Najvažniji delovi računara su …

Nekada davno, davno, pre celih 15 godina 🙂 sve u računaru je bilo bitno: i koliko memorije (RAM-a – tada se to merilo u kilobajtima) ima, na koliko Mhz (danas su to gigaherci) “trči” procesor, koliko megabajta (danas su to gigabajti) disk ima …

Bilo je apsolutno važno iz svake komponente izvući maksimum, naterati svaki elektron u mašini da da svoj najveći doprinos.

Onda su računari rasli, i rasli, i prerasli potrebe većine nas; standardna konfiguracija (koja košta oko 500€) je dovoljna za najveći broj, ako ne i za sve poslove većine nas (ako ste zagriženi igrač 🙂 to ne stoji, ali to je druga priča za drugi članak).

U svetlu toga, koje su sada komponente najbitnije? Na šta najviše obratiti pažnju prilikom kupovine i gde izdvojiti malo ili malo više novca?

Možda će vas moj odgovor iznenaditi, no nije bitno šta je unutra već šta je spolja; 4 najbitnije komponente po meni su:

Monitor

Vaše oči i vaš vid su nešto jako vredno i to treba poštovati. Monitor je komponenta na kojoj ne treba štedeti; slabiji procesor, manji disk, ali zato kvalitetan LCD (TFT) monitor, poznatog proizvođača, sa dobrim performansama. Sada barem 19″ a ni 22″ nije daleko.

Monitor treba da bude podesiv u obe ose (horizontalno / vertikalno) i idealno da omogućava podesivost po visini – centar ekrana treba da bude u visini očiju kada sedite na stolici; drugačiji položaj može prouzrokovati bolove u vratu.

Tastatura

Bez obzira da li je prirodna ili “obična”, treba da:

 • omogući pravilan položaj ruku: mesto za dlanove tako da vam ruke ne vise u vazduhu (palm rest)
 • pravilan nagib i lako podešavanje nagiba
 • Savršen osećaj kod kucanja – ovo je vrlo lično svojstvo: da li volite klik (i niko ne spava pored vas 😉 ) ili “meke” tastere; dubina hoda tastera kao i vrstu potvrde da je taster zaista pritisnut
 • Kod bežičnih se obavezno raspitajte po Mreži koliko im traju baterije; Microsoft je tu neprevaziđen; kod kuće koristim njihov wireless desktop i nisam menjao baterije u tastaturi 15 meseci!

Bežična ili žična – stvar ukusa. Više volim bežična rešenja, mada ću rado podneti i žičana rešenja, ako kvaliteti opravdavaju taj “nedostatak”. Moja trenutna tastatura na poslu je Microsoft Ergonomic Keyboard 4000:

Microsoft Ergonomic Keyboard 4000

 • savršen nagib
 • neobičan materijal kojim je prekriveno mesto za odmor; prijatan na dodir i nema znojenja dlanova
 • odličan hod tastera i dobra pozicija signalnih lampica
 • nema pretrpanih dodatnih multimedijalnih tastera
 • 5 konfigurabilnih tastera za pozivanje najčešće korišćenih aplikacija

Jedina mana je što je na žicu 🙂 tako da dobro razmišljam o Microsoft Ergonomic Keyboard 7000.

Generalno od proizvođača preporučujem Logitech i Microsoft; lično su mi oduvek nekako više odgovarale MS tastature a Logitech miševi 🙂

Miš

Prvo – oblik; miš treba da vam savršeno leži u ruci; idealni su miševi koji su pravljeni za određenu ruku (leva/desna) jer pružaju daleko veći komfor od simetričnih. Ne koristite laptop miševe ako baš ne morate – iz meni nepoznatog razloga oni su mali (nije moja ruka manja ako kucam na laptopu 🙂 ) i neudobni; birajte velike i udobne miševe sa kojima možete da radite po ceo dan.

Težina: više volim teže miševe koji pružaju otpor, ali je ovo opet, lični ukus.

Preciznost i podloga – većina današnjih miševa je dovoljno precizna za svakodnevne potrebe (nisam igrač, pa ne znam njihove potrebe). Na žalost, jevtiniji miševi imaju ružnu osobinu da se ne snalaze baš najbolje na tamnim podlogama (stolovi i slično) i da zahtevaju svetli podmetač, što me užasava sa stanovništva čistog radnog prostora 🙂

Moj trenutni miš je Logitech MX Laser 1000:

Logitech MX Laser 1000

 • Odličan oblik i težina – pozicija za palac i dodatni tasteri na tom mestu su odlično projektovani
 • Vrlo brz i precizan
 • Vreme između punjenja baterija je 5 – 6 dana
 • Sve podloge odlično tretira

Stolica

Naoružali ste se zverskom mašinom, ekstra velikim TFT monitorom (ili dva) i laserskim mišem. Šta je sledeće? Pa da zaštitite vaše cenjeno programersko du … leđa 🙂

Šalu na stranu, iako je poslednja na spisku, nikako nije manje bitna – dobra stolica je razlika između neviđenih bolova u leđima, u vratu i rukama i udobno provedenog radnog dana.

Minimum zahteva koje treba da ispuni:

 • Odgovarajuća visina odnosno podešavanje visine
 • Podrška za cela leđa – idealno blago zaobljena unutra, što sličnije obliku kičme
 • Podešavanje nagiba leđnog naslona
 • Ručke (u nedostatku boljeg izraza) sa obe strane za odmor ruku
 • Ako cenite podlogu ili parket 😉 gumene ili silikonske točkiće

Na žalost, nisam imao puno sreće sa nalaženjem odgovarajuće stolice u Srbiji. Kineska rešenja treba zaobilaziti u širokom luku; ostala koja sam probao prosto ne deluju kao trajno i kvalitetno rešenje – ako imate predlog, molim u komentare.

Jednog dana, kada dobijem 6 ili 7 na lotou 😉 razmisliću o:

Steelcase Leap ® stolica

2 thoughts on “Najvažniji delovi računara su …”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.