Ne verujte nikom … pa ni Google-tu

Veliki sam ljubitelj Google-ta: ima odlične servise (od kojih je većina besplatna) kao i celu “Google filozofiju” prema ostatku sveta: prema konkurenciji, klijentima, i online javnosti.

Jednom kada počnete da koristite njegove servise, i prebacite najveći deo vašeg digitalnog života online – upecani ste; mogućnost da pristupite/kreirate vaše podatke i dokumente sa bilo koje tačke i sa bilo kog uređaja koji podržava Html (a to je praktično svaki iole bolji mobilni telefon) je nešto što ćete itekako ceniti; dodajte lokalnu pretragu među svim vašim podacima i gotovi ste 🙂 .

No, “jesam ljubitelj” u prvoj rečenici je sada pre “bio sam ljubitelj”; naravno, kako sam od krvi i mesa (mada neki u to sumnjaju 😉 ), samo jedna “mala” stvar je bila dovoljna da ovo promeni: Google je blokirao moj dugogodišnji (preko 4 godine) Google Account i naravno Gmail:

Google Account - blokiran

Bez ikakvog očiglednog razloga (jedne noći sam slao svoju poštu a sledećeg jutra me sačekala poruka): “Sorry, your account has been disabled”. Blokiran je ne samo pristup pošti već i celoj paleti Google Docs, Google Notebook, Google Reader, Google Bookmarks – samo da pomenem neke servise koje koristim na svakodnevnom nivou.

Naravno, neodređeno sam bio svestan da ova mogućnost (da mi blokiraju nalog) postoji, ali sam takođe mislio da je ovo rezervisano za teške prestupe i kršenja Terms of Use; ja ni jednoj od stavki nisam ni prišao – svoj nalog za poštu i ostale servise sam koristio sasvim normalno i ništa od “neobičnih aktivnosti” koje se pominju u uputstvima i grupama kada se desi blokiranje naloga, nisam radio.

Takođe, blokiranje bez ikakve najave ili upozorenja i odsecanje od cele online kancelarije u trenutku može itekako da zasmeta u radu.

Dodajte na to veoma spore reakcije Google podrške (treći dan i za to vreme sam dobio dva automatska odgovora na alternativnu adresu kao i jedno popunjavanje forme sa podacima), zatim nemanje predstave da li ću i kada uopšte ponovo dobiti pristup mojim podacima – ovo stavlja moju odluku da se “oslonim” na Google kao veliku i “dobru” firmu i poverim im moje podatke i poštu pod veliki znak pitanja.

Google nije dobar; to nije osoba koja ima lice i osobine već samo još jedna velika kompanija u potrazi za konstantnim i nepresušnim izvorom profita; svi “besplatni” servisi su samo način da proširi tržište za reklame (kao glavni izvor prihoda).

Čim mi odblokiraju nalog, dve stvari ću promeniti pod odmah: promeniti i/ili dodati alternativnu kancelariju online (trenutno testiram Zoho) i krenuti u regularno pravljenje kopija svega što imam online na desktop mašinu (staro dobro mesto za podatke) – moji podaci i moje vreme potrošeno da ih kreiram su od najveće važnosti.

Dodatak: Odblokirali su mi nalog četvrti dan; kao što sam i očekivao, nikakvo objašenjenje nije dato zašto je uopšte blokiran. Nije lepo – 4 dana u brzoj i zauzetoj svakodnevici bez pošte, dokumenata i beležaka je najmanje “nije lepo”. Možda su svi servisi gore besplatni ali bih radije plaćao neku sumu za mogućnost telefonske podrške 24 sata dnevno.

13 thoughts on “Ne verujte nikom … pa ni Google-tu”

 1. Ja gmail koristim kao spam filter i forwarder, tako da se logujem tamo samo kad sam na putu ili da proverim da nije ušlo u spam nešto što ne treba. Mana je da tako nemam Sent Items online, pa se trudim da za svaku bitnu poruku uradim BCC na samog sebe.

 2. Been there done that. Pre jedno pola godine mi se slicna stvar desila , sa tim da mi nije pisao tu poruku vec da je jednostavno nalog u problemu. Dobio sam nekako info od podrske sa mojih ostalih mailova, cak sam i zvao sestru koja radi u Google , te su sa slicnim rokom popravili to.

  Posle toga sam sve sto se tice posla prebacio na moj server, i ne zanima me sta se desava sa gmail

 3. Takođe mi je se već to desilo. Takođe bez ikakvog razloga. Takođe bio na ivici nervnog sloma. Takođe odblokiran, mada u nešto kraćem roku, nakon svega 24h. 🙂

  Šta sam posle toga uradio? Ništa. Nastavio da koristim sve Google usluge kao i do tad. Sve važne podatke imam na desktop mašini, jedno vreme sam čak i downloadovao poruke u lokalni mail klijent, ali pošto jako često menjam radnu mašinu shvatio sam da mi se to ne isplati, i da sam prinuđen da koristim “web mail” varijantu.

  Ovo im se često dešava, ja poznajem, a i googlajući sam video da ima jako puno ljudi koji su iskusili to. Izgleda da imaju neki bug u sistemu. Srećom, nisam još video da je nekome učinjena šteta.

 4. @ nikola – to i jeste jedan od backup rešenja; forward svih mailova na drugu adresu (ne @gmail.com)

  @ miloš – ne znam, nekako ne bih da ponovim sve ovo; previše stresa da bih dozvolio bugu da se igra sa mojim živcima 🙂

 5. Imaš odličan nemački webmail GMX.de koji pored besplatnog (spam filteri, forwarding, pop3) nudi opciju premium naloga. Usko grlo može biti samo poznavanje nemačkog jezika, pošto više (nekada je bilo) nema interfejsa na engleskom jeziku.

 6. Na Dreamhost-u možeš da kreiraš koliko god hoćeš email naloga (imaš i POP3, IMAP, SquirrelMail, Roundcube), možeš da “prikačiš” i svoj Gmail account (Google apps for domains) pa ako prestane da radi, kao backup rešenje promeniš DNS MX record i opet koristiš Dreamhost-ov mail sa istom adresom.

  Takođe, ako Dreamhost zakaže, provajdera možeš lako i brzo da promeniš i ostaju ti iste adrese itd.

  A možeš i da platiš Google-u $50 godišnje za Premier Edition, što uključuje “24/7 assistance, including phone support for critical issues”.

  E, da, inače Gmail je još uvek u beta fazi.

 7. Dreamhost nije bio preterano stabilan što se maila tiče, tako da sam i prešao na Google Applications for Domains.

  Razmatram sve opcije za Premier Edition, upravo zbog tog pasusa.

  A što se tiče bete – razumem ja to, ali ne razumem zašto treba 4 dana da odblokiraš jedan nalog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.