Kako poslati veću datoteku?

Servisi za slanje datotekaKako računari postaju sve jači, kako su brzine pristupa Mreži sve veće, kako su zahtevi za što kvalitetnijom zabavom sve glasniji, tako veličina datoteka na našim računarima raste … možda brže neko što to želimo 🙂

Slike iz digitalnih aparata su 1, 2, 4 Mb; DVD filmovi zauzimaju 4 – 9 Gb; a televizija visoke definicije je tu iza ćoška. I opet, sve to, naše trenutke i naše slike želimo da podelimo sa prijateljima i rođacima.

Email je i dalje glavno sredstvo komunikacije na Mreži; jednostavan, brz i pouzdan. Vaša email adresa postaje vaš drugi identitet – lakše je zameniti pravu adresu (koliko puta vam stigne pismo a da nije račun?) nego vašu email adresu koju ste ostavljali svuda i davali je svima.

No, sama tehnologija dopisivanja je jako stara, kreirana u davna vremena (po merilima Mreže) i koja je morala da se pokori mnogim ograničenjima. Rezultat toga je da se svaki dodatak vašem pismu (datoteka ili attachment) pakuje u tekst, jer transport email poruka pretpostavlja samo tekstualne. Direktna posledica je da veličina same poruke može biti i za 33% veća od datoteke koju šaljete.

To nije sve – ako i zanemarite uvećanje same poruke, ostaje gomila potencijalnih problema: i prilikom slanja i prilikom prijema pošte postoje podrazumevane vrednosti (timeouts) čije prekoračenje, dovodi do neuspeha slanja/primanja. Vrlo često, primalac ima ograničenu veličinu sandučeta, pa poruke sa velikim datotekama budu odbijene. Na kraju, ako primalac ima slabiju vezu ka Mreži (dial-up modem), prijem takve poruke će jako dugo trajati i ne sme doći do prekida veze, jer ne postoji način primanja poruke “iz parčića”.

Ovaj spisak bi se mogao nastaviti, ali jednostavnim rečima: email nije način za efikasno slanje iole većih datoteka.

Šta je rešenje ovog problema? Gomila raznih servisa na Mreži koji vam omogućavaju upravo to: da uploadujete datoteku na njih, dobijete (obično privremen) link koji prosledite primaocu u mailu i on jednostavno skine tu datoteku iz njegovog omiljenog pregledača (browsera) ili iz specijalizovanih programa za skidanje datoteka (kao što je Free Download Manager).

Neki od najpoznatijih servisa koji imaju i besplatnu opciju su:

http://www.mediafire.com/

Ovaj servis je moj favorit:

  • Maksimalna veličina datoteke: 100 Mb
  • Nema ograničenja na broj datoteka
  • Nema vremenskog ograničena života postavljenih datoteka
  • Nije potrebna registracija
  • Podržava prekinut prenos i programe za skidanje (download managers) za razliku od mnogih drugih servisa

http://www.dropsend.com/

  • Maksimalan prostor na raspolaganju: 250 Mb
  • Jednostavan za korišćenje

http://www.yousendit.com

Kod besplatnog slanja, primenjuju se sledeća ograničenja:

  • Maksimalna veličina datoteke: 100 Mb
  • Datoteka se može skinuti maksimalno: 100 puta
  • Datoteka raspoloživa za skidanje: 7 dana
  • Maksimum iskorišćenja veze (bandwidth): 1 Gb (= veličina datoteka x broj skidanja)

Servisi koje nisam probao ali sam nekako čuo za njih:

Sledeći put, kada posegnete za spajalicom 🙂 setite se ovog članka – nemaju svi sa druge strane emaila ADSL-ove i velike propusne moći 🙂 Lakše je (poslati datoteku) ovako.

One thought on “Kako poslati veću datoteku?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.