Kurir – mulj u moru novina

Kurir - mulj u moru novinaNovine, kao i svi javni mediji, tačno biraju svoju publiku; teško da e-Magazin ima iste čitaoce kao i Svet. Takođe, teško da su “vesti” uvek vesti – pravovremena informacija/komentar na informaciju koji će čitaocu preneti/obogatiti njegov fond znanja – neke “vesti” imaju daleko veću prođu, pa shodno tome i prodaju novina.

Novina kao što su Press i Kurir bilo je i biće; prosto jer je publika tu, traži jevtinu i kratkotrajnu zabavu. No, nekako sam smatrao da čak i takve novine imaju minimum profesionalnog dostojanstva, odnosno crtu ispod koje nisu spremi da padnu. Pogrešio sam, barem za Kurir.

Neko/neka potpisan kao I. Đukić je objavio tekst o Mirjani Karanović, jednoj od naših najvećih glumica; tekst koji je (da oproste čitaoci ovog bloga) gadan, zlonameran, nacionalistički i pre svega glup. Čak i sveopravdavajući izraz “pa mora i taj/ta I. Đukić ‘leba da jede” ovde ne stoji – sigurno postoji nekakav drugi posao, koji bi dao isto para kao i posao u takvoj novini kao što je Kurir; uz to, taj drugi posao sigurno ne zahteva spuštanje ispod svih civilizacijskih minimuma i blaćenje osobe samo zato što je poznata i što će šlajfna od 1/8 strane doneti kratkotrajnu “slavu” nazovi piscu.

Shvatam potrebu tržišta za žutom i žućom štampom; shvatam neophodnost postojanja novina koju ovu potrebu hrane; ne shvatam da ne postoji državna, društvena (socijalna) i na kraju auto-cenzura od ovakvog bolesnog govora mržnje, od ovakvog niskog i prljavog načina skretanja pažnje blateći ljude koji su za ovu zemlju učinili mnogo, mnogo više od bilo kakvih novina.

Ne kupujte Kurir. I svima okolo takođe recite isto. Možda pomogne – odmoći sigurno neće.

4 thoughts on “Kurir – mulj u moru novina”

 1. Iz svog “fotonovinarskog” iskustva mogu da kažem da nije svaki ‘lebac isti te da ta osmina šlajfne nekad autoru može da otvori put do prvih strana i “ozbiljnijih”,a Boga mi i unosnijih, tema poput privrednog kriminala, politike i ekonomije. Nije novinarska profesija odvojena od društva u kome postoji – postoje i zvezde i zvedice pa i “sirotinja raja” iz čije kože bi se svaki iole ambiciozniji novinar izvukao i to – kao i u “stvarnom” životu – ne birajući sredstva i načine. Sećam se sopstveng zgražanja kada sam od lokalne novinarske zvezde saznao kako mu je jedini cilj u životu da “vozi džip kakav ima direktor (Slobove) poreske uprave”, ili pak drugoga, kome je posao “političkog komentatora” u novini trebalo da posluži da se dočepa uredničkog mesta na opštinskoj televiziji (sad ti zamisli kako posle svakih izbora čovek menja sopstvene “principijelne” stavove), trećeg (polupismenog) koji bi i sopstvenu majku ocrnio za antrfile na trećoj strani …

  Pazi niko od njih nije pisao u “žutim novinama”, jok brate, svi su nepatvoreni “nezavisni” novinari – hvaljeni i nagrađivani – prosto decenijama nezamenljivi. Današnji “mladi žuti lavovi” su njih imali za uzore i zanat učili od takvih “veličina” pa se i poanšaju u skladu sa onom narodnom “kako seješ tako ćeš i žnjeti”.

 2. Tek što smo se oslobodili režima u kome su se novinari proganjali, zatvarali, ubijali… A već smo se nasli u potpuno drugoj krajnosti (Dejanovoj listi bih dodao još i Scandal) u kojoj “novinari” ne prezaju niodčega, niti imaju bilo kakve moralne granice. Vreme u kome se sve i svašta naziva analitičko novinarstvo.
  Ali, još se učimo demokratiji pa valjda tako mora da bude još neko vreme. Sve dok ne naučimo pravu meru stvari. Kada shvatimo da osuditi novinara ili zabraniti novine nije isto što i gušenje slobodnih medija. Kada novinske kuće prestanu da siluju sistem zato što je profitabilniji način da okleveću nekoga i da plate mizernu kaznu nego da posluju u okviru nekih prihvaćenih standarda ponašanja i izražavanja.

 3. Upravo sam htela da kazem da je Kurir neka verzija Skandala, dok sam citala taj sramotni tekst o Miri sve sam videla one retardirane oblacice kojima se sluzi Skandal za svoje bljuvotine. Iskreno, mene bi bilo sramota da takve nebuloze stavim na papir pri cistoj svesti. Hocu da verujem da bi svakog ko cistu svest ima bilo sramota.Zato mogu samo da zakljucim da I. Djukic ( sta god to znacilo) i svi oni M.V i N.P. nemaju ni cistu ni svest. Ponovo se forisraju logicki principi a la Milja Vujanovic ( Regulus???). Meni to smrdi na pripremanje terena…. Za sta, ne znam. ALi znam da nista dobro ne moze da proizadje iz toga… Ekipa koja se uporno predstavlja kao poslednja odbrana pravoslavlja i srboljublja, pocinje sve vise da lici na islamske fundamentaliste.

 4. @Veličković:

  Razumem ja ambiciju, potrebu da se izvuče iz anonimnosti u bolji i svetliji svet, sve su to ljudske osobine. Ono što mi nije jasno je zar je moguće da kod nas ne postoje osnovni mehanizmi koji bi postavljali barem minimalne standarde ispod kojih se ne sme ići i ako se ode, da se to drakonski kazni? Možemo li da počnemo da funkcionišemo kao normalno društvo a ne kao banana republika?

  @Sasha:

  Trudim se da pobegnem od stereotipa “Srpska paranoja”; verujem da iza svega ovoga ne stoji priprema terena nego iznalaženje načina da preko najnižih ljudskih potreba novine/novinari što pre dođu do novca na surovom tržištu kapitala.

  O ekstremnim pravoslavcima/srboljubcima – nemam šta da dodam. Oni pre treba da budu predmet pshioloških/socijalnih istraživanja no naša svakodnevnica. Njihova brojnost i pozicije na visokim mestima to sprečavaju i to je razlog za brigu 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.