Poslednja limenka koka-kole

Poslednja limenka koka-kolePijem velike količine tečnosti; sok, cedevita, a nađe se tu i Coca-Cola, zaštitni znak geekova i programera. Doduše, ne pijem koka-kolu često – ljubitelj sam negaziranih sokova.

No, danas se povela priča u kancelariji da li je bolja Koka-Kola ili kafa za “razmdravanje” posle (malo obimnijeg) ručka i koleginica, ne bude lenja, iskopa podatak koji me je prosto zaprepastio: jedna limenka koka-kole sadrži 35 grama (7 kašičica) šećera! (negde kažu i do 40 grama).

Iskopa” je možda prejak izraz jer je dovoljno pogledati sastav: onih “10.6g ugljenih hidrata na 100 ml” – to je čist šećer. Ako više volite količinu na godišnjem nivou – jedna limenka dnevno vam garantuje dobitak od 9 kg težine za godinu dana.

Kako slika govori više od suvoparnih numeričkih podataka, kliknite na gornju sliku – to je količina šećera koja se nalazi u jednoj limenci.

Što je mnogo, mnogo je 🙂 Jeste da živimo brzo, ludim tempom i da ovakva pića daju potrebnu injekciju energije, ali po koju cenu? Bolje je pojesti sladoled ili kolač nego se ubijati čistim šećerom.

Ono gore je moja poslednja popijena limenka koka-kole – više to piće neću ni pipnuti. A vi? 🙂

33 thoughts on “Poslednja limenka koka-kole”

 1. Da, sada sam iskopao i tvoj tekst 🙂

  No, utisak koji sam dobio kada sam shvatio koliko je to šećera me naterao da objavim tekst.

  Apsolutno fascinantno (u negativnom smislu).

 2. Ja sam prestao da je pijem od prošle godine kada sam pod stare dane ponovo počeo da treniram biciklizam. Dnevne potrebe za šećerom ima sasvim dovoljno u povrću (o voću već da ne pričam). Samo što se u povrću sporije razloži po organizmu nego kod gore pomenute Coca-Cole. Zato u periodu izbacivanja treba uzimati što više voća – jabuke, banane, pomoranžde, jagode (sad kad se pojave), grožđe (najjača zamena)… i naravno med!

  Samo polakao i uporno jer odvikavanje od fabrikovanog šećera ume da potraje. Dosta saveta možete da pokupite na http://www.trcanje.rs čiji sam obožavatelj (moram da ga izreklamiram pa makar popio suspenziju :)) )

 3. Zena i ja cepamo flasu od 2 l dnevno.
  Ko vodu.
  I oboje znamo ove podatke… I sada sam joj procitao, samo je cutke nastavila da gleda tv… Gojimo se ko debili, ali od coca-cole najvise.
  Kad sam mogao cigarete da ostavim, moci cu i ovaj napitak…

 4. Deda, ne znam zašto je ovo ostavilo toliko snažan utisak na mene (a jeste; i Maja se čudi: “pa znao si da je tako”) – ali jednom kada sam vizuealizovao tu količinu šećera, rekoh: “nema više”.

  E da, čak i energetski napitak kao što je Pro Sport ima 36g šećera na 750 ml naspram koka-kolinih 80g na 750 ml. Ej, energetski napitak pa samo 45% šećera u odnosu na koka-kolu! Strašno.

 5. Čitala sam pre izvesnog vremena post, baš sa fotografijama koje vizualizuju količinu šećera u pojedinim namirnicama. I od tada pijem manje koka-kole. Nekako sam vremenom “Smetnula s’ uma” ovu količinu… Dakle, počinjem sa definitivnim odvikavanjem, mada je generalno izbegavam.

 6. Ne pijem ništa više sem tonika i kisele vode odavno, jednostavno mi ne prija. 🙁
  Ali mi zato prija šećer iz čokoladnih proizvoda 😆

  Želim ti lako odvikavanje 😉

  1. Svi pišu kako išta ima coca cola niko nepiše osećaj i koliko vremena treba za to. Ja nepijem coca colu već 2 nedelje. A pio sam je 4 godine po 3 4 limenke dnevno. Imam vrlo nelagodan osećaj noću se tresem jako loše se osećam. Pa zato i pišem koliko vremena treba ili mi je to od nečeg drugog uporan sam i nepada mi na pamet više daje okusim.

   1. To se zove “odvikavanje od šećera” 🙂 Teško je i ne odustajte – za još jedno dve nedelje bi trebalo da se sredi. Što je veća količina konzumirana (a 1l+ dnevno je _velika_ količina – to duže traje odvikavanje.

 7. Ako pod “prirodni” misliš “ceđeni”, onda da 🙂

  Inače su i ovi “prirodni pakovani” katastrofa: gledao sam Premium Next pomorandžu – 8.6g / 100ml (Coca-Cola je 10.6g / 100ml)

 8. Ja se već neko vreme “skidam” sa CC. Danas je 12. dan kako je nisam okusila. 🙂 Polako počinjem da kriziram. Razmišljam da nađem neku “zamenu”. Kao što heroinski zavisnici primaju metadon, tako i ja razatram da uvedem “Cocktu” u terapiju. 🙂 I ona ima puno cukra, ali barem nema ortofosfornu kiselinu. 🙂

 9. Mene zivo interesuje koliko se covek ugoji od 3-4 piva dnevno na godisnjem nivou? Onaj secer od gore i ovako ne konzumiram… 🙂

 10. Dakle, ne mogu da verujem da od tebe ovo cujem! Pa godinama mi se smejes zbog mojih slicnih komentara !! 🙂
  Sestra – Health Food Freak 🙂

 11. Vecina sokova ima upravo tu kolicinu secera. 9-10g na 100ml. Izuzetak su sokovi sa zasladjivacima. Meni licno oni imaju gadan ukus, ali ako volis, mozes nastaviti sa kolom (light ili zero).

 12. Nek prica ko sta hoce ali coca cola je definitivno najbolji sok na svetu… a ja se sa 2l coca cole na dan nisam ugojio ni malo,ako je zbog toga

 13. O.o au,sad si me prosvetlio 🙂
  pa ja koji isto pijem dnevno 2L CC,nisam znao da ima ovoliko šećera u sebi.
  Hvala vam na svim informacijama 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.