rano 🙂 ali hvala.

  Pogledao sam članak i uz male poteškoće oko prevoda 😛 (“čimbenik”) shvatio sam osnovnu ideju.

  I ne samo osnovnu, dijeta u kojoj mogu da krkam (naravno, da ne preterujem) tamnu čokoladu (inače meni omiljenu), smokve i kikiriki, bademe i masline zvuči suviše ne-dijetetski da bi bila istinita 🙂 Mada, ko zna …

 21. E, a u vezi sa tvojom ilustracijom na postu: ono crveno je kečap, je l’? Bljak. 😛

  Ima jedna emisija na RTV o kuvanju, koja je deo magazina Hrana i vino. Tamo jedan kuvar, čiju glavu ne vidimo ali vidimo nokte koji ne deluju čisto (takve nokte imaju ljudi koji rade na polju i poneki mesari), prčka i pravi raznorazne stvari, uz šta ide glas koji objašnjava proces pripremanja jela korak po korak. Svako jelo, kada ga po završetku ukrase ti nokti, na kraju poređaju na tanjir uz obavezan list zelene salate, a potom, s tim noktima, ukrase KEČAPOM! iz neke grozne ambalaže.

  Sve u svemu, ta cela emisija mi izaziva toliku mučninu, da kad vidim te nokte i taj kečap, tu maščuru i list zelene salate, pa ponovo kečap, izgubim apetit na ceo dan.

  Toplo preporučujem u danima krize. Mogu da ti snimim, pa kad ti je frka, a ti samo pogledaš. Garantujem ti da ćeš smršati in no time 😀 😀

 22. Dobro bre Moo, ne moram sam sebi da ogadim hranu 🙂 🙂

  Doduše, ako ova bicikla i “ne jedem” sistem krenu da ne daju rezultate, obratiću se za snimak – drastični ciljevi zahtevaju drastične mere 😛

 23. Ja sam uspesno skinuo nesto preko 30 kg tako sto sam procitao Hackers diet, malo promenio nacin zivota i sad uzivam 🙂 Nema krize,nema nakaradnih ideja .. svelagano i opusteno 🙂

 24. I ja se trudim (da promenim način života). Na samu dijetu se nisam navikao 🙂

  Inače, ako si uspeo da promeniš način ishrane (pri tom mislim i na ritam i na vrstu hrane) bez krize 🙂 svaka čast na samokontroli 🙂

 25. Stvr je uupravo u tome sto su prmene minimalne. Prestao sam da jedem slatkise svakodnevno, ne pijem slatka pitja i ne stavljam secer u espresso 🙂 SVE ostalo jedem uz malo truda da to ne bude previse ili pri izboru malo rwzmislim pa uzmem nestosto je jednako ukusno a manje kaloricno. Hacker diet je apsolutno genijalna knjiga koju treba procitati par puta da bi shavtio da je u principu sve to jako lako i da nisu potrebni teski zahvati koji su naporni i teski.

 26. Super! Kraljevstvo i konja dajem za tvoju razliku između prvog i današnjeg dana (ali, samo da se ne mučim)!
  😛

  Mislim, mučim se da smislim ručak, pa da sve obezbedim, pa da ga napravim, pa da posle sve raspremim. Kad bi mi između toga neko poklonio ovu tvoju razliku, ih…

 27. Hahahahaha. Baš sam se nasmejala kad sam videla ovu tvoju krivu, i pre nego što sam pročitala komentar uz nju.

  Čoveče, to sa grafikonima je zaista odlično. Mnogo je plastičnije nego sa vagom :))))))))

 28. Hvala za posetu 🙂

  Ma naravno da se neću demoralisati, nego ću da smišljam nove načine a možda uradim i rebalans grafikona (kada Vlada može budžeta, što ja ne bih mogao mog ličnog grafikona) 😛

 29. Ima 🙂 Novi krug 😀

  Biće novi post i sve lepo, ali je suština da sam sve “ubio” (došao do 89 kg u jednom trenutku) i da sam 01.03.2010 imao (ponovo) 98.5kg

  Sada sam počeo ispočetka, i tu sam negde, na 96.5

  So, prva tura propala (naravno, isključivo i samo mojom krivicom), ide druga – ne dam se 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.