BusPlus – plus ili minus za GSP Beograd?

BusPlus sistem karata u GSP "Beograd"Od kraja ove godine, Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” uz podršku Grada Beograda uvodi novi, moderniji elektronski sistem karata i naplate: BusPlus.

Novi sistem ima mnogo prednosti u odnosu na stari: praćenje vozila i (nadam se) tačna informacija o dolasku sledećeg vozila, beskontaktne kartice koje se izdaju na velikom broju lokacija u gradu (MT:S poslovnice), oko 800 mesta gde možete (jednostavno) dopuniti tu istu karticu pa čak i neke pogodnosti od strane partnera BusPlus programa (ERSTE Banka i MT:S).

Kao neko ko obožava digitalno i kao redovni korisnik radničke markice – karticu izvadio odmah 🙂 (lepo se ošišajte / sredite, pošto, opet naravno, ne mogu da pročitaju sliku iz lične karte nego vas slikaju na licu mesta). Doduše, malo sam se razočarao kada sam saznao da će sistem startovati “kasnije” (krajem godine / početkom sledeće) i da do tada treba da nosim novu karticu sa starim tipom markica. Nije nego; nosiću povlasticu sve dok je ne ukinu.

Na stranu ta sitnica, no na sajtu sam primetio nešto što će itekako uticati na moju svakodnevnu udobnost korišćenja GSP-a:

Personalizovane kartice se moraju validirati prilikom ulaska u vozilo (Check In).”

Praktično, čak i sa mesečnom kartom, moraću da jurim aparat koji radi (svi znamo kako su prošli oni “komplikovaniji” aparati i kako je radio 1 od 3 u vozilu) i da validiram karticu. Glavna udobnost markice (uđem u vozilo i ne mislim) se ovim praktično briše.

Naravno da sam odmah napisao mail na info@busplus.rs i požalio se na ovu činjenicu i dobio (na žalost, očekivani) nemušt odgovor “tako će da se radi po novom”.

Stvarno šteta; opet propuštamo priliku da se neke bitne, infrastrukturne stvari odrade kako treba (rade se retko, pa nije zgoreg promisliti o problemima sa svih strana) već stanemo na 3/4 puta. I dalje je važniji sistem od korisnika tog sistema koji na kraju krajeva, plaćaju tu uslugu.

Što je najgore, ovo je barem lako promeniti – sistem nije startovao a iza svega je softver. A softver se menja očas posla, bez novih ulaganja.

19 thoughts on “BusPlus – plus ili minus za GSP Beograd?”

 1. E da vidim kako će da me nateraju da to radim…. Kako je potpuno besmisleno to raditi, kad naiđe kontrola pokazaću im da mi je kartica validna (dopunjena za taj mesec) a onda ću da se tužim sa njima.

 2. Pretpostavljam da im je namera da analiziraju i opterećenost linija (kako bi u realnom vremenu rasporedjivali dodatna vozila na najopterećenije linije) … Nije da je sistem baš savršen (sreća te nas ne teraju da “kucamo” karte i na izlasku) ali bez registrovanja i nas sa mesečnim kartama, teško da mogu da urade bilo kakvu statistiku.

  No ne brinem se ja puno za ovo “pretplatno kucanje” … Ukinuće ga posle prvog ponedeljka “po novom sistemu”. Verovatno kao i sve u ovoj državi proba se po sistemu APP (ako prodje – prodje). U svakom slučaju ja dajem plus (makar zato što je nova plastika po dimenzijama manja od stare povlastice) 🙂

 3. Vrlo moguće, ali uz malo matematike (ukupan broj prodatih povlastica za određenu zonu, opterećenje linije sa putnicima bez markica i dodavanje projekcije za one sa markicom) može se doći do relativno tačnog opterećenja bez da oni sa markicom overavaju iste.

  Da li će ukinuti ili ne – videćemo. Nervira samo to što se u startu nije razmišljalo o udobnosti korisnika.

 4. Sam poverenik je potvrdio da su ove dve klase podataka (lični podaci i podaci o kretanju) potpuno odvojene (i upozorio firmu koja se time bavi da i tako ostane).

  Naravno, kako je teorija zavere Srbima najomiljenija zabava 🙂 ovo ne mora ništa da znači, ali barem kao blago uveravanje 🙂

 5. Sumnjam da je u pitanju Veliki brat, pre će biti statistika. Ali, majku mu, može da se napravi istraživanje, odredi se udeo mesečnih karata u ukupnom broju putnika i sl, nema potrebe za smaranjem ljudi.

  Ono što mene mnogo više nervira je nepostojanje vremeskih karata. Znate ono – kupim kartu koja traje, npr, 3 sata, pa koliko se izvozim za tri sata, izvozio sam se. To je na zapadu maltene standard, i BusPlus softver to već podržava, ali naš GSP je odlučio da zadrži plaćanje po vožnji – jedna vožnja, jedna karta, što je više nego nepravedan način naplate usluge.

 6. Da budemo skroz korektni, kažu da ta opcija postoji, da se može uvesti, ali za to treba promeniti Pravilnik o gradskoj vožnji (ili kako se već zove).

  Ima nade, ali moramo da smaramo gradsku vlast 🙂

 7. Sad nešto razmišljam: ja obično koristim kartu dva puta dnevno (do posla i nazad) ali nekada i manje (kasnim pa taksi i slično); ako oni opstanu u zahtevu da validiram mesečnu kartu, prebaciću se na nepersonalizovanu karticu, uplatim novac i trošim kako potrebe zahtevaju.

  Time GSP gubi garantovanu zaradu (vozio se ja ili ne) ali ako već nemam beneficije, ne moraju ni oni da imaju viška novca.

 8. Čista glupost. Ovo nemaju ni neke mnogo razvijenije zemlje od nas. Zemlje koje imaju metro, nove tramvaje i autobuse itd…bolje bi bilo da se pozabavimo brojem vozila na ulici

 9. Možda sam paranoična, al to je Turska firma koja će imati podatke o broju putnika u autobusima…Na bih volela da ti podaci dodju do kojekakvih vlasnika bombi. Recimo Albanaca… Vehabija … Igrom slučaja takodje muslimana…

 10. искуство од јуче поподне око 5 | 07/03/2012 20:15

  Јуче сам чекао аутобус у Раковици, преко пута Општине. Наишло је после 10-15 минута неколико аутобуса, 50, 59, али се није ни у један могло ући, људи су били напаковани као сардине и висили су на вратима. Ни да су хтели нису могли да чекирају карте. И сад, питам се ја, шта је показао централни компјутер: да су ти аутобуси поупразни?
  Ушао сам тек у пети-шести аутобус и, наравно, није ми пало да чекирам картицу, нико то не ради!

 11. Овим системом је мноштво људи (нпр. из просвете) остало без новца који су добијали тако што би продали своју месечну маркицу на улици, јер се возе колима (зато што градски саобраћај тамо где живе не постоји, далеко је, непогодан је, преспор, неудобан …), и покривали тако део трошкова за бензин.
  Сада то не могу да ураде, а Град Београд НЕЋЕ да им исплати тај новац, већ га уплаћује као кредит на картице које они не користе.
  Тако се директно плаћа непостојећа и неизвршена услуга (закон и права тих запослених лица су угрожени!), и новац даје НА ПОКЛОН Турцима и малим, скривеним јањичарима.
  Хм, великим (јањичарима).

 12. Решење за чекирање картица:
  Једном годишње, или по потреби, плате се млади да броје путнике на критичним станицама,у критично време. Тако се дође до броја потребних аутобуса, стратешки. За тактичко попуњавање рупа у превозу, ГСП и тако нема аутобусе у довољном броју, нити потребну организацију (шофери на располагању у сваком тренутку, исправност аутобуса, пробијање аутобуса из гараже кроз гужву до критичне линије … ) па не знам чему служи прича о чекирању картица.

  Или, пошто кажу да има камера по аутобусима, могу се користити и анализирати ти снимци.

  Контрола броја путника има смисла и може најбоље да се спроведе када на улазу стоји кондуктер и не пушта више од дозвољеног
  броја путника у аутобус, као што знам да је.

  Али, власти воле да се уживљавају у приче о модернизацији и мажу грађанима очи таквим причама да би на миру могли да броје новац који намичу из овог за њих лепог посла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.