Internet Explorer 7 za sve

Internet Explorer 7 za sveMicrosoft je uradio pravi potez – ponudio je Internet Explorer 7 svima – bez obzira da li imate legalni Windows operativni sistem ili ne (do sada ste mogli da ga koristite samo ako imate valjanu kopiju Windowsa).

Iako ja više volim Firefox, ovo je dobra odluka – IE6 je zastareo, pun rupa. IE7 donosi moderniji način da surfujete i da do informacije sa Mreže dođete na lakši, udobniji i sigurniji način.

Prošetajte se do Windows Update sajta i skinite vašu kopiju; ako više volite da skinete sami arhivu, evo linka za Windows XP SP2:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=9AE91EBE-3385-447C-8A30-081805B2F90B

(15 Mb)

9 thoughts on “Internet Explorer 7 za sve”

  1. Ie6 je makar ličio na nešto, a ova 7-ica je stvarno katastrofa. Ako ću da biram između firefoxa, opere i ie7, ovaj poslednji neću nikad otvoriti. Usability je stvarno očajan. Ono što je opera imala pre 7-8 godina on ni sad nema. Dobio je tabove a neke osnovne funkcije vezane za iste može da sanja. Sve u svemu, potpuno neuspešna kopija Konquerora.
    P.S. to što ga daju da se koristi i na piratskim mašinama samo govori o gramzivosti kompanije koja ne želi ni mrvicu tržišta da prepusti konkurenciji.

  2. O ukusima ne vredi raspravljati 🙂

    IE7 ima tabove, poboljšanu sigurnost, i _mnogo_ bolje iscrtavanje sajtova. Daleko da je od savršenog, ali ako neko koristi IE6 (a takvih je oko 55%) onda je _mnogo_ bolje da pređu na IE7.

    Naravno, ima toliko besplatnih pregledača (browsera) pa je svako slobodan da izabere šta hoće.

    O gramzivosti: ideal _bilo koje_ kompanije je monopol; pogledaj Apple, ili da ne idemo daleko, naš Telekom; Microsoft ni po čemu nije drugačiji niti bolji/gori od drugih.

    Sad, to što postoji hejterski stav “Ja mrzim Microsoft i sve oko njega … ali sve u šesnaes’ koristim njegov softver i to po mogućstvu piratske kopije” to je za neki drugi članak 🙂

  3. Nemam šta da mrzim Microsoft, to je kompanija ko svaka druga i prema njima nemam osećanja. Koristim piratski windows zbog njihove pogrešne strategije. Kad sam birao laptopove, bilo ih je u paketu sa Vistom i bez OS-a (gde je cena Viste bila približna nuli u odnosu na sličan model bez OS-a), i nekako mi je bilo svejedno da li ima Vistu jer nisam u životu video gori OS. Da je bilo laptopova sa win xp, naravno da ne bih puno razmišljao i kupio bih neki koji dolazi s njim.
    Što se tiče browsera, zašto bi ljudi koji koriste IE6 prešli na IE7? Iz ideoloških razloga? Bolje im je da pređu na Operu ili Firefox. To je isto kao kad bi ljudima koji su vozili Yugo 45 govorio da treba da pređu na Yugo Floridu jer je Zastava izbacila novi model.

  4. Nisam baš siguran da razumem post: ako si kupio laptop sa Vistom, onda to nije piratski?

    Ako imaš vremena, molim te elaboriraj (ili mi pošalji privatan mail) o “Vista – najgori OS na svetu”. Smatram sebe jako zahtevnim korisnikom, a skoro godinu dana koristim paralelno Vistu (kući) i XP (posao) i ne mogu da vidim u čemu je Vista gora od XP-a; upravo suprotno.

    Ma koliko računarskim geekovima (gde i ja spadam a verujem i ti) nelogično izgleda, najveći broj korisnika koristi ono što se zateklo na mašini. Iz istog razloga, najveći broj korisnika koristi i korisiće IE. Sad, većina je ostala na IE6, jer je download IE7 bio nemoguć iz piratskog operativnog sistema.

    Članak je samo informacija onima koji su još uvek na IE6 da je IE7 dostupan, koji je (ako se bira između IE6 i IE7) _daleko_ bolji izbor i zbog sigurnosti, kako renderiše stranice itd – kao što sam i u samom članku rekao, ja koristim Firefox, ali izbor alata je stvar prakse a ne ideologije.

  5. >> Nisam baš siguran da razumem post: ako si kupio laptop sa Vistom, onda to nije piratski?

    Zašto bi bilo piratski ako dobiješ operativni sistem uz laptop? Toshiba uz svaki laptop daje original windows. I mnogi drugi daju uz skuplje modele.

    >>Vista – najgori OS na svetu

    Vistu koristim na poslu. Samo ukratko:

    Kao prvo nema ie6 niti mogućnost da se instalira osim da skidam neki imidž i mauntujem svaka 3 meseca. ie6 mi treba zbog testiranja sajtova jer ima razlike u javascriptu u odnosu na ie7.

    Neki programi nekad rade a nekad ne rade (rade tek nakon restarta), a baš nemam živaca da istražujem zbog čega, na primer SQLYog.

    Hard disk stalno drnda i kad ništa ne radim.

    Sve je mnogo sporije nego na win xp. Ono što na laptopu sa xp uradim u deliću sekunde, sa vistom mi traje nekoliko sekundi.

    Inače imam 1.5 GB rama što bi trebalo da je dovoljno za Vistu. Na laptopu ima XP sa 512 MB za poređenje.

  6. Dobro, tačno je da je Vista hardverski zahtevna i da tek sa dual-core mašinom, 1+Gb rama radi lepo. Kompatibilnost sa starim programima bi trebala da bude poboljšana posle SP1 (kraj ove godine).

    Da je sporije nego XP – jeste, bez dvojbe. Kome treba maksimalna performansa, najbolje je i da ostane na XP-u.

    No, činjenica je da je gomila stvari daleko bolje odrađena u Visti (to je evolucija XP-a, a ne revolucija) i da gomila starih programa ne radi dobro jer je pisana prljavo = pretpostavlja da uvek radi pod administratorskim nalogom, što je opet najveći izvor problema za Windows odvajkada.

    Što se testiranja tiče: Virtual PC 2007 je izmišljen za sve developere i bez njega ne bih mogao da radim 🙂

  7. Znaci “>>Vista – najgori OS na svetu” stoji kao tvrdnja. 🙂
    Mozda ne bas na celom svetu, ali…

    Bolje je preci na Firefox u svakom slucaju.

  8. Firefox je dobar izbor.

    No, ni Visti baš ništa ne fali, ako podmetnete pristojan harvder ispod 🙂 Inače, stara mašina -> stari operativni sistem, uvek bilo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.