Pada vlada – dobro ili loše?

Koštunica - obaranje vlade: dobro ili loše?Glavna vest ovog vikenda (a možda i meseca) je neverovatna objava Koštunice o tome da će danas na sednici Vlade dati predlog za raspuštanje Narodne skupštine SRbije.

U svakoj drugoj zemlji (ili da kažem: u većini normalnih zemalja) ovo ne bi bilo ništa posebno; no kod nas u Srbiji, u senci poslednjih vesti i posebno u svetlu toga ko je dao predlog (Koštunica) strepnja mi je dublja od nade da ovo neće izaći na dobro.

Koji razlog bi osvedočeni vlastoljubac i konzervativac Koštunica imao da sam sebi izmakne najomiljeniju fotelju?

Jedino što mi pada na pamet je da tim potezom dobija nešto mnogo više: a to je novu vladu gde će konačno imati većinu, bez omraženih demokrata i eurofila. Zar postoji bolji način da unovči situaciju sa Kosovom no da:

  • raspiše nove izbore
  • iskoristi svoju poziciju ka Kosovskom pitanju i poziciju demokrata ka EU da pripremi glasove u predizbornoj kampanji
  • konačno formira vladu nacionalnog spasa, jedinstva ili kako već sa prirodnim saveznicima: Nova Srbija i radikali

Kosovo dođe kao savršeni razlog da prevaziće “programsku razliku” između DSS-a kao stranke centra i radikala kao stranke desnice; zar sme neko da pita takve stvari kao što su “sa radikalima???” u otsutnom času za Srbiju i Kosovo?

Samo se nadam da su mu razno-razni analitičari i marketinške agencije loše prognozirali situaciju i da će demokratski blok (kljakav kakav je, boljeg nemamo) ipak nekako skupiti većinu (ne, ne znam kojom matematikom, samo se nadam) i pomrsiti mu planove.

Opet, takav manipulator pozicijama kao što je Koštunica (koji je bez problema održao Vladu svo ovo vreme, deleći privilegije i fotelje) sigurno ima nekog keca u rukavu – plašim se i da saznam kojeg.

No, izbori su tu iza ćoška, samo da izdržimo dva meseca kampanje sa svih medija i bilborda – tu smo, videćemo šta nas čeka.

5 thoughts on “Pada vlada – dobro ili loše?”

  1. Ne vidim šta evropska opcija može da izgubi osim procenta zastupljenosti u skupštini. Većinu ni sad nema. S druge strane nisam optimista ni da može da se učini korak napred jer se nekome priviđaju crvene linije i polako gubi vezu sa realnošću. Ne treba nam još jedan Koštunica kad ni ovog prvog ne možemo da se rešimo već 8 godina.

  2. Voja: ja sam spreman da srusim ovu vladu i izbacim izdajnike…da se dogovorimo da ostanem premijer a vi da imate većinu te…

    Toma: mrs bre, ko te jebe. To sam ti nudio pre godinu dana, nisi hteo, sad mozes da budes moj podpredsednik.

    Voja: e necu. To je ispod mog nivoa.

    I eto nama izbora.

  3. Hm, to gore je upravo suprotno od razloga zbog čega bi Koštunica raspustio Vladu, zar ne? 🙂

    Ako ne bi imao šanse da bude kalif umesto kalifa, zašto bi raspuštao Vladu?

  4. @ BluesRocker – da, upravo to – još neki procenat zastupljenosti, a to nam nikako ne treba.

    Ne kažem ja da ih ne treba sve izmenjati – treba, nego šta; samo što će to nas skupo da košta – i vremena i živaca.

  5. Mislim da je Kostunica posle onom mitinga povodom nezavisnostio Kosova pretpostavio da ce moci da mnogo vise dobije na izborima nego sto ima sada. U tom trenutku doduse, mislim da i jeste imao vecu podrsku, samo sto posle toga pravi samo pogresne korake, tako da ce se svesti na manje no sto je imao. Ne uzimam u obzir razlicite postizborne koalicije, pricam samo o DSS-u pojedinacno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.