A moji klikeri? (ili sajtovi)

SezamHosting: problematična hosting rešenjaVeć sam ranije pisao da su moja iskustva sa našim hosting kompanijama (konkretno Verat) u najmanju ruku problematična. U najveću ruku, većina ne zaslužuje korisnike koji drže svoje sajtove kod njih.

Istorija, ili takvo iskustvo se ponavlja – skoro sam učestvovao u sličnoj situaciji kod Moosheme: drugi provajder, drugi sajt, drugi korisnik, isti problemi – nedostatak poštovanja klijenta, njegovih prava, nedostatak prave, profesionalne usluge; mogu se oni zvati SezamPro Hosting, ali ono Pro je itekako Problematično.

Razumljivo mi je da prodavci hardvera tretiraju kupce kao debile; generalno neznanje kupaca im pruža osnove za to; no, čovek bi očekivao da se u specijalizovanim oblastima (a hosting je još uvek nešto čime ne može baš svako da se bavi ili koristi) kvalitet usluge i informacije sa druge strane žice (od podrške) bude barem u ravni znanja korisnika (= mene) i da ponudi fer odnos … ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog servisa koji je plaćen.

Osnovne pretpostavke su proste: hosting kompanija ima servis, koji korisnik plaća. Hosting kompanija se brine za svoj posao, a korisnik za svoje podatke / sajtove. Jasno mi je da razni ugovori i uslovi korišćenja imaju za cilj da zaštite posao hosting kompanije od “zlih” korisnika, ali mi nije jasno kako njima nije jasno da je i svakom korisniku bitno da u svakom trenutku vlada svojim vlasništvom – podacima i sajtovima.

U slučaju SezamHosting-a te pretpostavke baš i nisu ispunjene – ako zaključe (na osnovu parametara koje nisu uspeli da mi objasne ni posle tri maila) da određeni sajt ugrožava druge sajtove na istoj mašini, oni ga suspenduju – dobro, razumljivo, štite posao. Ali ne samo što ga suspenduju, no ni ne potrude se da obaveste vlasnika o tome, što je bezobrazno (a i stoji u ugovoru), sem ako ne računate ovakvu sliku, kakvu ne bih voleo da vidim ni kod neomiljenih osoba a kamoli prijatelja:

SezamPro Hosting - suspenzija

Idemo dalje: suspenzija je potpuna – ne samo da je vaš sajt nevidljiv, nego vam je ukinut i bilo kakav pristup administrativnom delu (cPanel): ne možete detektovati problem, ne možete ga ukloniti, ne možete doći do vaših podataka, ne možete ama baš ništa – šta SezamHosting očekuje od korisnika? Da telepatski reši problem?

Neću da pominjem (lažem, hoću 😉 ) tenis sa raznim zahtevima gde se obraćam Goranu, Vladimiru 1, Vladimiru 2 – tok informacija oko određenog tiketa u firmi treba da bude transparentan za korisnika; korisniku treba jasna informacija i baš me briga od koga ta informacija dolazi. Pogotovo je iritantno “učiniću vam to i to, ali da znate da ste po Ugovoru trebali da nas obavestite u drugi utorak prethodnog meseca …” – ili ćete odraditi posao, ćutke, ili ćete se striktno ponašati po Ugovoru, ali to važi za obe strane – nije usluga ako dobijem backup rođenih (dobro, Mušeminih 🙂 ) podataka, jer inače nemam pristup istima jer je sve, ama baš sve suspendovano.

Napraviti profesionalni servis nije teško; osnovne premise su: tačna, pravovremena i korektna akcija prema korisniku (znam, radim u kompaniji koja opslužuje velike klijente); napraviti profesionalni servis je skupo (trebaju vam dobri kadrovi koje treba lepo platiti) i traje (ti kadrovi treba da nauče o vašoj firmi i poslu sve što ne znaju); isplativo je napraviti profesionalni servis – ne odmah, ne za mesec dana, već na duže staze, kada zadovoljni korisnici dovedu još korisnika, a onda oni dovedu svoje prijatelje ….

Napraviti neprofesionalni servis je lako i jevtino; a takvi su i rezultati – kratkotrajni. Tržište Srbije jeste možda malo i neuko, ali će vreme, ovakva iskustva i ponuda stranih hostinga (pa makar i ping do sajta bio 200 ms a ne 30 ms) prosejati ovakve kompanije; samo mi je strepnja dublja od nade da će se još mnogi opeći pre nego što se prosejavanje desi.

E da: sa SezamPro sam imao uvek dobra iskustva i sa njima sam od samih početaka (još od davnog Sezam Net-a). Mislim da je SezamPro itekako trebalo da poradi (i to debelo) na uvođenju standardnog kvaliteta u “Hosting” d.o.o; malo njih zna da je to posebna firma koju je SezamPro kupio; malo njih za to i mari – ovo je itekako mrlja i na SezamPro-u, jer, na kraju krajeva, nose i njegovo ime.

10 thoughts on “A moji klikeri? (ili sajtovi)”

 1. Sad sam prvo izračunala, pa da ispišem otprilike ono što sam mislila u izgubljenom komentaru:

  U svom tekstu sam se zanela pravnim a ne IT stvarima, u tome se lepo razlikujemo i dopunjavamo.

  To, što su ukinuli pristup cPanelu, i praktično onemugućili, iz čistog hira celu sedmicu pristup mojim ličnim podacima, koje im nisam unela tajno i kao slepi putnik, već plaćanjem hostinga, to je zaista nečuveno.

  Znači, “javite se kad ovo vidite”, i, dakako, neizvesno je šta ćemo mi, SezamProblematični Hosting posle toga uraditi da uđete u posed svojih sadržaja, za koje ionako “nismo odgovorni”. Zavisi da li ćete se lepo ponašati.

  Prošle godine sam se lepo ponašala u istim situacijama — dva puta. Letos, kada su mi poslednji put suspendovali sajt, javila sam se tamburixu i zamolila da mi proverava sajt jer idem na put na mesec dana! Čoveče, kao da sam ostavila pubble bad reaktor sa kvarom!!!

  I, sad, šta bi zapravo bilo da sam ostajala na tom hostingu, iz raznoraznih razloga: uplatila sam juče za celu godinu, nemam nikoga da mi pomogne da tumači njihovu IT neprofesionalnost i da nisam pri tome bila dobra? Ostavili bi mi suspenziju mesec dana?! Ili, šta?

 2. Zaista ne znam kako su mislili da “razreše” celu situaciju; verovatno tipa:

  – skinite vaš backup
  – podignite ceo sajt negde drugde, lokalno
  – utvrdite problem
  – kada krvlju potpišete da je sve ok, pustićemo novu verziju

  Iole profesionalni servis bi mi omogućio logove (da vidim koja stranica je napadana), prikupljene podatke o opterećenju, odakle je dolazio napad, da li je samo moj sajt bio ugrožen ili su napadali i druge.

  No, na sreću, o tome ne moram da razmišljam više 🙂

 3. Stranicu Sezmapro-a da je sajt suspendovan sam video na par domena u zadnjih mesec dana. Da li su naveli nesto detaljnije kao razlog suspenzije ? (D)DOS,busna skripta,postavljeni maliciozni fajlovi,preveliko koriscenje resursa… ili je bilo po principu cik pogodi sta je problem? 😀

 4. Slali su neke nemušte screen shotove CPU iskorišćenja, TOP usage iskorišćenja, ali krštene podatke (u periodu od-do, rađen sampling, evo podataka, sledeće stranice bile zaglavljene …) nisam video, iako sam ih naravno eksplicitno tražio.

 5. @Dejan pretpostavio sam da nemaju, nije mi jasno samo kako su zakljucili da bas taj sajt jede resurse,kada u istom momentu moze da se izvrsava jos 10 skripti drugih korisnika 😀

  @Punky UniWeb je jedan od losih kod nas, ogranicavaju broj hitova. Sa posecenoscu od 1200 unikatnih korisnika morao sam da potrazim drugog provajdera ili predjem na veci paket jer sam presao limit hitova,a naravno na sajtu nigde ne pise da ima to ogranicenje :S

  Trenutno sve svoje stvari i klijente hostujem na VPS-u i imam manje glavobolje. Uskoro cu preci i na dedicated server u Nemackoj jer su jeftini,a iskustva nisu losa.

 6. Ma zaključili su magijom 😉

  VPS / Dedicated je potpuno opravdano kada je to posao, odnosno kada postoji ekonomska računica za to.

  Sve dok je to hobistička varijanta, shared hosting je (ekonomski) opravdanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.