Windows 7 – uputstvo za upotrebu

Windows 7Koristim Microsoft Windows od davnih ’90 godina 20-og veka: od Windows 3.0 pa sve do tekuće verzije Windows 7 (neko bi rekao da su prošle samo četiri verzije 🙂 ). Na osnovu svog tog iskustva mogu da tvrdim da je Windows 7 izuzetan operativni sistem, koji vam omogućuje da do rezultata akcije dođete brzo, jednostavno i efikasno.

Na žalost, ono čemu sam svedok svaki dan je da najveći broj korisnika inertan i lenj i da koristi Windows 7 kao Windows 3.0 – Start / klik / All programs / Accessories / Calculator… praktično uživajući samo u lepom Aero izgledu, što je daleko manji važan aspekt rada.

Zato sam se potrudio da ovde opišem sitnice, programe i načine koji će vam pomoći da sve radite lakše, brže i jednostavnije, i zaista osetite prednosti novog, modernog operativnog sistema. Ovo nije reklama (ne daj bože plaćena 😛 ) niti ću pomenuti sve moguće osobine Windows 7 – samo one koje koristim svakodnevno.

Pre toga preporučujem da pročitate i sledeće tekstove:

Naoružani gornjim znanjem, pročitate i ovo i krenite da koristite Windows 7 na jedan drugi način 🙂

Da počnemo od početka: ako bi trebala da se izabere jedna jedina funkcionalnost koja izdvaja Windows 7 od svih ostalih Windows sistema, to bi bila:

Taskbar

Taskbar je doživeo (posle 20-ak godina 🙂 ) pravu, veliku promenu. Da pomenem samo neke:

 • Programi su prikazani samo preko velikih, jasno uočljivih ikona.
 • Sve instance jednog programa su grupisane na toj ikoni – po ikoni možete znati da li je startovana jedna, dve ili više instanci programa / dokumenata / stranica.
 • System Tray (deo dole desno) je zamenjen sa novim područjem (Notification Area), daleko preglednijim i lakšim za korišćenje

Nove mogućnosti taskbara su, opet, najmanje i korišćene od strane korisnika starijih verzija Windowsa, što je šteta – najveći pomak i mogućnost za udobniji / brži rad upravo leži u pravilnom korišćenju taskbara.

Windows 7: Taskbar - prikaz više tabova(klikni za veću sliku)

Na gornjoj slici vidite IE 9 sa tri otvorena taba (ovakav prikaz se neće dobiti još uvek za Firefox ili Chrome, jer autori još uvek nisu dodali Windows 7 specifične mogućnosti) – preko ikone lako možete da vidite da su tri ili više taba otvorena; ako prevučete mišem preko ikone, videćete umanjen prikaz svakog taba; možete čak direktno i zatvoriti neke od tabova, bez otvaranja punog prikaza.

Takođe, ako miš pomerite na umanjen prikaz, dobićete takozvani Aero Peek – sakrivanje svih ostalih aktivnih prozora i time mogućnost da proverite sadržaj tog određenog prozora:

Windows 7: Aero Peek opcija(klikni za veću sliku)

Pin to Taksbar

Kako uopšte postaviti neki od programa na Taskbar? Vrlo jednostavno – kada nađete program, desni klik na njega i izaberite Pin to Taskbar:

Windows 7: Pin to Taskbar

Pri tom je deo “nađete” vrlo liberalan: možete to uraditi sa programom iz start menija, sa programom na Desktopu, pa čak i sa programom koji je već startovan (kako god da ste do njega došli) – kliknite desnim klikom na ikonu programa koji je startovan i izaberite Pin to Taskbar.

Naravno, i prevlačenje ikone programa na Taskbar ima isti efekat.

Taskbar: Win + 1 … Win + 0, nova instanca, šetnja među instancama

Pazite na redosled ikonica; najčešće programe stavite prve; prosto, jer Taskbar omogućava da prvih 10 programa startujte jednostavnim pritiskom na:

Win + broj gde broj može biti 1, 2, 3, … 9, 0.

Windows 7 Taskbar: redosled prvih 10 programa(klikni za veću sliku)

Ako imate više računara (posao, kuća, laptop) idealno je da prvih 10 podesite svuda isto; za nedelju dve će vam ući u “mišiće”: Win + 1 -> Firefox i pitaćete se kako ste pre mogli bez toga 🙂

Recimo da ste startovali aplikaciju Paint.Net (Win + 4) a onda nastavili da radite i u drugim aplikacijama. Šta će se desiti ako ponovo pritisnete Win + 4?

To poprilično zavisi od toga šta vam rade drugi prstići :-). Ako je aplikacija startovana, onda:

 • Win + broj – dovodi aplikaciju u fokus (ne startuje novu instancu)
 • Shift + Win + broj – startuje novu instancu te aplikacije
 • Uzastopnim pritiskom na Ctrl + Win + broj se možete brzo prošetati kroz sve startovane instance aplikacije
 • Ctrl + Shift + Win + broj – startuje novu instancu te aplikacije pod administratorskim nalogom

Umesto Win + broj možete koristiti i klik na ikonu (ako ste više mouse čovek); i tu važi da Shift + klik startuje novu instancu aplikacije a Ctrl + Shift + klik startuje novu instancu te aplikacije pod administratorskim nalogom.

Jumplist – desno dugme na Taskbar ikonu

Jumplist je još jedna vrlo korisna opcija – desnim klikom na Taskbar ikonu programa, dobićete dodatne mogućnosti i opcije, koje nisu fiksne – već zavise od autora programa:

Windows 7: Taskbar jumplist(klikni za veću sliku)

Naravno, ovo važi za nove ili unapređene stare programe, gde su programeri iskoristili ovu mogućnost Windows 7 sistema (recimo Firefox ne koristi ove mogućnosti, dok Google Chrome koristi).

Podešavanja

Ovde se priča o Taskbaru nikako ne završava; desni klik pa Properties će otkriti gomilu dodatnih opcija za prilagođavanje baš vašim potrebama. No, gornje je sasvim dovoljno za početak 🙂

Start meni

Prvo – zaboravite XP način rada; mrtav je, nepotreban, spor i dosadan.

Drugo – koristite tastaturu; da li je lakše ovo za startovanje kalkulatora:

* Klik na Win dugme, otkucati ca i lupiti Enter (4 tastera, bez podizanja ruku sa tastature):

Windows 7: Startovanje kalkulatora

ili ovo:

* Klik na Start, klik na All Programs, skroluj dok se ne pojave pa klik na Accessories, klik na Calculator?

Novi Start je namenjen brzom traženju (i nalaženju) aplikacija; zaboravite na stablo i gde je koja aplikacija smeštena; otkucajte nekoliko karakterističnih slova i startujte je.

Aplikacije

Windows 7 je doneo nove aplikacije (kao Sticky Notes opisane dole) ili unapredio neke postojeće (Calculator) do mere da ih vredi spomenuti.

Calc – Kalkulator

Znam, znam, ovo zvuči smešno 🙂 – no, ovo je postao jedan vrlo upotrebljiv alatić za svakodnevna računanja:

Windows 7 Calculator(klikni za veću sliku)

Nekoliko načina rada (Standard / Scientific / Programmer / Statistic), mogućnost prikaza celokupne istorije rada (i Copy / Paste iste), rad sa datumima (vrlo korisno!) – pristojan mali abakus.

Ako uključite Worksheet, pa poželite da ih isključite, najbrže je da kalkulator prebacite u Basic (osnovni) mod (Ctrl + F4) a onda u mod koji želite (preporučujem Scientific, Alt + 2).

(Najjednostavnije pozivanje: klik na Start pa Calc pa enter; ili ga prilepite (Pin to Taskbar) za Taskbar)

Sticky Notes

Jedna od stvari koje zaista teško podnosim su gomile papira i papirića oko mene. Čak i ako treba zabeležiti nešto, mnogo mi je lakše to uraditi na računaru no juriti za papirom kasnije.

Windows 7 za ove prilike ima Sticky Notes – vrlo jednostavan program za brzo hvatanje beleški:

Windows 7: Sticky notes

Klik na plus u gornjem levom uglu otvara novu belešku (ili Ctrl + N), klik na x u gornjem desnom uglu briše belešku (ili Ctrl + D). Desni klik na belešku omogućava da promenite boju beleške.

Moguće su i osnovne manipulacije sa tekstom:

 • Ctrl+B – Bold (taman) tekst
 • Ctrl+I – Italic (zakošeni) tekst
 • Ctrl+U – Underlined (podvučeni) tekst
 • Ctrl+T – Strikethrough (precrtani) tekst
 • Ctrl+L – Poravnanje teksta levo
 • Ctrl+R – Poravnanje teksta desno
 • Ctrl+E – Centriranje teksta
 • Ctrl+Shift+L – lista (nabrajanje); pritisnite više puta za izbor tipa nabrajanja
 • Ctrl+Shift+> – povećanje veličine teksta (za izabrani tekst)
 • Ctrl+Shift+< - smanjivanje veličine teksta (za izabrani tekst)

Na žalost, ne postoji jednostavan način za promenu tipa slova (fonta); na sreću, ako uradite copy / paste iz nekog drugog dokumenta, beleška će sačuvati tip slova pa možete da nastavite sa popunjavanjem beleške.

Tapete 🙂 (wallpapers) sa interneta

Jedna od važnih 😉 osobina Windows 7 je da pozadine (Wallpapers) može dovlačiti sa Interneta (znam, znam, većini to uopšte nije bitno, ali volim lepe slike).

Ovo možete uraditi na lakši način, prostim odlaskom na http://windows.microsoft.com/en-US/windows/downloads/bing-dynamic, skidanjem teme, startovanjem te teme i prijavom na RSS feed:

Windows 7: Prijava na RSS feed za wallpapers

(slike su odlične)

Naravno, možete napraviti temu sa bilo kojim pogodnim RSS feed-om sa slikama (bitno je da slike uključene u sam feed, “embeded”). Postupak je jednostavan:

U folderu C:WindowsResourcesThemes locirajte aero temu, desni klik i izaberite Open with…:

Windows 7: izmena teme (priprema za RSS)

U dijalogu koji se pojavi, kliknite na strelicu desno od Other Programs i izaberite Notepad.

Nemojte se uplašiti sadržajem datoteke; potrebno je samo dodati četiri reda na kraju datoteke i to:

[Slideshow]
Interval=1800000
Shuffle=1
RssFeed=http://api.flickr.com/services/feeds/groups_pool.gne?id=594506@N20&lang=en-us&format=atom

Ovu datoteku snimite bilo gde (recimo na Desktop) pod novim imenom i sa obaveznim nastavkom .theme; ostatak je sličan kao gore: dupli klik na datoteku, potvrda da želite prijavu za prijem novih elemenata, i slike su vaše.

(gornje slike su iz Flickr grupe 1680×1050 Desktop Wallpapers Pool)

Eventualna podešavanja za sve ove RSS feed-ove možete izvršiti kroz Internet Explorer: izaberite Favorites, tab Feeds i na željeni feed kliknite desnim dugmetom i izaberite Properties:
Windows 7: Podešavanja rss feedova za wallpapers

Neka od podešavanja koje preporučujem su na ovoj slici:

Windows 7: Podešavanja rss feedova za wallpapers - detalji

Napredne tehnike

Dole opisane stvari ne spadaju u nešto što će svaki korisnik računara probati, ali ako vi održavate / pomažete vašim manje naučenim prijateljima / rođacima, ovo zna da smanji nervozu i ubrza rešavanje problema na opšte zadovoljstvo svih u procesu 🙂

Podešavanje Shutdown dugmeta

Podrazumevana akcija na dugmetu za gašenje je Shutdown:

Windows 7: podešavanje Shutdown dugmeta

Jednostavnim desnim klikom, izborom Properties opcije možete da promenite ovo ponašanje i izaberete neku od opcija: Switch User, Shut down, Log off, Lock, Restart, Sleep…

Kalibracija ekrana – DCCW

Nisam bio siguran da li ovo ide u napredne tehnike ili ne, ali je jako korisna stvarčica – brzo i jednostavno možete podesiti svaki od monitora, bez posebnih sprava – klik na Start, otkucajte dccw i Enter i krenite u podešavanje monitora:

Windows 7: DCCW - Kalibracija monitora(klikni za veću sliku)

PSR – Problem Steps Recorder

Ako iz bilo kog razloga ne možete da pristupite direktno računaru koji ima problem (za direktan pristup ne mogu dovoljno preporučiti TeamViewer – odličan je!), pokušajte sa psr – Problem Steps Recorder:

Windows 7: psr - Problem Steps Recorder

Prostim startovanjem aplikacije (klik na Start, kucanjem psr pa Enter) i klikom na Start Record, svaka akcija korisnika kao i snimci ekrana pri toj akciji će se snimiti u jednu MHTML datoteku, a zatim zipovati. Jedino što ostaje je da korisnik kome pomažete pošalje tu zip datoteku vama.

Vrlo koristan alat.

Izbor monitora / projektora – Win + P ili DisplaySwitch

Sve su češće konfiguracije sa više monitora; sve češće se laptop računari koriste za prezentacije preko projektora i sličnih uređaja.

Pre ste zavisili od proizvođača softvera, no sada je podrška za to ugrađena u sam Windows 7; dovoljno je da pritisnete Win + P tastere ili da startujete DisplaySwitch – za slučaj da nemate Win dugme 🙂

Windows 7: Display Switch(klikni za veću sliku)

Laptop – definišite štampač po mreži

Ako koristite laptop na više lokacija (kuća pos’o, pos’o kuća 🙂 ), izuzetno korisna opcija: omogućava vam da za svaku od mreža kojoj pristupate, definišete podrazumevani štampač, tako da će se promenom mreže automatski promeniti i štampač gde štampate.

Izaberite Devices and Printers i opciju Manage default printers i overite “Change my default printer …”:

Windows 7: Default printer u zavisnosti od mreže(klikni za veću sliku)

Za svaku od mreža kojoj ste nekada pristupili možete povezati neki od štampača koje imate definisane. Ovu opciju nećete videti na standardnom, desktop računaru.

Laptop – produžite rad na bateriji

Ako vam je autonomija rada bitnija od performansi (na bateriji), Windows 7 ima odličan alat koji će pomoći u finom podešavanju potrošnje. Pogasite sve programe koji su startovani, a zatim startujte command prompt u Administrativnom modu (Ctrl + Shift + click) i unesite sledeću komandu:

powercfg -energy

Ovaj alat će za minut ili dva izgenerisati vrlo detaljan (i vrlo tehnički) izveštaj sa savetima kako se može izvući još malo rada kada je utikač daleko:

Windows 7: Power efficiency izveštaj(klikni za veću sliku)

Za kraj

Nadam se da će vam ovo koristiti barem koliko i meni. Naravno, ako vi imate neki dobar savet / fazon za korišćenje Windows 7 operativnog sistema, budite ljubazni pa ga ostavite u komentarima 🙂

28 thoughts on “Windows 7 – uputstvo za upotrebu”

 1. Odlično, sve na jednom mestu. Dodao bih još i nezaobilaze shortcute:
  Shift – Win – Gore = maksimizuje prozor po vertikali
  Win – Levo = prozor zauzima celu levu polovinu ekrana
  Win – Desno = … desnu …
  Shift – Win – Levo = prebaci prozor na levi monitor 🙂
  Shift – Win – Desno = … desni … 🙂

 2. “””powercfg -energy”””

  auuu… neshto se poziva iz komandne linije, i to sa argumentom koji pocinje sa – a ne sa / :))))

  Da li korisnicima proizvodjac OSa treba da servira Sticky Notes da bi oni zakljucili da im to koristi? I shta rade korisnici kad jednog dana proizvodjac zakljuci da vishe nece neshto da radi na taj nacin (nema vishe Stickya)? Suludo mi je da menjam svoje navike zato shto isporuciocu OSa dune da taskbar izgleda ovako ili onako…

 3. Nikom ništa “ne dune”, već dodaju novu funkcionalnost da bi olakšali korišćenje operativnog sistema.

  Opet, džaba da ti pričam, kada ti za podešavanje drajvera za Linux treba magistratura, da ne idem dalje 😛 (Linux = opskurni operativni sistem koji koristi 3% zaluđenika 😉 )

 4. Колико се ја сећам, Виндоза 3.0 није имала таскбар, већ је ту био „програм менаџер“. Тек деведесетпетица доноси таскбар који постаје синоним за „десктоп окружење“ (иако мислим да је још НекстСтеп имао пет-шест година раније).

  А као неко ко је својевремено имао подједнако проблема у инсталацији хардвера на Виндозама као и на Гнуликсу, драго ми је да помињеш цифру од 3% корисника за тај „опскурни“ ОС — мада ја мислим да је ипак тек нешто преко 2% на основу података које сам ја виђао; један други опскурни ОС је на око 4-5% корисника, што и није тако далеко 🙂

 5. Xm, svih ovih godina “vatreno” sam sledio MS u svim novitetima koje su ubacivali i koji su zaista olakšavali upotrebu računara ali rekao bih da su počevši od Viste svi tamo kolektivno počeli da upotrebljavaju teške droge 🙁 a efekat je vidljiv. Da se razumemo, neke stvari koje su uveli sam prihvatio bez problema, koncept ribona je izvrstan, nisam imao problema sa tim, niti sa rasporedom domaćih slova na tastaturi (ni sad mi nije problem da se šetam sa qwertz na qwerty 🙂 ko se seća Custom2 😉

  Problem je u tome što 97,98 % korisnika koristi ono što im je “servirano” po defaultu bez ikakve trunke želje da “prepodesi” ono što im ne odgovara i da shvati da može i bolje a inercija je gadna stvar (da ne spominjem sad ovde nekakve orijentacije koje će po inerciji da za jedno 100 godina postanu normalna stvar ;). a još gore je kada zasedneš za takvo “nepodešene” računare da nešto uradiš. Nema šanse da prihvatim Peek in Desktop, debilni šitbar u svakodnevnom radu na mom user profilu. Imam na drugim nalozima na kojima se povremeno pojavim 😉 default Aero interfejs eto čisto da me mine želja i da potvrdim da su “moja” podešavanja ono pravo. Užasno sam se nervirao nakon prelaska na “ziben”-kicu što su dugmići na “klasik” taskbar-u ispomerani kada je taskbar proširen na “dve visine” pa više nisu ispod jedan ispod drugog kada ima pogolemo pokrenutih aplikacija ali sam se, gle čuda navikao 🙂 Nekako sam prežalio što više vertical taskbarovi ne mogu da se postavljaju uz levu i desnu i Ivicu Marice (čak sam gasio funkcionalnost, misleći da tako mogu da postavim dodatne taskbar / toolbar uz levu ili desnu ivicu).

  Ključni problem po meni koji (mi/nam) naturaju je “koncept bezbednosti” zasnovan na dodatnim pitanjima, dodatnim klikovima, pod mantrom bezbednost je ispred produktivnosti. Za sve što hoćeš da uradiš u Sedmici / Office 2010 uveden je dodatni klik viška da bi se došlo do željene opcije, akcije šta god…

  Inače, odlično uputstvo ! 🙂 Iskupio si se sa ovim za duže ćutanje na blogu 🙂

 6. Moram da dodam još ovo, izvinjavam se 🙂 ali navike jesu “nezgodna” stvar. Naročito kada onaj koji nam je ponudio a mi prihvatili to što je ponudio i usvojili kao svoju naviku to sada pokušava na “silu” da promeni 🙁

  Nema šanse da teram miša dole desno da bih kliknuo na dugme i dobio “svoj” desktop 🙂 Ako su me godinama terali da klikćem dole levo na Show Desktop u Quick Launch-u, a ja to prihvatio ima i dalje da klikćem tamo 😉

  Ovo mi je izuzetno potrebno kada na Hyper-V imam otvorenu neku VM pa u njoj gomilu programa koje hoću da minimizujem.

  E sad problem je u tome, što uvek ovo treba da se podesi za gomilu VM mašina, što debilni sysprep ubije ovo podešavanje i vrati na default i onda ja zbog njihovih teških droga pored ostalih zilijon stvari moram da prepodešavam i ovo 🙂 iznova i nanovo i ponovo. Dobro, za gomiletinu stvari sam napravio .reg fajl ali već 100 puta sam došao u sitaciju, xm neću na ovoj VM da podešavam Quick Launch a onda mi u jednom momentu zatreba…

  Desni klik na Taskbar, toolbars, new toolbar, u gornjem prozoru lepo unesete:

  c:usersvaš_usernameappdataroamingmicrosoftinternet explorerquick launch udarite po enter, kliknete na Select i eto na taskbaru starog dobrog quick launcha. Desni klik na qucik laucnh, ugasite Show Title, Show Tekst i pomerite ga levo pored “orb”-a 🙂 (prvo “otključajte” vaš taskbar 🙂

 7. Još ovo i neću više 🙂 Keve mi 😉 oprostite ali moram. Ovde mi je jedinstvena prilika da izrazim svoje neslaganje sa MS debilnostima. Dilejama 10 godina nije palo napamet da za onaj Security “prozorčić” gde se podešavaju ovlašćenja uvedu mogućnost da se prozorčić “razvuče” 🙁

  A otkako su zaposlili ovde Indij(an)ce da pišu dokumentaciju ima toliko grešaka i budalaština da ako ovako nastave, ne predviđam im svijetlu budućnost 😉

 8. Ne postoji takva stvar kao što je “savršen operativni sistem”, pogotovo ako je namenjen nepoznatom, ogromnom broju ljudi sa vrlo različitim predznanjima i znanjima u računarima.

  Ne možeš da kriviš MS što 97.8% korisnika neće ništa sem defaulta 🙂

  Takođe, ako održavaš više računara, OBAVEZA ti je da naučiš da radiš na “default podešavanjima” 🙂 – žalim, ali to tako ide 🙂

  Meni je recimo Taskbar, uz pravilno podešavanje i korišćenje (najviše tastaturom) ODLIČAN.

  Što se bezbednosti tiče – ako nisi admin, _jako_ retko ćeš se sresti sa UAC ekranima; ako jesi, onda znaš i kako to da isključiš / prilagodiš 😉

  Show Desktop – koristi Win + M – admin si, upotrebi tastaturu 😛

  Što se budućnosti tiče: videćemo 🙂 Ako ne koristiš Mac-a (a OSX _nije_ tako dobar), Windows 7 je najbolje što sada možeš dobiti. Bolje od toga će verovatno biti samo Windows 8 🙂

 9. Xm, ja ne tražim savršen OS 🙂 Win 7 jeste definitivno do sada najbolje što im je izašlo iz kujne, zapravo prvi pravi SP za vistu, ali uz dosta “propusta” u smislu da ruše sopstveni koncept koji su nam gurali godinama u ruke a sad otimaju. U smislu da sve ono što je bilo odlično i što su trebali da dorade kako treba npr. u XP-u kompletno su ovde izopačili. Ajd iskreno, zašto im je trebalo da ubacuju na security prozor dodatni klik da bi se dodao user (ima gomila takvih primera) ? Ne krivim ja MS zbog inertnih usera, nego zato što ono što postave tim “inertnim” userima nije sasvim OK, nije baš sasvim u libelu sa onim što bi trebalo da bude. Ne, ne očekujem da oni naprave interfejs onako kako meni odgovara 100 % uostalom upravo mogućnost da stvari podesiš onako kako želiš je ono jedino pravo, problem je kada ti uskrate tu mogućnost a godinama su te kljukali sa tim. Nemam ja toliko veliki problem sa “obavezom” da radim na default UI-ju 🙂 već sam napisao da imam određene naloge sa njim, pa kad se ciga zaželi medenih kolača… 🙂
  Win + D (ili M) nije problem, problem je kao što rekox, kada sam na RDP-u Hyper-V mašine, otvoren prozor VM, onda Win + D/M reaguju na host a ne na VM. E zato mi treba qucik launch, levo, tamo gde je kršteno da stoji (jer su me tako naučili, ima već evo skoro 15 godina a ne ono buđavo mesto za dugme desno, kojem nisu ni napravili mogućnost da se pomeri gde ja želim 🙂 a nije da im nisam pisao dok je još sve to bilo u beta fazi 🙁 kao i za security prozor resize. Kad sam već spomenuo internost korisnika, ima još jedna stvar koja me užasava, jer udara po “mojoj grbači” IM programi koji imaju uključen popup ako je kontakt online i sl. fore. Na svu sreću sve to može da se pogasi grupnim polisama, inače, pojaviš se online i računaj da će u proseku barem 20% kontakata da te “napadne”: “E desi, ovo ono, trn drn… Kada pričamo o cifri 20% velik je to broj kada imaš sve iz firme a njih ima ixaxa… da ne pričamo o slaganju prozorčića – alerta ko je sve online, ili prijemu neke poruke koju ne treba baš svako da vidi, a vidi je jer se zatekao pored računara i ostalo je uključeno da nas “komp” pametno obaveštava o svemu…

  Što se tiče budućnosti, mislim da igru dobija igrač koji bude imao dobru infrastrukturu i dobar “oblak” i pouzdanu, izdržljivu i upotrebljivu alatku sa kojom ćemo da dosegnemo taj oblak. Nešto mi se ne javlja da je to MS 😉

 10. Za Win tastere: Hyper-V Manager, izabereš Hyper-V Server Settings, Keyboard pa Use on the virtual machine.

  (pa ti ne treba Quick Launch).

  Prosto se ne slažem sa tobom: XP je zastareo, pregažen operativni sistem koji mi nikako ne podiže produktivnost (za razliku od W7). To naravno tebe ne sprečava da Windows 7 podesiš skoro kao XP (mada, zašto bi onda prelazio na W7?).

  I da, svako treba da nauči da podesi programe koje koristi, ako mu se osnovna podešavanja ne sviđaju – a skoro sve se da podesiti 😛

  Za buduće operativne sisteme… Videćemo već 🙂

 11. Verovatno kasnim sa komentarom, ali sto ne opisa kako treba 16 koraka da bi namestio refresh rate? 🙂 Hocu reci, Win7 je za M$ veliki napredak, ali je daleko od dobrog…

  Citajuci ovaj tvoj tekst, imao sam osecaj vec vidjenog, i veruj mi, pola stvari je mnogo lakse na Linuxu odraditi nego na Win 7, a Mac OS necu ni da spominjem, jeste unix, ali je uzas…pre bi koristio Win 3.0 nego Mac… 😀

 12. Nisi izdržao, a? 🙂

  Jasno je meni da korisnici opskurnih operativnih sistema zavide nama Windows 7 korisnicima, ali šta je tu je 🙂

  Možda i treba 16 koraka da se namesti refresh rate, ali barem to može bilo ko; za Linux to može šačica hard-core programera, pa i oni ponekad imaju itekako gadnih problema 😛

 13. U principu meni se XP uvek vise svidjao od Viste i bio ni je No.1 ali kad je dosla sedmica moram priznati da sam promenio misljenje i posle odredjenog vremena je i instalirao i nisam pogresio uopste. Sedmica je po meni do sada najbolje operativni sistem koji je Windows napravio. Pozdrav sivm blogerima i posetite me na mom blogu:)

 14. Vau, nisam ni znao za problem steps recorder…. strava. Podseća na “Recorder” iz win 3.11 :D. A ni za neke fore u sticky notes nisam znao…. Idem sad da obrišem prašinu s “F1”.

 15. Ima korisnih saveta u tekstu, ali nije mi samo jasno kako to da je lakse s tastature pozivati program iz taskbara kombinacijom Win+1,2,3…, nego kliknuti misem na ikonu programa u taskbaru. Vrh je ono “bilo bi dobro da i na poslu poredjate po istom redosledu” :). To se zove savet! Mnogo je umnih glava u PC industriji nestalo sa scene zbog tvrdoglavog odbijanja da prihvate “misa” sredinom 80-ih (setih se cika Clive Sinclair-a). Sve je manje tastatura. Ova ekspanzija touchpada mi vise lici na to da se i tastatura pretvara u misa, a ne obratno :)Uzgred, mislim da toucpad nikad nece zameniti tastaturu/misa kod PC-a. Bar ne za ozbiljne poslove. Touchpad ima smisla samo za smartphone ili za ove igracke sto ih “vikaju” tableti :).
  Zaista korisna novost za prosecnog korisnika je pozivanje programa iz Start menija.
  Prosto receno, jos od Windows-a 95 je veoma lako koristiti OS. Ono sto sam nacuo za Windows 8: posle ravno 17 (sedamnaest) godina povlace iz upotrebe i Start meni i taskbar. Pa Jovo nanovo 🙂 I onda ovo bubanje precica sa tastature bacimo u smece. Secam se kad su korisnike QuarkXpressa terali da predju na Indesign. Ljudi koji se bavili pripremom stampe napamet znali po nekoliko stotina precica u Quarku, a onda zbog monopolista morali da to bace u djubre. Svi od reda kompjuterski magazini pljuvali po Quarku (to i danas rade), a neki cak stampali dodatke uz novine za Quark korisnike kako bi lakse presli na Indesign. Toliko o fer igri. Inace, Windows 7 je veoma stabilan. To mu je glavna vrlina. Toliko od mene.

 16. Ah, zadatak opšte aplikacije (pogotovo opšteg operativnog sistema) je da pokrije široku lepezu korisničkih potreba, bilo da ste generalno potrošač sadržaja (surfovanje, facebook i slično) ili kreirate sadržaj (e-mail, tekstovi, programiranje).

  Što se tiče saveta: to je naravno, moj lični savet, proistekao iz dnevnog rada sa računarom. Meni je daleko brže da stisnem Win + 1, 2, 3, 4 i tako startujem četiri standardne aplikacije koje koristim dnevno no da ih jurim po taskbaru. To ne isključuje korišćenje miša tamo gde prirodno dolazi (obrada slika i slično), ali sam ja, uz Total Commander i prečice, sasvim zadovoljan brzinom obavljanja akcija sa tastature, bez podizanja i premeštanja ruke na miša.

  Što se tiče tableta: to nije za mene, što ne znači da nije za veliki broj drugih korisnika.

  U svakom slučaju, ako je Vama lakše da nabadate mišem 🙂 🙂 samo napred 🙂

 17. Možda sam vas već pitao da li postoji neki brzi search koji pretražuje tekstove doc, docx, txt po ključnoj reči. Bez toga jednostavno ne mogu da pretražujem ogromne baze.Imao sam ga u HP-u, instalirao mi ga je drug, ali kada sam mu telefonirao da mi to uradi i u win 7 ostao sam bez odgovora. to je, kako je govorio bio search programčić u paketu sa win HP, mada mislim da se šalio – to je radilo munjevito.

 18. Windows Explorer pretražuje internet, meni je neophodan search za tekstove koje pišem, a ne za internet. Da sam znao da je search na win 7 tako glup, spor, neupotrebljiv ne bih napuštao xp pa taman da ga niko ne podržava u svetu.

 19. Kada mi instaliran win 7 imao sam fenomenalnu opciju za sleep. ono start dugme – switch users – sleep, računar se brzo isključi i kad hoću da nastavim, pomerim miš, hop eto sistema. Kasnije se, ne znam kako, sve poremetilo. Isključim ga na switch i on se posle nekog vremena uključi. Iz čista mira. Isključim ga na sleep, on kao da ima neku petlju, uključuje se kao lud. Moram da ga isključujem na kućištu /dugme pozadi, inače se svaki čas uključuje. Ne mogu da spavam od njega. Ne vredi da zovem lika koji je instalirao program. Verujem da je u pitanju banalna stvar, ali ne znam rešenje.

 20. Showbiz DVD2 u Win 7 ne otvara (poplavi) opciju Write a DVD (za izradu matrice filma, klipova sa rediteljskog stola). Dzaba sav ogroman trud koji ulozim, kada to sto uradim ne mogu da narezem na DVD.
  Napominjem da sam na Win XP ovo uspesno radila (sa istim tim programom koji je jako dobar _ jedina razlika … x32 a u ovom x86).
  Najljubaznije bih vas molila za instrukciju, kako da aktiviram ovu opciju,
  S` postovanjem, Milica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.