Zakon o ličnoj karti – 69 (zlo i naopako)

Priča o novoj (“elektronskoj”) ličnoj karti je započeta prošlog leta (jun 2006), da bi Skupština Srbije 14. jula 2006. usvojila novi Zakon o ličnoj karti.

Sam zakon je ovde – kratak dokument od 10 strana koji suštinski ne donosi ništa novo: svi podaci koji su već sada na običnim, papirnatim ličnim kartama, biće i na novim, samo u mašinski čitljivoj formi. Da li je ta “mašinski čitljiva forma” bar kod i/ili čip, (meni je) potpuno svejedno – nova lična karta povređuje prava na privatnost taman koliko je to radila i stara (naravno, ovo je samo moje skromno mišljenje).

Ako je baš potrebno da cepidlačim, Član 7 i Član 8 propisuju da se pored uobičajenih (postojećih u sadašnjim ličnim kartama) podataka unose i:

 • Otisak prsta
 • Potpis
 • Državljanstvo
 • JMBG roditelja

Uz najbolju volju (srpsku paranoju ;-)) ne mogu da vidim kako me gornji, dodatni podaci ugrožavaju, odnosno moju privatnost.

No, samo pominjanje čipa i naprednih tehnologija je izazvalo lavine i lavine neverovatnih konverzacija – sa argumentima koji su podsmevanje opštem obrazovanju kao i zdravom razumu; zar je moguće da neko veruje da:

“Када сте се крстили добили сте печат Божји на челима својим, а прихватањем броја (картице или имплатанта) одричете се крштења и Христа и прихватате антихриста.”

(a šta ćemo sa JMBG-om koji svako dobije, pa i najveći vernici?)

“Nemam ja ništa protiv tehnologije, već protiv fašističkih metoda praćenja naroda. Ne želim da sve znaju o meni i da mi jmbg bude u bilo kom dokumentu. Radi se o tome da je uvođenje takvih isprava kršenje osnovnih ljudskih prava”

“Усвајање овог пројекта у будућности води ка много тоталитарнијим концептима интеграције свих докумената у један, чиме би се избрисала анонимност токова новца и отворио пут тоталном надзору државе над појединцем. Минијатуризација целог система се полако спроводи у свету, у виду поткожних чипова, због чега хришћани свих конфесија изражавају оправдан страх од најаве тоталитарног режима описаног у Јовановом Откривењу (уп.гл.13, ст. 16-1. Синоди неких Православних Цркава су дали званична саопштења, јер злонамерни људи могу искористити овакве пројекте за уношење раздора и немира међу хришћане.”

(ovo ne mogu ni da komentarišem)

Ako imate vremena, pogledajte celu temu:

Pravoslavni fundamentalisti i nove tehnologije – oko 500 odgovora; pri tome će vam, ako imalo razumete tehnologiju, trebati živci kao konopci, jer tolika količina gluposti se teško sreće na jednom mestu.

I ako to nije dosta, evo još: http://www.zazivot.org/

No, ono što mi je zaista privuklo pažnju (umesto “svetovnih” problema tipa da li je bilo pronevere 100 miliona evra odvojenih za opremu i to još 2003. kada je tadašnji ministar Dušan Mihailović kupio opremu od Motorole, eto malo bez tendera) je nešto sasvim drugo:

Mešanje Crkve u svetovne stvari
(detalji o tome kada je ova odluka doneta: http://www.zazivot.org/archives/57#more-57)

Pre nego što neko skoči i krene da objašnjava da “Crkva ima pravo na svoj stav” (što ne sporim), konstrukcija: “Na shodan način interveniše kod nadležnih organa da se IZGLASAN Zakon o ličnoj karti ne sprovede u delo” teško da se ikako može podvesti pod “stav” ili “nemešanje u svetovne stvari”.

Još jednom, sabor nalaže sinodu da intervenište da se Zakon izglasan od Skupštine (kakva god da je ista) ne sprovede u delo ??!?! Pa gde je to strogo odvajanje svetovnog od duhovnog (što je, ako se dobro sećam, još car Dušan propisao)?

Hajde što se silne pare darodavaca troše za podizanje crkava i crkava, hajde što je veronauka postala maltene važnija od matematike, hajde što dragi-nam-premijer-ali-ne-još-dugo više ide u Crkvu no u svoju kancelariju, ali gde je granica? Kao i svaka druga organizacija, Crkva teži da postane nezaobilazan faktor u odlukama i učvrsti svoju poziciju ali zar to treba mirno gledati? Zar treba da se vratimo u vreme kada su konzervativizam, tehnofobija, strah od bilo čega novog žarili i palili Srbijom?

I najbolji/najstrašniji deo: ovo nije “samo još jedan dokument”, jer gle čuda:

Lične karte ipak bez čipa:

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da će Vlada doneti uredbu kojom se propisuje da čip neće biti obavezan deo prilikom izdavanja novih ličnih karata. On je rekao da će tom uredbom, praktično, biti preciziran Zakon o ličnoj karti, usvojen u julu prošle godine.

(Crkva se najviše plašila čipa i biometrijskih podataka u njemu)

Ovo je verovatno prebijanje računa; Pavle je pozvao na glasanje za Ustav a DSS sada vraća uslugu; nekako mi se samo čini da ćemo finalni ceh platiti mi, građani Srbije – time što ćemo svuda stići kasnije, time što se dobre odluke i projekti bacaju pod noge kratkoživućim interesima partija (DSS) i organizacija (SPC).

Zato, pamet u glavu za izbore – mi odlučujemo ko će voditi ovu državu i kuda idemo.

Napomena: Crkva i hrišćanstvo nikako nisu isto niti ih izjednačavam; jedno je organizacija/institucija a drugo religija.

11 thoughts on “Zakon o ličnoj karti – 69 (zlo i naopako)”

 1. Drago mi je da si stvari sagledao na jedan normalan (sto bi ameri rekli “down to earth”) nacin. U pravu si za sve gore napisano, al sta ces, tu smo gde smo – ostaje samo da se svako od nas izbori za normalan zivot. Ako je tako nesto uopste moguce.

 2. Problem je to sto je ovo “thin end of the wedge”. Dakle, popusti li se sada, vrlo je moguce da ce na ovo samo da se nadogradjuje. U nekom trenutku u buducnosti moze da se desi da zaista drzava moze da zna sve sto hoce o nama. Pocev od lokacije (GPS) do kupovine (kartice) i tako dalje.

  Moze ona to da sazna i ovako, ali zasto bismo joj olaksavali posao? Ajde da imamo dobru drzavu kojoj moze da se veruje, ali to bas i nije slucaj.

  Mic po mic, i postacemo sve neslobodniji a da to i ne primetimo. Poput zabe koja se skuva u loncu na tihoj vatri…

 3. Nisam siguran da je to pravi problem; država će se uvek truditi da sazna što je više moguće, to joj je u prirodi; da li je to bar kod ili čip potpuno, ali potpuno je svejedno.

  Pravi problem je Crkva, odnosno neverovatno mešanje u svetovne stvar i vlast koja joj to dozvoljava.

  Protiv toga se itekako treba boriti; pa još je car Dušan rekao: svetovno vlasti, duhovno Crkvi – i to sa dobrim razlogom.

 4. Ma dobro, to za crkvu se slazem. Mislim, imaju oni pravo da komentarisu koliko i svaki NGO. Ali ovde su otisli korak dalje, kao sto si i sam rekao.

  Crkva ima svoje misljenje i nekad cemo se sloziti s njim a nekad ne. Nisam neki vernik ali mi se NE cini da crkve kao takve nemaju bas nista da ponude ovom drustvu. Ponekad mi se cini da bi mogle malo vise da se mesaju u svoj posao u smislu da svome “pastvu” daju bolje moralne smernice (na primer, bolje bi bilo da smo od SPC culi vise o zlu u Bosni).

  Ali – kakva zemlja, takvi politicari i takav crkveni “kadar”.

 5. Ja protiv mišljenja i delanja Crkve na _duhovnom_ planu ama baš ništa nemam protiv. Moralne norme – ok.

  Itekako imam protiv da mi određuju svetovni život u bilo kom aspektu.

 6. e, sad videh da smo rodjeni istog datuma 🙂

  a svetovno i duhovno i moralno – ponekad je to toliko isprepletano da se ne zna ko popuje a ko ugnjetava :). ajd’ ziveo!

 7. Ljudi, pa zar toliko plitko gledate da ne mozete da prepoznate stvarnu sustinu i cilj izdavanja novih licnih dokumenata. Pogledajte prvo film Elekronski koncentracioni logor tj Zig Zveri (drugi deo) zatim i onaj prvi Digitalni andjeo koji je prilicno amaterski uradjen. Pa razmislite zasto Srbija mora bas PRVA u Evropi da uvede ovakve biometrijske LK. Saberite dva i dva. Pa samo nadjite na netu intervju Arona Rusoa i nista vam vise ne treba. Covjek je javno objasnio sta je cilj. A vidim vi mnogi kazete kako vam nove Lk ne izgledaju kao pretnja. Pa jel trebate da popustite pred onim ko vas gura i da dodjete do ivice provalije. I tek kad vas htjedne gurnuti onda da se suprostavite ? Pogledajte reklamu IBM iz 2006 o novom nacinu trgovine. A zapamtimo i ono: ¸¸I ucini da se svima, malima i velikima, bogatima i siromasima, udari zig na desnu ruku ili na celo, i da niko ne moze ni kupovati ni prodavati osim onoga koji ima zig, ime zvijeri ili broj njenog imena. Tu je mudrost. Ko je razuman neka izracuna broj zvijeri, jer to je broj covjeciji, a broj njegov je sest stotina sezdeset i sest¨.Pisano je prije skoro 2000 god.

  A ako pogledate gore navedene materijale vidjecete da se taj zig uveliko ugradjuje ljudima (npr radnici CNN) itd. Zapanjujuca koincidencija cak i mjesta na kojem se ugradjuje. Istrazite malo ovo, ne donosite sud tek tako…

 8. Ovaj, svako ima pravo na svoju ličnu paranoju. Sad, da li će se paranoji podleći ili ne, drugo je pitanje.

  Lična karta je obavezna u ovom društvu; mogu ili da je uzmem, ili da snosim posledice (ili se iselim u neku afričku zemlju gde nije obavezna).

  I kada je uzmem, ne vidim kako je moja privatnost više ugrožena od nošenja stare lične karte – ako možeš to da objasniš običnim rečima, a bez da gledam smešne filmove, bio bih ti zahvalan.

 9. Ja sam imao vremena da pogledam većinu gorenavedenih video odlomaka, svedočenja, jevanđelja i sličnih “mudrosti”. Mislim da potpuno shvatam i razumem užasni strah koji je izazvao kreaciju istih, ali većina tih zavera izaziva samo još veći strah kod sujevernih ljudi koji na žalost ne žive pod srećnim okolnostima. Istina je da je veliki deo svega što nastaje usled straha unapred korumpirano i nikako ne predstavlja istinu. S toga mislim da je pogrešno ulaziti u konflikt sa ljudima iz straha prema nekom neprijatelju svega (princ tame, demoni itd.), već ići putem razuma, ljubavi i saosećanja.

  Dejanov post je malo manje objektivan od ostalih ali razumljivo s obzirom da komentariše radikalne *akcije* religije koje nastaju usled nerazumevanja tehnologije i time ga lično dotiču. Sasvim je lepo objasnio da nema nikave razlike bez ili sa čipom… pa sad ako se dokaže i ona teorija da oni emituju signal za vanzemaljsku rasu koja će da preko njega da nas pobije, poješću šešir…. ako budem stigao :).

  A ja pišem ovaj odgovor zato što sam relativno upoznat sa raznim teorijama zavere koje dodiruju tehnologiju i bavim se sličnim poslom kao i Dejan. Ja lično ne bih dozvolio da mi se ugradi implant (ili bilo kakav objekat) pod kožu, ali za sada mislim da postupam ispravno i prosto nemam prava da kažem nepoznatoj osobi šta sme ili ne sme da radi.

  Eto da doprinesem i ja malo blogu….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.