Beowulf

BeowulfFilm za ovaj vikend je Beowulf. Otišao sam na predstavu potpuno neobavešten i o filmu i o glumcima (film je Majin izbor), da bih izašao sa finim osećanjem dobrog filma (naravno u “Rodi”; požurite, neće još dugo biti u sali jedan).

Beowulf je najstarija pisana poema na engleskom jeziku; zapisana negde u 7-om veku, prepuna je heroja, čudovišta, lepotica i zamkova – prava poema starih vremena. I sve vrednosti su tu: herojske epopeje, borba dobra i zla, cena slave.

Režiser je Robert Zemekis – ime koje je meni trenutna asocijacija na “Povratak u budućnost” trilogiju.

Sam film je animiran … skoro. Zemekis koristi nešto što on sam naziva “performance capture” (ImageMotion) što recimo omogućava glumcu Rej Vinstonu da postane 2m+ plavokoski viking Beowulf 😉 – vrlo brzim kamerama koje pokrivaju 360 stepeni snimaju se lica glumaca a zatim se to pretače u animirani film.

Izbor glumaca je izuzetan: Rej Vinston, Entoni Hopkins, Džon Malkovič, Robin Rajt Pen i naravno Anđelina Džoli 🙂 Iako se ona pojavljuje u jako malo scena, njen ulazak u film (prelivena samo zlatom) je ostavio (verujem) mušku publiku barem na trenutak bez daha 😉

Ako volite dobru priču o borbi zla i dobra, dobru animaciju ili tehnologiju na delu, preporučujem.

6 thoughts on “Beowulf”

  1. I ja sam gledao pre neki dan, bash u Rodi, dobar je film. Sad tek vidim kako se snimalo, mislio sam da su im i lica bila animirana. Cak mi se cinilo da animirana Andja glumi bolje od ove prave 😀

  2. Sve je animirano; samo je animacija odrađena na osnovu snimanja mimike glumaca.

    Nije savršeno, naravno (najviše se vidi po očima), ali je kvalitet CG neverovatan (barem za mene laika).

    Za Anđu neću da komentarišem 🙂

  3. Hvala na dobrom prikazu. Nisam nesto planirao da ga gledam, deluje mi malo malo vise neobican film (po onim uvodnim scenama, reklame) sto se pusti u bioskopu pre nekog filma ali cu nakon ovog gledati da ga pogledam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.