Windows 7 Beta 1

Windows 7
Već duže vreme pratim razvojni put novog Windows-a, jednostavno nazvanog Windows 7 – naslednika Viste, toliko neshvaćenog i nepravedno pljuvanog operativnog sistema 🙂

Od uobičajenog Microsoft “nema ništa da znate, sve je zatvoreno i saznaćete kada kupite kopiju novog OS-a” neko je vrlo pametno odlučio da se Windows 7 razvija na sasvim drugi način – otvoreno, sa mnoštvo informacija o tome kako se rešavaju problemi, koje se nove mogućnosti dodaju, i naravno, da daju opciju da celokupna publika učestvuje u tom procesu. Samo taj stav je dao veliki pozitivan osećaj budućoj zameni za Vistu; dodajte tome i potpunu (obećanu) kompatibilinost sa Vista drajverima – i u startu imate operativni sistem koji je predodređen da uspe.

Sada je već došlo vreme da se proba prva Beta – što je za mene maltene prava poslastica 🙂

Kako da probam?

Za slučaj da imate solidnu mašinu, 20-ak Gb prostora i vremena / želje da se poigrate novim operativnim sistemom, svratite do adrese:

http://www.microsoft.com/windows/windows-7/beta-download.aspx

Ova je ponuda ograničena na prvih 2,5 miliona downloada (update: kako ovde kažu, limit je promenjen u datum – do 24. januara) – zato požurite 🙂

I da, ova verzija ističe u julu 2009 – do tada se očekuje nova beta.

Instalacija

Upozorenje: gledajte da računar na kome instalirate Windows 7 beta u toku instalacije (a i malo kasnije) nema pristup vašim mp3 fajlovima – beta je spakovana sa jednim vrlo nezgodnim bagom koji može praktično da vam uništi sve vaše MP3 fajlove ako upalite Windows Media Player pre nego li instalirate KB961367 koji ovaj problem ispravlja. Nije potrebno da “ručno” instalirate ovaj patch – dovoljno je po instalaciji da podignete Windows Update i sačekate da se instalira.

Dve su opcije za instalaciju: čist operativni sistem na posebnoj particiji (ono što sam ja izabrao) ili Upgrade postojećeg sistema – u tom slučaju morate da imate Vista SP1 operativni sistem sa svim zakrpama – beta ne podržava Upgrade bilo kog (starijeg) operativnog sistema.

Čista instalacija je vrlo jednostavna – podignete sistem sa DVD-a koji ste narezali, odgovorite na 3 – 4 pitanja o konfiguraciji (gde se instalira, lokacija i tastatura) i to je to – za manje od 30 minuta imao sam potpuno instaliran operativni sistem – brže i od Vista instalacije.

Kompatibilnost

Windows 7 je našao sve potrebne drajvere za moju mašinu i priključene uređaje (štampač, skener) na Windows Update sajtu – izgleda da glavno obećanje o kompatibilnosti (“100% kompatibilan sa drajverima za Vistu”) za sada stoji.

Podigao sam sve uobičajene aplikacije sa referentne liste i problemi na koje sam naišao:

 • Google Pack je odbijao da se instalira – tvrdio je da podržava samo XP i Vistu; rešeno tako što sam potrebne aplikacije instalirao pojedinačno
 • Drag & Drop datoteka između Virtual PC 2007 operativnih sistema i Windows 7 ne radi; rešeno mapiranjem lokalnog diska preko Shared opcije u virtuelnim operativnim sistemima.
 • Standardne Vista YU tastature sa našim slovima ne prolaze; na brzinu sam napravio jednu Win 7 US Serbian tastaturu (na istoj je stranici) – problem je jer se “stare” referišu na nepostojeću zemlju ( Serbia and Montenegro (former) ) što se nekako kosi sa lokacijom koju sam izabrao ( Serbia )

Prijava problema

Ma kako stabilno izgledao Windows 7, ovo je ipak prva beta – očekuje se da će razvoj potrajati barem još 10-ak meseci (po nezvaničnim informacijama, finalna verzija izlazi krajem ove godine ili početkom 2010.).

Na to vas podseća i Send Feedback dugme na maltene svakoj aplikaciji:

Windows 7 - Send Feedback (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Send Feedback (klikni za veću sliku)

Za prijavu problema vam je potreban besplatan nalog na Microsoft Connect sajtu (mada, i tu ima problema 🙂 – od 3 primećena problema prijavio sam samo jedan 🙂 )

Taskbar

Nekoliko novih stvari je dodato u Windows 7; kao najveća novina se izdvaja potpuni redizajn Task bara – sada je to kombinacija Quick Launch sekcije + starog Taskbara + funkcionalnosti koja ranije nije nigde postojala:

Windows 7 - Taskbar (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Taskbar (klikni za veću sliku)

Aplikacije koje su startovane imaju okvir na taskbaru, kao i dodatne informacije (recimo, zelena boja na Explorer ikoni pokazuje dokle je stiglo kopiranje):

Windows 7 Taskbar - detalj (klikni za veću sliku)
Windows 7 Taskbar - detalj (klikni za veću sliku)

(ovde samo nisu startovani Total Commander i Google Chrome browser)

I dalje postoji pregled šta trenutna aplikacija radi (kao u Visti, prevlačenjem miša iznad ikonice na taskbaru) ali i mogućnost upravljanja tom aplikacijom odatle, ako je to podržano:

Window 7 Taskbar - pregled aktivne aplikacije
Window 7 Taskbar - pregled aktivne aplikacije

Neke stvari su podržane za bilo koju aplikaciju: ako prevučete miša iznad preview prozora, dve stvari će se desiti: u gornjem desnom uglu preview prozora dobijate x za gašenje te aplikacije i svi ostali prozori će postati potpuno providni, omogućujući vam da brzo locirate prozor aplikacije u punoj veličini i da vidite šta se trenutno dešava – jedna od najkorisnijih opcija po meni.

Ako na ikonu na taskbaru kliknete desnim dugmetom miša, dobićete takozvani “Jump menu” – najčešće akcije za datu aplikaciju; ako aplikacija nije posebno pisana za Windows 7, obično se svodi na poslednje korišćene fajlove:

Windows 7 Taskbar - desni klik na aplikaciju (klikni za veću sliku)
Windows 7 Taskbar - desni klik na aplikaciju (klikni za veću sliku)

dok je kod Windows 7 aplikacija to mogućnost za brzo i efikasno upravljanje aplikacijom sa samog taskbara:

Windows 7 Taskbar - desni klik na WMP
Windows 7 Taskbar - desni klik na WMP

Inače, aplikaciju možete postaviti na Taskbaru desnim klikom na ikonu i izborom “Pin to Taskbar” ili prostim prevlačenjem ikone na Taskbar.

Podešavanje same radne površine je ostalo manje-više isto, uz novu opciju Slide Show slika za pozadinu:

Windows 7 - Desktop - Slide Show (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Desktop - Slide Show (klikni za veću sliku)

Gadžeti

Window Vista Sidebar, posebna aplikacija u kojoj su se izvršavali gadžeti (male javascript aplikacije) je otišla u penziju – sada je gadžet moguće staviti bilo gde na radnu površinu:

Windows 7 - Desktop gadžeti (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Desktop gadžeti (klikni za veću sliku)

Biblioteke (Libraries)

Windows 7 pokušava ponovo da reši problem organizovanja podataka u svetu kada se podaci mogu naći svugde – kako na lokalnom disku, tako i na spoljnim ili mrežnim diskovima.

Sada je kao osnovna jedinica organizovanja podataka biblioteka (Library):

Windows 7 - Biblioteke (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Biblioteke (klikni za veću sliku)

Biblioteka je praktično virtuelni direktorijum koji sadrži kako lokalne datoteke, tako i reference (linkove) na datoteke sa drugih lokacija i trudi se da pristup, prikaz i pretraga svih datoteka bude unificirana, bez obzira na stvarnu fizičku lokaciju.

Pri tome, prikaz sadržaja biblioteke je prilagođen određenom tipu podataka (slike, muzika, video materijal). Moguće je, naravno, kreirati i vaše biblioteke (recimo, biblioteka vezana za određen projekat, koja će uključiti sve bitno za projekat – dokumentaciju, source code, udaljenu lokaciju, itd).

Koristeći biblioteke, Windows Media Player i Windows Media Center konačno koriste isto mesto za smeštanje svih informacija vezanih za multimedijalne datoteke (sve do Windows 7, svaka od ove dve aplikacije je imala svoj način za smešanje i traženje, što je predstavljalo solidno smaranje, pogotovo ako imate veliki broj pesama / video materijala).

Standardne aplikacije

Kalkulator

Znam da ovo nije najvažnija aplikacija na svetu 🙂 ali je definitivno vrlo korisna; u Windows 7, kalkulator je dobio četiri načina rada:

Standard (Alt + 1):

Windows 7 - Calculator - Standard Mod (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Calculator - Standard Mod (klikni za veću sliku)

No, čak i u standardnom modu, sa nekoliko klikova po meniju, možete od ovoga napraviti vrlo upotrebljivu alatku:

Windows 7 - Kalkulator - Standardni mod (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Kalkulator - Standardni mod (klikni za veću sliku)

Pored istorije (“trake”) na gornjem delu, desno možete dodati deo za račun sa datumima (prikazano), konverziju između jedinica kao i raznih drugih opcija (recimo proračun rate kredita) preko “Templates” selekcije – ovo je zajedničko za sve modove kalkulatora sem za statistički.

Pored osnovnog moda, tu su i:

Naučni (scientific – Alt+2) (poznat od ranije):

Windows 7 - Kalkulator - naučni mod (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Kalkulator - naučni mod (klikni za veću sliku)

Programerski (Alt+3):

Windows 7 - Kalkulator za programere (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Kalkulator za programere (klikni za veću sliku)

Tu je i statistički koji omogućava rad sa jednostavnim skupom podataka (Alt+4):

Windows 7 Kalkulator - statistika (klikni za veću sliku)
Windows 7 Kalkulator - statistika (klikni za veću sliku)

WordPad / Paint

Dve najzapostavljenije aplikacije, WordPad i Paint su konačno dobile nove funkcije. Na obe aplikacije su postavljeni Ribbon UI (uveden u Windows kroz Office 2007 familiju proizvoda):

Windows 7 - Paint (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Paint (klikni za veću sliku)

(iako Paint i dalje ne može ni da primiriše odličnom Paint.Net programu)

Kod WordPad-a je najinteresantnije što može da otvara datoteke u ODT formatu, mada sa vrlo promenljivim uspehom.

Windows Media Player 12

Ja izrazito nisam voleo Windows Media Player i to zbog gužve i pretrpanosti celokupnog interfejsa kao i komplikovanosti izvođenja i najobičnijih operacija. Možete misliti kako sam se prijatno iznenadio prilikom prvog puštanja pesama:

Windows 7 - Windows Media Player 12 - Now Playing mod
Windows 7 - Windows Media Player 12 - Now Playing mod (klikni za veću sliku)

Čak i kada prevučete mišem preko radne površine WMP-a, i dalje je sve sasvim jednostavno:

Windows 7 - Windows Media Player 12 (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Windows Media Player 12 (klikni za veću sliku)

Dodajte na to i ugrađene kodeke za H.264 video, AAC audio (što znači da možete slušati i pesme iz Itunes biblioteke ako nisu zaštićene Apple FairPlay DRM tehnologijom), Xvid i DivX video (uz one koje je već Vista podržavala: MPEG2, WMV, MP3) i dobijate sasvim pristojno pravo-iz-kutije (out of the box) iskustvo što se video i audio materijala tiče: vaše mp3 pesme, DVD filmovi, DivX i Xvid filmovi – sve možete slušati / gledati bez da instalirate ijedan dodatan program / kodek (ili ne-daj-bože kodek pakovanje) – vrlo lepo.

Aplikacije koje nedostaju

Suprotno ustaljenoj politici da svaka nova verzija operativnog sistema ima sve više i više instaliranih aplikacija, Microsoft je sa Windows 7 krenuo u drugom smeru – neke aplikacije, koje su predstavljale standard, više se ne isporučuju na DVD-u, već se mogu skinuti u okviru Windows Live Essentials incijative. To su:

 • Windows Live Family Safety
 • Windows Live Mail
 • Windows Live Messenger
 • Windows Live Movie Maker
 • Windows Live Photo Gallery
 • Windows Live Toolbar
 • Windows Live Writer
 • Microsoft Office Outlook Connector

Od svega gornjeg sam skinuo samo Live Messenger (verzija 2009, Build 14.0.8050.1202) – šaren (i previše za moj ukus), dodaje Favourites (“Omiljeni”) gde možete staviti vaše kontakte sa kojima najčešće komunicirate.

Postojale su glasine da će Live Messenger 2009 doneti mogućnost komuniciranja sa GTALK / ICQ / Aim korisnicima, ali su to za sada samo glasine – jedina druga mreža sa kojom Messenger može da komunicira je Yahoo Messenger.

Ostalo

Rad sa virtuelnim diskovima

Sada je moguće .vhd (Virtual Hard Disk) datoteku, koju koristi Virtual PC 2007 regularno nakačiti kao lokalni disk:

Windows 7 - Rad sa VHD (klikni za veću sliku)
Windows 7 - Rad sa VHD (klikni za veću sliku)

Takođe je moguće i kreirati VHD datoteke, a tvrde da je moguće i podići (boot) sistem sa VHD datoteke (nisam probao) – ove opcije za sve korisnike virtuelizacije su itekako dobra vest.

Bolje upravljanje sa više monitora

Windows 7 vam olakšava upravljanje sa više monitora (rezolucija, pozicija, orijentacija):

Windows 7 - rad sa više monitora (klikni za veću sliku)
Windows 7 - rad sa više monitora (klikni za veću sliku)

HomeGroup umrežavanje

Kako je više računara u kući stvarnost, Windows 7 donosi opciju koja umnogome olakšava umrežavanje, i prvenstveno deljenje multimedijalnih datoteka kao i štampača – HomeGroup.

U HomeGroup mogu učestvovati samo računari sa instaliranim Windows 7; svaka HomeGroup prilikom kreiranja dobija lozinku i samo računari/korisnici koji znaju lozinku se mogu priključiti.

Kako za ovakve stvari koristim Windows Home Server, nisam se upuštao u podizanje još jedne instance Windows 7 radi testiranja.

Ispod haube

Ono što se ne vidi, a što je takođe vrlo važno, su izmene urađene u samom jezgru operativnog sistema – kernelu. Unapređen je deo koji upravlja procesima (Process Scheduler) kao i memorijom (Windows Memory Manager) što je omogućilo Windowsu 7 lako skaliranje na mašinama sa do 256 procesora (jezgara).

Za više informacija (koga zanima naravno), predlažem intervju Marka Rusinoviča (autora SysInternals paketa).

Brzina

Kako ovde ne posedujem kontrolisane uslove, i način da svaki postupak izmerim, osloniću se na visoko netačnu metodu – lični utisak 🙂

Na istom računaru su instalirani i Vista SP1 i Windows 7; pri tome, Vista ima daleko više instaliranih aplikacija (a poznato je da sa vremenom i brojem podignutih servisa od instaliranih aplikacija raste vreme u radu).

U podizanju sistema, Visti je trebalo 33 sekunde dok se (sveže instaliran) Windows 7 podigao za 28 sekundi.

Kopiranje oko 445 Gb podataka sa USB diska na lokalni disk u Visti je završeno za 4h 14min, dok je u Windows 7 kopiranje trajalo 4h 24min.

U svim ostalim operacijama koje sam probao (obrada velikih fotografija, kompajliranje zahtevnog projekta u Visual Studio 2008) osećaj je otprilike isti; iako svuda stoje tvrdnje da je Windows 7 Beta 1 brži od Vista SP1, ja to ne mogu da potvrdim – samo mogu da kažem da stvari nisu sporije.

Na kraju

Vista je odradila lavovski deo posla za Windows 7 – izgrađen je nov korisnički interfejs (Aero), dodati novi sigurnosni mehanizmi kao i iznova napisani veliki sistemski delovi (audio, print, ekran, mreža). Kao posledica toga i lenjosti / neiskustva / loših programera hardverskih kuća, Vista je primila udar kao “loš” operativni sistem, sa kojim uređaji “ne rade”. Vreme je učinilo svoje i Vista SP1 + korektno napisani drajveri su vrlo udobno korisničko okruženje. Windows 7 je izgrađen na tim osnovama i to izgleda vrlo uspešno.

Da li je Windows 7 dobar operativni sistem? Na osnovu nekoliko dana korišćenja (kao glavnog operativnog sistema) – definitivno jeste. Da li je revolucionarni korak u odnosu na Vistu? – definitivno nije. Ako vam je Vista glavni operativni sistem, u W7 ćete se osećati kao kod kuće, ali takođe nećete imati posebnog razloga (barem za sada, u beti 1) da kupite W7 i zamenite sasvim dobru i radeću Vistu SP1.

Svakako, Windows 7 je logičan korak i, znajući koliko je Vista pobrala loših glasova, i potreban korak za Microsoft. Pažljivo vođen razvoj (i marketinški i tehnološki) će, verujem a i ova beta to solidno pokazuje, kulminirati jednim modernim i vrlo upotrebljivim OS-om, i mnogi koji su (sa ili u mnogo više slučajeva bez razloga) pljuvali Vistu, će preći na Windows 7.

U svakom slučaju, sa nestrpljenjem očekujem sledeću betu 🙂 Do tada, vraćam se na Vistu SP1 – ona vrlo lepo fercera 🙂

Windows 7 - Build 7000

23 thoughts on “Windows 7 Beta 1”

 1. Koliko sam ja do sad video, Windows 7 je veliki napredak u odnosu na Vistu (koju i ja nepravedno pljujem 😀 ), a prvo što padne za oko je da je sistem lepši…Ne mogu da tvrdim da će biti bolji od Viste, ali je barem taj put da se uključe korisnici, makar i prividno, u razvoj sistema, mnogo bolji i obećava…Iskreno se nadam da ćeš po stable verziji Windowsa 7 i ti moći da kažeš da Vista jeste bila “loša”, što bi značilo da je Windows 7 bolji…Smeta mi malo to oko hardvera, čini mi se da će svi morati da imaju zmajeve od hardvera? Neću ni da spominjem tih 20gb na koliko se raspakuje…A što se tiče drajvera sa hardver, jer to na komandu “install randome driver” 😀 ? Čega li sve nema u tom sistemu…eh da je Open Source…

  P.S. Nadam se da sam bio objektivan… 😉

 2. Windows 7 je peglanje Viste – Vista je bila velika revizija (major) dok je Windows 7 minor unapređenje.

  Teško da mogu da uporedim potpuno ispeglani sistem (Vista SP1) sa prvom betom Windowsa 7 – ali da je W7 dobar i stabilan – jeste, izuzetno.

  Što se tiče hardvera: novi operativni sistem se uvek razvija za hardver koji će biti mainstream u trenutku objavljivanja OS-a a ne za zastareli hardver od pre 2 – 3 godine; žao mi je, ali to je očekivana i pravilna politika 🙂 Ako imaš računar koji uspešno vozi Vistu, bez problema ćeš terati i Windows 7.

  Za jednog open source manijaka 😛 si dosta objektivan 😛

 3. Pa da ne bude da ja samo nešto tupim! LoL

  Mislim da politika podrške mainstream hardvera nije loša, ako se ispoštuje i stariji hardver, a ako korisnici moraju da bi terali novi OS da kupuju novi hardver, to je maltene iznuđivanje…Ja sam promenio brdo Linuxa na istom hardveru i ništa nisam menjao 3 godine, što bi reklo, OS štedi moj džep… 😉

 4. Novi OS će uvek raditi na starom hardveru, samo sporije.

  Promena OS-a nije normalna i očekivana operacija – korisnik obično OS kupuje kao deo mašine i ne razmišlja o tome više.

  Samo kod nas gde je 95% piratizovanih OS-ova se razmišlja “da probam Vistu na 3 godine staroj mašini” i slično – da treba da plati za taj operativni sistem (a treba) verovatno bi ga menjao sa mašinom (OEM, po nižoj ceni) kao i ostatak sveta.

 5. Naravno, “Windows” sveta ili ti velike većine (90%+) korisnika.

  Inače je po celom postu ispisano “Windows” i “Microsoft” a i retko se bavim eksperimentalnim desktop operativnim sistemima (onima što se nalaze u tragovima) 😛

 6. I meni se čini da je Vista neopravdano potcenjena- koristim Vistu X64 SP1 ( zbog 4GB rama) i Windows XP SP3 istovremeno (GAG 3.9, vrlo zgodan alatčić koji to besprekorno reguliše) . Ne sećam se kada sma poslednji put uključio XP, pogotovo posle novih Nvida 180.XXX drajvera koji su Vistu izjednačili sa XP-om u grafičkim performansama.
  Ne znam da li vam je poznat način na koji se aktivira “Superbar” u Windowsu 7, naleteo sam na to negde na internetu ali ne mogu da se setim gde da me ubijete:) Pronašao sam sitne alatke za uklanjanje “send feedback” opcije, kao i za uklanjanja oznake verzije Windowsa sa desktopa(kome smeta).
  Primetio sam još jednu sitnicu- skor u Windowsu 7 mi je prilično solidan ( procesor 6,1, memorija 5,9, grafika 6,3…) jedino što mi je ocena za “primary hard disk” neočekivano niska- svega 2,9, a imam čistu instalaciju na particiji od 70 GB. Nemam pojma šta bi mogao da bude uzrok ovome, budući da isti hard disk u Visti dobija najvišu ocenu- i kad sam oslobodio drugu ( prilično pretrpanu)particiju na tom disku ( u BIOS-u podešenom kao HDD 0) ništa se nije promenilo. Zanimljiva situacija.
  Koristio sam jedno vreme Windows 7, aktivirao ga pomoću serijskog broja dobijenog od Microsofta ( izgleda da su u opticaju svega četiri), napravio .tib sliku pomoću Acronis true image-a i sada mogu da mu se vratim vrlo brzo u bilo koje vreme:) Doimao mi se vrlo solidnim, moram da priznam, ali je Vista X64 SP1 , logično, i dalje moj prvi izbor.

 7. Malo sam se igrao sa Win7 i hteo bih da napomenem par stavki:

  – Iako bi trebalo da su Vista drajveri potpuno kompatibilni sa 7, ipak postoje izuzeci. Naime, neki installeri imaju “zakucanu” proveru verzije windowsa, tako da bez obzira što neki drajver zapravo radi, on kod win7 može samo da se instalira na neke alternativne načine (ručno). Pošto koristim Creative zvučnu karticu, saznao sam da se svi Creative drajveri ovako ponašaju iako se isti dobijaju uz normalan windows update – ali bez dosta mogućnosti koje su specifične za njihove kartice, i bez ekvalajzera (koga nema u windows media playeru za Win7).

  – Slično pravilo važi i za neke aplikacije koje proveravaju windows verzije – što čini Win7 manje upotrebljim od Viste. Na moju radost, neki freeware developeri su već napravili verzije za Win7 ili prepravili installer. Većina shareware/commercial vendora ne žele da podržavaju svoj softver na Win7 pošto još nema finalne verzije koja na kraju može biti opet drugačija, što i ima smisla.

  – Upozoriću sada na softver koji koristi/instalira kernel-mode drajvere, jer oni ne samo da ne rade već mogu da naprave haos. To je sasvim logično i ja sam se setio toga čim sam naleteo na prvi ISO fajl. Naime, Alcohol/DaemonTools i sl. ne rade – samo “Virtual CloneDrive” od SlySoft radi valjano. Na nekom forumu sam saznao da on radi samo na 32-bitnim verzijama windowsa. Ja sam ga instalirao (32bit Win7) i radi odlično, mada iako mi nije bilo ponuđeno, morao sam da restartujem windows kako bi novi virtuelni drajv (sheep) bio upotrebljiv.

  – Dual booting. Ja koristim dva diska, na prvom imam dve particije od kojih je jedna WindowsXP a na drugom samo jednu na koju sam smestio Win7. Trenutno jedini način da uđem u XP je izmena boot sekvence u biosu. Za sada, svaki pokušaj dual boota preko Win7 je propao – čim odaberem WinXP iz menija, računar bi se odmah restartovao. Verovatno nešto radim pogrešno…

  – Pored notepada ja kao text editor koristim SciTE, ali sam svakako isprobao dobro staro blokče i još uvek se nadam da u finalnoj verziji dodaju i Redo :).

  – Opet, ovo je samo Beta. Primetio sam da par softverskih kuća probleme automatski otpisuje pošto se radi o Beti i savetuju korisnicima da ne koriste proizvod u istoj za sada.

  Sada pozitivnije: Ono što je mene najviše privuklo kada sam video Win7 u akciji kod prijatelja je task bar. Ne samo da je *prelep* (prvi koji me ne tera da isključim fancy visual styles) nego je fenomenalan u svakom pogledu. Learning curve uzima 0% vremena i živaca, a ima zaista mnogo mogućnosti; ja inače koristim TaskX za WinXP i još par “trikova” kako bih napravio kakav takav red u čudovištu koje se zove task bar – ali mislim da je Win7 taj problem rešio. Druga stvar koja me je fascinirala posle par minuta buljenja u slova (i čuđenja) je novi clear-type “efekat” koji je izgleda prisutan i drugim OS-ovima ali uz par dodataka, tako da sam bio u mraku svo ovo vreme :).

 8. – Dual Boot: ne verujem da radiš nešto pogrešno, no da se nešto prosto nije instaliralo kako treba; kod mene radi lepo (XP, Vista, Win 7) što opet ne znači ništa kao generalni princip 🙂

  Tačno je da je Taskbar odličan i možda i najbolji novi feature od Windows 7 mada si mogao da probaš i Vistu 😛

 9. Zaista je najbolje resenje kada se sa novim racunarom dobije i instaliran operativni sistem.
  Zeleo bih da to vreme dodje sto pre kod nas i da svako ima mogucnosti za tako nesto.
  Ostalo je sve “improvizacija”…na koju smo navikli i od koje cemo tesko da se odviknemo…

 10. Ne znam zasto sam je (sedmicu) nakon instalacije veoma, cini mi se samo nakon dva sata deinstalirao i vratio se na, po meni odlicnu, vistu x64.
  Meni je to sve izgledalo kao dodvoravanje xp-a visti. Dobar deo komp. sveta kudi vistu ali su listom svi svoj xp prilagodili izgledu viste. Mislim da je osnovni razlog u starim hardverima. Znam da cu zasigurno, kada se pojavi finale novog Microsoftovog OS-a preci na njega i znam da ce on biti bolji od viste. Za sada ne, i nisam uopste ni siguran da li ce se taj OS zvati windows 7. Zapravo sam siguran da i nece a takodje sam siguran da ce se u mnogome razlikovati od ovdasnje beta 7.
  E da, moguce je i to da ja mrzim bete.

 11. mislim da uopste nije bitno jeli ovo beta ili neka druga probna verzija…
  u sustini,smatram da su stvari stoje ovako:ako zelite da se igrate,kupicete konzolu a ako zelite da koristite komp u prave svrhe(posao,multimedija,mreza,surf i sl)instaliracete ubuntu …dzabe je,radi odlicno,po izgledu ne zaostaje za bilo kojim OS-om (probajte kde4xxx!).Bio sam zaludjeni korisnik proizvoda iz Redmonda od samog pocetka i ne mogu vam nabrojati koliko sam neugodnih situacija imao sa 98-om i xp-om.Mislim da je komercijalni neuspeh viste samo pocetak kraja,a da ce windows7 samo to dokazati…

 12. Instalirao Ubuntu, probao, šareno, nema pola aplikacija koje mi trebaju, morao bih da bacim 20+ godina iskustva sa MS operativnim sistemima, ostao na Visti.

  Po Wikipediji, Windows operativni sistemi zauzimaju 90%, od čega Vista preko 20% – možda je ovo početak kraja, ali će još dugo, dugo trajati.

 13. Vau 🙂 kakav revju 🙂 svaka čast, ja sam samo stigao da je instaliram uz pomoć kolege na test mašinu. Zlobnici bi rekli da je u stvari ovo prvi pravi SP1 za Glistu 😉

 14. Testirao sam Win7 nekoliko dana na visokim rezolucijama i velikom LCD TV sa vece udaljenosti (ovo na XP i Visti SP1 nije moglo da se koristi zbog bagova koji su bili izrazeni kod povecavanja icona i fontova – ko je probao razumece)i prezadovoljan sam. Mislim da su resili taj problem.
  Sto se tice kompatibilnosti drajvera za vistu64 sp1 i win7 uocio sam da nije potpuna. Neke funkcije nisu radile pod win7 iako su odlicno funkcionisale pod vistom (najvaznije – nije radila kontrola rotacije CPU ventilatora pa je pod Win7 sistem bio mnogo bucniji i to je bio jedini razlog zbog koga sam ga deinstalirao)
  Neko je vec rekao da win7 lici na vistu i mislim da je u pravu. Meni je delovao brzi od viste, ali to je samo prvi utisak – misam vrsio nikakva merenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.