V kao Vendeta … ili S kao Srbija

Spoljni linkovi: IMDB, zvaničan sajt filma, Wikipedia

V for VendettaVrlo dobar film.

Nastao po motivima istoimenog stripa Alana Mura, predstavlja distopiju (suprotnost od utopije) – negativnu viziju budućnosti, smeštenu na teritoriji Velike Britanije.

Večna borba zla (fašističke vlade) i dobra (slobode) kroz nekarakterističan lik dobrog anarhiste (V) urađena je dobro, interesantno napeto, uz kvalitetnu ekipu glumaca. Scenario su potpisala braća Vačovski (Matrix).

Na stranu faktografski podaci; film je zaista dobar. Jedino što tokom celog filma imate blagi osećaj da su autori filma (odnosno stripa) stalno virili u Jugoslaviju/Srbiju Slobinog doba 😕

4 thoughts on “V kao Vendeta … ili S kao Srbija”

  1. Odgledao sam film, i nije mi se posebno svideo. Ideja o dobrom anarhisti, kao borcu protiv negativnog politickg sistema je nesto novo, orginalno. Ipak, niska ocena filma zbog realizacije, sve je dosta jeftino, i vec vidjeno. Osim toga, stekao sam utisak da je u filmu preskocen deo price, nije dato celo objasnjenje o sudbini glavnog junaka. Sve u svemu prosek.

  2. Za sada film godine po mom izboru (moguće promene pošto još nismo prebacili ni polovinu 😉 ). Jako mnogo vremena posvećeno razradi likova i priče, akcije taman toliko koliko treba (s tim da je moglo malo više) i priča koja je uvek aktuelnta.

    Ne bih se složio da je V dobri anarhista. On je sve samo nije dobar… Ni jedan ubica nije dobar, ma kakvi njegovi ciljevi bili.

    V je samo užasno efikasan i ima dobar cilj.

  3. Huh, mislio sam “dobar” kao “bolji od ostalih anarhista” 🙂 a ne da su mu sredstva do cilja opravdana.

    Da li je jevtino i već viđeno – možda. No, ja (i Maja) filmove kao i predstave ocenjujem po tome da li ostane utiska pošto se svetla upale i da li vas tera na razmišljanje / raspravu.

    V … ispunjava oba uslova i kao što Ilija reče, za sada film godine … mada ima nade 🙂

  4. SUPER! Pravo da vam kazem, za ovih SEDAM (zar vec!) godina sam se umorio objasnjavajuci svakome zasto je 5. (ali oktobra) morala da bude spaljena skupstina, i da to nije vandalski vec simbolicki i neophodan cin diskontinuiteta sa starim… tj. radjanja neceg novog (“ljudima sada nije potrebna zgrada, botrebna im je NADA). Sad cu moci lepo da ih skinem s vrata obicnim prosto-prosirenim imperativom: “Odgledaj Vendetu!”. A i ovaj premijer (kancelar), mi mnogo lici na – aktuelnog – nazzi-ja … stvarno neznam zasto..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.