Vaš virtuelni računar … besplatno … 2x :-)

Kažu da je konkurencija zdrava stvar – evo jednog primera gde zaista jeste 🙂 Naime, za manje od dva meseca, dva proizvoda namenjena virtuelizaciji (izvršavanju operativnih sistema kao da su obične aplikacije) postali su besplatni!

VMWare je 06. 02. 2006. objavio da VMWare Server postaje besplatan a već 03.04.2006. Microsoft povlači sličan potez i proglašava njihov Virtual Server 2005 R2 besplatnim 🙂

Pa, ako ste programer ili zahtevni korisnik, izaberite vaš porok 🙂 i prionite na download 🙂

Više detalja o samim programima imate u sekciji Programi:

1. VMWare Server

2. Microsoft Virtual Server 2005 R2

2 thoughts on “Vaš virtuelni računar … besplatno … 2x :-)”

  1. Kad vec navodite virtualen racunare i to jos besplatne grehota je 😉 da ne navedete najbolji proizvod – Xen (izgovara se zen) http://www.xensource.com/

    Xensource je paketirana verzija opensource Xen (v. 3.0) proizvoda koji se distribuira na primer sa Suse LES, a uskoro i sa RHEL 5.
    Xensource se hvali da se njihova instalacija obavlja za oko 10 minuta (staviti CD disk pokrenuti i otici da se popije kafa).
    Druga razlika je da vi mozete kupiti podrsku od kompanije Xensource dok je treca da Xensoruce dolazi sa grafickim okruzenjem za rukovanje/administraciju virtualnih masina.
    Ako kupite Novellovu SLES licencu (za razliku od recimo VMware postoji samo jedna) mozete posle da instalirate na server bez da morate da placate licencu po procesoru, itd, a usput dobijate “besplatno” heartbeat, OCFS2 – klustering file system (samo on u licencnim parama kosta velike pare ako se kupuje od Oracle) i EVMS2 (cluster volume manager).
    Pored toga tehnoloski je Xen daleko ispred svih:
    – daleko manji hardverski zahtjevi posebno kada je rec o disksistemu (radi sa punim funkcionalitetom i sa “obicnim” IDE diskovima)
    – “meko” hocu reci bez zaustavljanja – uzima oko 3-4 sekunde premestanje VM sa masine na masinu i to bez gubljenja bilo kakvih podataka (Novell demonstrirao premestanje vido streaming serveraplikacije visoke rezolucije a da klient nista ne primijeti)
    – meko premestanje VM sa potpuno razlicitih hardverskih platformi
    – Instaliranje bez OS sa jako malim footprint-om
    – U skoroj buducnosti (1-2 godine) verzija koja ce biti isporucivana preinstalirana u BIOS-u
    – OS nezavisnost
    – daleko brzi od VMware, a pogotovo MS VS

    Kuriorzitet je da ga Microsoft zvanicno podrzava (pre koju sedmicu je MS potpisao jako vazan ugovor sa Novellom o uzajamnoj podrsci) vrijedan oko 750M dolara ako se dobro sjecam. To je prvi put (bar koliko ja znam) da MS zvanicno pocinje (pro)davati podrsku za neku Linux distribuciju SULE (i za to pravo placaju velike pare Novellu).

    MS ne podrzava VMware i zvanicna je politika da ga nikada nece ni podrzati. Znaci pored izuzetno visoke cene bar profesionalnih verzija ne mozete ocekivati niti dobiti MS zvanicnu podrsku (cak iako platite).

    Takode MS (bar prema Novell izvoru sa kojim sa razgovarao) nema planove da dalje razivja svoj VS vec se potpuno okrenuo ka Xen-u. Sad da sve nije bas toliko veselo (bar za linux community) moze se procitati i u ovom clanku: http://www.linux-mag.com/content/view/2842/
    I da vise ne duzim, nadam se da je dovoljno motivirano 🙂

  2. To je sve lepo i fino 🙂 i ostavljam komentar radi informacije.

    Što se korišćenja tiče, ja ostajem pri MS Virtual PC-u prosto što mi je Windows jako udobno i stabilno radno okruženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.