Web Office – danas

Pre izvesnog vremena sam se našao u relativno neuobičajenoj situaciji:

– bilo je potrebno odraditi kompletno rešenje za jedan web projekat, ali ni jedan od mojih računara mi nije bio dostupan; imao sam samo goli PC sa Windows XP operativnim sistemom i solidnim pristupom Mreži (ADSL 512 Kbps).

Samo rešenje (arhitektura, workflow, use cases itd) je zahtevalo da upotrebim najveći deo funkcija koje nudi standardni Office paket:

  • Obrada teksta
  • Dijagrami
  • Obrada slike
  • Unakrsna izračunavanja

Kako vreme nije bilo kritično, pokušao sam da sve stvari odradim na nov, Web 2.0 način: on-line i besplatno.

Za prikazane aplikacije ne mogu reći da su najbolji predstavnici svojih kategorija, jer sam utrošio zaista malu količinu vremena za istraživanje (a sa nekima sam radio i ranije) – prosto, ovo je izbor koji sam napravio u datom trenutku. Ako znate/probali ste neke druge, bolje, molim vas da ostavite komentar.

Obrada teksta – Writely

http://www.writely.com/

Iako je neko vreme po Mreži bilo dosta buke oko ovog servisa (verovatno zato što ih je kupio Google), ne mogu da baš vidim zašto. Ovo je simpatičan mali procesor teksta, sa mogućnostima recimo WordPad-a ili prvih verzija Worda – Writely za sada neće ugroziti Word ili Open Office 🙂

Vrlo dobra strana je mogućnost eksporta u razne formate: MS Word (.doc), Postscript (.ps), Rich Text Format (.rtf), i ODF (.odt – Open Office) tako da je nastavak rada u nekom desktop procesoru reči vrlo lagan. Takođe podržava izvoz u Html i PDF.

Postoji mogućnost da Writely koristite za pisanje vaših blogova, barem tako tvrde. Probao sam sa mojim blogom, ali iako sam izabrao API za koji u dokumentaciji tvrde da radi za WordPress (MovableType API), postovanje nije prošlo najbolje; možda kasnije, kada Writely malo poraste.

Od ograničenja: nisam primetio neko ograničenje u odvojenom prostoru na serveru; help tvrdi da su ograničenja do 500 Kb po dokumentu i do 2 Mb po uvezenoj slici.

Sve u svemu – bolji od TinyMCE, brz i jednostavan način da napišete, sačuvate, odštampate kraći dokument sa finim opcijama za uređivanje i proverom reči ako vam je tekst na engleskom.

Dijagrami – Gliffy

http://www.gliffy.com

Iako sam kod ove aplikacije bio najviše skeptičan (Visio u Flash-u – ta ajte molim vas! :)) pokazalo se da je ovo jedna sasvim upotrebljiva dijagram tabla.

Nema toliko šablona kao Visio, nije moćna kao Visio, ali nudi eksport u JPEG / PNG / SVG, crta, povezuje, boji, deli po stranicama, štampa i to sve besplatno.

Gliffy ne nudi pravu kolaboraciju (istovremeni rad nad jednim objektom) već “deljeni” pristup; pri tome čuva sve verzije objekta i svakoj verziji možete pristupiti. Slika tekuće (poslednje) verzije se može okačiti na blog / sajt; to je “dinamička” slika – prati sve promene koje uradite nad objektom.

Obrada slike – http://www.phixr.com

http://www.phixr.com

Phixr je vrlo dobar servis za on-line obradu slika. Sliku možete uploadovati sa diska, sa web stranice, poslati mailom ili skinuti sa neke od gomile Foto servisa (Flickr, FotoPic), tj. sa vašeg naloga.

Takođe, obrađenu sliku možete vratiti na opet gomile servisa: flickr, fotopic, photobucket, fotolog.com, buzznet, dropshots, livejournal.

Naravno, u besplatnoj verziji postoje ograničenja: možete imati do dve fotografije odjednom na obradi, maksimalna dimenzija slike je 1024, slike su “žive” 3 sata itd (svi detalji su na Upgrade stranici). No, to mi zaista nije smetalo: prenesem sliku, obradim, skinem.

Unakrsna izračunavanja – http://spreadsheets.google.com

http://spreadsheets.google.com

Ovo je “stara” aplikacija koju koristim već duže vreme (recimo, za proveru da li sam dobio sedmicu na Loto-u ;)). Ovo nije Excel ubica, već način da organizujete uobičajeni račun, da tabele delite sa svojim kolegama i ono, za šta je savršen, način da pravite gomiletine lista.

Naime, kao i pravi Excel, najveći broj ljudi koristi spreadsheets (tabele?) upravo kao jednostavan način za kreiranje i organizovanje svakakvih lista.

Od mnoštva opcija vrednih pomena: istovremen rad na tabelama sa vašim kolegama, uvoz MS Excel (.Xls), .CSV, OpenDocument (.ODF) dokumenata; izvoz u sve te formate + Html i PDF; automatsko snimanje u toku rada i impozantna gomila ugrađenih funkcija (preko 200), sintaksno kompatibilne sa Excel-om.

Umesto zaključka

Da li je gornja baterija odradila posao? Definitivno da. Da li je udobnost slična desktop aplikacijama? Naravno da ne, ali je rad bio daleko udobniji i brži nego što bih pretpostavio za Web aplikacije.

Da li bih zamenio Open Office / MS Office 2003 ovim aplikacijama? Definitivno ne ili još bolji odgovor “za sada, ne”. Ali su, opet, to definitivno vrlo solidne aplikacije za datu cenu (nula :)) i njihova dostupnost ne zavisi od licenci, aktivacija, serijskih brojeva itd, itd – samo od mogućnosti da pristupite Mreži koristeći jedan od uobičajenih pregledača (IE / Firefox).

I ne zaboravite jednu (a to su dve ;)) vrlo važnu stvar – vaš rad vam je dostupan sa bilo koje tačke na Zemlji i vaš rad možete deliti sa vašim kolegama / prijateljima – ono gde klasičan Office teško da može da priđe (sem ako ciklus: uradim – pošaljem mail – sačekam – skinem – pregledam ne računate u deljenje :-)).

Vredi.

3 thoughts on “Web Office – danas”

  1. Odlican tekst. Samo sam hteo da dodam jos jedan word processor:
    http://www.zohowriter.com/
    Mislim da je to najbolnija tacka web office paketa.

    Bas je steta sto Gliffy ne podrzava neku vrstu importovanja dokumenata, mislim da se time njegova upotrebljivost znatno smanjuje.

    Pozdrav.

  2. Ja nisam našao takvu opciju, ali je vrlo lako moguće da će je dodati.

    U svakom slučaju je Gliffy i ovakav vrlo upotrebljiv (ako vam ne treba tačna i precizna mreža ili Grid).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.