Kako je to radio Brus Li

Brus LiJedan od mojih najomiljenijih likova detinjstva i mladosti je čuveni, neprevaziđeni Brus Li – legenda borilačkih umetnosti. Njegove bravure u filmovima, potezi, grimase su bili prepoznatljivi na ulicama mog grada među nama, klincima, u vreme kada su bioskopima i TV ekranima vladali “Na zmajevom putu”, “U zmajevom gnezdu” i ostala dela ovog majstora. Priznajte, ako ste dovoljno stari naravno 🙂 da ste i vi vežbali i maštali da postanete baš kao on 😉

No, o Brusu postoji i gomila stvari za koje ko malo zna:

  1. Nikada nije završio fakultet
  2. Gadno se povredio 1970 i prognozirali su mu da se nikada neće baviti kung fu-om ponovo
  3. Užasno je verovao u samorazvoj i konstantno unapređenje na svim poljima
  4. Vežbao je bez milosti i izuzetka

I pored gomile finansijskih problema koje je imao (ugašena je serija “Zeleni stršljen”, ona povreda mu je na duže oduzela izvor bilo kakvih prihoda …) dao je ovakvu prognozu 1969:

Ja, Brus Li, biću najviše plaćena Orijentalna zvezda u SAD. Za uzvrat, daću najuzbudljivija izvođenja i najbolji kvalitet kao glumac. Počev od 1970. postići ću svetsku slavu i do kraja 1989. imaću 10.000.000$. Tada ću živeti na način na koji želim i postići ću unutrašnji mir i sreću.

i to se ostvarilo. Kako je do toga stigao? Iako je, ako ste iole pratili njegov život, odgovor očigledan, evo ga ovde njegovim rečima:

“Posvećenost, apsolutna posvećenost je nešto što osobu drži ispred ostalih – vrsta nepobedive, sveprožimajuće posvećenosti i shvatanje da nema kraja ili ograničenja ovome jer je život jednostavno uvek-rastući, uvek-obnavljajući proces.”

(Original, za svaki slučaj: “Dedication, absolute dedication, is what keeps one ahead-a sort of indomitable obsessive dedication and the realization that there is no end or limit to this because life is simply an ever-growing process, an ever-renewing process.”)

I još samo jedan citat:

“Još od detinjstva sam imao instinktivnu potrebu za rastom i razvojem. Za mene, funkcija i dužnost kvalitetne osobe je iskren i pošten razvoj svih potencijala te osobe.”

(Original: “Ever since I was a child I have had this instinctive urge for expansion and growth. To me, the function of and duty of a quality human is the sincere and honest development of one’s potential.”)

Nema zaključka 🙂 – originalni članak koji je poslužio kao inspiracija “Šta niste znali o uspehu Brusa Lija” (engleski) me prosto naterao da ovih nekoliko misli objavim ovde – suviše dobro opisuju teoriju koju zastupam da bih propustio priliku.

5 thoughts on “Kako je to radio Brus Li”

  1. brus li je zavrsio fakultet a kasnije postao filozof tako da informacija u kojoj se navodi da nije zavrsio fakultet nije tacna.

  2. mislim da je mnogo bitnije ono sto je postigao u psihi i dusama svih nas kojima je i dalje svetlo u mraku.ako nisi pogledao slobodno pogledaj “sao lin fudbalere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.