BLOG – šta je to, čemu služi a uz to i ne radi? :)

Da, nekako sam smetnuo sa uma da nigde nisam objasnio detalje i uopšte ideju weB LOGa, kao i programe koji vam mogu koristiti pri praćenju blogova.

Web Log ili Blog je prosto on-line dnevnik u kome autor/autori iznose bilo šta što misle da je interesantno za publiku ili prosto zato što to žele 🙂 Određeni članak se vrlo često referiše kao “blog” kao i ceo dnevnik. Ono što blogove razlikuje od običnih stranica na sajtu je ideja sindikacije / skupljanja – mogućnosti da sa jednog mesta / programa pratite sve web dnevnike koji vas interesuju – umesto da jurite po stranicama raznih sajtova, startujete program, Blog ili RSS čitač (pri tome ste naravno konektovani na Mrežu), on pokupi najnovije članke (zna li neko bolju reč?) i vi natenane čitate sve što je objavljeno od vašeg poslednjeg konektovanja.

Za praćenje blogova preporučujem SharpReader, besplatan i solidan (potreban je .Net 1.1 framework; ako imate noviji operativni sistem, verovatno ga već imate na sistemu; ako ne, možete ga skinuti ovde, 23 Mb uz eventualne ispravke sa WindowsUpdate sajta)

Što se samih blogova tiče, to jako zavisi od vašeg interesovanja. Na srpskom ih ima malo, znam za Dejana Jelovića i Gorana Aničića (ako znate još nekog, javite), na engleskom daleko više, procunjajte po mreži, tj. google-ajte malo 🙂

Ispravka: srpskih blogova ima, i to solidan broj; krenite samo od Goranovog sajta ili od Планете Србије i naćiće ih se 🙂

Update 27.9.2006: napisao sam mnogo detaljniji tekst na ovu temu: http://www.vesic.org/za-pocetnike/sve-o-blogu/

2 thoughts on “BLOG – šta je to, čemu služi a uz to i ne radi? :)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.