Radio u meni …

Iako sam generalno tehnološki zaluđenik i volim dobro parče hardvera 🙂 kao i poslednje novitete, jednu stvar nikada nisam promenio: radio u meni i oko mene.

Prvi elektronski uređaj (ako se dva tranzistora, nekoliko kondenzatora i parče žice mogu nazvati uređajem ;-)) koji sam sastavio svojim rukama bio je radio. Radio me budi, radio je u kupatilu (o da 🙂 – ni nemate pojma kako mi izgleda gluvo i tužno kupatilo bez radija), radio je u slušalicama dok programiram; doduše, nekada je nešto vrlo blizu tome – Last.Fm – što je po mojoj definiciji radio – niti znam obim pesama niti koja je sledeća 🙂

Jednostavna elegancija akcije “pritisneš dugme i muzika je tu” je neprevaziđena – bez pozdravnih ekrana, bez procesa podizanja sistema, zakrpa na zakrpe, lista pesama, tagova, kategorizacije, normalizacije i svega što uz to ide.

Prosto se nikada nisam primio na bilo kakve MP3 uređaje, telefone koji sviraju MP3 ili čak tako fancy 😉 uređaje kao što su Ipod (stari, Shuffle ili Nano). Tako mi je i kolekcija MP3 muzike smešna prema kolekcijama meni dragih ljudi; no, da li će iko zaista ikada preslušati 50 Gb+ Mp3 pesama? Mp3 trošim baš kada moram, a to je na mestima gde nema radio talasa – u avionu.

Koje stanice slušam? Koje sajtove obilazim? Koje aplikacije koristim?

Zemaljske stanice: do nedavno me budilo Dizanje @ B92 i to mi je bila jedna od najomiljenijih emisija; no, sada su toliko naporni, toliko nerelaksirajući (prođe i do 45 minuta beskonačnog monologa/dialoga bez ijedne muzičke numere) i toliko pričaju o Velikom Bratu da sam promenio stanicu za buđenje. Trenutno nemam jutarnjeg favorita, šetam se preko Jat, Novosti, Idea i Cricket radija (vrlo rado prihvatam predloge).

Sajtovi: u principu samo dva sajta: Last.FM i Pandora. Oba sajta imaju sličan koncept, no drugačiju realizaciju.

Pandora Radio Pandora nalazi svirku za vas preko kreiranja “stanica” – date nekoliko pesama koje su karakteristične za određeno raspoloženje ili vrstu muzike, Pandora onda pokušava da na tu stanicu natovari još pesama takvog tipa koristeći za to specijalno razvijen Genome algoritam koji za svaku pesmu formira svojevrsni pečat – genom. Izvor algoritma su ljudi – 30 muzičkih eksperata je 5 godina radilo i napravilo preko 400 atributa koji opisuju muziku.

Za svaku pesmu možete dati “palac gore” (uklapa se u željeni tip muzike) ili “palac dole” (“Pandora, promašila si”).

Stanice možete deliti sa prijateljima, odnosno dati im da slušaju istu muziku kao i vi.

Last FM Last.FM je moj favorit. Prvo tehnički detalji: koristi se Audioscrobbler tehnika za prikupljanje vašeg muzičkog ukusa; informacija se skuplja bilo preko uobičajenih programa za slušanje uz Last.FM dodatak (WinAmp, Windows Media Player) bilo preko Last.Fm plejera a zatim na osnovu baze podataka ostalih članova koji slušaju sličnu muziku, sistem pokušava da pogodi šta bi vam se sledeće dopalo. Postoje dva osnovna načina za prikupljanje podataka: jedan je dok slušate muziku sa vašeg računara (pa je automatski u grupi “volim ovo da slušam”) a drugi je slušanje Last.FM radio stanice (vrstu muzike na stanici birate zadajući omiljenog autora ili pesmu) i dva čuvena Love (volim) / Ban (ne volim) dugmeta kojim markirate pesme.

Last FM

Posle izvesnog broja pesama, Last.Fm počinje da gradi sliku o vašem muzičkom ukusu i da vam polako preporučuje “susede”, članove koji slušaju nešto slično vama i zabava tek počinje.

Last.FM je mnogo više od muzičkog centra; tu su grupe, događanja, pregledi (reviews) novih albuma, vaša stranica sa detaljima (moja je ovde) tu su čak i žive svirke u komšiluku; izaberite Serbia / Belgrade i daće vam veoma obiman spisak dešavanja (primer je na slici).

Pored ova dva sistema, postoji i gomila besplatnih radio stanica koje emituju preko Interneta – sve što vam je potrebno je veza, programče za puštanje i adresa stanice.

Primer takvog programa je Online Radio Tuner – prosto sam ga našao preko pretraživača, probao i video da radi; zahteva .Net 2.0 framework koji verovatno imate na mašini.

Online Radio Tuner

Dosta priče: pravac Pandora, pravac Last.FM i dajte im šansu – odslušajte jedno stotinak pesama; možda se prijatno iznenadite kako tehnologija može da vam ulepša dan – da vam otkrije nove horizonte muzike za čije postojanje niste ni znali.

E da, da ne zaboravim: Online Radio Tuner može pristojno da radi i na 128Kbp/s vezi; Pandora i Last.FM zahtevaju 256 Kbps/s vezu.

7 thoughts on “Radio u meni …”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.