Vaš digitalni život – bilo gde

Portable Apps

Fleš (flash) diskovi su danas standardan deo PC opreme – diskete su odavno prevaziđene (i nepouzdane, a gomila novih računara prosto nema uređaj za diskete), neko prenosno rešenje jesu piši-briši CD-ovi (pogotovo oni malog prečnika i kapaciteta oko 210Mb) ali fleš diskovi pobeđuju: po kapacitetu (i do 4Gb) i po jednostavnosti korišćenja (ako računar ima USB port i ako je operativni sistem barem Windows 2000) – utakneš i koristiš.

Osim prostog mobilnog “prostora” Fleš diskovi su idealni za jednu novu kategoriju: prenosne aplikacije. “Prenosne” zato što tako pisane (ili pripremljene) aplikacije ne ostavljaju traga na računaru, već sve svoje podatke i podešavanja snimaju i koriste isključivo sa diska sa kojeg su pokrenute. Time praktično dobijate mini eko-sistem, gde se na Fleš disku nalazi set aplikacija koje možete upotrebiti bilo gde i bilo kada – pogotovo ako ste “terenski” čovek ili održavate nepoznat broj računara od prijatelja, rođaka, poznanika … 😉

Razni su pristupi rešavanju ovog problema – počev od komercijalnih rešenja (kao što su “specijalni” U3 Fleš diskovi koji dodaju i zaštitu / šifrovanje podataka) pa do prostog odabira aplikacija koje zadovoljavaju definiciju “prenosne” i snimanja na Fleš disk.

Malo integrisanije rešenje koje sam skoro probao i ostao na njemu je PortableApps Suite™ – kombinacija PortableApps menija, PortableApps Backup programa za čuvanje podešavanja sa Fleša na vaš računar i naravno samih prenosnih aplikacija.

PortableApps Suite uključuje svašta: web pregledač (Firefox 2.0), poslovni paket (OpenOffice.org Portable 2.0.4), klijent za poštu (Thunderbird Portable 1.5.0.8), klijent za razne IM sisteme (GAIM – podržava AOL, Yahoo, MSN, ICQ i Jabber mreže) pa čak i antivirus program (ClamWin Portable).

Trenutno postoje tri verzije paketa (Standard – 89 Mb; raspakovan je oko 250Mb, Lite – 30 Mb i Base – 1 Mb); ono što je dobra stvar: za koji god paket da se odlučite, dodavanje novih aplikacija je veoma jednostavno – novi folder, iskopirate aplikaciju u njega i ona će se, prilikom sledećeg startovanja, pojaviti u PortableApps meniju. I samo brisanje je trivijalno – ugasite PortableApps, obrišete folder aplikacije koja vam ne treba i to je to.

Još nekoliko linkova na ovu temu:

kao i nezaobilazni TC2USB za zagrižene korisnike TotalCommander-a 🙂

One thought on “Vaš digitalni život – bilo gde”

  1. Prenosive aplikacije su nezamenljive ljudima koji obavljaju posao na nekoliko različitih računara.
    Pored olakšane manipulacije podatcima ovi prenosivi programi su znatno otporniji na viruse i razne špijunske programe jer instalacija programa nije u unapred definisanom direktorijumu,a u windows registru ne ostavljaju tragove instalacije i korišćenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.