Jedan mali milion za jednu veliku bruku

A pravda? Poštenje? Ispravnost?Afera oko Miladina Kovačevića se ne stišava. Svi već znaju priču: još 4. maja 2008. je premlatio Brajana Štajnhauera (i strpao ga u dvomesečnu komu), onda bio zatvoren, da bi mu roditelji platili kauciju a (bivši) vice-konzul Igor Milošević krši nebrojeno zakona, izdaje mu novi pasoš umesto oduzetog i Miladin beži u Srbiju (sa kojom SAD nema dogovor oko izručivanja kriminalaca).

Sada i vrapci znaju da Vlada namerava da plati 1,000,000 $ (milion dolara) ne bi li ispravila svoje grube greške.

Ono što se (po meni uspešno) zataškava je šta se tim parama plaća? Celom pričom oko dečka koji dobija milion za tuču diskretno se skreće pažnja sa dve činjenice:

1. 900,000 $ (troškovi lečenja) treba da se plate porodici Brajana Štajnhauera ne bi li odustali od tužbe i time popravili odnose između SAD i Srbije (sa američke strane tu priču jako gura Hilari Klinton).

Sa ovih 900,000$ Vlada pokušava da opere grozne diplomatske prekršaje koje je bivši vice-konzul Igor Milošević napravio izdavanjem novog pasoša Miladinu.

Pitanje jedan: kako i koliko će Igor Miloševiš (a možda i bivši generalni konzul Slobodan Nenadović) biti kažnjeni za štetu načinjenu ionako krhkim diplomatskim odnosima? (ne brinite puno za njih, kao najstroža disciplinska mera je predviđen otkaz iz MSP RS i ništa više).

Još je važnije pitanje (na koji svi kriju odgovor) ko je uopšte naložio Igoru Miloševiću izdavanje te isprave – nemojte misliti da je neki vice-konzul sam rešio da posvađa SAD i Srbiju. Ko iz ove vlade ima toliku moć da prvo naredi ovakav prekršaj a onda posegne rukom u naše (budžetske) pare i pokuša da “popravi” štetu koja je iz te naredbe proizišla?

Meni najvažnije pitanje: da li ova vlast uopšte ima snage da ovo istera do kraja, nađe tog “visokog zvaničnika” (ili odgovarajuću “senku”) i propisno ga kazni? Strepnja mi je veća od nade da od toga nema ama baš ništa i da će pravi krivci biti “kažnjeni” postavljanjem na neku diplomatsku poziciju u nekoj od egzotičnih zemalja – daleko od novinara, daleko od afere.

Linkovi:

2. 100,000 $ treba da se plati porodici Kovačević za kauciju koju su već platili za svog sina koji je umlatio drugog i pobegao ?!?!?

‘elllo? Ima li nekog sa glavom?

ZAŠTO BI ZABOGA PLATILI KAUCIJU od 100,000 $ ZA PRIVATNO LICE KOJE JE NAPRAVILO PREKRŠAJ I PO ZAKONIMA I SRBIJE I SAD?

Ko su ti Kovačevići? Zašto su bitni Srbiji (odnosno vladajućoj političkoj eliti u Srbiji) da je Vlada spremna da ispovrti naših 100,000$ direktno njima u džep?

Da onih 900,000$ i nekako razumem, ali ovih 100,000$?!?!

Sam čin radikala, dovođenja Miladina Kovačevića u Skupštinu “u posetu” neću komentarisati – suviše mi je gadno, pa makar znao da je to od radikala.

Za kraj, koliko danas u Srbiji vrede 1,000,000$:

  • 42.390 dečjih dodataka
  • 25.019 učeničkih kredita
  • 14.717 studentskih kredita
  • 4.970 naknada za nezaposlene
  • 2.963 naknade za prvo dete
  • 1.943 prosečne plate u Srbiji

Malo li je na ovu skupoću?

6 thoughts on “Jedan mali milion za jednu veliku bruku”

  1. Zanimljivo je kako Vlada sada pokušava da prebaci lopticu na teren “ko je odao državnu tajnu, sram ga bilo”, ali se nadam da to neće proći… Misli i ako pronađu tog ko je odao OVU TAJNU treba da dobije orden a ne sankcije. 🙂

    A država nam je sve kao super samo je sad procurela ova tajna i to je veliki problem, a za korupciju i sveopšti raspad sistema nema veze… Besmislice…

    Što je najsmešnije, na kraju se ispostavilo da se u Koštuničinom Ustavu nigde ne spominje zabrana isporučenja naših građana. :)) To jeste regulisano Zakonom, ali se zakoni stalno menjaju i dopunjuju pa ta odredba i nije nešto što je u kamenu uklesano.

  2. Da, sistem pravljenja buke na drugoj strani, ne bi li odvukli javnost od pravih pitanja.

    A što se izručenja tiče … ako ne može, ne može. Ali barem može proces na našoj strani da se izvede kako treba, da se nađu i kazne pravi krivci, kao da smo jedna moderna i efikasna država.

    Mada, čisto sumnjam …

  3. Pre svega, IMA SE – MOŽE SE. Potom, hvala ti za računicu i sama sam izvodila neke kod kuće, ali znajući da će to zlobnici uvek nazvati populizmom, smučilo mi se da to radim.

    Država se uvek tako ponaša kada hoće da zataška nešto. Kad god se po medijima pokrene neka bezvezna a bučna afera, znaj da je iza brda neko veće sranje. I, onda, sve ide po prinicipu, vidi ruke, vidi ruke! a noge duboko u blatu.

    Istinski zamarajuće.

  4. Ne znam ja baš šta je populizam, ali plaćanje ovolikih para zbog nekih Dilberta u vlasti bih pre nazvao kriminalom.

    Jeste, i ja sam se uzdržavao, uzdržavao … ali su me ovakve bljuvotine (“ko je odao državnu tajnu!”, “novinare u zatvor!”) umesto istinskih problema i rešenja ipak naterale da se izjadam ovde.

    I svaki put ponovo postavim sebi pitanje: “Za koga ćeš jado da glasaš na sledećim izborima” … i ostanem bez odgovora samom sebi.

  5. Mladin Kovacevic je srpski spijun koga su Ameri otkrili. Sam Miladin je bio na velikom tragu ili vec ima u rukama veliku zver zato je od Amera toliko trazen a od nas toliko pazen i vazan. Kraj. To je cela prica. Ko ima glavu ovo mu je dosta!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.