Microsoft Security Essentials – besplatan Windows antivirus

Microsoft Security Essentials - besplatan Windows antivirusWindows je i dalje najzastupljeniji desktop operativni sistem današnjice – po nekim statistikama, preko 92% računara ima neku od verzija Windows-a instalirano.

Dodajte na ovu zastupljenost neke (pogrešne) tehnološke odluke Microsoft-a (više o tome možete pročitati u tekstu “Sigurni prozori“) i sasvim je jasno zašto je ovo platforma najviše napadana od hakera i pisca virusa – prosto, što je veće tržište, veće su šanse da se dođe do koristi (kreditne kartice, lični podaci itd).

Ovo je otvorilo vrata velikom tržištu anti-virusnih programa: Symantec, Kaspersky, McAfee, Avast, AVG, ESET (NOD32) – da pomenem samo neke. Neke od kompanija (AVG, Avast) su pored plaćenih (komercijalnih) verzija programa nudile i besplatne verzije sa manje mogućnosti, za kućne korisnike.

Sam Microsoft nije dugo ulazio u ovo tržište; to se menja 2005, kada je izašla prva verzija Windows Defender-a: programa protiv špijunskih (spyware) i generalno štetnih programa (adware); Windows Defender je sastavni deo Vista i Windows 7 operativnih sistema, dok se za XP može besplatno skinuti. No, Windows Defender je samo jedan aspekt zaštite – i dalje nije štitio od virusa.

Novembra 2008. se to menja – Microsoft objavljuje da radi na projektu Morro, osnovnom antivirusu za Windows operativne sisteme; kroz nekoliko verzija (i promenu imena), 29. septembra 2009. izlazi Microsoft Security Essentialss – besplatan Windows antivirus program koji podržava XP, Vista i Windows 7 operativne sisteme. Jedini uslov da bi instalirali ovaj paket je da imate legalnu kopiju Windows-a.

Nakon 15 dana korišćenja (na Visti i Windows 7) mogu reći da je Security Essentials sasvim ok rešenje za kućne korisnike – nije napadan, korisnički interfejs (ekrani samog programa) je jednostavan i lako razumljiv, opterećenje računara je malo (čak manje od NOD32 programa koji je do sada bio moj izbor za antivirusnu zaštitu – ne verujem da ću obnoviti licencu). Preporučujem ga za instalaciju i korišćenje na svim vašim računarima gde do sada niste imali takvu vrstu zaštite (a to je, zar ne 😉 samo na skoro kupljenim računarima).

Linkovi:

18 thoughts on “Microsoft Security Essentials – besplatan Windows antivirus”

 1. Dejane!
  Vidi sta je sa tvojom postavljenom lokacijom,
  za skidanje paketa” Microsoft Secutity Essential”
  info koji se dobija (na Engleskom) je:
  NOT AWAILABLE IN YOUR COUNTRY or REGION……
  i na kraju teksta>>>>Hvala sto se interesujete…..
  Pozdrav…**MIKI***(Ostoja)

  1. To je tačno, na žalost – za sada ovaj antivirus ne pokriva Srbiju (nije preveden za srpsko područje), ali će biti (ne znam vremensku odrednicu)

   Doduše, postoje načini da se zaobiđe … 😉 i da se uzme engleska verzija.

 2. Instalirao MSE; zaista od svih do sada probanih AV najmanje opterećuje računar. Jedna neobičnost koju ne umem da objasnim: kod inicijacije MSE desilo se da je deaktiviran Windows Defender?! Manuelno ga pokrenem, posle restarta on opet neaktivan! Nisam stigao da malo pogledam po forumima, itd… za sada hipotetički dovodim to u vezu sa MSE!

 3. @Ranko: ovo nije očekivano ponašanje i moguće je da imate problem (virus / spyware i slično).

  Security Essentials je dopuna na aktivnosti Defendera

  @dukenukeme: sve to stoji, ovo je samo praktičan savet kako da se smanji i/ili predupredi šteta 🙂

 4. nisam siguran da me razumete , nema veze sa tržištem
  ako je nesto binarno klonirano na milijardu primeraka, bezuslovno
  jedan sigurnosni propust dovodi do kaskadnog kolapsa.

  a ne pomazu ni braca rusi (odnosno kaspersky )

  u principu su bačene tih 180 € , dok tu sumu majkrosoft nadalje koristi za dalje vođenje/enforsiranje identične tržišne politike .
  Njima ide dobro…Običnim tutumbracima koji se zaraze u 6 klika ne ide dobro…Ne pomaže ni da li je legalan ili nije….

  znači ono što je vama jasno meni je totalno nelogično 🙂
  u slučaju različitosti među sistemima lakše se odbijaju napasti
  čak i pre negio što uđu u računar

  o autorun.inf infekcijama (koji je btw po difoltu ostavljen uključen) da i ne govorimo.
  nikad ne bih stavio sigurnost nekog ozbiljnog sistema u ruke majkrosfta pa i da je 100x ‘besplatno’

  dok su desktopi bili odeljeni od internete i mogao je da se
  provlači takav ‘sigurnosni’ model , ali je sada totalna katastrofa.
  verovatno ćete da stavite na papir i da zaključite da se sa virusima može živeti ? zašto?

 5. takođe mislim da ne pomaže uvek da se postavi i administratorski nalog.

  na primer conflicker je koristio neki propust u lokalnoj mreži
  a taj servis mislim da je bio pod LOCAL_SYSTEM privilegijama?
  (zaboravio sam tačno ,anyway bile su adminske a ne kao user 😉 )

 6. Dragi DukeNukeme, izbor operativnog sistema (kao i da li ćeš ga platiti ili ne) je lična stvar.

  Stojim iza tvrdnje da je Windows 7 izuzetan operativan sistem, efikasan i pouzdan, sa čim ti naravno ne moraš da se složiš.

  Takođe smatram da su 10,500 RSD za OEM verziju Windows 7 Home Premium vrlo pametno iskorišćene pare – no, opet, eno onoliko Linuxa na svetu i svako može da izabere nešto drugo 😛

  (btw, autorun.inf ne radi po defaultu ni u Visti ni u Windows 7; za XP ne želim da komentarišem, jer je to premator i zastareo operativni sistem).

 7. Treba mi pomoc!!!Ja imam ovaj Microsoft security essentials,ali ne mogu da ga pokrenem.Pokusavala sam sve…brisala ga,ponovo instalirala,pokretala ga u Services,ali nista(sada ga tu vise i nema)…Takodje imam problem sa aktiviranjem Windows defender i Security center! Imam nekakvu viruscinu,a ne mogu joj nista!Upomoc plss!!! Unapred hvala!

  1. Da bi Essentials radio, morate da imate validan (ne piratski) operativan sistem.

   Ako ste već zakačili zarazu, onda potražite pomoć nekog ko se razume u računare, jer su male šanse da ćete problem rešiti sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.