Opera 8 – jedan fini browser

Jedan sam od onih “čudaka” koji pored Internet Explorer-a, browsera (Internet pregledača? nikad nisam siguran u pametan prevod) “ugrađenog” u sam operativni sistem, traži nešto bolje, kvalitetnije, nešto što će podići udobnost surfovanja na neki viši nivo – smatram da vreme (koje je znatno) provedeno pred mašinom treba što bolje iskoristiti. So, IE nije moj browser 🙂

Iako je tokom vremena mnogo browsera došlo i nestalo, sada je na tržištu samo nekoliko bitnih igrača:

1. Microsoft Internet Explorer

I dalje ga koristi najveći broj ljudi, zbog inercije, lenjosti ili neznanja da tamo negde u divljini postoji nešto bolje. Zastareo sistem iscrtavanja stranice koji ne podržava mnoge prednosti CSS 1 i CSS 2 web standarda. Praktično je razvoj ovog browsera prestao oktobra 2001 – što je u terminima razvoja informacionih tehnologija jaaako staro.

Osnovna prednost mu je što dolazi uz operativni sistem. Osnovna mana mu je što dolazi uz operativni sistem 🙂 Kako je vrlo integrisan, i pun propusta, hakeri ga vrlo često biraju kao vrata za ulazak na vašu mašinu. Barem jednom mesečno se objavljuju sigurnosne zakrpe koje je potrebno instalirati za neku novopronađenu rupu.

Iako je najlakše ne uložiti trud, toplo preporučujem da se klonite ovog browsera.

2. Mozilla / Firefox

Nastao na kodu legendarnog Netscape browsera (koji je pregažen od strane IE-a), ovo je jedan isti browser u dva pakovanja: Mozilla Suite je paket browser + podrška za elektronsku poštu, dok je FireFox “goli” browser. Ovo je drugi najpopularniji browser na tržištu, besplatan je, sa daleko boljom podrškom za web standarde. Preporučujem vam da ga probate.

3. Opera

Komercijalni browser (da, da, za programe se plaća ;)) koji postoji kao i ad-ware verzija – ne plaćate ga, ali gledate (ili ne gledate) nenametljive reklame – ovo nije ad-ware kao spyware, već integralni deo same Opere i ne ide dalje po vašem računaru.

Operu koristim od verzije 5 (tekuća je verzija 8 ) i ono što je ukratko opisuje je: brzina, udobnost, podesivost i podrška standardima. Opera je najbrži browser za koji ja znam – izuzetno se brzo podiže, još brže iscrtava stanice. Ugrađena je podrška protiv dosadnih iskačućih (pop-up) prozora, gde imate punu kontrolu. Sastavni deo je klijent za email, Notes (beleške), i odličan rad sa omiljenim lokacijama (Favorites ili u Opera terminologiji – Bookmarks). Evo nekih karakteristika Opere:

 • Sigurnost – nije integrisana u operativni sistem, pa je upad mnogo teži; ima podršku za odbranu od “pecanja”, nove tehnike koju hakeri koriste da lažno prikažu identitet sajta; jasan prikaz SSL sertifikata i detalja o njima; kontrola kolačića (cookies)..
 • Brzina – ovo sam već rekao, ali je najbolje probati; ako ste još uvek na dial-up vezi, kombinacija: učitaj strane u pozadini bez slika dok ja pregledam tekuću će vam tek pokazati kako treba i kako se može surfovati na 28kbps (probao :))
 • MDI sistem surfovanja – Kod Opere se prozori otvaraju unutar same Opere (mada ima i mogućnost kao kod IE – svaka strana posebni prozor) i samo kretanje kroz otvorene prozore je brzo i intuitivno – bilo preko tastature (Ctrl-Tab / Ctrl-Shift-Tab) ili mišem, kliktanjem na tabove od prozora
 • Direktna pretraga – Prostim unošenjem “g termin” u adresnoj liniji, odlazite na Google i pretražujete po “termin” delu – vrlo brzo do rezultata pretrage
 • Informacija je sve – Kod Opere je maksimalno olakšan dolazak do bilo kakve informacije – stranica koju gledate se može iskoristiti na milion načina: markirajte mišem deo teksta na stani, desni klik na markirani deo i možete pretražiti markirani deo na Googlu, dobiti proveru spelovanja (ako je engleski u pitanju), potražiti značenje u rečniku ili ga pak prevesti na neki od jezika. Dodajte Shift ili Ctrl-Shift pre nego li odabere opciju pa će se sve ovo desiti u novom prozoru il u novom prozoru u pozadini – kada se jednom navučete na ovakav način rada, nema nazad 🙂

Sve komande koje su vam potrebne su na dohvatu ruke (za samo surfovanje vam miš maltene ni ne treba): uključivanje/isključivanje slika (Shift-I), prikaz stranice kakva bi izgledala u štampi (Shift-P), prikaži preko celog ekrana (F11) itd.

Za web programere ima i opcije kao što su: “Pretvaraj se da je ovo mali ekran” (Shift-F11) koja vam omogućava da proverite kako bi određena strana izgledala na Operi za mobilne telefone (svi Symbian telefoni mogu da koriste Operu kao svoj browser), ili “Validate Page” (Ctrl-Alt-V ili u pozadini: Ctrl-Alt-Shift-V)

O Operi bih mogao napisati stranice i stranice (i jesam, za Almanah) ali mislim da je ovo za početak sasvim ok 🙂 Ako sam vas iole zainteresovao, kliknite ovde:

Download Opera

(a donece mi i poene ;)), skinite Operu 8 i probajte je – necete se pokajati (ili barem samo kliknite ;)).

Evo i nekih linkova gde mozete puno nauciti o Operi:

http://tntluoma.com/opera/lover/7/ – 30 Days to becoming an Opera7 Lover (starija verzija, puno stvari primenljivo)

http://operalover.tntluoma.com/8/- 30 Days to becoming an Opera8 Lover (nova serija teksta, stiglo se do osmog dana)

5 thoughts on “Opera 8 – jedan fini browser”

 1. Ok!Ti bas lepo nahvali Operu.Hjde budi ljubzan pa malo ispricaji o Firefox-u!(ja ga koristima pa bih zeleo da saznam nesto vise).
  Srdacan pozdrav!

 2. Za Firefox ima gomila sajtova koji se time bave.

  Lično ga ne koristim, jer je malo spor (subjektivan utisak kada se podiže), a i navikao sam na jako lepe mogućnosti koje Opera pruža 🙂

  U svakom slučaju, probaj oba pa izaberi bolji po ukusu 🙂

 3. Opera jeste odlicna ali nije uvek besplatna, na zalost. Opera 8.5 for Symbian S60 se kupuje po dosta visokoj ceni (29 evra). Da li mozda neko ima pach ili keygen da mi pomogne da je “otkljucam” na mojoj Nokiji, jer 14 dana probe brzo prodje :(. Na zalost, na webu ne mogu da nadjem nista slicno.

  Srdacan pozdrav

 4. Opera za desktop masine jeste besplatna.

  Za mobilne se placa, jer je to firmi Opera ASA sada glavni izvor prihoda; ako ti je preskupo, probaj Operu Mini, koja radi na mobilnim telefonima a nista ne kosta.

  (mada, ako ga zaista redovno koristis, zasto ne kupis program? 29 evra nije mnogo, ako ti pomaze da odradis posao ili prosto da uzivas u jos jednom nacinu za pristup Mrezi)

 5. “Opera mini” ni u jacoj a ni u slabijoj verziji nije htela da se instalira preko weba. Manja, na Nokia 3120 a veca na Nokia 3230. Telefon jednostavno posle downloada i zapocete instalacije izbaci obavestenje da je instalacija nemoguca :(. Da li to mozda ima veze sa tim da je, kako stoji na Operinom sajtu, usluga “smanjivanja” web stranica omogucena za sada samo u Skandinaviji i na Islandu??? Kada nabavim kabel za spajanje sa PC, probacu da je instaliram preko njega, ali nesto mi govori da necu uspeti. Inace, Opera 8.5 za Symbian 60 se bez problema instalirala i sada joj na zalost istice probni period :(.

  Da ji je neko do sada instalirao Operu mini na svom mobilnom i da li ona funkcionise u domacoj mrezi?? Ja za takve ne znam.

  Pozdrav,
  Jovan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.