Isplata (PayCheck), film i Filip K. Dik, Pisac

Da, da, Paycheck; ne tako sjajna IMDB ocena (6.0), opis nije nešto posebno a ni kombinacija glumaca – Ben Aflik mi nekako ne pristaje kao SF junak, dok se Uma Turman nekako i uklapa 🙂 No, tu je Filip K. Dik da doda začin…

Istina je da je ovo dobar mali film, sa lepom idejom i ponekom zamerkom na realizaciju, ali mislim da će vam se dopasti i da nećete požaliti zbog dva sata provedenih ispred platna / televizora.

Nastalo je po istoimenoj kratkoj priči jednog od velikana SF žanra, Filipa K. Dika; FKD je priču napisao 1953. i prodao je SF magazinu za 200$; ovaj film će njegovoj fondaciji doneti preko 2 miliona dolara; sam FKD je, ironije radi, umro u siromaštvu.

Za one koji bi da steknu neki utisak o tipu pokretnih slika nastalih po pričama FKD-a, evo spiska poznatijih filmova snimljenih po njegovim idejama:

Za one koji još uvek ne beže od pisane reči, preporučujem sledeće knjige FKD-a:

  • Čovek u visokom dvorcu
  • Tecite suze moje, rece policajac
  • Ubik
  • Tri stigmate Palmera Eldriča

Filip K. Dik je jedan od mojih najomiljenijih autora SF žanra.

2 thoughts on “Isplata (PayCheck), film i Filip K. Dik, Pisac”

  1. PKD je odličan, jedan od 3-4 mojih (ravnopravno) omiljenih pisaca.

    što se filmova tiče, tu je i odličan (mada sa malo manjim budžetom/jeftinijom produkcijom) Screamers/Vrištavci, rađen po kratkoj priči “Second Variety”.

    a Total Recall je rađen po ideji iz odlične kratke priče “Pamtimo za vas – Velikoprodaja”, mada radnja baš i ne prati priču..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.