Lepote svemira

Jedna od mojih velikih dečačkih strasti je astronomija.

Bilo je tu svega – i izrada teleskopa od vodovodne cevi i optike naručene od slovenaca (140 mm sferno ogledalo / žižna daljina 1400 mm – koliko je gajbica prenešeno i struje popisano u okolini Aranđelovca da bi se ova lepota kupila 🙂 ) i posmatranje Halejeve komete 1986. (što i dalje važi za jedan od nezaboravnih momenata moje prošlosti).

Sada nemam vremena za to (iako obećavam sebi i obećavam i pravim planove za novu optiku i sve), ali i dalje pratim dešavanja na nebu, kod “komšija”, barem pasivno, preko lista i astronomskih blogova.

Ono što sam hteo da podelim sa vama je vrlo čudna šestougaona struktura na Saturnu:

Heksagon na Saturnu
(klik za veću sliku – autor slike: NASA/JPL/University of Arizona)

Otkrivena je još davnih ’80 godina preletom Vojadžera i održala se do današnjih dana. Nalazi se na severnom polu Saturna; ova slika je u infracrvenom području, i napravljena je od strane Cassini-Huygens letelice (deo zajedničkog projekta Nase, evropske i italijanske svemirske agencije – misija do Saturna i Titana). Šestougaona struktura je široka koliko i dve Zemlje.

A objašenjenje? Nema 🙂 Ima gomila atmosferskih mambo-jumbo objašnjenja, ali prosto su suviše komplikovana. Velika šestougaona metereološka stanica na severnom polu Saturna, okupana oblacima još i najbolje prolazi 😉 Uostalom, astronomija i jeste delom mašta 🙂

Originalna priča je: Saturn’s Active North Pole, sa sve linkom na sliku pune rezolucije (640 Mb u Tiff ili 6 Mb u Jpeg formatu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.