Cena biznisa po Microsoftu (Srbija)

Microsoft Office Small Business 2007Iako bih sledećih 20 kilobajta teksta mogao da potrošim na priču “zašto je legalni softver bolji od ilegalnog”, neću – po meni, za ozbiljnu firmu (gde “firma” ne predstavlja broj no stav – to može biti i Vaša firma od jednog zaposlenog) gubitak podataka nastalih korišćenjem nelegalnih kopija operativnih sistema i paketa je sasvim, sasvim dovoljan razlog za original.

Sad zamislite:

  • Da ste mala do srednja firma (5 – 10 zaposlenih)
  • Da već imate legalne Windows operativne sisteme na računarima
  • Da želite da koristite legalne Microsoft Office programe i Windows servere za vaš posao
  • Da niste baš upućeni u licenciranje i nabavku softvera

Ima tu malih prepreka u realizaciji vaših želja: šta kupiti, na koji način, gde kupiti i koliko to zaista košta?

Šta?

Uobičajene potrebe za svakodnevno poslovanje nikako ne mogu zaobići dve oblasti: Office programe (Word / Excel / PowerPoint) kao i email (Outlook).

Na koji način (licenca)?

Prvo, licenciranje: načina za licenciranje MS softvera ima mali milion: OEM, Volume, OVS itd, itd. Dodajte na to opcije za osvežavanje (upgrade) softvera novim verzijama, pa će papazjanija porasti i biranje prave kombinacije još komplikovanije.

Microsoft Srbija je zato izašao sa tri poslovna paketa u okviru OVS licenciranja (a? sve jasno? 😉 ) Open Value Subscription je plaćanje paketa programa u 3 godišnje rate; u tom periodu dobijate sve nove verzije programa koje izađu u međuvremenu. Na kraju tog perioda možete trajno otkupiti programe (obično po ceni poslednje rate) ili obnoviti OVS licencu.

Sva tri poslovna paketa su izgrađena oko MS Office Small Business 2007 paketa – verzije Office 2007 posebno prilagođene za rad sa korisnicima usluga/proizvoda vašeg preduzeća, najviše kroz rad sa Outlook 2007 sa Business Contact Managerom. Ostali programi su: Excel 2007, PowerPoint 2007, Publisher 2007, Word 2007.

Paketi su:

Microsoft Standard Poslovni Paket

Početni paket. Uključuje:

  • 5 MS Office Small Business licenci za upotrebu na radnom mestu
  • 5 MS Office Small Business licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
  • Office e-learning – elektronski kursevi za zaposlene
  • Poklon: laserski štampač

i pokriva sve Office potrebe do 5 zaposlenih, kako na poslu tako i kod kuće; doduše, bez servera i bez centralizovanog email rešenja.

Sad, onaj teži 😉 deo: cena.

Godišnja rata je 688 US$ + PDV = 812 US$ ~ 597€

Praktično, u te tri godine, cena ovog paketa za vašu firmu je 120€ godišnje po zaposlenom ili 10€ mesečno po zaposlenom.

MS Pro Poslovni Paket

Ozbiljan igrač. Uključuje:

  • 10 MS Office Small Business licenci za upotrebu na radnom mestu
  • 10 MS Office Small Business licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
  • Windows Small Business Server 2003 R2 Standard
  • 10 pristupnih licenci za radne stanice (CAL) za pristup gornjem serveru
  • Office e-learning – elektronski kursevi za zaposlene
  • Poklon: računar

Cena:

Godišnja rata je 2006 US$ + PDV = 2367 US$ ~ 1742€ – tokom tri godine otplate, cena ovog paketa za vašu firmu je 174€ godišnje po zaposlenom ili 15€ mesečno po zaposlenom.

Funkcionalnost ovog paketa je na daleko većem od početnog i to naravno zbog Win 2003 SBS R2 Standard operativnog sistema; sam Windows 2003 je IMHO najpouzdaniji i najbolji MS server – kao file, web, ili sql server. Dodajte na to Sharepoint Services za lako deljenje dokumenata i kreiranje sajtova, zatim vrlo moćno komunikaciono okruženje za kontakte, prijem pošte, Exchange Server 2003 i na kraju pravi sistem za čuvanje i obradu podataka – Microsoft SQL Server 2005 Workgroup Edition – i dobijate Small Business Server R2 Standard koji pokriva Office/komunikacione potrebe i većih firmi (od 10 zaposlenih).

Ovo je vrlo lepo izbalansiran paket.

MS Super Pro Poslovni Paket

  • 10 Windows Vista Business Upgrade licenci za poslovnu upotrebu
  • 10 MS Office Professional Plus licenci za upotrebu na radnom mestu
  • 10 MS Office Professional Plus licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
  • Microsoft Windows Server 2003 R2 Standard
  • Exchange Server 2007 Standard
  • 10 pristupnih licenci za radne stanice koje pristupaju serveru (CALs)
  • Office e-learning – elektronski kursevi za zaposlene
  • Poklon: vaučer za nadogradnju računara na Vista Capable nivo

Cena:

Godišnja rata je 3789 US$ + PDV = 4471 US$ ~ 3291€ – tokom tri godine otplate, cena ovog paketa za vašu firmu je 329€ godišnje po zaposlenom ili 27€ mesečno po zaposlenom.

Microsoft Office Professional Plus paket se od Microsoft Office Small Business 2007 razlikuje po dodatnim programima: Access 2007 i InfoPath 2007

Iako je ovo jači paket od Pro paketa, sa odvojenim Windows 2003 i Exchange serverom, sa Office Professional Plus umesto Small Business, nisam baš siguran za koga je namenjen – ako imate veće potrebe od Pro paketa, onda je možda projektovanje specifične ponude za vaše preduzeće bolji izbor od standardizovanog Super Pro paketa.

Gde?

Uz ove sve pakete je moguće dokupiti dodatne usluge/programe – raspitajte se kod prodavca / Microsoft partnera prilikom naručivanja šta sve to uključuje (recimo Windows Vista Upgrade, MS Access, ISA Server Standard itd).

E da, da ne zaboravim:

Ograda 1: ne radim za Microsoft i ovo nije plaćen oglas.

Ograda 2 / molba: molim zagrižene pripadnike Linux/Open Source zajednice da ovo ne shvate kao napad na njihovu ličnost/izbor. Dobro sam upoznat sa mogućnostima Linuxa, Open Office paketa (čak ga i koristim / instaliram 🙂 ) kao i sa gomilom drugih non-MS programa. Ovaj post je informacija za one kojima takva informacija treba.

3 thoughts on “Cena biznisa po Microsoftu (Srbija)”

  1. A može li cena da se umanji za vrednost poklona, jer nevidim svrhu da se nešto pokloni i potom ugradi u cenu proizvoda. Ovo je više pitanje za radnike M$, nego za tebe. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.