Telenor banka

Tehnologija je tu da vam pomogne, uštedi vreme i smanji stres, pogotovo oko svakodnevnih, običnih stvari.

U tome izbor vaše banke može da vam mnogo pomogne ali, pogotovo i kod nas, odmogne – kod banaka koje recimo na klijente gledaju na nužno zlo 😉 koje im doduše daje masne zarade preko kamata i kredita.

Na sreću, tu je konkurencija – bara je i dalje mala (Srbija), sve više je krokodila (banaka) tako da mora da postoji nešto što vas odvaja, bilo za usluge (= manja kamata na kredite) bilo na celokupni pristup klijentu i davanju servisa.

Ja sam (bio) dugogodišnji klijent HVB banke (sada Unicredit). Razlozi su bili Dejan-like: minimum birokratije, odličan html web e-banking klijent (pa nema noćnih mora Intesa-like kao nekakvi CD-ovi ili zavisnost od operativnog sistema) i od skora, dobro urađena mobilna aplikacija.

Na žalost, umesto da se poboljšavaju, krenuli su (Unicredit) u suprotnom smeru: sve više administracije, sve više papirologije, sve više čekanja i sve više stvari koje olakšavaju njima posao umesto meni (“Ne, ne možete da prebacite dosije u drugu poslovnicu, do kraja godine…”, “Ako želite da vam isporuče karticu u drugu filijalu, morate u toj drugoj filijali da podnesete pismeni zahtev a ne telefonom …” – znači, ne da čekam jednom no dva puta)…

Druga meni veoma iritantna stvar je tvrdoglavo odbijanje Unicredita da ponudi razuman kurs prilikom otkupa / prodaje deviza (čitaj: kao u menjačnici) – ništa ne mrzim kao činjenicu da moram da podignem dinare, a onda kao u “stara, dobra” 90-e godine vremena, do prve menjačnice da kupim devize. Toliko vremena i živaca za nešto što bi mogla da bude trivijalna elektronska transakcija.

Stoga sam (naravno) krenuo da gledam šta se nudi u bankarskom svetu; minimalni uslovi su bili: dobar web klijent, pristojna mobilna aplikacija i kupovina devize uz pristojan kurs.

Srećom, 10.09.2014 je otvorena nova Telenor banka – prva mobilna banka 😉

Ono “mobilna” dolazi valjda od toga što se očekuje da ćete sve raditi preko weba / mobilne aplikacije i da odlazak u (jedinu) poslovnicu neće biti potreban. I nisu puno pogrešili 🙂

Većina minimalnih uslova je bila ispunjena u startu a kao dugogodišnji korisnik Telenora, pretpostavio sam da će i servis biti na visini pa je, sve u svemu, ovo je zvučalo kao odlična opcija; no, nekako sam uspeo da se uzdržim 😀 i da ostavim da prvih 6 meseci neko drugi nalazi i prijavljuje bagove 🙂

Ne više od toga – nalog sam otvorio 31.03.2015 a ovaj tekst je sažetak tog iskustva, posle više od godinu dana korišćenja.

Ako vas pak mrzi da čitate duuugeee tekstove 🙂 – kratko: Telenor banka je trenutno najefikasnija banka za fizička lica u Srbiji; nije savršena, ali ako hoćete operaciju izvedenu brzo, intuitivno i bez birokratskog smaranja, nećete pogrešiti ako ih izaberete.

A sad duuuug tekst 🙂

Registracija

Samu registraciju radite na webu ili na Telenor banka mobilnoj aplikaciji; odlaskom u bilo koju Telenor poslovnicu, potpisujete ugovor i to je bukvalno jedan od dva potpisa/odlaska u poslovnicu koje sam uradio za sve ovo vreme (drugi potpis je ovlašćenje Maje na račune).

Važan korak u registraciji je izbor računa; mada je Starter “besplatan” (nema održavanja), Progresiv za 300 RSD / mesečno nudi mnogo više usluga besplatno, da i nema neke dileme – sem ako testirate samu banku (usluge), savet je da odmah idete na Progresiv.

Bankomati

Jedna od glavnih razlika / prednosti Telenor banke je da nema potrebe za filijalama – u najvećem broju slučajeva, sve ćete uraditi preko web / mobilne aplikacije uz podizanje novca na bankomatima.

Bankomati rade super, i to dvovalutno – možete da uradite depozit / podizanje i dinara i evra sa vašeg računa; pri tom su vrlo brzi, interfejs je dobar (logičan) a za najčešću operaciju (podizanje dinara/evra) dovoljno je da karticu prislonite na čitač i uštedite još koji sekund 🙂

Mali je problem mali broj bankomata; iako ih ima sve više po gradovima Srbije (ali recimo još ne u Aranđelovcu), svakako ćete imati situaciju da vam novac treba a da Telenor banka bankomata nema; na sreću, Progresiv paket omogućava do 5 podizanja mesečno (dinara) na bankomatima drugih banaka bez ikakve naknade.

Važno upozorenje: dok je podizanje gotovine na ATM-u besplatno (gore opisano), bilo kakvo plaćanje u drugoj banci / pošti je MINIMUM 300 RSD! (naučio na teži način 😛 ) – ili ovaj tekst i dalje važi, na žalost (a ni 9 godina nije prošlo).

Web aplikacija

Web interfejs je moderan, ušminkan i funkcionalan mada ne bez svojih bubica. Pomenuću samo neke:

 • [low] Prvo input polje nema fokus, tako da je za početak unosa potrebno kliknuti u polje; smara ako ste navikli, kao ja, da koristite samo tastaturu
 • [medium] Ako u gornjem widget-u na početnoj strani promenite valutu sa RSD na EUR, ostali widgeti na strani (recimo poslednje transakcije) ne znaju za tu promenu i ostaju nepromenjeni
 • [medium] Za većinu bitnih dešavanja dobićete poruku na mail kao i u internom sandučetu; mali problem je što su vrlo često te poruke nekorisne 🙂 Tipa: “Primili ste novi račun od Elektrodistribucije” – lepo je što ste mi to javili, ali bi bilo još lepše da postoji i iznos tog računa u poruci ili barem način da ga nekako saznam, a pre plaćanja 🙂
 • [high] Pretraga transakcija je užasno komplikovan obrazac; iako je namera bila jasna (smestiti sve moguće uslove na jednu stranu) rezultat te namere skoro onemogućava da izlistate željene transakcije
 • [high] Dvofazna autentikacija svakako ne bi škodila

Telenor banka - web interfejs

Usluge

TB nudi stvari kao “Plati na broj mobilnog” ili “Plati na e-mail”, doduše maksimum 5000 po transakciji.

Naravno, tu je i (očekivana) dopuna mobilnog računa (opet do 5,000 RSD).

Radi kao što je i očekivano.

Menjačnica

Urađeno kako treba – gornji i donji EUR kurs su na nivou kursa menjačnica, ponekad i bolji. Odličan je osećaj kada kupovinu / prodaju deviza možete lepo uraditi ispred ekrana, bez ikakvog podizanja para / zakazivanja i slično. Pun pogodak.

Štedni račun

Ako imate viška dinara, štedni račun je odlična stvar – stavljate / skidate pare na njega po potrebi, a u pozadini se računa kamata. Štedni račun je oročen na 1 godinu, najviše zbog prilagođenja kamate tržišnim uslovima – kada sam otvorio prvi štedni račun, kamata je bila 7% a sada je 4%; nije da ćete zaraditi bogatstvo, ali ako već imate novca, zašto da stoji besposlen.

Plaćanje velikih računa

Ako preko e-bankinga plaćate velike račune / poreze, doći ćete u situaciju da iznos probija limit po takvoj vrsti transakcije i potrebno je pozvati call centre (063-9005) za privremeno povećanje istog – ovo je jedan od retkih parametara koje vi ne možete podesiti u web aplikaciji.

Iako operateri to rešavaju brzo i lako i povećanje limita važi u sledeća tri sata, problem na koji posle nalazite je da će svako sledeće, i najmanje, plaćanje probijati taj limit i primorati vas da ponovo zovete call centre. Prečica je da plaćanje izvršite sa kanala koji retko koristite (ako koristite web, onda sa mobilne aplikacije i obrnuto) i time blokirate samo taj kanal; druga prečica je da svako takvo plaćanje ostavite za poslednji dan u mesecu. Naravno, pravo rešenje je da Telenor banka ispravi bug 🙂 i ovakve iznose (za koje je dobijeno odobrenje) isključi iz računanja iznosa za limit za dati kanal.

Trajni nalozi

Jedna od najboljih stvari kod bilo koje banke su trajni nalozi – način da se rešite dosadne obaveze plaćanja istih računa svakog meseca (na stranu potreba da zaradite pare za plaćanje 🙂 – ovo je samo tehnički aspekt). TB to ima urađeno OK ali ne savršeno – tri stvari kvare sreću:

 • Jako mali broj kompanija za koje možete kreirati trajne naloge: Telenor (naravno), Elektrodistribucija, Informatika … I to je to. Za dve godine rada i dalje je to to.
 • Jednom kreiranom nalogu ne možete (skoro) ništa – tu jedva računam promenu imena. Promena iznosa bi bila goli minimum – recimo porez na stan koji se menja jednom godišnje
 • I dalje u “Svrhu plaćanja” stavljaju neki njihov mambo-jumbo a ne ono što ste vi stavili u isto polje.

Podrška

Podrška je dobra – online, mail ili telefonom; za razliku od većine banaka, potrudiće se da razumeju problem koji imate i isprate ga do kraja.

Na žalost, po pitanju nove funkcionalnosti ili poboljšanja stare – spori su, vrlo spori (svi gornji problemi su davno prijavljeni i – ništa); želeo bih da verujem da je to samo trenutačno i da se neće ponoviti taktika drugih: “zgrabi klijente i drži ih time što je promeniti banku skupo / komplikovano” nego će se pokazati kao pravi lider u tehničkom i operativnom smislu.

Na kraju

Iako, kada pročitam tekst izgleda kao kritika – nije 🙂 Telenor banka je dobra, moderna banka, koja će većini korisnika uštedeti vreme za sve poslove koje očekujete od jedne banke.

Moja mala kritika je samo tu da im u tome (da budu najbolji) pomognem, da tamo stignu što pre 🙂

6 thoughts on “Telenor banka”

 1. Koristim već nekoliko meseci, i do većine ovih zamerki nisam došao … jedino što mi je od starta smetalo je nedovoljan broj bankomata, ali imam tu sreću da postoje na mestima gde se krećem 90% vremena, tako da sam i sa tim naučio da funkcionišem.

  U svakom slučaju, odličan tekst koji ću rado proslediti kada me neko pita – “kakva je Telenor banka” 🙂

 2. Ja sam na starter paketu više od godinu dana i uglavnom sam zadovoljan jer sve obavljam iz mobilne appokacije a bankomat mi je na 5-10 minuta lagane šetnje od stana.

  Najveća zamerka (feature request davno prosleđen na Twitter) je nepostojeći trajni nalog za SBB (imaju zajedničku promociju ali nisu uvezani za plaćanje).

  I još TouchID za iOS aplikaciju da ubace, i ja sam zadovoljan 🙂

 3. Da, i mene jako iritira nikakav pomak po pitanju trajnih naloga.

  SBB, Telekom – koliko je to teško dodati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.